Еспресо. Захід

Вибір вакцин від COVID-19 в Україні з'явиться нескоро

Зоряна Круль
16 березня, 2021 вiвторок
17:20

Тому українцям пропонують робити щеплення тим, що є. Офіційно кампанія вакцинації від коронавірусу в Україні стартувала три тижні тому, але її темпи, м’яко кажучи, не вражають. Наприклад, 14 березня, у неділю у чотирьох регіонах (Запорізькій, Рівненській, Черкаській області та м. Києві) не зробили… жодного щеплення!

Станом на 16 березня до листа очікування вакцинації від COVID-19 записалося 265,5 тисяч українців. Можливо, охочих було б більше, якби щеплення робили не однією, а кількома вакцинами.   

Нагадаємо, 23 лютого в Україну надійшло 500 тисяч доз вакцини Covishield. Як запевняють чиновники з Міністерства охорони здоров'я, це – та сама вакцина AstraZeneca, але виробляється вона на потужностях індійського заводу (одного з найбільших виробників вакцин у світі). Наразі конкретної інформації про терміни поставок інших вакцин та кількості доз, які будуть завезені, МОЗ не озвучує, а крім AstraZeneca, у рамках глобальної ініціативи COVAX повинні ще надійти американська Pfizer/BioNTech, а також китайська Sinovac, яку закупило ДП "Медичні закупівлі України".

"Австралія розпочала вакцинацію на два дні швидше, ніж Україна, але темпи вакцинації у цієї країни – у чотири рази швидші"

Раніше повідомлялося про поставки американської вакцини Novavax і (що ще остаточно не підтверджено, оскільки препарат проходить останній етап клінічних досліджень) індійської Bharat Biotech. Проте зараз завдання №1 для МОЗ - використати ті вакцини, що є. Згідно з Дорожньою картою з проведення масової вакцинації від COVID-19, на першому етапі щепленню підлягає 367 тисяч осіб. У перші три тижні кампанії вдалося вакцинувати майже 17% з них (трохи більше 62 тисяч). Однак, нагадаємо, ці люди отримали лише першу дозу вакцини, а створення імунного захисту від коронавірусу передбачає введення двох доз. За інформацією Zn.ua, термін придатності поставлених партій вакцини Covishield закінчується 23 червня 2021 року. Якщо у наступні три місяці не вдасться суттєво наростити темпи вакцинації (зокрема колишня очільниця МОЗу України Зоряна Скалецька в ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо" звернула увагу, що Австралія розпочала вакцинацію на два дні швидше, ніж Україна, але темпи вакцинації у цієї країни – у чотири рази швидші), понад 140 тисяч невикористаних доз вакцини доведеться утилізувати.

В інтерв’ю НВ головний санітарний лікар України Віктор Ляшко уже попередив українців, аби вони не чекали на Pfizer (а судячи по дописах у соцмережах, саме ця вакцина викликає найбільшу довіру в українців). "Чекати нічого не потрібно, оскільки права вибору немає, - наголосив медик. - Це загальносвітова практика: приходить продукт, і саме управлінці разом з експертами вирішують, як цей продукт використовувати найбільш ефективно", додавши, що вакцини Pfizer потребують дуже низьких температур для зберігання, тому певна кількість "пфайзерівських" вакцин, звісно, буде, але постачатимуть в Україну переважно ті вакцини, які можна зберігати при температурі +2°С +8°С. Схоже, інших аргументів, щоб переконати українців активніше записуватися в онлайн-чергу на щеплення, у головного санітарного лікаря не знайшлося.

Чиновник зазначив, що "не треба вдаватися до паніки". Мовляв, коли прийде час (буде достатня кількість вакцин і охочих зробити щеплення), в Україні одночасно зможе працювати 600 мобільних бригад, які проводитимуть до 100 щеплень на добу, і 4250 кабінетів щеплень, кожен з яких проводитиме по 30 щеплень щодня. Є в Україні і резерв – 11 тисяч кабінетів щеплень, які на 1-2 місяці можуть припинити проведення рутинних щеплень і вакцинувати виключно від COVID-19. Якщо ж не задіювати цього резерву, щодоби в Україні можна проводити не більше 187,5 тисяч щеплень. Цього вистачить, аби до кінця року провакцинувати 30-35 мільйонів українців, а саме цю цифру озвучують у Національній академії наук, як таку, що дозволить перемогти пандемію.  

"В Угорщині людина приходить на вакцинацію і вже на місці дізнається, що їй збираються ввести. Звісно, має право відмовитися від щеплення тим чи іншим препаратом. Тоді таку особу "перекидають" на кінець сформованої черги"

За даними Our World in Data (за станом на 13-14 березня), на 100 людей в Україні припадає 0,12 доз вакцини. Наразі щеплення проводять лише однією вакциною – Covishield, вакциною, виготовленою за ліцензією AstraZeneca. Як уже згадувалося, вакцинованих (тобто тих, кому ввели першу дозу препарату) в Україні налічується трохи більше 62 тисяч. В інтерв’ю "Українській правді" Віктор Ляшко підкреслив, що "повільні темпи вакцинації були спланованими" ("щоб не допустити програмних помилок") і "зараз медична система України готова до проведення 20 тисяч щеплень на добу" (а де-факто за останню звітну добу, 15 березня провела майже 9000). Як бачимо, до необхідних 187,5 тисяч ще далеко.

Для порівняння, у сусідній Польщі на 100 людей припадає 11,94 доз вакцини. Щеплення проводять трьома препаратами – американськими Moderna і Pfizer/BioNTech та "оксфордським" Astra/Zeneca (власне, оригінальним препаратом однойменного концерну). Офіційно вакцинація від COVID-19 у Польщі стартувала 27 грудня торік. За цей час у цій країні провели понад 4,5 млн. вакцинацій, з них понад 1,6 млн. – другою дозою препарату.

У Росії повний цикл вакцини отримало 3,5 млн. осіб. На 100 людей - 5,28 доз вакцини. Перша вакцинація проведена 5 грудня 2020 року. Швидкі темпи імунізації населення пояснюються тим, що Росія використовує вакцини свого виробництва - EpiVacCorona (Vector Institute) та Sputnik V.

В Угорщині використовують п’ять вакцин – Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Sinopharm і Sputnik V. Кількість вакцин на 100 людей – 17,95. Кількість проведених вакцинацій – більш, ніж 1,5 млн. Вакцинація в Угорщині стартувала 26 грудня минулого року. Як розповіла журналістці "Еспресо.Захід" колега, яка вже кілька років проживає у Будапешті, в Угорщині вакцинація від COVID-19 активно популяризується, тож щеплення не поспішають робити лише ті, хто недавно перехворів. "Я перехворіла недавно, тому ще не вакцинована. А от серед моїх знайомих вакциновані майже всі – хто Pfizer, хто Sinopharm. Вибрати вакцину людина не може. Приходить на вакцинацію згідно з чергою, на яку попередньо реєструється і вже на місці дізнається, що їй збираються ввести, - розповідає Ірина. – Звісно, якщо має якісь застереження щодо того чи іншого препарату, має право відмовитися від вакцинації. Тоді таку особу реєструють на іншу дату (фактично "перекидають" на кінець сформованої черги). Не виключено, що коли людина прийде в інший день, їй знову запропонують зробити щеплення тією ж вакциною". 

В Ізраїлі (світового лідера за темпами вакцинації) на 100 людей припадає 108,31 вакцина. Вакцини використовують лише дві - Moderna і Pfizer/BioNTech. Починаючи з 19 грудня, тут повністю провакцинували 45% населення, а до кінця квітня планують вакцинувати все доросле населення (за станом на 15 березня, дві дози вакцини отримало 63%). 

"Приватний бізнес почне займатися вакцинацією від COVID-19 не раніше, як через півроку"

Як розповів "Еспресо.Захід" координатор із вакцинації у Львівській області Олег Когут, чотири види вакцини в Україні з'являться нескоро: "Якщо буде чотири, можливо, тоді й буде якийсь вибір і ми отримаємо роз’яснення (від МОЗу. – Ред.), як це все правильно організувати, адже вакцинація від COVID-19 – це дуже складний процес"… Фахівець уточнив, що швидше за все вакцин буде три. "Невідомо, що з Pfizer: чи буде він, чи ні у достатній кількості. Поки що ця вакцина передбачена тільки для вакцинації (осіб, які працюють і проживають. – Ред.) у спеціалізованих закладах довготривалого перебування", - додав Олег Когут.

На запитання, коли вакцини надійдуть у приватні клініки, фахівець не відповів. Каже, такої інформації наразі немає, але, ймовірно, приватний бізнес почне цим займатися не раніше, як через півроку. Олег Когут наголошує: вакцина у приватних клініках буде та сама, якою безкоштовно забезпечуватиме держава. Тобто, зареєстрована в Україні. Наразі зареєстровано три – Covishield (AstraZeneca), Pfizer і Sinovac.

"Якщо є вибір вакцини – це добре. Якщо є вибір – вакцинуватися чи не вакцинуватися, звісно, перевагу слід надати тому, щоб вакцинуватися тим, що є у наявності зараз. Так, ми маємо до одних вакцин більшу довіру, до інших – меншу. Але треба розуміти: якщо Covishield дозволена до застосування в Україні, значить, є безпечною і відмовлятися від вакцинації не варто. Ми й так дуже відстаємо від інших країн у цьому плані", - зазначила у коментарі "Еспресо.Захід" представниця ГО "Асоціація працівників системи охорони здоров'я "Медичні лідери" Юлія Брикульська.

Експерт зауважила: зараз активно поширюється інформація, скільки медиків відмовилося від вакцинації. Але велика кількість не відмовляється, адже розуміють: друга хвиля COVID-19 буде більш руйнівною за своїми наслідками за першу і вакцинація – єдиний спосіб уберегтися від важкого перебігу захворювання.  

"Якщо медик, який працюючи з чітко підтвердженим "ковідним" хворим", відмовляється себе вакцинувати і не дай Боже потім захворіє, а ще не дай Господи помре, хто за це буде відповідати?!"

Як зазначив на  пресбрифінгу заступник голови Львівської ОДА Іван Собко, медиків, які підлягають щепленню на першому етапі, в області налічується 4000. 2300 з них уже провакцинували. "На зустрічі з міністром охорони здоров'я керівник Центру легеневого здоров'я Любомир Рак повідомив, що на старті вакцинації робити щеплення відмовилося 20% працівників цієї лікарні. А після того, як хтось "мудрий" закинув інформацію у соцмережі, що "ця вакцина – добра, а ця – ні" і почалися розмови, побоювання, відсоток відмов зріс до 40%. Сьогодні зранку ми розмовляли з Любомиром Михайловичем і прийняли вольове рішення. Якщо відмови набудуть широкого масштабу (особливо "ковідних" медиків), будемо пробувати впливати адміністративно – рекомендувати Міністерству охорони здоров'я розглянути питання преміювання +300 (ймовірно, тут мається на увазі 300% надбавка. – Ред.) вакцинованих медиків. Якщо медик, який працюючи з чітко підтвердженим "ковідним" хворим, відмовляється себе вакцинувати, і не дай Боже потім захворіє, а ще не дай Господи помре, хто за це буде відповідати?! На Львівщині немає жодного медика, який би вийшов після вакцинації і розповів, що у нього виникли якісь ускладнення. Вакцина повністю себе виправдовує", - підсумував чиновник.    

Перший етап вакцинації на Львівщині планують завершити через тиждень, 23 березня.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.

 

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
15:08
пункт пропуску Рава-Руська
У пункті пропуску "Рава-Руська – Гребенне" частково відновлять рух вантажівок
14:46
Ірина Верещук
Ірина Верещук прокоментувала чутки про призначення її головою Тернопільської ОВА
14:30
Бельгія
Бельгійське місто Мехелен стало новим побратимом Львова
14:06
Десятки дітей із прифронтових регіонів прибули на оздоровлення на Прикарпаття
13:51
У центрі Львові відкрили фермерський ярмарок
13:28
Оновлено
благодійний аукціон "Сила мистецтва" у Львові
Куди піти у Львові із 15 по 21 квітня: передвеликодній Тлум&Крам та Автостопом по музичній галактиці
13:16
На Буковині розбудують і реконструюють 6 пунктів пропуску на українсько-румунському кордоні
12:57
Румунія кордон
Добудують автодорогу, стратегічну для НАТО: за два роки Румунію і Україну з'єднає автомагістраль
12:43
пшениця зерно
Харківський бізнесмен планував експортувати пшеницю на 9,2 млн грн за фальшивими документами
12:26
У Ворохті на Прикарпатті вночі горів готель
У Ворохті на Прикарпатті вночі горів готель: пожежу гасили 3 години
12:14
прикордонний контроль, перетин кордону
Скільки людей перетнули західний кордон України 19 квітня
12:06
Огляд
суспільство
Як прикрасити паску до Великодня: найцікавіші варіанти декору
11:36
Львів’янин до смерті побив власну матір
Львів’янин до смерті побив власну матір
11:10
Ексклюзив
Гуманітарна допомога
Були випадки, що звіти про гуманітарну допомогу зникали з системи, – керівник ГО "Нескорені" Олександр Лабецький
10:42
Медика – Шегині
Рух вантажівок відновлено: польські фермери розблокували два пункти пропуску
10:20
Ексклюзив
військовий Іван з позивним Кардан
Місцеві на Луганщині постійно здавали позиції ЗСУ, – військовий Іван
10:01
KOLABA, Наталка Карпа і блогерка з Волині Аліна Жук переспівали "Зеленеє жито"
Старий хіт на новий лад: KOLABA, Наталка Карпа і блогерка з Волині Аліна Жук переспівали "Зеленеє жито"
09:31
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 20 квітня
09:13
інцидент з ТЦК в Ужгороді
В Ужгороді група жінок накинулася на працівників ТЦК, які хотіли відвезти чоловіка у військкомат
08:50
Осінь, дощ
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 20 квітня, і завтра
08:35
Ексклюзив
Оксана Мороз
Звідки взявся тренд "я ухилянт" та чи працює Остап Стахів на російські ІПСО. Розмова з Оксаною Мороз
2024, п'ятниця
19 квітня
22:57
Це питання можна вирішити, - румунський посадовець про потяг з Чернівців до Сучави
22:39
На Закарпатті 24-річний чоловік може отримати до 15 років тюрми через вбивство жінки
22:30
Андрій Садовий з дружиною
Регулятор азартних ігор виписав компанії дружини Андрія Садового штраф у 5 млн грн
22:20
сказ кіт
На Прикарпатті виявили сказ у домашнього кота, який покусав господаря
22:00
Денис Снігур
У Львові відкрили пам'ятну дошку загиблому прикордоннику Денису Снігуру
21:38
Посадовцю Львівспецкомунтрансу, який переправляв ухилянтів за кордон, обрано запобіжний захід
21:20
У Львові зіштовхнулися два трамваї
21:03
книги
За три роки з бібліотек Франківщини вилучили понад 1,5 млн російськомовних видань
20:45
У Луцькому районі внаслідок ДТП травмувалося троє людей
Біля Луцька двоє неповнолітніх на мотоциклі наїхали на пішохода, усіх трьох госпіталізували
20:26
"Карпати", Мирон Маркевич
Мирон Маркевич розкритикував футболістів "Карпат" після поразки від "Інгульця"
20:12
Валерій Тарасенко
Львів'яни 20 квітня прощатимуться із загиблим воїном Валерієм Тарасенком
19:54
На Волині зіштовхнулися три вантажівки. Поліція з’ясовує обставини
19:38
Харківський виробник парових та гідравлічних турбін переїжджає на захід України
19:20
Орест Чемерис
Ректором Львівського медуніверситету став Орест Чемерис
19:07
новини Львівщини
На Львівщині авто збило 12-річного велосипедиста, хлопчик не вижив
18:56
Огляд
хмарно
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 19 квітня, завтра, тиждень
18:54
новини Прикарпаття
На Прикарпатті перевдягнуті у військових грабіжники викрали понад 8 млн грн
18:38
Музей Шухевича у Львові, розбір завалів
Над проєктами відновлення музею Шухевича у Білогорщі працюватиме 13 команд архітекторів
18:25
новини Львова
З понеділка ЛКП "Лев" знову запрацює після 2-місячного карантину
Більше новин