Еспресо. Захід

Лідер ІТ-сфери Львова SoftServe працює в Криму і РФ?

23 грудня, 2020 середа
13:30

Такого висновку дійшли розслідувачі з InformNapalm

У вересні 2020 року в SoftServe стався великий витік клієнтських даних і персональної інформації про співробітників. Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm опублікувала OSINT-розслідування ще про одну сторону діяльності компанії, яку її публічні представники замовчували останні шість років. Йдеться про діяльність в окупованому Криму, бізнес у Російській Федерації та співробітництво з держорганами країни-агресора.

Загальні відомості про SoftServe

Компанію SoftServe заснували 1993 року два студенти-аспіранти "Львівської політехніки" – Тарас Кицмей і Ярослав Любінець. Основним напрямком діяльності стала розробка програмного забезпечення на аутсорс для клієнтів у всьому світі. За сімнадцять років існування компанія істотно розрослася – тільки в українських офісах значиться понад 7000 співробітників. Серед клієнтів: Microsoft, Google, Cisco, Dell і ще безліч корпорацій зі світовим ім’ям. Засновники SoftServe Кицмей і Любінець у свіжому рейтингу 100 найбагатших українців зайняли 41 місце (188 млн дол.) і 51 місце (153 млн дол.) відповідно.

На додаток до цього, 54-річний Тарас Кицмей очолює IT Ukraine Association. Він знімається в роликах про карантин, допомагає збирати гроші на музей Голодомору і виявляє всебічну медійну активність. Але за майже 7 років війни він майже нічого не говорив про війну на Донбасі, АТО, анексію Криму. Можливо, причина тому – конфлікт інтересів, оскільки компанія продовжує працювати з Росією.

Кримське питання

У квітні 2014 року SoftServe оголосила про закриття офісу в Севастополі. На той момент в ньому працювало 150 співробітників. Офіс на півострові очолював Ігор Цимбал. За його словами, у 2013 році, будучи у складі SoftServe, компанія заробила на експорті послуг програмування близько $ 5,5 млн.

Не бажаючи втрачати такі прибутки, Цимбал (не виключено, що і Тарас Кицмей) вирішив продовжити діяльність із розробки ПО в Криму під брендом "Алвіон Європа", зареєстрованим у РФ 14 травня 2014 року (свідоцтво про реєстрацію 1149204001968). Цікаво, що компанія з такою ж назвою була зареєстрована Цимбалом ще у 2002 році і в Україні. У 2007-му вона була реорганізована в ТОВ "Алвіон Україна", яка незабаром й увійшла до складу SoftServe. Після "відходу" українського аутсорсера з Криму "Алвіон" знову реорганізувався у самостійну компанію, яка, по суті, стала правонаступником SoftServe в Криму.

При цьому Ігор Цимбал залишається керівником ще двох компаній в Україні "Алвіс ріелті Європа" і "Блек сі холдінг". Засновником обох компаній є такий собі Езеріс Вілніс – 60-річний громадянин США. У випадку з "Алвіс ріелті Європа" – спільно з Цимбалом. Він же є членом борда компанії SoftServe.

І це не єдине, що пов’язує SoftServe, Езерінса Вілніса та Ігоря Цимбала. Компанія з назвою"Алвіс ріелті Європа"зареєстрована і в Російській Федерації. На момент створення Ігор Цимбал вніс туди 1% статутного капіталу. А ще 99% вніс Геннадій Менщіков. Відомо, що цій людині 81 рік і ще у 2002 році він просив у Путіна російське громадянство. "Алвіс ріелті Європа" є власником ТЦ "Діалог" у Севастополі. Саме тут ще у 2017 році знімала офіс IT-компанія Цимбала "Алвіон Європа". А раніше і компанія SoftServe.

Є у Севастополі і клон згаданої вище української компанії "Блек сі холдінг". Тільки засновником у ній зазначений не Езеріс Вілніс, а вищезгаданий Геннадій Менщіков.

Але головне, що всі ці компанії пов’язані. І не тільки з Цимбалом. Дружина члена борда SoftServe Езерінса Вілніса Валерія Езерінс – донька Геннадія Менщікова. А таке поєднання в статутних документах різних компаній і наявність їх клонів у РФ може вказувати тільки на одне – ні Езерінс Вілніс, ні SoftServe не розриває зв’язків з Кримом. Але зробили все для того, щоб де-юре ніяк не співвідносити себе з півостровом.

І це логічно, враховуючи, що IT-компанія під керівництвом Цимбала розробляє ПО для окупаційної адміністрації, створює IT-кластер у Криму, а самого Цимбала у 2017 році навіть називали радником з питань IT самопроголошеного голови Севастополя Олексія Чалого.

За ці і не тільки ці "заслуги"ще у 2018 році Ігор Цимбал потрапив у базу центру Миротворець.

Діяльність у Російській Федерації

SoftServe – велика компанія з офісами в різних країнах. На офіційному сайті зазначено, що її представництва є в Україні, США, Великобританії, Німеччині, Швеції, Сінгапурі, Польщі і Болгарії. Але немає жодної згадки про офіси в Російській Федерації. І це ще один факт, про який Тарас Кицмей і інші члени борда намагаються не говорити в публічній площині.

Насправді ж, у Росії успішно веде діяльність дочірнє підприємство компанії – ТОВ (ООО) "СофтСерв". Згідно з даними реєстрів, компанія зареєстрована у Москві. Директором зазначений Володимир Ністратов, у штаті 12 співробітників. А засновник цієї компанії – ТОВ "СофтСерв", зареєстрована в місті Пустомити Львівської області.

Читайте також: Фабрика, яка виготовила ялинкові іграшки з лого російської армії, має львівських власників

Натякають на зв’язок з українською компанією і в описі діяльності на офіційному сайті російського СофтСерв.

А в розділі "контакти" вказані телефони в Україні та представництва в Москві, Санкт-Петербурзі, Новосибірську, Єкатеринбурзі та Самарі.

У російській столиці СофтСерв займає 7-й поверх бізнес-центру "Олексіївська вежа" на Ракетному бульварі, 16. Айтішники в’їхали туди ще шість років тому. "Ми раді повідомити вам важливу новину", – уточнили у московському офісі компанії 5 травня 2014 року (архів).

Мільйонні доходи і податки в скарбницю РФ

Діяльність SoftServe у Росії вельми різноманітна і приносить чималий дохід. Тільки минулого року компанія заробила 76,8 мільйонів рублів, а у 2018-му виручка склала 292 млн руб.

З усієї цієї виручки компанія справно платить податки в Росії. Тільки за 2019 рік російський SoftServe поповнив кремлівську скарбницю на 3,5 млн рублів. І це тільки податки на прибуток. ПДВ склав ще 7,5 млн рублів. Не виключено, що саме ці гроші в подальшому були спрямовані на фінансування бойових дій на Донбасі.

Дочірня компанія української SoftServe не сторониться і роботи з російськими держорганами. За даними виписки Єдиного державного реєстру юридичних осіб, компанія стала постачальником послуг для "Головного наукового інноваційного впроваджувального центру Федеральної податкової служби РФ". Сума контракту склала 585 тис. російських рублів. Зрозуміло, що співпраця з офіційними органами в РФ навряд чи можлива без схвального ставлення ФСБ Росії.

Висновок

Отже, одна з найбільших аутсорсингових компаній України SoftServe через певні схеми продовжує вести бізнес у Росії та окупованому українському Криму. Вона виконує спеціальні замовлення державних установ РФ. Сплачує великі податки у скарбницю Російської Федерації. При цьому її співробітники зухвало порушують українське законодавство щодо умов перетину кордону з окупованим Кримом, і це чомусь не призводить до санкційної заборони їх в’їзду в Україну. Після подорожей у Крим через нелегально побудований Росією Керченський міст, вони одразу можуть легко завітати на "гавайську вечірку" до Львова. Можливо, ця публікація допоможе керівникам компанії переглянути своє ставлення до реалій довготривалої російської окупації Криму та агресії РФ проти України на Донбасі. Агресія Росії проти України триває, весь цивілізований світ постійно накладає економічні санкції на РФ і декларує неприпустимість ведення бізнесу в окупованому Криму. І в цей час велика українська ІТ-компанія, яка заснована у Львові і має офіси у ЄС та США, створює схеми обходу санкцій та продовжує вести бізнес з окупантом.

Довідково: InformNapalm – волонтерський проєкт з інформування широкої аудиторії про російсько-терористичну агресію проти України. З метою інформування широкої іноземної аудиторії автори проекту перекладають матеріали десятками мов світу, серед яких японська й китайська. За час існування проєкту проведено два ґрунтовні розслідування щодо катастрофи «Боїнга-777», збитого в небі над Донеччиною, впорядковано бази даних російських підрозділів, які воюють в Україні, і навіть таблиці з шевронами військовослужбовців РФ.

До теми

Після появи розслідування, компанія SoftServe розіслала низці ЗМІ офіційну позицію щодо фактів, викладених журналістами. "За спробою очорнити SoftServe ми бачимо спроби дискредитувати загалом ІТ-компанії України як такі, що ростуть, розвивають український середній клас, технологічну освіту, розбудовують ІТ-спільноту всередині країни і формують позитивну репутацію нашої країни у світі", – сказано у листі.

Керівництво SoftServe запевняє, що не веде жодної бізнес-діяльності в Криму з весни 2014 року, коли після анексії півострова менеджмент компанії прийняв рішення про закриття офісу. "Компанія допомогла з переїздом на материкову Україну усім співробітникам та їхнім сім'ям, які виявили таке бажання. Багато з них і досі працюють в компанії та є свідками цих подій. З того часу робота SoftServe у Криму завершилась, як і будь-яка співпраця з людьми, що там залишились. SoftServe також не володіє прямо чи опосередковано будь-яким рухомим чи нерухомим майном, чи офісами на території Криму. Використання в якості аргументу фотографій будинку в Севастополі, де SoftServe орендував офіс до 2014 року, є маніпуляцією і підтасовкою фактів", - сказано у листі.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.27
    Купівля 39.27
    Продаж 39.77
  • EUR
    Купівля 41.91
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
16 квітня
09:25
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 16 квітня
09:10
жінки ЗСУ
Аеророзвідка військових єгерів знищила танк і БМП, якими загарбники намагалися перетнути поле
08:54
Львів'янка заявила, що її хлопця примусово забрали в ТЦК на Закарпатті, вивезли й залишили біля словацького кордону
Львів'янка заявила, що її хлопця примусово забрали в ТЦК на Закарпатті, вивезли й залишили біля словацького кордону. Офіційна реакція
08:30
обстріл, ППО
Під час повітряної тривоги на Хмельниччині ППО знищила ворожий Shahed
08:10
Михайло Пенгрин
У стрілецькому бою на Запоріжжі загинув 27-річний командир взводу з Франківщини Михайло Пенгрин
07:49
весна
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 16 квітня, і завтра
2024, понедiлок
15 квітня
22:50
В автобусах Хмельницького з'явилися валідатори
В автобусах Хмельницького з'явилися валідатори: як оплатити безконтактно
22:17
У тернопільській школі відкрили стіну пам’яті випускникам, які загинули на війні
У тернопільській школі відкрили стіну пам’яті випускникам, які загинули на війні
21:49
Роман Яцишин та Віктор Ляшко
"Попереду нові виклики": Роман Яцишин офіційно став ректором Івано-Франківського медуніверситету
21:29
тюрма
На Рівненщині затримано осіб, які доставляли наркотики в тюрму
21:11
Апеляційний суд залишив без змін рішення щодо вини у корупції мера Кам’янець-Подільського
20:53
На Волині затримали осіб, які збиралися дроном переправити до Польщі сигарети
20:35
інфаркт
На Львівщині п’ять лікарень надають безоплатну медичну допомогу при інфаркті. Список
20:17
У Львові відновили 250 тис. пільгових Леокарт після хакерської атаки. Однак є нюанс
20:00
У трьох областях заходу України викрили "бігунків" у Сервісних центрах МВС
19:45
У Франківську під колеса авто потрапила 11-річна дитина
19:39
Оновлено
Катерина Шинкарнеко з позивним Віскі
Загинула під час відходу з Авдіївки: у вівторок Острог попрощається із 30-річною снайперкою Катериною Шинкаренко
19:29
прощання
Львів 16 квітня прощатиметься з загиблими воїнами Олександром Крілем та Михайлом Томкевичем
19:20
Ексклюзив
Ігор Данчук
"Пес" Олега Сенцова прописався на сцені Першого театру у Львові
19:14
суд, прокуратура, вирок
Військовослужбовець ЗСУ відсудив у Росії пів мільйона гривень за моральну шкоду
19:00
опалення
Через похолодання львів’яни скаржаться на відключення опалення. Реакція ЛМР
18:44
На Волині група злочинців торгувала людьми
18:28
У Львові покарали батьків 5-класника, який розпилив сльозогінний газ у школі
18:16
На Прикарпатті надзвичайники врятували виводок каченят: їх мама чекала неподалік
18:02
На Львівщині судитимуть директора будівельної фірми, який продавав вигадані квартири
17:46
Киянин на Закарпатті влаштував переправу за кордон ухилянтам: його разом з клієнтами затримали
17:28
Ексклюзив
Жителі сіл протестують проти дозволів на перебування в прикордонній смузі: деталі
17:13
крафтовий ярмарок у Франківську
У Франківську запрацює ярмарок крафтярів: виробників запрошують долучатися
17:11
Огляд
Осінь, дощ
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 15 квітня, завтра, тиждень
17:00
суд, гроші, штраф
Волинянин, який за хабар намагався вивезти сина за кордон, сплатить штраф
16:59
На трасі Київ-Чоп черз ДТП ускладення: організовано реверсивний рух
16:45
Вікторія Амеліна
Письменниці Вікторії Амеліній, яка загинула внаслідок ракетного удару, у Львові відкриють меморіальну таблицю
16:32
ЦНАП
На Львівщині соцпрацівники ТЦК та СП прийматимуть звернення рідних бійців у ЦНАПах: графіки
16:23
У Львові розпочався Міжнародний фестиваль джазу Lviv Jazz Days 2024
16:20
Наталія Сеньковська
На Прикарпатті рік не дожила до сторіччя учасниця УПА Наталія Сеньковська 
16:07
новини Рівненщини
На Рівненщині безробітних залучають до облаштування помешкань для переселенців
16:01
Огляд
благодійний аукціон "Сила мистецтва" у Львові
Куди піти у Львові із 15 по 21 квітня: майстер-клас із веснянок та "Ремінісценції.UA"
15:55
На Закарпатті затримали чоловіка, який з пістолетом вимагав безкоштовної випивки 
15:38
Буковинка за 6 тис. фунтів стерлінгів обіцяла матері військовозобов’язаного переправити її сина за кордон
Буковинка за 6 тис. фунтів стерлінгів обіцяла матері військовозобов’язаного переправити її сина за кордон
15:25
У Львові заснували новий фестиваль молодої музики
Більше новин