Еспресо. Захід

Львівщина розпочала підготовку до вакцинації від COVID-19

15 січня, 2021 п'ятниця
12:42
Зміст

Медики готові проводити кампанію з імунізації населення, як тільки з'явиться вакцина.

У Міністерстві охорони здоров'я України перших поставок вакцин від коронавірусу в Україну очікують вже у лютому-березні цього року. Проте іноземні експерти оптимізму української влади, схоже, не поділяють. 

Україна потрапила до переліку країн-аутсайдерів, де населення, згідно з прогнозами The Economist, отримає рятівну вакцину… одним з останніх у світі! Тобто не раніше квітня 2022 року, а реально – не раніше 2023. Компанію нам склали Монголія, Афганістан, Пакистан, Узбекистан, Таджикистан, Киргистан, Туркменістан, Непал, Шрі-Ланка, Бутан, Бангладеш, В'єтнам, Камбоджа, Лаос, Північна Корея, Сирія, Папуа-Новая Гвінея, Болівія, Гондурас, більшість країн Африки та деякі інші маловідомі країни - настільки крихітні, що губляться на мапі.

Річ у тім, що більшість вакцин потребує двократного введення, тобто двох доз вакцин. Тож якщо Україна отримає, приміром, 1 мільйон доз препарату, то зможе провакцинувати лише пів мільйона громадян. А для створення колективного імунітету необхідно зробити щеплення щонайменше половині населення країни. У МОЗ вже й офіційну цифру озвучили – 20 мільйонів осіб, хоча востаннє перепис населення в Україні проводився 19 років тому, тож влада може мати лише приблизне уявлення, скільки людей проживає на її території. Або ж розраховує на те, що добрий десяток мільйонів заробітчан зроблять це коштом інших. 

А от у цивілізованих країнах світу населення вже 3-4 тижні як активно вакцинують. І роблять це так швидко, як тільки можуть, – пункти щеплень працюють без вихідних. В Ізраїлі навіть заплющили очі на шабат – попри заклики впливових рабинів та політиків-ортодоксів припинити порушувати релігійні закони, вакцинують людей і в суботу. Не дивно, що за даними Our World in Data, у світові лідери за темпами вакцинації від коронавірусу вирвався саме Ізраїль, де станом на четвер, 14 січня, щеплення вже зробили майже кожному четвертому громадянину. На другому місці опинились ОАЕ, де провакцинували понад 15% населення. А у Бахрейні, який замикає трійку лідерів за темпами імунізації населення від  COVID-19, імунний захист від коронавірусу отримали більш як 6% людей.

Наші найближчі сусіди – Польща, Словаччина, Угорщина та Румунія – провакцинували кожного сотого свого громадянина. Таким же (1,25%) є середній показник вакцинації від COVID-19 в Європі. Росія із запізненням звітує про ситуацію із щепленнями у своїй країні. За останніми даними, наданими у понеділок, 11 січня, тут провакцинували 1,03% населення.   

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я України Максим Степанов ще 24 грудня торік підписав Дорожню карту з проведення масової вакцинації від COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках, повідомивши, що відомство, яке він очолює, планує охопити щепленнями від коронавірусної хвороби щонайменше 50% населення країни впродовж цього та наступного років. Початок першого етапу вакцинації, коли планують вакцинувати приблизно 355 тисяч людей з критичним ризиком інфікування, МОЗ анонсував чомусь на січень 2021 року, обережно при цьому зазначивши, що "терміни можуть зсунутися на незначний час – це залежить від постачання вакцини".

Наразі українська влада домовилася про поставки препарату з китайським виробником і подала заявку до Фонду глобального доступу до вакцини COVID-19 (COVAX), який стежить, щоб вакцини від коронавірусу справедливо розподілялися між країнами. Група фармацевтичних компаній "Лекхім" – ексклюзивний постачальник вакцини від коронавірусу виробництва Sinovac Biotech – анонсувала, що вакцина надійде в Україну у березні. У першому півріччі цього року повинно надійти 5 мільйон доз препарату, з яких 1 913 316 замовив МОЗ. Решту продадуть приватним компаніям. Також у рамках COVAX Україна повинна гарантовано отримати 8 мільйонів доз безкоштовної вакцини європейського або американського виробництва. Вже у лютому повинно надійти 100 тисяч доз, яких вистачить, щоб зробити щеплення 50 тисячам людей.

Раніше міністр інформував, що "імунізація проводитиметься на базі кабінетів і пунктів щеплень, яких наразі в Україні налічується понад 11 тисяч. Окрім того, будуть організовані мобільні бригади з імунізації, а також тимчасові центри вакцинації за прикладом Італії і Німеччини".

"Вирішуємо, де будуть облаштовані тимчасові пункти щеплень від COVID-19. Це будуть окремі кабінети, недотичні до планової вакцинації"

Як розповіла "Еспресо.Захід" головна епідеміологиня Львівщини, в.о. генерального директора Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталія Іванченко (Тімко), на Львівщині розпочався етап підготовки до проведення масової вакцинації від COVID-19, зокрема створюються мобільні бригади, які проводитимуть щеплення від коронавірусу. По Україні функціонуватиме 375 таких бригад. У МОЗ підрахували, що протягом тижня вони зможуть виконувати по 190 тисяч щеплень. "У кожній такій бригаді буде лікар, середній медичний персонал (по два працівники) та водій. Кожна з бригад матиме дублерів", - пояснює Наталія Іванченко.

"Наразі визначаємо контингент осіб, які підлягатимуть щепленню на першому етапі (раніше повідомлялося, що це будуть медичні працівники та персонал, які надають стаціонарну допомогу хворим на COVID-19, люди в інтернатних закладах, будинках для людей похилого віку і працівники таких закладів, а також військовослужбовці, які беруть участь в ООС на сході України, – ред.). Вирішуємо, де будуть облаштовані тимчасові пункти щеплень. Це будуть окремі кабінети, недотичні до планової вакцинації. Списків осіб, які, згідно з епідпоказаннями, підлягатимуть першочерговій вакцинації від коронавірусної хвороби, ми не складали. До цього справа ще не дійшла", - уточнила на прохання журналістки "Еспресо.Захід" головна епідеміологиня Львівщини.

Координуватиме кампанію з імунізації від COVID-19 оперативний штаб МОЗ з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти завдяки вакцинації під безпосереднім керівництвом міністра охорони здоров'я. Підзвітними йому будуть регіональні координатори, визначені на запит відомства у кожній з областей та окремо у місті Київ.

"Готові розпочати вакцинацію, як тільки вакцина з'явиться. Зрозуміло, що це не відбудеться сьогодні чи завтра", - зазначила Наталія Іванченко.

Зоряна Круль

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

 

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.22
    Купівля 39.22
    Продаж 39.74
  • EUR
    Купівля 42.13
    Продаж 42.82
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
8 травня
22:49
Дев’ятирічний Максим Косик з Івано-Франківська зібрав 50 тис. грн на дрони для ЗСУ
Дев’ятирічний Максим Косик з Івано-Франківська зібрав 50 тис. грн на дрони для ЗСУ
22:34
Оновлено
Унаслідок вибуху гранати на Львівщині загинув чоловік
Унаслідок вибуху гранати на Львівщині загинув чоловік
22:14
паркування
У Тернополі зросте вартість паркування авто
21:45
На Волині відкрили новий офіс Центру пробації
На Волині відкрили новий офіс Центру пробації
21:21
Бруси й пандуси: у Франківську відкрили реабілітаційний майданчик для військових
21:03
Ректоркою Українського Вільного Університету стала доцентка ЛНУ
20:46
У селі біля Львова незаконно зрубали понад сотню дерев
На Хмельниччині комунальне підприємство відшкодує державі 1,2 млн грн через рубку дерев
20:30
"У кольорі про війну, мир і культуру": у Львові відкрили виставку українських та італійських митців
20:29
Віталій Дубас та Борис Голод
Під час поїздки на передову у ДТП на Житомирщині загинули два волонтери зі Львівщини
20:13
новини Львова
Оголошено конкурс на посаду директора Львівського палацу мистецтв
20:02
Сказав, що випив після ДТП: у Луцьку водій вилетів на зустрічну смугу і протаранив авто
20:01
ліхтарі, вуличне освітлення
Через масовану атаку росіян вуличне освітлення у Чернівцях працюватиме лише у центрі міста
19:45
Тихомельське городище
На Хмельниччині державі повернули пам’ятку археології - Тихомельське городище
19:29
У Львові розповіли, скільки разів пасажири скористалися е-квитком за 5 місяців
19:11
камера, пресконференція, студія, телебачення
У СБУ нагадали, що поширення даних про переміщення ЗСУ карається в'язницею
18:55
прощання
Львів 9 травня прощатиметься із загиблими воїнами Орестом Климовичем і Степаном Мишковським
18:49
новини Львівщини
На війні загинув син працівниці Івано-Франківської ОВА
18:40
новини Тернопільщини
У Тернополі керівника однієї з найбільших амбулаторій міста підозрюють у підробці документів
18:24
колектор
У Львові міняють 100-літні колектори
18:12
новини Львова
Майже 170 лампових світлофорів Львова змінили на енергоощадні
18:00
Банківська картка
На Хмельниччині чоловік може отримати 8 років тюрми за крадіжку 200 тис. грн у товариша
17:45
На РІвненщині селяни побили чоловіка
На Рівненщині захмелілі селяни побили чоловіка, який зробив їм зауваження
17:33
новини Львівщини
На Львівщині прикордонники затримали сімох втікачів з України
17:27
гроші
Мешканець Львівщини сяде на 6 років за ґрати за те, що ошукав двох жінок на 0,5 млн грн
17:15
новини Прикарпаття
На Прикарпатті затримали водія позашляховика, який віз понад 2600 набоїв і зброю
17:07
"Ми пам'ятаємо кожного": на Закарпатті відкрили меморіал полеглим зі 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади
16:53
Світло
На Івано-Франківщині ввели графіки обмежень потужності для бізнесу та промисловості
16:48
Папа призначив нового єпископа-ординарія для Мукачівської греко-католицької єпархії
16:42
OPINION
Віктор Біщук
Інавгурація Путіна освятила на війну Україною новий православний талібан. Блог Віктора Біщука
16:34
На Закарпатті запобігли розтраті 7 млн грн на реконструкції стадіону
На Закарпатті запобігли розтраті 7 млн грн на реконструкції стадіону
16:22
хмари
Хмарно з проясненнями, без дощу: прогноз погоди у Львові та на Львівщині на 9 травня
16:20
пам'ятний стінопис загиблим воїнам у Франківську
У Франківську художники створили пам'ятний стінопис загиблим воїнам
16:15
Оновлено
Великдень у Гаю
Куди піти у Львові із 6 по 12 травня: Всеукраїнський фестиваль камерної музики "Дзеркало"
16:07
новини Хмельниччини
На Хмельниччині в ДТП травмувався неповнолітній мотоцикліст
15:59
Таксі
Вміст алкоголю в крові перевищив норму в 10 разів: у Рівному таксист п'яним перевозив людей
15:45
За 20 метрів від кордону з Тиси витягнули сімох чоловіків, які намагалися незаконно потрапити в Угорщину
За 20 метрів від кордону з Тиси витягнули сімох чоловіків, які намагалися незаконно потрапити в Угорщину
15:28
Львівські армрестлери
Львівські армрестлери вибороли 13 медалей чемпіонату Європи
15:10
Віктор Винник
Віктор Винник і МЕРІ представили "Голос війни" першу пісню з майбутнього- 8-го – альбому
14:57
Віталій Мацола
У боях на Донеччині загинув стрілець - снайпер із Закарпаття Віталій Мацола
14:52
Волочиські спортсмени здобули золото на чемпіонаті світу з універсального бою
Більше новин