Еспресо. Захід

Один предмет, 210 хвилин і відразу три оцінки

Ірина Березовська
15 вересня, 2020 вiвторок
21:40

Тетяна Вакуленко, заступниця директора УЦОЯО, про те, чим нове ЗНО з української мови краще від попереднього і що насправді готує скандальне ЗНО-2021 з двох предметів.

Новина про те, що Український центр оцінювання якості освіти у 2021 році впровадить окремий тест ЗНО з української мови, який можна буде складати замість теперішнього тесту, викликала шквал емоцій у соцмережах. Але чи так все однозначно? Про те, чим новий тест кращий від попереднього, "Еспресо.Захід" запитав у Тетяни Вакуленко, заступниці директора Українського центру оцінювання якості освіти.

Для початку поясніть, чому забирають українську літературу з обов’язкового тестування.

Українську літературу не забирають із ЗНО-2021!

По-перше, для отримання оцінки ДПА достатньо було виконати завдання з української мови. Так було завжди, тобто якщо випускник не планував здобувати вищу освіту, він міг виконувати завдання тільки з української мови і не працювати із завданнями частини тесту "Українська література".

По-друге, без глибокого вивчення української літератури неможливо буде скласти тест з української мови на високий бал.

У тесті з української мови залишається запропоноване раніше: добірка завдань на аналіз певного фрагменту тексту. Безперечно, без глибокої, якісної роботи на уроках з української літератури виконати їх буде неможливо. У 2020 році учасники тестування мали працювати із віршем відомої поетеси Надії Гуменюк "О панно Інно! Липень. Спека…". Очевидно, що без сформованої мовленнєвої, літературознавчої компетентності виконати кластерні завдання буде неможливо. Крім того, виконуючи тест з української мови, учасники будуть писати власне висловлення, у якому на підтвердження одного зі своїх аргументів повинні будуть навести приклад з одного з творів мистецтва. Переважна більшість учасників тестування використовують приклади саме з української літератури, адже ці приклади дозволяють якнайкраще проілюструвати позицію автора. Подаючи приклад, здобувач освіти має обов’язково зазначити літературний твір, на який посилається, його автора, надати розгорнуте пояснення про те, як саме певна ситуація в творі ілюструє представлений аргумент. Це все залишається у ЗНО-2021. Також будуть завдання на читання текстів. Так, цьогоріч ми запропонуємо учасникам попрацювати із трьома текстами, до яких буде шість обов’язкових для всіх завдань. Якщо школяр не вивчав української літератури, не вчився аналізувати тексти українських письменників, то на тестуванні з української мови він/вона не зможе успішно виконати ці завдання.

По-третє, в проєкті "Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти", що був опублікований на сайті Міністерства освіти і науки 15 вересня, ми бачимо, що результати тестування з української мови будуть зараховуватися для вступу на невелику кількість спеціальностей.

Тобто ми не можемо говорити, що скасовуємо чи викреслюємо українську літературу для тестування! У жодному разі! Величезна частина тесту з української мови побудована на знаннях і вміннях з української літератури і на завданнях, які передбачають, що здобувач освіти опрацював програму з української літератури. Так, дійсно, у тесті з української літератури вже не буде завдань про те, "кому з героїв належить певне висловлювання". Такі завдання будуть у частині тесту "Українська література" тесту з української мови і літератури. Але всі ті компетентності, які мають формуватися під час вивчення української літератури – і бачення української літератури як цілісного явища, і вміння розрізняти літературні жанри тощо – це все обов’язково залишається. Тобто ми зробили наші тести-2021 більш компетентнісними. У них стає менше завдань на відтворення, віддзеркалення опанованого навчального матеріалу. Натомість стає більше завдань, спрямованих на оцінювання рівня мовленнєвої компетентності учасників. Тому, безперечно, усі читацькі і мовленнєві компетентності будуть оцінюватися в тесті з української мови, проте без прямих завдань, до яких ми всі звикли, але буде все, що має знати здобувач освіти і з української мови, і української з літератури.

У чому перевага нового тесту?

Якщо школяр виконує тест з української мови у 2021-му, то він чи вона отримує відразу три оцінки: оцінку за державну підсумкову атестацію, оцінку за тестування з української мови і оцінку за тестування з української мови і літератури. Це універсальний тест. Тобто незалежно від того, чи школяр знає, куди вступатиме і яку спеціальність обере, або вагається між кількома спеціальностями, він має можливість скласти цей тест. Фактично учасник узяв участь в одному тестуванні, витратив на нього всього 210 хвилин, а отримав відразу три результати.

Чи можемо говорити про те, що тестування стають більш сучасними, дозволяють виявити більше творчі й аналітичні здібності?

Так, однозначно! Ми відходимо від знаннєвої парадигми, тести відповідають потребам сучасної школи. Вони більш сучасні і якісні. Буває так, що людина 11 років вчилася і здатна лише відтворити певну інформацію, натомість під час нового тестування вона має показати розуміння того, що було засвоєно. Ми виходимо на те, що людина повинна вміти розуміти складніші речі. Освіта змінюється, тож ми мусимо змінюватися з нею. Також розуміємо, що у часи пандемії не всі мають доступ до якісної очної освіти. Якщо завантажите тест і спробуєте його пройти, ви зрозумієте, що навіть якщо людина забула якусь деталь, вона все одно може здобути  високий результат, якщо добре вчилася в закладі освіти всі попередні роки. А якщо здобувач освіти добре підготовлений, то він/вона впорається з тестом і 180-200 балів гарантовано. Поступово ми замінюємо завдання, в яких потрібно лише обрати відповідь, на завдання, відповідаючи на які потрібно написати 2-3 речення. Так, у тесті з української мови і літератури ми запропонували три завдання з наданням короткої відповіді (2-5 речень), де учасник працює одночасно з трьома текстами, присвяченими одній проблемі, має зрозуміти відмінності у поглядах авторів, зробити висновки з усіх текстів, показати, як можна вдосконалити чи доповнити однин із цих текстів тощо.

Чи стане ЗНО з математики обов’язковим у 2021-му?

Не ЗНО з математики стане обов’язковим, а ДПА з математики у формі ЗНО! Ми оприлюднили варіант цього тесту ще в жовтні минулого року. Чомусь усі сприйняли «обов’язковість», як обов’язковість ЗНО. Про деталі того, які тести будуть запропоновані здобувачам освіти, а також про те, кому треба буде складати тестування з математики, йдеться на нашому сайті у рубриці "Підготовка до ЗНО". Там чітко написано, що ЗНО з математики не є обов’язковим. Взагалі перелік сертифікатів ЗНО, які необхідно подати для вступу на ті чи інші спеціальності, описані в Умовах прийому на навчання до закладів вищої освіти. Є спеціальності, де математики взагалі не буде. В проєкті Умов прийому, що був оприлюднений буквально сьогодні, чітко написано, що на деякі спеціальності потрібні, до прикладу, українська мова і література, історія України, іноземна мова або географія. Де тут є математика? Немає! Але якщо ми говоримо про випускників шкіл, гімназій, які отримуватимуть цьогоріч свідоцтво про повну загальну середню освіту (те, що називається простою мовою "атестат"), то вони обов’язково мають складати ДПА з математики. Наприклад, при вступі на творчі спеціальності ЗНО з математики непотрібне, тобто результат ДПА з математики впливатиме на конкурсний відбір лише в межах середнього бала атестату. Але це не обов’язковий предмет на ЗНО! Чому так дехто пише? Я не знаю. Мабуть, тому що в нормативних документах ми оперуємо формулюванням – ДПА у формі ЗНО. То люди чують лише останні три магічні літери – ЗНО і їм вже робиться страшно. Гадаю, колись варто придумати щось схоже назви іспитів у медиків – КРОК 1, КРОК 2. Так мало би бути зрозуміліше.

Чи можна ознайомитися зі зразками завдань з української мови ЗНО-2021?

Щоб не було так страшно, важливо ознайомитися із прикладами завдань. Так, демонстраційні версії тестів з української мови, української мови і літератури, математики є на нашому сайті. Більше того, на youtube-каналі Українського центру оцінювання якості освіти14-17 вересня ми щодня о 15.00 у прямому ефірі відповідаємо на всі запитання про тестування з української мови і літератури, а 23-25 вересня – з математики. Долучайтесь, запитуйте – ми відкриті до спілкування.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.87
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
09:52
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 25 квітня
09:35
Біля Львова на пожежі виявили тіло чоловіка
09:18
Намагався незаконно легалізуватись через службу у війську: з України видворили громадянина Іраку
Намагався незаконно легалізуватись через службу у війську: з України видворили громадянина Іраку
09:01
Українець намагався вивезти до Великої Британії старовинні монети 5 ст. до н.е. – 4 ст. н.е.
08:46
Іван Войчук
Під час виконання бойового завдання на Донеччині загинув боєць з Волині Іван Войчук
08:30
На Львівщині погодили генеральні плани трьох населених пунктів
08:10
пункт пропуску
На Волині двох прикордонників підозрюють у переправленні понад 200 ухилянтів до Польщі
07:49
Осінь, дощ
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 25 квітня, і завтра
2024, середа
24 квітня
22:58
На Буковині митники вилучили понад 1000 заборонених ароматизованих е-сигарет
22:40
Через змову фірм медзаклад Тернополя переплатив 1 млн грн за телевізійні послуги
22:21
У селі біля Львова незаконно зрубали понад сотню дерев
На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який незаконно зрізав 31 дерево на 450 тис. грн
22:02
Новини Західної України
Буковинцю, який за €6,5 тис. переправляв ухилянтів до Молдови, повідомлено про підозру
21:54
вогняна веселка у Франківську
У Франківську зафіксували рідкісне природне явище. Фото
21:43
100 окрема механізована бригада
"Завдаємо окупантам колосальних втрат": волинську 100-ту ОМБр передислокували на Донеччину
21:25
На Львівщині у кількох містах і селах не буде газу. Адреси
21:18
Оновлено
"Крихкіші за скло": колекція ікон на склі Остапа Лозинського
Куди піти у Львові із 22 по 28 квітня: "Атомна русалка" й благодійні читання з поетом і військовим Артуром Дронем
21:07
онлайн-шахрайство
Шахраї видурили в мешканців Рівненщини понад 140 тис. грн
20:50
У Львові побільшає велопішохідних переходів. Де вони з’являться
20:37
Оновлено
"Завершується тестовий період", - Москаленко про затори з Сихова в бік центру Львова через зміни ОДР
20:33
новини Закарпаття
На Закарпатті зіткнулися дві автівки: поліція розслідує обставини ДТП
20:08
новини Хмельниччини
У Хмельницькому група людей збувала синтетичні наркотики, їм загрожує до 10 років ув’язнення
20:00
Огляд
Які будинки у Львові найвищі. Рейтинг багатоповерхівок над рівнем моря
19:49
ГМО
Чи вирощують в Україні ГМО-рослини. Роз'яснення Держпродспоживслужби Львівщини
19:35
новини Хмельницького
Водій, який на смерть збив чоловіка та втік з місця події у Хмельницькому, проведе за ґратами 6,5 років
19:25
Долина ірисів
Не лише Долина нарцисів: топ-10 квіткових маршрутів на Закарпатті від "професора з окопу" Федора Шандора
19:12
новини Львівщини
Ймовірна причина займання - кип'ятильник: на Стрийщині в пожежі загинула жінка
19:09
школа у Розгірче
Недобудовану школу на Львівщині продали за 10% початкової ціни
18:55
Львів 25 квітня прощатиметься із загиблим захисником Євгеном Ковпаком
18:39
Огляд
новини Львова
Вербна неділя у Львові: розклад святкових богослужінь у катедральних храмах міста
18:30
На Закарпатті чоловік поцупив банківську картку у пенсіонера та майже рік нею розраховувався у магазинах
18:13
дитячий садок
В громаді на Львівщині влітку припинять роботу всі дитячі садки
17:55
У Луцьку маршрутка врізалася у Ford, постраждала водійка легковика
17:39
До Львова з концертом приїде німецька легенда електронної музики SCHILLER
17:23
Огляд
ЗСУ
Як можна звільнитися з військової служби в час воєнного стану
17:10
УКУ
В УКУ прокоментували новий закон про реформу вищої освіти
16:56
прикордонники, прикордонник, перевірка документів
Жінка, яку розшукує поліція за підозрою у кількох злочинах, намагалася втекти до Словаччини
16:42
Житель Одещини і медпрацівниця з Рівненщини виготовляли ухилянтам фіктивні документи про інвалідність
Житель Одещини і медпрацівниця з Рівненщини виготовляли ухилянтам фіктивні документи про інвалідність
16:30
У Львові у Національному музеї покажуть "Пісню пісень" Ольги Погрібної-Кох 
16:24
Огляд
Осінь, дощ
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 24 квітня, завтра, тиждень
16:08
Житло для переселенців
У Луцьку затвердили новий порядок надання житла переселенцям
Більше новин