Еспресо. Захід

Найчастіше коронавірусом заражаються… вдома

Зоряна Круль
19 листопада, 2020 четвер
12:30

Один із членів сім'ї приносить вірус додому і тоді перехворіти можуть всі, хто мешкає з такою особою під одним дахом. А от де інфікується цей "нульовий пацієнт"? "Там, де не дотримуються всіх протиепідемічних норм", – пояснює фахівець з епідеміології.

Майже всі люди, які захворіли на Covid-19, задають собі одне і те ж запитання: де я міг заразитися? На ринку? У торгово-розважальному центрі? У церкві? А, може, в офісі чи по дорозі на роботу? Відповісти на нього намагаються й епідеміологи. Адже виявивши місця, де люди найчастіше інфікуються коронавірусом, можна вповільнити темпи поширення захворювання. Під керівництвом генеральної директорки Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталії Іванченко (Тімко) дослідженням цієї теми у Львові займається лікар-інтерн епідеміолог Олександра Каркіщенко. В інтерв’ю "Еспресо.Захід" фахівець розповіла, де найбільші ризики заразитися ковідом і пояснила, як можна уникнути інфікування, якщо захворів хтось із домашніх.

Колишній гендиректор Центру громадського здоров'я МОЗ, викладач школи охорони здоров’я НаУКМА, лікар-інфекціоніст Володимир Курпіта в ефірі одного з телеканалів назвав три місця, де люди найчастіше заражаються Covid-19. Це – навчальні заклади, офіси та громадський транспорт. А що ви думаєте з цього приводу?

Не можу не погодитися з твердженням Володимира Курпіти. За нашим дослідженням, громадський транспорт залишається у трійці лідерів серед місць, де найчастіше заражаються Covid-19. Проте найбільший відсоток людей (знову ж таки – за нашим дослідженням) інфікується при контакті з хворим членом родини, з яким проживає під одним дахом, або співмешканцем. Без сумніву, заклади освіти також відіграють свою роль. Але не можна сказати, що, наприклад, у кафе чи ресторанах безпечніше, ніж в офісах. Все-таки найменший ризик заразитися є там, де дотримуються всіх протиепідемічних норм.

"Із 10 людей, які матимуть контакт із хворим на Covid-19, захворіє п’ятеро"

Джерело: Enbio

Наскільки заразний SARS-CoV-2, якщо порівнювати його, скажімо, зі збудником кору – однієї з найбільших контагіозних вірусних інфекцій? Або з його попередниками – SARS-CoV і MERS-CoV?

За відомими мені дослідженнями, індекс контагіозності для SARS-CoV-2 становить приблизно 50%, у той час як для вірусу кору – приблизно 90%. Це означає, що із 10 людей, які матимуть контакт з хворим на Covid-19, захворіє п’ятеро. Порівняно з кором, звучить не так страшно, проте 50% – це досить високий індекс.

За інформацією BBC News Україна, у 2015 році під час епідемії, викликаної іншим коронавірусом – MERS, був зафіксований випадок, коли один хворий заразив 82 людей. А під час епідемії гарячки Ебола у Західній Африці у 61% випадків джерелом інфекції стала невелика група хворих (за підрахунками вчених – не більше 3% від загальної кількості захворілих). Коли говоримо про Covid-19, існує таке поняття як "суперпоширювач інфекції"?

Термін "суперпоширювач" дедалі частіше зустрічається у різних науково-популярних і медичних статтях. Так називають людей, які у силу особливостей своєї професії або поведінки можуть заразити велику (більшу, ніж зазвичай) кількість людей. Це можуть бути продавці або водії таксі. Але, на мою думку, таким суперпоширювачем може стати будь-хто. Все залежить від свідомості людини. Де б вона не працювала, правильно одягнута маска, часта дезінфекція поверхонь, соціальна дистанція і миття рук – цього достатньо, щоб запобігти таким суперпоширенням.

Джерело: PAP/EPA

Багато ваших колег стверджують: щоб заразитися, потрібен тривалий контакт із хворим (не менше чверті години), або значне вірусне навантаження (так, зокрема, інфікуються медики у "ковідних" госпіталях).

Звісно, чим триваліший контакт з хворим, тим більша ймовірність заразитись. Але захворіти можна навіть не контактуючи безпосередньо – через предмети побуту або просто перебуваючи у приміщенні, де щойно, умовно кажучи, покашляла хвора людина. Коронавірус може ще якийсь час "жити" на поверхнях. Тобто ви просто торкнулися, наприклад, дверної клямки, на якій був вірус, а потім потерли око тією ж рукою, і вуаля – ви можете захворіти.

"Треба розуміти, що будь-яка річ, з якою контактував хворий, є фактором передачі. Тому варто з обережністю поводитися з такими речами як одяг, постіль, рушники"

Як доглядати за членом сім'ї, який захворів на Covid-19? І що робити, якщо сім'я мешкає в однокімнатній квартирі? Чи можливо у таких умовах уникнути інфікування?

Якщо у домі є хвора людина, найкращим рішенням, звісно ж, буде ізолювати хворого. Найкраще, що можна зробити, – переїхати на іншу квартиру. Якщо такої можливості немає – потрібно повністю виключити будь-які контакти. У хворої людини повинен бути свій посуд, рушник. Навіть вдома треба ходити в масці (як хворому, так і здоровим членам родини). Бажано, щоб хвора людина спала на окремому ліжку. Якомога частіше провітрюйте кімнати, проводьте вологе прибирання і мийте руки. Потрібно розуміти, що будь-яка річ, з якою контактував хворий, є фактором передачі. Тому варто з обережністю поводитися з такими речами як одяг, постіль, рушники. Але не забувайте, що хвора людина також потребує уваги і підтримки. Тому не варто "сахатися" від неї – просто тримайтеся на безпечній відстані (понад 1,5м) і будьте у масці.

Ось я, наприклад, тепер перебуваю на самоізоляції. Але живу не сама. Прекрасно розумію, наскільки це складно – обмежити всі контакти з людиною, з якою живеш. Снідати у різних куточках квартири, постійно провітрювати приміщення, без кінця зрошувати всі дверні ручки та столи антисептиком…

Джерело: Freepik

Мені відомо про випадок, коли у сім'ї з п’яти чоловік (троє дорослих і двоє дітей) захворіла лише одна особа, хоча проживають у невеликій двокімнатній квартирі, і випадок, коли у сім'ї з чотирьох дорослих осіб (молоде подружжя та їх батьки) захворіли всі, хоча живуть у приватному двоповерховому будинку. Від чого це залежить, що у першому випадку рідні хворої людини від неї не заразилися, хоча ділили маленьку кухню, ванну, туалет, а в другому – заразилися всі, хоча живуть на різних поверхах і користуються різними санвузлами?

Дуже багато факторів на це впливає. Перш за все – імунітет. Тому про нього потрібно дбати постійно, а не "підвищувати", коли вже захворів. Збалансоване харчування і рухливий спосіб життя однозначно підвищують імунітет. Звісно, це не захистить на 100% від захворювання – лише збільшить вірогідність більш легкого його перебігу. Важливу роль відіграє також індекс контагіозності, про який ми вже згадували, наявність супутніх захворювань і генетична схильність. Кожен з цих факторів додатково збільшує або зменшує ймовірність захворіти.

"За різним дослідженнями, коронавірус може жити на поверхнях… навіть до 72 годин!"

Чи варто здавати ІФА-тест, щоб перевірити, що людина вже контактувала з вірусом? Що показує цей аналіз? Наскільки він взагалі інформативний?

ІФА-тест – це лабораторне дослідження, результат якого вказує на наявність або відсутність певних антитіл у крові людини. Якщо говорити про Covid-19, то антитіла при цьому захворюванні починають вироблятися приблизно на 5-7 день після початку хвороби. Це антитіла класу М. На зміну їм з 10 дня захворювання починають вироблятися антитіла класу G. Ці антитіла, по суті, і є "імунітетом до коронавірусу". Їх значення досягають максимуму на 25-28 день після захворювання і "тримаються", за різними дослідженнями, приблизно до трьох місяців. Тобто, дослідження методом ІФА може вказати, чи людина хворіє зараз (якщо з моменту початку захворювання минуло понад 7 днів) або чи хворіла в минулому. Але це дослідження ніяк не вказує на контакт з хворою людиною. Його немає сенсу робити, якщо ви, наприклад, сьогодні контактували з особою, в якої підтверджений діагноз Covid-19. Адже навіть якщо ви заразилися від цієї людини, мусить пройти певний час, щоб в організмі почали вироблятись антитіла.

Джерело: Freepik

Коронавірус передається більше повітряно-краплинним чи все-таки контактним шляхом? Як довго може жити на поверхнях?

Судячи з тих досліджень, що я читала, найбільш небезпечний шлях передачі – повітряно-краплинний від людини до людини. Тобто безпосередній контакт з хворим, особливо, якщо він має симптоми, такі як кашель і нежить. Також, на думку багатьох вчених, велику роль відіграє аерозольний шлях передачі – коли у повітрі затримуються крапельки з вірусом і їх може вдихнути людина. Якщо ж ми всі будемо ретельно мити руки, то контактно-побутовий шлях передачі буде нам не страшний.

Щодо тривалості життя вірусу, серед науковців досі точаться дискусії. Спочатку вчені говорили про те, що на деяких предметах вірус може жити до 72 годин. Тепер же з'явилася інформація, що не більше 12 годин... Багато залежить від навколишніх умов – температури і вологості повітря.

"Можете сміливо купувати їжу "на винос" – передача вірусу в такому випадку можлива, лише якщо ви будете доїдати страви за кимсь"

Джерело: Evereth News

Чи погоджуєтеся з твердженням, що діти часто стають безсимптомними носіями вірусу (не хворіють на Covid-19 взагалі або хворіють у легкій формі), заражаючи при цьому дорослих? Чи варто переводити школярів на дистанційне навчання, як це роблять у багатьох країнах світу, попри очевидну непопулярність цього рішення?

За статистикою, діти й справді значно частіше хворіють безсимптомно або легкою формою. На жаль, навіть у таких випадках вони можуть заражати інших. А оскільки дитину в школі дуже важко змусити постійно перебувати у масці і дотримуватись дистанції, доводиться вдаватися до вимушеного кроку – переводити навчальний процес у формат онлайн. Адже від дітей заражаються і вчителі, і батьки, які далі поширюють це захворювання вже серед представників старших поколінь. А у них, як відомо, перебіг не такий легкий, як у дітей.

Звісно, я б хотіла, щоб усі ідеально дотримувались вимог, правильно одягали маски і часто мили руки – це б значно зменшило поширення захворювання. Але, маємо те, що маємо...

Джерело: beszamel.se.pl

Чи може коронавірус передаватися з їжею? Нині багато закладів громадського харчування працює "на винос" і в людей є певний страх.

Передача вірусу з їжею можлива, лише якщо ви будете доїдати за кимсь (всміхається). Переконана, що у ХХІ столітті в усіх закладах харчування кухарі знають, що приготування їжі має відбуватися з дотриманням певних правил, що на їжу не можна чхати і що варто готувати її чистими руками. Тому я не бачу жодних пересторог, щоб замовляти доставку їжі додому чи в офіс. Тим більше зараз, враховуючи нововведення про "карантин вихідного дня", я навпаки, дуже заохочую замовляти їжу "на винос" і підтримувати цим самим підприємців. Звісно, коли забираєте їжу у кур'єра, не забувайте про маску і антисептик.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
22:54
Десятьох учасників наркоугруповання, яких днями викрили на Закарпатті, взяли під варту
Десятьох учасників наркоугруповання, яких днями викрили на Закарпатті, взяли під варту
22:42
Двоє підлітків на Закарпатті хотіли допомогти порушникам перепливти Тису човнами
Двоє підлітків на Закарпатті хотіли допомогти порушникам перепливти Тису човнами
22:25
Верховний суд України
Верховний Суд виправдав архітектора з Тернопільщини, підозрюваного в отриманні $1,5 тис. хабаря
22:00
OPINION
Микола Бандрівський
У Львові хочуть перейменувати аеропорт, а король-то несправжній... Блог Миколи Бандрівського
21:43
Рідним львівського археолога й воїна Андрія Филипчука вручили орден "За мужність"
21:25
На Донеччині загинув боєць зі Львівщини Георгій Ломарєв
На Донеччині від осколкового поранення загинув боєць зі Львівщини Георгій Ломарєв
21:06
Ексклюзив
Церква не виконала обіцянки: мешканці Пасічної висадили дерева за власний кошт
Церква не виконала обіцянки: мешканці Пасічної висадили дерева за власний кошт
20:48
Львівщина отримає від ЄС понад €15 млн на втілення екологічних проєктів
20:31
У Львові демонтують покрівлю пам'ятки архітектури без жодного паспорта об'єкта
20:15
На Рівненщині п’яний водій з малолітньою дитиною на колінах хотів відкупитися від копів за 1400 грн
19:57
На Львівщині судитимуть мешканця, який незаконно зайняв захисну смугу водосховища
На Волині судять жителя Херсона, який незаконно продавав автомати Калашникова
19:38
Міст у Великих Мостах на Львівщині відкрили для транспорту
Міст у Великих Мостах на Львівщині відкрили для транспорту
19:29
держдума РФ
У Тернополі трьох депутатів держдуми РФ заочно засудили до 15 років
19:11
На Прикарпатті відбулася обласна олімпіада для школярів "Як ти знаєш Біблію?"
18:53
ЗСУ загиблі
У Львові попрощаються із захисниками Віталієм Дідиком та Віталієм Яворським
18:35
На півночі Рівненщини двоє чоловіків напали на прикордонників. У чому причина
18:18
родина Гринкевичів
Суд скасував арешт частини майна Гринкевичів, яких підозрюють у махінаціях на закупівлях для ЗСУ
18:03
афіша
Пів мільйона на дрони: у Львові Дім Франка запрошує на унікальний аукціон-концерт
17:55
швидка допомога
На Закарпатті через затримку швидкої на зупинці помер чоловік: в обласному центрі меддопомоги проведуть розслідування
17:48
новини Хмельниччини
На Хмельниччині злочинці торгували наркотиками в слідчому ізоляторі, їх засудили
17:32
новини Львівщини
Через ремонт водопроводу, завтра у селі Зарудці на Львівщині не буде водопостачання
17:12
новини Львова
У Львові для дітей військових проведуть майстерклас із розпису писанок
17:01
На Закарпатті тернополянин хотів виїхати за кордон за підробленими документами
16:57
Огляд
Осінь, дощ
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 18 квітня, завтра, тиждень
16:44
У Луцьку висадили 47 дубів Шевченка 
16:39
Огляд
Зарплата понад 1,5 млн грн: що задекларував керівник інфекційної лікарні Львівщини Сергій Федоренко
16:28
новини Тернополя
Екскерівника податкової інспекції Тернополя засудили до 6 років за вимагання $40 тис. неіснуючого боргу
16:25
новини Хмельниччини
Кам’янець-Подільського мера визнали винним у правопорушеннях, пов’язаних з корупцією
16:13
сепар днр
Держзрада і тероризм: у Львові судитимуть десятьох жителів сходу України, які воювали за РФ
16:08
Оновлено
Ремінісценції.UA, ТанцТеатр "Життя"
Куди піти у Львові із 15 по 21 квітня: Ремінісценції.UA і звукові прогулянки із Остапом Мануляком
15:59
афіша
У Львові робота Центру освіти дорослих почнеться із письмотерапії з Любком Дерешем
15:58
На Волині судитимуть обвинувачених у вимаганні у військового неіснуючого боргу
15:44
новини Хмельниччини
На Хмельниччині рятувальники зняли з даху 61-річного чоловіка, якому була потрібна допомога
15:37
У війні з Росією загинув навідник кулеметників Ярослав Ломпас з Прикарпаття 
15:29
Оновлено
електроенергія
На Прикарпатті та Волині 18 квітня вводять графіки обмеження споживання електрики
15:25
новини Прикарпаття
В Івано-Франківську затримали чоловіка, який планував стати "смотрящим" за регіоном та збував психотропи
15:19
афіша
Львів'ян та гостей міста запрошують на Lviv Craft Fest
15:06
У Національному природному парку "Синевир" уперше зареєстрували найбільшого метелика Європи 
14:37
новини Закарпаття
В Ужгороді чоловік задушив знайому, його триматимуть під вартою
14:35
Ілля Євлаш
Основні зусилля під час нічної атаки окупанти направляли на Івано-Франківськ, – речник Повітряних сил
Більше новин