Еспресо. Захід

Книги, які оживають

Тетяна Штифурко
28 серпня, 2020 п'ятниця
13:09

Львівський стартап аудіокниг представить Україну на міжнародному конкурсі

Розроблений львівськими програмістами додаток для аудіокниг Lingart у серпні цього року переміг в Національному конкурсі стартапів України (Startup Kyiv) й у жовтні представлятиме країну на міжнародному конкурсі University Startup World Cup у Китаї.

"Lingart Живі Книги" (Lingart Future Books) – це платформа для багатомовних інтерактивних аудіокниг. У додатку передбачена синхронізація тексту й аудіо, тобто користувач може трохи послухати, а потім почитати або ж робити це паралельно. Як зазначають розробники, це може бути корисно, зокрема, при вивченні мов – наприклад, слухати книжку англійською і бачити переклад поточного речення українською.

Додатково є музика й різні спецефекти – їх гучність можна регулювати або ж вимкнути взагалі. Крім того, в аудіокнигах можуть бути зображення, таблиці, графіки, відео, а також інтегровані інтерактивні елементи – такі, як анімації, що реагують на рух чи дотик для дитячих книжок, або редактор коду для книжок з програмування.

Lingart уже можна завантажити на Play Market і AppStore. На сьогодні в додатку доступно вісім книг і щотижня має з'являтися по новій книжці. В інтерв’ю "Еспресо.Захід" засновник проєкту Михайло Малкуш розповів, як функціонує ця платформа і яка ситуація на українському ринку аудіокниг.

– Як виникла ідея такого додатку?

– Кілька років тому я почав активно слухати аудіокниги, і мені весь час чогось у них бракувало. Коли їхав у метро – хотілось мати можливість почитати, бо через шум слухати було неможливо. Коли слухав книжки в оригіналі, хотілось бачити переклад цілого речення, бо перекладати окремі слова довго, а в складних текстах (як от "Маятник Фуко") це не дуже допомагає.

Я читаю багато технічної літератури – хотілось мати можливість її слухати, але таких книжок ніхто не озвучує, бо там дуже важлива візуальна частина.

Нічого підходящого не знайшов – і почав робити своє.

– Скільки часу пішло на його створення?

– Трохи більше як рік я поволі вивчав нові технології і робив прототип. Потім був рік активної роботи й запуск веб-версії. Потім ще рік ми шукали партнерів, писали книжки й робили мобільні додатки.

– Скільки у вас людей у команді?

– Це складне питання. Є команда розробки – чотири програмісти, дизайнер, три qa (тестувальники). Два програмісти працюють фултайм. Усі qa і дизайнер – фрілансери. Є команда контенту – троє людей фултайм і двоє парттайм.

Є ще кілька людей, які допомагають за потреби.

Фото: Команда Lingart

– Чи існують ще якісь подібні додатки – в чому особливість вашого на фоні інших?

– З тих додатків, які мені вдалося знайти, жоден не пропонує такого широкого функціоналу, як ми. Наприклад, найбільша компанія на ринку аудіокниг Audible має синхронізацію тексту й аудіо, як у нас. Але в них немає міжмовної синхронізації (в Lingart користувач може вибрати окремо мову тексту і мову аудіо, щоб слухати книжку в оригіналі чи вчити мову).

А якщо говорити про візуальну частину, то вони (Audible) просто дають лінк на завантаження pdf-ки – і все.

Ми, натомість, крім можливості додавати анімації, відео, графіки і показувати їх тоді, коли потрібно, пропонуємо ще різні інтерактивні елементи. Найближчим часом буде навчальна книжка з тестами на перевірку знань прямо в книжці, а також книжка з програмування з редактором коду.

Є ще такі приємні дрібниці, як перемотка книги по реченнях і саунд-дизайн (фонова музика, спецефекти) окремою доріжкою. Тобто фонову музику можна стишити або відключити зовсім. Цього я теж ні в кого не бачив.

– Ви акцентуєте на тому, що цей додаток можна буде використовувати для навчання. Як це працюватиме? В чому специфіка такого сприйняття інформації?

– Тепер якраз працюємо над першою навчальною книжкою. В ній обов’язково будуть примітки, відео і тести на перевірку знань, але, можливо, ще щось придумаємо.

Крім того, дослідження показують, що одночасне використання слуху і зору в навчанні поліпшує запам’ятовування і розуміння в середньому в чотири рази. Тому навіть якби не було всього іншого, можливість читати і слухати паралельно – це вже великий плюс для навчання.

– Чи вивчали ви перед запуском додатку український ринок аудіовізуальних книг? Наскільки він розвинений і який його потенціал?

– Так, вивчали. Він мізерний. Аудіовізуальні або інтерактивні книги робляться головним чином для дітей, і кожна книжка – це окремий додаток. Ми робимо свого роду wix (конструктор сайтів. – Ред.) для інтерактивних книжок. Коли ми відкриємо редактор книг, люди зможуть самі зайти і зробити таку книжку, яку вони хочуть (звичайно, з обмеженнями на ті шаблони, які в нас будуть).

– З якими українськими видавництвами вже працюєте? Як відбувається ця співпраця?

– Наразі працюємо з видавництвами "Піраміда", "Дуліби", "Віват", "Terra Incognita", "Джезва", "Нора-друк", "Комора", "Дискурсус", "Ранок", "Дім Химер", "Люта справа". Але їх кількість обмежується тільки нашими можливостями щодо запису.

Ми пропонуємо правовласникам 30% роялті за права (на створення і продаж аудіокниги) або 60% роялті за вже готові аудіокниги (права на використання в додатку тексту й аудіо).

– Тобто ваша команда не тільки дає платформу для розміщення вже готових аудіокниг, а й займається також безпосередньо записом?

– Так, нам на старті не вдалося домовитись про існуючий контент, і єдиним виходом було робити студію і писати аудіокниги самим.

– Як відбувається запис? Наскільки це тривалий і затратний процес?

– Коли вибрали книжку, шукаємо актора під неї. В нас є база акторів, які зголосились і прислали демки. Зазвичай кількох просимо скинути демку – хвилина озвучки конкретної книжки.

З тим, чий голос більше пасує, домовляємось про підготовку (з редактором) і графік записів. Тобто в записі бере участь три людини – актор, звукорежисер і редактор. У нас є троє звукорежисерів, і ми робимо в середньому одну книжку на тиждень.

Якщо книжка озвучена одним голосом і ми не робимо саунд-дизайн (музичний супровід, спецефекти), то вона нам обходиться в середньому в 500 доларів – залежить від обсягу.

– Плануєте виходити на міжнародний ринок? Що для цього потрібно?

– Звичайно. Український ринок аудіокниг настільки малий, що навіть вийти на самоокупність тут буде непросто. І ми хочемо мати багато книжок різними мовами, а для цього потрібні партнери на інших ринках. Але для початку варто зайняти якусь нішу і відшліфувати продукт на українському ринку. А потім треба трохи часу і грошей на пошуки партнерів.

Довідково

Команда Lingart – переможці StartUp Прориву, який відбувся 2018 року на базі Tech StartUp School (Львів), переможці Всеукраїнського фестивалю інновацій (2019 р.), переможці National Startup Competition Ukraine 2020 від Startup Kyiv (2020 р.), фіналісти міжнародного фестивалю Innovation-2019, переможці Creative Spark Startup Competition.

Lingart був представлений на Kyiv Tech Hub, на IT-арені у Львові, G-Fair у Кореї, на Startup Competition в рамках Investor Days в Ерфурті у Німеччині.

Тетяна ШТИФУРКО

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.05
    Купівля 39.05
    Продаж 39.52
  • EUR
    Купівля 42.21
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
16:03
школяр
У Львові при школах створять піклувальні ради
15:50
У Львові попрощалися з Ігорем Юхновським – екснардепом і Героєм України
У Львові попрощалися з Ігорем Юхновським – екснардепом і Героєм України
15:33
трамвай з прапором, Львів
Львівелектротранс оголосив міжнародний тендер на модернізацію трамваїв
15:22
новобудова на вул. Трускавецькій
Львівська міськрада підтримала петицію про заборону висоток у приватному секторі поряд з Сокільниками
15:10
У Тернополі помер артист балету Михайло Складан
14:57
У Рівному затримали рецидивістку, яка ввозила в Україну прекурсори під виглядом прального порошку
У Рівному затримали рецидивістку, яка ввозила в Україну прекурсори під виглядом прального порошку
14:42
На Тернопільщині чоловік добровільно віддав поліції арсенал зброї
14:29
затримання наркоторговців
Вилучили метамфетаміни і гранати: на Закарпатті затримали групу наркоторговців
14:11
У мережі оприлюднили відео, як люди у військовій формі силоміць заштовхали чоловіка в авто. У Хмельницькому обласному ТЦК прокоментували
У мережі оприлюднили відео, як люди у військовій формі силоміць заштовхали чоловіка в авто. У Хмельницькому обласному ТЦК прокоментували
13:59
новий міжнародний поїзд між Прагою і Чопом
У Чоп прибув перший міжнародний поїзд із Праги
13:52
На Хмельниччині судитимуть рецидивіста з Волині за напад із ножем на перехожого
13:37
перетин кордону, прикордонник
Тернополянин за $4,5 тис. став "багатодітним батьком" трьох литовських дітей, щоб виїхати за кордон
13:22
фури на кордоні
У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" тимчасово розблокували рух вантажівок
13:15
У Львові впіймали 19-річного хлопця, який через фішинг крав гроші клієнтів банків
12:59
військком
У мережі поширили інтимне відео з нібито начальником рівненського ТЦК на роботі: розпочато перевірку
12:50
кордон
Скільки людей перетнули західний кордон України 27 березня
12:45
На Рівненщині від удару авто у відбійник загинув житель Львівщини
12:36
Інфографіка
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках 28 березня: долар додав ще кілька копійок
12:28
Андрій Садовий під час зустрічі з Павелом Громом
У Садового заявили про можливу співпрацю з польською компанією, керівник якої був серед затриманих у гучній справі Славоміра Новака
12:14
літній час
Перехід на літній час 2024: коли переводити годинник
12:00
проєкт простору Єагена Коновальця
Простір Євгена Коновальця у Львові доповнять його зображенням
11:57
Львів. Ратуша
У Львові повідомили про замінування мерії під час сесії
11:45
У Львові медики врятували 10-місячне немовля з опіками
У Львові медики врятували 10-місячне немовля з опіками
11:28
Ярослав Багрій
У боях на Запоріжжі загинув захисник із Закарпаття Ярослав Багрій
11:14
На Самбірщині поліцейські розшукують водія
На Львівщині водій на смерть збив пішохода та втік, його розшукує поліція
10:56
військовий квиток, мобілізація
Суд покарав жителя Львівщини за ухилення від мобілізації: той говорив, що не може воювати через релігію
10:40
На Буковині прощаються з воїнами Дмитром Дущаком та Віктором Борецьким
10:24
У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний
У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний
10:10
На Волині у річці Стир виявили тіло чоловіка
09:50
Львівські бійці на сході України знищили російський реактивний бомбомет РБУ-6000
Львівські бійці на сході України знищили російський реактивний бомбомет РБУ-6000
09:35
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 28 березня
09:18
Біля Львова у ДТП загинув 20-річний мотоцикліст
08:58
затримання чиновника
Стало відомо, від кого вимагав хабар посадовець управління історичного середовища Львова
08:41
Василь Курилович
У Львові до протезування ніг готується воїн-кулеметник з Тернопільщини
08:15
Ярослав Первак
Понад півтора року вважався зниклим безвісти: на Донеччині загинув воїн з Франківщини Ярослав Первак
07:58
погода
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 28 березня, і завтра
07:40
Огляд
Великдень, вишитий одяг
Католицький Великдень: чому його святкують швидше та які його особливості
2024, середа
27 березня
22:55
новини Львова
У Львові збирають книги для постраждалих від обстрілів областей
22:51
Оновлено
виставка "Тут був мій дім"
Куди піти у Львові із 25 по 31 березня: Jam session у Дзизі та Агент 034: Юрко Вовкогон
22:48
На Закарпатті поліцейські затримали причіп з краденою деревиною
Більше новин