Еспресо. Захід

"Дистанційну освіту треба сприймати як сигнал, що суспільство буде інакшим"

Богдан Скаврон
26 вересня, 2020 субота
17:27

Підсумки тижня з Тарасом Прохаськом.

Корінний івано-франківець, письменник і колумніст, лауреат цьогорічної Шевченківської премії в галузі літератури Тарас Прохасько в коментарі для "Еспресо.Захід" розповідає про найважливіші події минулого тижня, які зачіпають його, як і кожного мешканця Івано-Франківська та активного громадянина. Наша розмова про те, як змінилося навчання у школах під час пандемії коронавірусу та про які зміни в суспільстві сигналізує онлайн-освіта.

Цього тижня діти у Франківську нарешті пішли до школи – на три тижні пізніше через "червону" зону карантину, якось не так врочисто, як завжди, та й навчання тепер буде в нових умовах. Що думаєш про всі ці обмеження, дистанційне навчання?

Я підтримую думку багатьох консервативних педагогів, які, правдоподібно, мають іншу мотивацію, коли виступають проти дистанційного навчання. Мені здається, що у початковій школі, коли ще не йдеться про накопичення знань, та модель освіти, яка існує від кінця ХІХ століття дотепер, в такому випадку втрачає сенс. Бо головним тут є соціалізація і навчання вчитися, прищеплення навиків співжиття. Початкова школа потрібна, щоб ввести дітей у суспільство і, очевидно, що таке онлайн-введення передбачає щось зовсім інакше. Тобто це потрібно сприймати як сигнал, що суспільство буде інакшим і в такому разі погляд на роль школи повинен бути іншим, або визнати, що ці адаптації є тимчасові і неповноцінні. Тому що з тією концепцією школи і її ролі в суспільстві, яку ми маємо тепер, то онлайн-навчання може бути в певні періоди як кризовий захід, але насправді це несумісні речі.

Дітям вчитися стане тяжче чи навпаки все спроститься?

Для початкової школи буде важче. Діти, які починають освіту в онлайні, так і не зрозуміють, що таке традиційна школа. Або стануть першопрохідцями того нового способу навчання. Це є загроза щодо необхідності перегляду того, чого ми власне хочемо від школи.

А в старших класах, звичайно, вчитися буде легше. Передовсім, тим дітям, яких, як я знаю зі свого вчительського досвіду, в кожному класі є до двадцяти відсотків – які по-справжньому хочуть вчитися, вмотивовані вчитися і хочуть отримати від школи цю послугу. Онлайн тут не є перешкодою, за умови, що викладачі адекватно працюють.

Але для іншої функції школи – соціалізації та навчання перебувати разом – це страшний удар. Особливо потерпатимуть ті, хто живе у центрі міст, не на районах, де підліткові товариства формуються довкола школи і під час кожного уроку відбувається не тільки процес передачі знань, а й навчання перебувати в колективі. Всі ці дитячі дружби, набирання досвіду перебувати в товаристві – для багатьох зав’язані на школі. Тому навчання наодинці буде в цьому плані дуже трудним. Як, скажімо, для курця, якому не дозволяють курити на робочому місці.

А ще є важливим те, що в українській школі особливо характерним є те, що шкільне виховання дуже інтегрується у сім’ю, відбувається залучення батьків навіть у сам навчальний процес. Діти переважно користуються якщо не допомогою, то стимуляцією і наглядом з боку батьків, чого, в принципі, не мало би бути так багато, як є тепер. Тому дистанційне навчання породжує ще одну величезну соціальну проблему – як залишати дітей самих удома в цьому онлайн-навчанні, коли відомо, що ті години в житті батьків були передбачені на те, що діти перебуватимуть під шкільним наглядом. Тому тут існує ще й така соціальна бомба.

Як думаєш, діти будуть сприймати всі ці обмеження як якусь гру чи як ще одну неприємність від школи?

Є різні типи учнів. Як я вже казав, хтось хоче отримувати знання, а комусь треба просто перебувати в колективі. Останнім буде, зрозуміло, важче. Але зрештою, інколи здається, що тепер Бог нарешті почув всі ті молитви школярів про те, щоб можна було не ходити до школи і вчитися (сміється).

Онлайн-навчання також буде виявляти певну соціальну нерівність, яка існує серед батьків – в когось один комп’ютер на сім’ю з кількома дітьми, а в когось – в кожної дитини окремий ноутбук…

Очевидно, так і буде. І, щонайсумніше, ті проблеми найближчим часом не будуть нікого обходити. Вже тепер з’являється певна дискримінація, скажімо, щодо людей, які не мають смартфона. Уже є певні речі, які неможливо отримати, якщо його не маєш. А тут – ще більше.

Очевидно, що є гірські райони, де немає покриття Інтернету, тож їм доведеться, мабуть, працювати в старому режимі, бо немає такої можливості, і в багатодітних сім’ях виникатимуть проблеми. Думаю, це все будуть змушені якось вирішувати самі батьки…

Чи не покаже онлайн-навчання, що насправді достатньо одного вчителя на Youtube і кількох репетиторів перед ЗНО – і не треба ніякої школи? Так може виникнути загроза для професії, а у Франківську є цілий педінститут, який тепер називається Прикарпатським університетом…

З чого починав – тим закінчу. Вся ця ситуація є певним знаком, причому ніяким не містичним, а таким, як медичний симптом. Вона показує, що коли ми говоримо про реформу освіти, то не повинні говорити про такі дрібниці, як кількість років навчання.

Треба визнати, що ця модель школи вже не відповідає теперішньому часові. Навіть не враховуючи цієї кризової ситуації з коронавірусом, а просто на тлі сучасних тенденцій вона є архаїчною і застарілою, щоб після цієї школи вибиратися з тієї западини, в яку вона закидає, на той рівень, який відповідає вимогам теперішнього світу, потрібно виконати ще одну додаткову роботу.

Потрібно це все якось змінювати, але проблема в тому, що починати треба з тих, хто власне мав би тим займатися. Тобто треба починати реформу в вищій школі, готувати нових спеціалістів. Концепція дуже проста – підхід передбачає початкову школу, в якій маленьких людей знайомлять зі світом. У нас тепер зі світом не знайомлять, а відразу починають давати невжиткові знання, починаючи від 1-3 класу. А повинна бути гомоцентрична концепція, коли у початкових класах насамперед виховували людей, давали зрозуміти, як існує людина у світі, для чого, які закони її існування і співіснування, розуміння історії та філософії, як би це страшно не звучало для початкової школи. Це те, чого наша школа не дає. А далі – спеціалізація, яка забезпечує потрібними знаннями.

В такому разі нам буде потрібно набагато більше, але інших вчителів. Це прозвучить, ніби з трибуни якогось з’їзду чи партконференції, але – роль вчительства повинна бути принципово інакшою.

Розмовляв Богдан СКАВРОН

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.94
    Купівля 38.94
    Продаж 39.46
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
15:04
У Львові продають одну з найзагадковіших вілл 20 століття. Фото
14:50
Сергій Юлдашев
Квартири у ЖК PecherSky та цілий автопарк: що задекларував керівник Волинського БЕБ
14:38
Музей Крушельницької у Львові отримав у подарунок техніку для оцифрування музейних фондів
14:25
СБУ оголосила підозру ексохоронцю Захарченка і начальниці топогеодизичної служби артбригади "ЛНР"
СБУ оголосила підозру ексохоронцю Захарченка і начальниці топогеодизичної служби артбригади "ЛНР"
14:13
Оновлено
атака РФ по Чернівецькій області 29 березня 2024 року
Над Буковиною під час тривоги сили ППО збили ворожі ракети: їхньою ціллю був енергооб'єкт
14:08
Направлення
Як і де безплатно отримати послуги з реабілітації в медзакладах Львівщини
13:56
За кордон у багажнику позашляховика: на Тернопільщині справу "бізнесмена", який допомагав ухилянтам, скерували до суду
За кордон у багажнику позашляховика: на Тернопільщині справу "бізнесмена", який допомагав ухилянтам, скерували до суду
13:40
шахрай, шахрайство
Шахрай із Рівненщини виманив у військового і його рідних понад 50 тис. грн
13:25
ратуша Львів
У Львівській мерії з 1 квітня буде на 150 працівників менше
13:17
Оновлено
обстріл, ППО
На Франківщині внаслідок атаки РФ пошкоджено обладнання на кількох ТЕС ДТЕК
13:10
На Закарпатті може з’явитися річковий порт з мультимодальним терміналом
13:10
На Львівщині заблокували черговий канал переправлення ухилянтів за кордон
12:56
На Хмельниччині ще одна громада УПЦ МП перейшла до ПЦУ
На Хмельниччині ще одна громада УПЦ МП перейшла до ПЦУ
12:42
бруцельоз
На Волині вперше за майже 20 років зафіксували випадок бруцельозу: деталі
12:26
без води, вода
Через аварійний витік майже 20 вулиць у Чернівцях до вечора будуть без води
12:24
У Львові медики видалили пухлину всередині кістки 6-річного хлопчика
У Львові медики видалили пухлину всередині кістки 6-річного хлопчика
12:16
Оновлено
обстріл, ППО
Атака РФ по Хмельниччині: пошкоджено житлові будинки і приміщення басейну дитячого табору
12:10
Сервіси друку, купівлі/поповнення і перевірки балансу ЛеоКарт тимчасово не працюють: причина
11:55
стихійне сміттєзвалище
Зі сільради на Тернопільщині хочуть стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель
11:55
Інфографіка
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках 29 березня: долар втратив кілька копійок
11:49
 виставка "Із полум’я зродились"
Із полум’я зродились: на виставці у Львові зберуть гроші на евакуаційні вагони
11:38
Василь Куприянчик
На Донеччині загинув 20-річний захисник з Волині Василь Куприянчик
11:30
Оновлено
Львівщину атакували 11 БПЛА і два "кинджали": пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури
11:25
вітер
Через шквальний вітер на Буковині майже 50 населених пунктів залишилися без світла
11:15
кордон
Скільки людей перетнули західний кордон України 28 березня
11:09
На високогір'ї Карпат здійнявся шторм: швидкість вітру сягає 26 м/с
На високогір'ї Карпат здійнявся шторм: швидкість вітру сягає 26 м/с
10:54
Львівський історичний музей
Львівський історичний музей. Чи варто підтримати надання йому статусу національного?
10:38
У Львові на металобрухт здадуть 10 старих автобусів та 14 трамваїв
У Львові на металобрухт здадуть 10 старих автобусів та 14 трамваїв
10:26
насилля
На Буковині багатодітний батько ґвалтував своїх дітей: йому загрожує довічне
10:11
електросамокати
У Львові затвердили місця для паркування електросамокатів
09:25
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 29 березня
09:12
енергетики
На Львівщині через негоду знеструмлено 65 населених пунктів
08:17
повістка
Суд оштрафував волинянина на 5 тис. грн за ухилення від військового обліку
08:00
погода
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 29 березня, і завтра
2024, четвер
28 березня
22:52
Бійці львівської ТрО підпалили ворожу БМП, яку окупанти залишили посеред дороги тікаючи
Бійці львівської ТрО підпалили ворожу БМП, яку окупанти залишили посеред дороги тікаючи
22:33
світлофор у Луцьку
У Львові для незрячих пішоходів зі світлофорів звучатиме шум потяга
22:14
Андрій Антонищак
Львів 29 березня попрощається з екснардепом та полковником Андрієм Антонищаком
21:56
Бійці 100-ї бригади з Волині показали, як знищують фортифікаційні споруди росіян
Бійці 100-ї бригади з Волині показали, як знищують фортифікаційні споруди росіян
21:38
Рівненщина ініціює включити поліську дудку-викрутку до списку культурної спадщини ЮНЕСКО
21:18
газова плита, газ
На Львівщині майже 400 абонентів залишаться без газу. Адрес
Більше новин