Еспресо. Захід

Ковчег для поліфонічної нації

Ірина Березовська
6 жовтня, 2020 вiвторок
20:03

За лаштунками унікального проєкту Оксани Линів і Ярини Винницької.

Ви коли-небудь чули Бортнянського на бандурах замість клавесинів? А мазепинське "Многая літа", підсилене хором і оркестром? А улюблені хіти ДахиБрахи із симфонічним оркестром? А втрачені твори Василя Барвінського, які реконструюють і спробують заграти так, як їх задумував композитор?

Це не іспит з музики – це лише деякі цікавинки нового епохального музичного проєкту "Ковчег Україна: музика", який придумали зірка світової сцени, диригентка Оксана Линів і культурна менеджерка, письменниця Ярина Винницька.

"Еспресо. Захід" побував за лаштунками унікального проєкту "Ковчег Україна: музика", який поєднає 10 століть української традиційної і класичної музики, мультимедійні інсталяції і кінопродакшн, книговидання та інтерактивні ігри.

Концерт-колаж, концерт-хрестоматія

Всі на борт! "Ковчег" іде на велике плавання!

Перша на борту – 85-річна співачка з Полісся Домініка Чекун. Одна із останніх носіїв автентичних пісень північного Полісся, Домініка Никифорівна володіє складною старовинною технікою співу. Для "Ковчегу" вона змогла передати автентику як вона є. У пам'яті 85-річної співачки – 150 пісень.

"Я завжди співала. Відколи себе пам’ятаю, співала. Мене навчили давніх пісень мама і бабуся. Сестри були, але їм так не йшло співати. А от мені якось легко давалося – співати", – каже Домініка Никифорівна.

До Домініки Никифорівни долучається львівський етногурт KYRBASY. Разом вони не можуть не співати, тож одну за одною співають давніх пісень у давній техніці, коли звук дрібнить на кілька нот, тому їх голоси ніби вібрують.

Нічого дивного, проєкт "Ковчег Україна: музика" починається з найдавніших часів. Тут окреме місце знайшли найкращі шедеври української музичної спадщини — архаїчні колядки і давні духовні наспіви, знаменний розспів Києво-Печерської лаври і шедеври українського бароко, музика класиків і сучасних композиторів під керівництвом Оксани Линів за участі найкращих українських етногуртів.

На палубі появляються ДахаБраха, Хорея Козацька, Курбаси, Уляна Горбачевська, Молодіжний симфонічний оркестр України, чоловічий хор "Дударик", Київський дівочий хор ім. М. Лисенка.

Це все необхідно для того, щоб концерт-колаж, як його назвали засновниці, зміг перезавантажити музичні архіви України і зробити їх цікавими сучасному слухачеві. А ще це концерт-хрестоматія, який відкриє світові непізнану або відому лише вузькому колу спеціалістів колосальну музичну спадщину України. Цей сміливий експеримент має шанс стати музичною візитівкою країни.

"У цьому проєкті вперше поєднаються різні компоненти – і автентичні виконавці, і відомі зірки, як от ДахаБраха і Сергій Жадан. Це будуть і світові прем’єри, і дуже популярні твори в нових аранжуваннях", – каже співавторка проєкту Оксана Линів.

У концерті прозвучать твори найкращих українських композиторів – від Лисенка і Лятошинського до Скорика і Сильвестрова. А ще Бортнянський на бандурах замість клавесинів, мазепинське "Многая Літа", підсилене хором і оркестром, улюблені хіти ДахиБрахи з симфонічним оркестром. "Ми пишаємось, що ми є у "Ковчезі", хоча ми тут дуже вже незвичні, ви нас тут не впізнаєте", – кажуть у ДахаБраха.

Ще одна родзинка – втрачені твори Василя Барвінського, які реконструюють і спробують заграти так, як їх задумував композитор, і академічний твір Володимира Івасюка, адже, за словами музичного керівника проєкту, диригентки Оксани Линів, "Україна ще не усвідомила, що втратила не тільки генія естрадної музики, а й великого класичного композитора". Режисер-постановник концерту – лауреат Шевченківської премії Андрій Водичев.

ДахаБраха + Жадан

Особливий бонус концерту – співпраця Сергія Жадана і ДахиБрахи. Вони зустрілись на палубі "Ковчегу", аби створити його гімн – Сергій написав вірша, а ДахаБраха музику. І спеціально для концерту виконають разом те, що може стати альтернативним гімном України.

"Текст писався дуже легко. Мені сам образ ковчегу дуже сподобався, він дуже красивий і актуальний. Я бачу метафору ковчегу як початок подорожі. Це початок подорожі для нас всіх. Мені здається, що у нас страшенна перерваність традицій – історичної, культурної, світоглядної. Непросто жити в таких умовах для 40 мільйонів українців. Кожен намагається закритись у собі, у нас немає відчуття ковчегу, немає відчуття команди, немає відчуття спільного наративу, немає собору. А це насправді дуже важливо – мати відчуття приналежності до команди, нації, ковчегу. У нас дотепер немає національної ідеї, її замінює національна збірна з футболу. Тут дійсно грають хлопці з різних регіонів. Так, це правда, за останні 30 років вона чудово об’єднує українців. Тому ідея Ковчегу – важлива, бо вона має сьогодні об’єднувати українців. Збирати українську музику, відтворювати – це дуже класно. А у нас є що показувати іншим", – каже Сергій Жадан.

Ковчег навіть у процесі підготовки вже виконував свою об’єднавчу функцію. Ярина Винницька зізнається, що у процесі роботи над "Ковчегом" команда народила таке поняття  – поліфонічна нація.

"Українці – це поліфонічна нація. Гуцули, лемки, поліщуки – то такі дуже різні українці, у них є свої традиції і це дуже цікаво. Мрію, щоб концерт став нашою культурною армією і продемонстрував світові велич української музики. Я дуже щаслива, що мій проект підтримали такі визначні люди: текст написав Сергій Жадан, музику придумує – ДахаБраха, диригує Оксана Линів, а фінансово підтримує Юлія Федів. Бажаю всім, щоб ваші мрії здійснювалися так само, як здійснилася моя", – каже Ярина Винницька.

У підсумку, народився концерт "Ковчег Україна: музика" – це 37 найкращих творів з української музичної спадщини, один симфонічний оркестр, 2 хори, 18 солістів, 5 режисерів, 9 дизайнерів, 30 тонн сценічних конструкцій і LED-екран площею 42 квадратних метри. На все це Український культурний фонд витратив понад 5 мільйонів гривень.

Ще будуть мультимедійні інсталяції і кінопродакшн, книговидання та інтерактивні ігри.

"Я побачила такі ляльки іграшкові в Австрії – персонажі з біографії Моцарта, там цілі сюжети розігруються, щоб можна було вивчити біографію Моцарта чи Вагнера. Я то все фотографувала і надсилала Ярині Винницькій. Ми задумали зробити таке саме і в нас, щоб всі, кому цікава музика, особливо учні музичних закладів, могли пізнавати композиторів у сучасний інтерактивний спосіб. Не хочемо, щоб "Ковчег" був разовим грандіозним концертом, він має стати явищем в українській культурі. "Ковчег" має тривати", – переконана Оксана Линів.

Події проєкту:

  • 24 жовтня – онлайн-презентація концерту "Ковчег: найкраще" – найзнаковіші твори, найважливіші інтерв'ю з творцями проєкту, ексклюзивне відео від ДахаБраха і Сергія Жадана, привітання від учасників, цікаві історії з-за лаштунків
  • 24 грудня – прем'єра концерту "Ковчег: різдво" [specialedition] – пряма трансляція зі Святвечора, де за одним столом зберуться всі учасники концерту і представлять різдвяні шедеври української музичної спадщини – архаїчні колядки, різдвяні ірмоси, барокові канти і, звісно, "Щедрик" в обробці Леонтовича й Івана Небесного
  • 24 серпня 2021 року – живий концерт на Софійській площі у Києві до 30-річчя Незалежності України і подальше турне концерту Україною і найпрестижнішими музичними сценами світу.

Усі фото: facebook/Kovceh.Ukraina

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал
Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
22:53
У п'ятницю Львів попрощається із захисником Назарієм Марочканичем
У п'ятницю Львів попрощається із захисником Назарієм Марочканичем
22:49
П'яний кур'єр без прав скоїв ДТП у центрі Львова
П'яний кур'єр без прав скоїв ДТП у центрі Львова
22:27
У Львові відкрили бібліотеку із фотостудією та майстернею для шиття
У Львові відкрили нову бібліотеку із фотостудією та майстернею для шиття
22:20
дерев'яна скульптура Ангела XVIII ст. у Франківську
Ймовірний автор – Пінзель: у Франківську відреставрували скульптуру XVIII століття
22:13
Оновлено
маршрутка
У Львові маршрутка збила дитину: подробиці
22:00
Львівщина офіційно стала побратимом штату Каліфорнія
Львівщина офіційно стала побратимом штату Каліфорнія
21:47
Студенти Прикарпатського університету обіймами зібрали 20 тис. грн для ЗСУ
Студенти Прикарпатського університету обіймами зібрали 20 тис. грн для ЗСУ
21:28
На Львівщині судитимуть мешканця, який незаконно зайняв захисну смугу водосховища
На Прикарпатті дев’ятьом громадянам повідомлено про підозру через співпрацю з окупантами
21:07
У Львові на просп. Чорновола демонтують кількаметрову радянську мозаїку
20:48
На Волині продали державний ремонтно-механічний завод за 30,5 млн грн. Хто придбав
20:20
Оновили зливові мережі: у Чернівцях більше не підтоплюватиме вокзал
20:02
У Луцьку хлопця вдарило струмом на даху залізничного вагона
У Луцьку хлопця вдарило струмом на даху залізничного вагона: що відомо
19:43
сміття
Засмітили землю побутовими відходами: на Тернопільщині підприємство сплатило штраф у 450 тис. грн
19:25
Ґрати на всіх дверях: на Закарпатті громада ПЦУ повернула храм після 5 років боротьби з УПЦ МП
19:07
У Львові за 500 тис. грн зроблять нову доріжку у Шевченківському гаю
18:49
зарплата
На Львівщині податківці викрили два великі санаторії, які платили зарплати у конвертах
18:33
БК "Самбір" став віцечемпіоном Вищої ліги України з баскетболу
18:16
Івано-Франківськтеплокомуненерго
АМКУ розпочав розслідування щодо Івано-Франківськтеплокомуненерго, яке не дозволяє відключатись боржникам 
18:02
Сотня учасників: у Львові відбувся перший чемпіонат з робототехніки серед школярів
17:47
о.Севастіян Дмитрух
У Львові показали старовинні галицькі плащаниці та ковані хрести Олега Боньковського 
17:33
згорілий автомобіль
На Тернопільщині чоловік згорів у власному автомобілі
17:19
суд, прокуратура, вирок
Невчасно подала декларацію: суд оштрафував депутатку Львівської обласної ради
17:10
Огляд
Сонце
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 25 квітня, завтра, тиждень
17:04
На Закарпатті затримали шістьох чоловіків на спробі переплисти Тису
16:48
новини Волині
На Волині жительку Луганщини засудили до 15 років за держзраду
16:32
Прикордонники викрили "бізнесмена", який за 8 тис. євро організував ухилянтам трансфер у країни ЄС
Прикордонники викрили "бізнесмена", який за 8 тис. євро організував ухилянтам трансфер у країни ЄС
16:26
обшук на шахті
На Львівщині викрили керівників шахти, яким підлеглі будували і ремонтували дачі
16:17
Двоє мешканців Донеччини у Львові організували збут наркотиків поштою
16:06
нелегальний гральний бізнес
Організували нелегальні гральні заклади: на Закарпатті судитимуть 5 мешканців
15:53
Львів цитадель
У Львові на Цитаделі планують зрізати 191 дерево
15:51
Оновлено
Львів, архтектура та скульптура
Куди піти у Львові із 22 по 28 квітня: "Атомна русалка", Stabat Mater та Вечір прем’єр 3.0
15:48
Правоохоронці проводять обшуки у мерії Мукачева,
Правоохоронці проводять обшуки у мерії Мукачева, - депутат Глагола
15:40
суд, гроші, штраф
Обікрав людей на понад 107 тис. грн: на Стрийщині до 10 років засудили шахрая
15:30
Ексклюзив
В Україні вийшла унікальна повість, яку написали 36 авторів
15:08
український безпілотник Punisher
Мукачівська міська рада виділила 12,4 млн грн на безпілотники для ЗСУ
14:52
новини Хмельниччини
На Хмельниччині затримали браконьєрів, які незаконно виловлювали рибу в притоці Дністра
14:39
новини Рівного
У центрі Рівного до Великодня встановлять Писанковий сад
14:22
Юрій Набит
Без батька залишилося двоє дітей: біля Роботиного загинув воїн зі Львівщини
14:08
новини Рівненщини
На Рівненщину приїхали ще 33 людини з Донецької області
13:55
Жительку Каховки підозрюють у пособництві окупантам
Жительку Каховки підозрюють у пособництві окупантам: схиляла жителів до отримання російських паспортів
Більше новин