Еспресо. Захід

Вакцинація від COVID-19: пізніше почали, раніше закінчимо?

Зоряна Круль
7 березня, 2021 неділя
16:36

Кампанія з вакцинації від COVID-19 в Україні може завершитися… ще до кінця цього року. Причина – не у лише у відсутності достатньої кількості вакцин, а й небажанні людей щеплюватися.

Згідно з даними опитування, яке провело Міністерство охорони здоров'я, лише 38% лікарів готові робити щеплення від коронавірусу. Відмову у більшості медики пояснюють тим, що вже перехворіли і мають імунітет (ВООЗ закликає таких осіб ще півроку утриматися від вакцинації, поступившись місцем у черзі тим, хто ще не хворів). Однак суспільство, зазвичай, гостро реагує на такі повідомлення. Раз медики не вакцинуються – значить, "щось тут не так".

"Україна стала 95-ою країною у світі, яка розпочала вакцинацію від коронавірусної інфекції"

Львівщина не є серед лідерів за темпами вакцинації від COVID-19, але й "задніх не пасе". Десять днів тому в області зробили перше щеплення від коронавірусу і за цей час вакцинувалося понад 400 медиків.

З 1 березня записатися на вакцинацію від COVID-19 можуть всі охочі. У такий спосіб Міністерство охорони здоров'я України планує пришвидшити темпи імунізації населення від коронавірусу. Україна, нагадаємо, стала 95-ою країною у світі, яка розпочала вакцинацію від коронавірусної інфекції.

Черга на вакцинацію – електронна і записатися до неї можна чотирма способами:

  • на державному порталі або у мобільному додатку "Дія" (для цього мобільний додаток необхідно оновити до останньої версії). Спершу користувач реєструється або авторизується в особистому кабінеті (для цього необхідно мати електронний підпис), після чого обирає потрібну йому послугу, яка так і називається "Запис до листа очікування вакцинації від COVID-19".

Далі треба вказати свій фах і місто, в якому людина планує робити щеплення. Працівникам закладів охорони здоров'я, освіти, соціальної сфери, інтернатів, будинків для людей похилого віку або інших спеціалізованих закладів, військовослужбовцям або працівникам структур державної безпеки реєструватися не потрібно. Особи з пріоритетних категорій вакцинуються у першу чергу і їх на щеплення (якщо людина, звісно, дасть на це згоду) запише роботодавець.

Після того, як надійде підтвердження, що користувач внесений до листа очікування вакцинації від COVID-19, йому залишається лише очікувати сповіщення, яке надійде сюди ж, у додаток. Коли це приблизно трапиться, в якому місці людина зможе зробити щеплення і якою вакциною, – наразі невідомо, але у Міністерстві цифрової трансформації обіцяють, що можна буде обрати і пункт щеплення, і дату та час візиту. А от саму вакцину – ні. За станом на сьогодні українців планують вакцинувати чотирма вакцинами - шведсько-британською, виготовленою на індійському заводі AstraZeneca (Covishield), американськими Pfizer/BioNTech і NovaVax та китайською SinovacBiotech. Згідно з укладеними контрактами, останні три повинні надійти в Україну найближчим часом. Частину вакцин Україна отримає безкоштовно у рамках програми COVAX.

Відомо, що МОЗ веде також переговори ще з одним індійським виробником - Bharat Biotech, препарат якого проходить останній етап клінічних досліджень (вже навіть укладені попередні контракти). Щеплення людині зроблять тим препаратом, який буде доступним на той момент. У майбутньому з'явиться можливість обирати виробника (нагадаємо, в Україні наразі пройшли екстрену реєстрацію лише дві вакцини – AstraZeneca і Pfizer/BioNTech). Якщо людина передумає, у будь-яку мить може видалитися з черги на щеплення. Після того, як Міністерство цифрової трансформації збере електронні заявки від населення, сформує мапу вакцинації;

  • через національний контакт-центр з питань протидії COVID-19 за номером 0 800 60 20 19;
  • на сайті Міністерства охорони здоров'я. При проведенні реєстрації через вебпортал необхідно буде зареєструватися або авторизуватися, вказати населений пункт, пройти верифікацію номеру телефону та електронної пошти;
  • через сімейного лікаря.

За даними Міністерства цифрової трансформації, доступ до швидкісного інтернету має 46% українських сімей (у той час як середній показник у ЄС становить 78%). Тож ми вирішила запитати заступницю головного лікаря з медичної частини 2-ої міської поліклініки м. Львова Тетяну Бессараб, чи можна записатися на вакцинацію від COVID-19 у свого сімейного лікаря і чи взагалі пацієнти звертаються з таким питанням до лікарів "первинки"?

"Наразі не звертаються, але ми вже визначали людину, яка буде відповідати за реєстрацію осіб, які не входять до категорії тих, хто підлягає вакцинації на перших етапах відповідно до Календарного плану, оскільки може трапитися так, що ми відкрили флакон (в одному міститься 10 доз препарату.Ред.) і у нас залишилося 2-3 дози. Тоді можемо оперативно викликати таку особу по телефону, - пояснює лікарка. - Ми до цього готуємося, але на місці ще не проводимо щеплень. Наразі наша бригада, яка буде працювати на місці, у тимчасовому стаціонарному пункті щеплення мусить пройти навчання у сертифікованих тренерів. На сьогодні одна мобільна бригада нашого закладу пройшла таке навчання у Києві і проводить вакцинацію по Львову працівників "ковідних" відділень. Якщо людина звернеться до свого сімейного лікаря, лікар її зареєструє, а ми вже створимо загальний реєстр, куди будимо вносити дані осіб, які погодилися зробити щеплення. Якщо якась людина не змогла під'їхати на вказану годину – телефонуватимемо відразу іншій, що дозволить у повному об’ємі використовуватиме вакцину".       

Одночасно записатися на вакцинацію кількома способами не вдасться. З особових даних додатку "Дія", гарячої лінії, сайту МОЗУ та інформації, яку вноситимуть в електронний реєстр лікарі первинної ланки формуватиметься єдина база охочих зробити щеплення.

"Навіть якщо вакцинується 40% населення, чи вистачить цього для створення колективного імунітету?"

Згідно з Дорожньою картою вакцинації, кампанія з імунізації населення від COVID-19 проходитиме у п’ять етапів. Останніми щеплення зроблять особам віком 18-59 років, які не мають хронічних захворювань та високого ризику інфікування. Це – приблизно 19 млн. осіб. Проте за рахунок тих представників груп ризику, які відмовлятимуться від вакцинації, черга зменшиться і така людина, відповідно, зможе вакцинуватися швидше.

Щеплення проводитимуть 572 мобільні бригади та навчений медперсонал у 4 250 стаціонарних пунктах щеплень по всій країні. До липня в Україну гарантовано поставлять 9 млн. доз вакцин. Вакцинація від коронавірусу передбачає введення двох доз препарату, тож цієї кількості вистачить, аби зробити щеплення 4,5 млн. осіб, тобто трохи більше 10% населення. У МОЗ обіцяють забезпечити вакциною всіх охочих вже до кінця цього року, але скільки їх буде – цифри, озвучені високопосадовцями суттєво різняться.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко сподівається, що вакцинуватися погодиться 80% населення. Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі одного з телеканалів озвучив скромнішу цифру: впродовж цього і наступного року вакцинують половину населення (що є більш наближеним до українських реалій). А BBC News Україна з посиланням на джерела в уряді зазначає, що у Кабміні розраховують лише на 40% щеплених. Вакцинація активізується, коли почнеться сезон літніх відпусток, оскільки деякі країни при перетині їх кордону можуть вимагати т. зв. "паспорти вакцинації". Тоді, можливо, вакцинуватися можна буде платно і з можливістю вибору препарату, адже вакцині, яка вироблялася на потужностях індійського заводу довіряють не всі. Про таку можливість розповідала і керівниця Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко (Тімко): вакцинуватися від коронавірусу у приватній клініці можна буде, але не раніше липня. Проте навіть якщо вакцинується 40% населення, чи вистачить цього для створення колективного імунітету?

Згідно з розрахунками епідеміологів, забезпечити повноцінний захист від спалахів та епідемій інфекційних хвороб можна, якщо охопити щепленнями не менше 95% населення. Проте ця цифра не є остаточною. Є високо контагіозні захворювання, як-от кір - аби захистити від нього населення, необхідно, щоб вакцинувалося щонайменше 95%. Є менш заразні. Наприклад, щоб забезпечити відповідний рівень захисту від поліомієліту, потрібно зробити щеплення 80%. За попередніми оцінками, для захисту від COVID-19 достатньо, аби вакцинувалося 60% населення, хоча з вуст авторитетних вчених дедалі частіше звучать заяви, що "більш реальним є діапазон від 70% до 90%".

кщо у світі темпи вакцинації збережуться такими, як є зараз, вакцинувати більшість населення планети вдасться не раніше… як через п’ять років!"

Як повідомив прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, Ізраїль щепив 88% жителів країни віком від 50 років, а до кінця березня планують вакцинувати все доросле населення. Ізраїль першим у світі розпочав вакцинацію від COVID-19 (за рахунок того, що у пріоритетному порядку отримав вакцину Pfizer) і, як запевняє Нетаньяху, стане першим у світі, хто подолав коронавірусну кризу. Проте на тлі таких оптимістичних новин звучать і песимістичні прогнози. За одним із них (такими невтішними думками поділилися аналітики Bloomberg), якщо у світі темпи вакцинації збережуться такими, як є зараз, вакцинувати більшість населення планети вдасться не раніше… як через п’ять років! Тож усім урядам слід задуматися над тим, де дістати вакцину і як популяризувати щеплення серед свого населення, бо тільки вакцинація є єдиним шляхом подолання пандемії. 

Тут важливо наголосити, що розроблені вакцини від коронавірусу (так само, як наприклад, вакцини від грипу) від самої хвороби не захищають, а захищають від важкого її перебігу. Тобто вакциновані також хворітимуть, але легко або взагалі безсимптомно. А це значить, що зупинити передачу вірусу у такий спосіб не вдасться. На жаль, у кожному суспільстві є люди, які через наявність певних протипоказань не можуть вакцинуватися. Наприклад, зараз такими протипоказаннями є вік до 18 років і вагітність. Не вакцинують дітей і вагітних через те, що ще не завершилися дослідження, які б підтвердили безпеку застосування вакцин у цієї категорії пацієнтів. У ВООЗ і не приховують: людству ще якийсь час доведеться носити маски і дотримуватися соціальної дистанції. А заяви про те, що пандемію можна буде подолати до кінця року (одну з таких зробив керівник регіонального європейського бюро ВООЗ Ханс Клюге, за що колеги його жорстко розкритикували) називають "поспішними" і закликають країни "не розслаблятися".

Крім того, є ще одна проблема – потенційні мутації вірусу. Може виявитися так, що від коронавірусу нам доведеться вакцинуватися так само як від сезонного грипу – щороку...

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

 

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
22:53
У п'ятницю Львів попрощається із захисником Назарієм Марочканичем
У п'ятницю Львів попрощається із захисником Назарієм Марочканичем
22:49
П'яний кур'єр без прав скоїв ДТП у центрі Львова
П'яний кур'єр без прав скоїв ДТП у центрі Львова
22:27
У Львові відкрили бібліотеку із фотостудією та майстернею для шиття
У Львові відкрили нову бібліотеку із фотостудією та майстернею для шиття
22:20
дерев'яна скульптура Ангела XVIII ст. у Франківську
Ймовірний автор – Пінзель: у Франківську відреставрували скульптуру XVIII століття
22:13
Оновлено
маршрутка
У Львові маршрутка збила дитину: подробиці
22:00
Львівщина офіційно стала побратимом штату Каліфорнія
Львівщина офіційно стала побратимом штату Каліфорнія
21:47
Студенти Прикарпатського університету обіймами зібрали 20 тис. грн для ЗСУ
Студенти Прикарпатського університету обіймами зібрали 20 тис. грн для ЗСУ
21:28
На Львівщині судитимуть мешканця, який незаконно зайняв захисну смугу водосховища
На Прикарпатті дев’ятьом громадянам повідомлено про підозру через співпрацю з окупантами
21:07
У Львові на просп. Чорновола демонтують кількаметрову радянську мозаїку
20:48
На Волині продали державний ремонтно-механічний завод за 30,5 млн грн. Хто придбав
20:20
Оновили зливові мережі: у Чернівцях більше не підтоплюватиме вокзал
20:02
У Луцьку хлопця вдарило струмом на даху залізничного вагона
У Луцьку хлопця вдарило струмом на даху залізничного вагона: що відомо
19:43
сміття
Засмітили землю побутовими відходами: на Тернопільщині підприємство сплатило штраф у 450 тис. грн
19:25
Ґрати на всіх дверях: на Закарпатті громада ПЦУ повернула храм після 5 років боротьби з УПЦ МП
19:07
У Львові за 500 тис. грн зроблять нову доріжку у Шевченківському гаю
18:49
зарплата
На Львівщині податківці викрили два великі санаторії, які платили зарплати у конвертах
18:33
БК "Самбір" став віцечемпіоном Вищої ліги України з баскетболу
18:16
Івано-Франківськтеплокомуненерго
АМКУ розпочав розслідування щодо Івано-Франківськтеплокомуненерго, яке не дозволяє відключатись боржникам 
18:02
Сотня учасників: у Львові відбувся перший чемпіонат з робототехніки серед школярів
17:47
о.Севастіян Дмитрух
У Львові показали старовинні галицькі плащаниці та ковані хрести Олега Боньковського 
17:33
згорілий автомобіль
На Тернопільщині чоловік згорів у власному автомобілі
17:19
суд, прокуратура, вирок
Невчасно подала декларацію: суд оштрафував депутатку Львівської обласної ради
17:10
Огляд
Сонце
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 25 квітня, завтра, тиждень
17:04
На Закарпатті затримали шістьох чоловіків на спробі переплисти Тису
16:48
новини Волині
На Волині жительку Луганщини засудили до 15 років за держзраду
16:32
Прикордонники викрили "бізнесмена", який за 8 тис. євро організував ухилянтам трансфер у країни ЄС
Прикордонники викрили "бізнесмена", який за 8 тис. євро організував ухилянтам трансфер у країни ЄС
16:26
обшук на шахті
На Львівщині викрили керівників шахти, яким підлеглі будували і ремонтували дачі
16:17
Двоє мешканців Донеччини у Львові організували збут наркотиків поштою
16:06
нелегальний гральний бізнес
Організували нелегальні гральні заклади: на Закарпатті судитимуть 5 мешканців
15:53
Львів цитадель
У Львові на Цитаделі планують зрізати 191 дерево
15:51
Оновлено
Львів, архтектура та скульптура
Куди піти у Львові із 22 по 28 квітня: "Атомна русалка", Stabat Mater та Вечір прем’єр 3.0
15:48
Правоохоронці проводять обшуки у мерії Мукачева,
Правоохоронці проводять обшуки у мерії Мукачева, - депутат Глагола
15:40
суд, гроші, штраф
Обікрав людей на понад 107 тис. грн: на Стрийщині до 10 років засудили шахрая
15:30
Ексклюзив
В Україні вийшла унікальна повість, яку написали 36 авторів
15:08
український безпілотник Punisher
Мукачівська міська рада виділила 12,4 млн грн на безпілотники для ЗСУ
14:52
новини Хмельниччини
На Хмельниччині затримали браконьєрів, які незаконно виловлювали рибу в притоці Дністра
14:39
новини Рівного
У центрі Рівного до Великодня встановлять Писанковий сад
14:22
Юрій Набит
Без батька залишилося двоє дітей: біля Роботиного загинув воїн зі Львівщини
14:08
новини Рівненщини
На Рівненщину приїхали ще 33 людини з Донецької області
13:55
Жительку Каховки підозрюють у пособництві окупантам
Жительку Каховки підозрюють у пособництві окупантам: схиляла жителів до отримання російських паспортів
Більше новин