Еспресо. Захід

"Якщо людина пережила два КТ – COVID-19 їй не страшний!"

Зоряна Круль
13 грудня, 2020 неділя
12:45
Зміст

Все, що ви хотіли знати про коронавірусну хворобу, але не мали змоги запитати свого сімейного лікаря.

"Коронавірус" – це слово стало найпопулярнішим пошуковим запитом 2020 року в українському сегменті Google. До десятки також потрапили "коронавірус рекомендації", "карантин в Україні" та "симптоми коронавірусу". Серед сімейних лікарів опитування наразі не проводилося, але якби у медиків поцікавилися, про що пацієнти запитують їх найчастіше, можемо припустити, що йшлося б про COVID-19.

Найпопулярніші, найбільш дивні і складні запитання про коронавірусну інфекцію, які ставлять цим фахівцям користувачі Facebook, журналістка "Еспресо.Захід" поставила лікарю загальної практики сімейної медицини Михайлові Данильчуку (на фото), який працює як ФОП у Шумську Тернопільської області та щодня консультує пацієнтів з COVID-19.

Джерело: Фото надане Михайлом Данильчуком

"У мене – COVID-19. Скільки повинно минути часу від появи перших симптомів, аби я міг бути певним, що ускладнення вже не розвинуться?"

Із 95 моїх пацієнтів з лабораторно підтвердженим діагнозом COVID-19, які скаржилися на втрату нюху і смаку (таких пацієнтів у мене насправді було більше, але деякі з певних причин відмовлялися від тестування), у жодного ускладнення не розвинулися. Нюх і смак люди, як правило, втрачають на 2-4 добу захворювання і появі цих симптомів зазвичай передують інші – біль у животі, розлади травлення, а також респіраторні прояви, такі як закладеність носа, біль у горлі, підвищення температури тіла тощо. Тож тепер, коли до мене звертається пацієнт зі скаргами на втрату нюху і смаку, я спокійний: запалення легень у нього, швидше за все, не розвинеться. Минає 7-10 днів – і більшість таких хворих йде на поправку. Але є й пацієнти з відділеними наслідками перенесеної коронавірусної хвороби.

Одна з моїх пацієнток (жінці – 35 років) захворіла на COVID-19 в середині жовтня. Через два тижні після одужання у неї виник перикардит – запалення зовнішньої сполучнотканинної оболонки серця. Скерував її до кардіолога, який призначив пацієнтці відповідне лікування. Сьогодні стан жінки – задовільний. Цієї п’ятниці закрили їй лікарняний. Тому я ніколи не втрачаю пильності. Навіть якщо у пацієнта – легкий перебіг коронавірусної хвороби, намагаюся постійно підтримувати з ним телефонний зв’язок, аби, бува, чогось не пропустити.

"Коли пацієнт з COVID-19 просить виписати йому рецепт на антибіотик, я пояснюю: "Це те саме, якби ви планували подорож на пароплаві, але просили купити вам квиток на літак"

"Чому лікар не призначає мені антибіотик? Усім моїм знайомим призначали!" або "Чому не призначає, якщо два роки тому я хворів на грип і приймав ці препарати?"

Антибіотикотерапії насправді потребує менше 7% пацієнтів з COVID-19, які лікуються амбулаторно.

Хворим я пояснюю це так. Оскільки у вас немає запалення легень і ймовірність ко-інфекції є вкрай низькою, призначати антибіотик недоцільно. COVID-19 має вірусну етіологію. Пневмонія, яку може спровокувати, також буде вірусною. Антибіотик таким пацієнтам призначають емпірично, якщо немає можливості негайно обстежити хворого і так само негайно зробити йому знімок легень.

Зазвичай антибіотик призначають з шостого дня захворювання. Трапляється, що у людини 3-4 дні тримається висока температура, при цьому запальних змін у легенях немає. Пацієнт скаржиться на погане самопочуття, але це є наслідком загальної інтоксикації організму. Не варто панікувати й бігти в аптеку за антибіотиком – поступово людина відновиться. Коли такий пацієнт просить виписати йому рецепт на антибіотик, я поясню: "Це те саме, якби ви планували подорож на пароплаві, але просили купити вам квиток на літак".

Джерело: CDT

"Чому лікар не дає мені скерування на КТ? Навіть якщо не дасть – обстежуся за власний кошт! Приватна клініка скерування не вимагає". Або "Я вже зробив два КТ. Коли робити третю, контрольну?"

Мені пощастило – мої пацієнти таких питань не задають (всміхається). У нашому районі люди небагаті живуть. Не можуть дозволити собі викласти за таке обстеження 2 тисячі гривень – тим більше, якщо їх лікар не бачить у цьому необхідності. Та й КТ зробити – не так легко, як у великому місті, де достатньо перейтися на сусідню вулицю… За весь час пандемії на КТ відправив чотирьох своїх пацієнтів і лише один пройшов таке обстеження, бо йому так захотілося.

Комп'ютерна томографія хоч і вважається "золотим стандартом" дослідження легень, потенційно уражених вірусом SARS-CoV-2, – не єдиний діагностичний метод. Існує більш простий та безпечний, який не передбачає променевого навантаження, – УЗД легень.

Ми, українці, пережили Чорнобиль. Невже нам замало тієї радіації, яку ми отримали? Має бути здоровий глузд. Якщо людина зробила два КТ і планує робити третю, повірте, COVID-19 для неї – найменша проблема, яка може бути!

"Є три тривожні "дзвіночки", при появі яких треба бити на сполох: висока температура, яка погано збивається, сухий надривний кашель і задишка у стані спокою"

"Я здав ПЛР-тест. Результат – позитивний. Коли можна прийти до лікаря, щоб "послухатися", "прокапатися", "здати аналізи", "показати результати тестування" тощо і чому не можна приходити?"

Є три тривожні "дзвіночки", при появі яких вам реально знадобиться медична допомога:

● температура від +38,5°С і вище, яка погано збивається (після прийому парацетамолу і за умови рясного пиття знижується менш, ніж на 1°С);

● сухий надсадний кашель, який турбує зокрема вночі і змушує вас змінювати положення тіла, спиратися об стіл тощо;

● задишка у стані спокою.

Потрібно враховувати також інші чинники. Наприклад, вік людини (чим старша, тим більші ризики), живе вона сама чи ще з кимось, хто би міг за нею поспостерігати (у тому числі порахувати частоту дихальних рухів) та викликати "швидку" у разі якщо її стан різко погіршиться.

Якщо немає "тривожних дзвіночків", можна спокійно продовжувати лікування вдома. Якщо приєднуються нові симптоми, зателефонуйте своєму сімейному лікарю.

Джерело: iStock photo

Нині градус тривожності у суспільстві підвищений і в людей зявляються сумніви: а чи справді перебіг захворювання у них легкий? Особливо, коли начитаються в інтернеті про те, як у когось при +37°С розвинулася пневмонія. Людина навіть не кашляла, а через два дні – "згоріла як свічка"…

Нещодавно зателефонувала до мене стривожена пацієнтка. Каже, перед сном заміряла пульсоксиметром рівень насичення крові киснем. Показник оксигенації – 84 (при тому, що у попередні дні був 96-97). Так розхвилювалася, що й заснути не могла... Запитую, чи міряла температуру. Міряла – +37°С. Запалення легень під час первинного огляду я у неї не виявив. Цікавлюся, як загалом почувається? Відповідає, що… добре. Видно, неправильно прилад на палець зачепила.

"Якщо людина лише злегка покашлює, це – нормально. З 90 днів осені 85 можна так прокашляти. То що – весь цей час не виходити з дому?"

"Хворію вже 14 днів. Лікар хоче закрити лікарняний. Але я ще покашлюю", або "Як же я можу вийти на роботу, якщо у мене досі не відновився нюх".

Дотримуюся філософії людиноорієнтованості. Кожна людина – унікальна і кожен випадок хвороби – також. Я хочу, щоб ви розуміли: жоден лікар не зацікавлений, щоб випхати вас, хворого, на роботу, аби ви там когось заразили чи щоб у вас розвинулося ускладнення. Але якщо ви перебуваєте на лікарняному довше, ніж п’ять днів, то вашим лікарем уже може зацікавитися Фонд соцстраху і розпочати перевірку, чи він десь там не "накосячив"…

У мене є пацієнти, які одужують на четвертий день, а на п’ятий – виходять на роботу. Є пацієнти, яким листок непрацездатності доводиться закривати через два місяці – через те, що у них розвинулися постковідні ускладнення (як у пацієнтки з перикардитом, про яку я розповідав). Коли лікар вирішує закрити чи продовжити лікарняний, має для цього певні підстави. Негативний ПЛР-тест – це добре, але є ще клінічна симптоматика, на яку лікар завжди звертає увагу.

Джерело: GETTY IMAGES

Якщо людина перехворіла на COVID-19, але продовжує кашляти, може приступати до роботи?

Кашель буває різним. Людина може кашляти так, що аж душиться. Якщо температури високої немає або є субфебрилітет, лікар дає відповідні рекомендації і продовжує лікарняний ще на два дні, щоб людина долікувалася. А якщо людина лише злегка покашлює, це – нормально. З 90 днів осені 85 можна так прокашляти. То що – весь цей час не виходити з дому? (всміхається).

"Я перехворів на COVID-19. Можу повторно заразитися?"

Сьогодні наука дає однозначну відповідь: "Так, ви можете повторно інфікуватися". Наразі статистика говорить про те, що повторно заражається одна людина з 90-100 тисяч (з тих, що вже перехворіли на COVID-19). Але щоб робити остаточні висновки, потрібно, щоб минуло ще трохи часу.

"При аносмії, викликаній COVID-19, радять виконувати нюхові вправи (нюхати ту ж каву, ацетон, парфуми тощо). Але щиро кажучи, я сумніваюся, що це дасть ефект…"

"Я переміг коронавірусну хворобу, але досі не відчуваю запахів. Що робити?"

У мене є одна пацієнтка, старша 50 років, яка перехворіла на COVID-19 ще влітку, але повністю нюх у неї так і не відновився. Раніше з кімнати могла почути, що хтось з її рідних заварює каву на кухні. А тепер, каже, щоб відчути хоча б якийсь запах, мусить піднести горнятко до носа. Відповідно, й смаки погано розрізняє, адже смак – асоційований з нюхом. Язик розрізняє п’ять основних смаків – солодке, солоне, гірке, кисле і смак морепродуктів (креветок, крабового м'яса тощо). А от вже відтінки смаків нам вдається розрізнити завдяки нюховим рецепторам, які й уражає SARS-CoV-2.

Рекомендація, яку дає The BMG (British Medical Journal) таким людям: "Чекайте, а там видно буде". Своїм пацієнтам також раджу чекати. Звичайно, можна прочитати й інші, більш конкретні рекомендації. При аносмії, викликаній COVID-19, радять виконувати нюхові вправи (нюхати ту ж каву, ацетон, парфуми тощо). Але, щиро кажучи, я сумніваюся, що це дасть ефект.

Джерело: NES/iStock

"Близька людина захворіла на COVID-19. Що можна випити для профілактики, аби й самому не захворіти?"

Намагаюся пояснити пацієнтам, що найгірший вірус – це вірус паніки. Якщо є можливість, ізолюйте хворого в окремій кімнаті. Особливо важливо ізолювати його від старших членів сім'ї. Спостерігайте за хворим. Спостерігайте за власним самопочуттям. Це – все, що ви можете зробити. Жодної чарівної пігулки, яку б ви могли випити і не захворіти на COVID-19, не існує.

"Думаєте, вірус потрапляє в організм і почувається там як вдома?! Нічого подібного! Кожну секунду бореться за виживання"

"Лікар наполягає на госпіталізації, але я не бачу у цьому потреби. У мене лише висока температура (і купа супутньої патології). А сатурація знижена, бо я змерз і боюся".

У мене був такий сумний досвід. У понеділок до мене на прийом прийшла пацієнтка з підозрою на COVID-19. Жінка 1973 р. н., зі супутніми патологіями. Порадив їй лягти у стаціонар. У вівторок отримали результат ПЛР-тесту – позитивний. Попросив пацієнтку прийти ще раз, аби ще раз її оглянути. Попри мої застереження, від госпіталізації жінка категорично відмовилася. З четверга на п’ятницю вона померла.

Ми повинні розуміти: ніхто з нас не зможе відмотати подій назад, щоб замість одного рішення прийняти інше і подивитися, яким буде результат. Вважаю, що краще покласти у лікарню людину, яку ми могли б вилікувати амбулаторно, ніж не госпіталізувати ту, яка без стаціонарної допомоги (зокрема відповідної кисневої підтримки) не матиме шансів на виживання.

Джерело: Forest Urgent Care

Чи може SARS-COV-2 жити в організмі і час від часу реактивуватися?

Насправді людський організм – вкрай агресивне середовище для вірусів. Думаєте, вірус потрапляє в організм і почувається там як вдома?! Нічого подібного! Кожну секунду бореться за виживання. Вірусу так само "комфортно" у нашому організмі, як було би "комфортно" нам у палаючому будинку.

Є віруси, які вміють "ховатися" в організмі. Наприклад, ВІЛ, який живе в імунних клітинах – Т-лімфоцитах, або герпес зостер. Людина перехворіла на вітрянку і забула. А через 30 років вірус, який залишився в її організмі, каже: "Привіт!" З'являється висипка на шкірі, пекучий біль… Але це – не про коронавірус. Принаймні у медичній літературі я такої інформації не зустрічав.

Весь день температура нормальна, а під вечір – починає підвищуватися. Це – нормально?

Це пов’язано з нашими природними біоритмами. Вранці температура може опускатися до +36,0°С і навіть нижче. Вечірня ж температура може, навпаки, бути на пів градуса вищою. І якщо ввечері ваша температура +37,1°С, а вранці прокидаєтеся з температурою +36,6°С, і так трапляється раз чи навіть двічі на тиждень – це не свідчить про жодне захворювання. 100 днів у році температура у нас +37,2°С і це – норма! Крапка.

Якщо температура +37,2°С тримається довший час, потрібно обстежитися на наявність хронічної інфекції. Можливо, так проявляється хронічний фарингіт, риніт, гайморит або навіть стоматологічні проблеми. Звичайний карієс може викликати підвищення температури до +37°С і вище, адже це інфекція, і організм у такий спосіб каже вам: "Агов! Так не повинно бути". Захворювання печінки, нирок, підшлункової та щитоподібної залози, гінекологічні захворювання і гормональні зміни у жінок також можуть ховатися за загальною слабкістю та тривалою температурою +37,2°С.

Джерело: Medical News Today

Коли температуру вже можна збивати?

Якщо температура +38°С, але при цьому ви активні і відносно добре почуваєтеся – навіщо вам таблетка? Випийте чаю, одягніть теплий светр і добре попотійте. Дозвольте організму самотужки побороти інфекцію, однак продовжуйте стежити за цифрою на термометрі і самопочуттям.

Якщо температура у вас +37,4°С, при цьому почуваєтеся жахливо, не можете піднятися з ліжка, вас трусить, крутить руки-ноги, болить голова, не мучтеся – прийміть таблетку парацетамолу чи ібупрофену.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

 

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.88
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
9 травня
22:38
П'яні вечірки у Києві
Організатор п'яних вечірок, де кривдили дівчат, вийшов з-під варти
22:27
перше вересня, школа
У Чернівцях школярів закликали відмовитися від квітів вчителям на останній дзвоник, а задонатити на ЗСУ
22:01
Артилеристи 24-ї бригади скинули на окупантів листівки із закликом здатися в полон
Артилеристи 24-ї бригади скинули на окупантів листівки із закликом здатися в полон
21:35
Пройшов Азовсталь і полон: на війні поліг воїн з Прикарпаття Андрій Плитус
Пройшов "Азовсталь", полон і повернувся на службу: на Луганщині загинув боєць з Прикарпаття Андрій Плитус
21:14
У Львові хочуть скоротити скошування трав. З чим це пов’язано
20:55
У Луцькій райраді обрали нового голову. Хто ним став
20:34
новини Львівщини
У селі на Львівщині 10 травня запланований масовий вибух: жителів попередять спеціальними сигналами
20:15
"Головне не впадати у відчай": на Рівненщині поранений вибухотехнік повернувся у стрій
19:55
побиття
У Франківську школяр побив однокласницю: що відомо
19:43
новини Львова
На Хмельниччині затримали чоловіка, який до смерті побив односельчанина
19:25
У центрі Львова вимагають демонтувати радянські зірки з будинку
19:06
Потрійна ДТП: на Закарпатті через п’яного водія загинула людина
18:48
На Рівненщині в Острозькій академії вперше за 30 років обрали нового ректора
18:30
Огляд
Заробила мільйон і зберігає десятки тисяч доларів: декларація керівниці Львівського перинатального центру Марії Малачинської
18:14
Розпивали алкоголь: у Франківську чоловік побив подругу до смерті
17:57
новини Рівненщини
На Рівненщині встановили 18 ошуканих вкладників забудовника, який розтратив частину грошей з будівництва ЖК
17:39
Оновлено
Східниця витратила 23 млн грн бюджетних коштів на будівництво дороги до елітної приватної ділянки
17:23
Серце доставили до Києва: у Сарненській лікарні на Рівненщині вперше провели донорське вилучення органів 
17:16
Хмарно з проясненнями, дощ малоймовірний: прогноз погоди у Львові та на Львівщині на 10 травня
17:08
На Прикарпатті знову відключатимуть електрику підприємствам за графіками: знеструмлення будуть довшими
16:56
новини Львова
На єдиній неосвітленій вулиці в старих кварталах Львівської громади обладнали вуличне освітлення
16:40
Віктор Неборак
У Львові оприлюднили оцифрований мистецький відеоархів письменника Віктора Неборака
16:36
справа буковинських митників
Злочинна організація на Чернівецькій митниці: 7 підозрюваних вийшли під заставу 
16:25
новини Волині
На Волині чоловіка судитимуть за зґвалтування неповнолітньої
16:12
Готель у Трускавці
Компанія ексмера Трускавця продає недобудований готель з мінеральним джерелом на території
15:58
новини Хмельниччини
На Хмельниччині поліцейський врятував 5-місячного малюка з лихоманкою
15:47
болото
На Буковині суд зобов'язав сільраду зберегти пам’ятку природи "Ржавинецьке болото"
15:31
Оновлено
Поновлення на посаді у Львівській політехніці: суд оголосив перерву у справі Фаріон
15:28
Новини Рівненщини
На Львівщині винесли вирок ув'язненому колонії, який збував наркотики серед арештованих
15:15
шлюб
На Львівщині засудили жінку з інвалідністю, яка "одружила" на собі ухилянта
15:00
На Хмельниччині під час пожежі в квартирі виявили тіло жінки
На Хмельниччині під час пожежі в квартирі виявили тіло жінки
14:46
Неподалік кордону з Польщею з допомогою дрона затримали мешканця Київщини 
14:33
Втік зі служби і вихвалявся цим у відео: ДБР затримало дезертира з Франківщини
Втік зі служби і вихвалявся цим у відео: ДБР затримало дезертира з Франківщини
14:24
У Львові розпочався VI Всеукраїнський форум військових письменників
14:20
На Прикарпатті двом франківцям закрили "бізнес" з розповсюдження наркотиків та психотропів 
14:12
Ексклюзив
Онкологічний центр_Перше медичне об'єднання Львова
"Мобілізація медиків загрожує життю цивільних через нестачу спеціалістів", - гендиректор 1 ТМО Львова
14:06
передача дронів від норвежців військовим у Львові
У Львові норвежці передали військовим 200 дронів
14:00
електроенергія
Графіки погодинних відключень електрики для Львівщини готові. Від чого залежить їх застосування
13:51
Киянин планував виїхати до Румунії за фейковим посвідченням від ТЦК
Киянин планував виїхати до Румунії за фейковим посвідченням від ТЦК
13:34
У театрі ім. Заньковецької у Львові виростили "Червону руту"
Більше новин