Еспресо. Захід

Ірина Березовська. Ловчиня смислів, або Де взяти нетоксичні слова?

Ірина Березовська
8 листопада, 2020 неділя
11:15

Тепер, у дорослому віці, мені мало одних лише слів – мені потрібні слова із сенсом.

Джулія Кемерон не соромиться розповідати, що писала сценарії "під градусом". Енн Ламотт теж мала труднощі з випивкою. Стівен Кінг недалеко втік – наркотики й алкоголь супроводжували короля жахів у творчих буднях.

Останнім часом з'являється все більше книжок про людей, які пишуть. Усі з усіма діляться таємницями ремесла. Книжки про книжки продаються, як гарячі пиріжки.

А як писали святі? Я думаю про це часто посеред року, не лише напередодні дня пам'яті Нестора Літописця. Їм пощастило вчасно зрозуміти свою точку збирання і джерело сили. У них відпала потреба у стимуляторах підсвідомості, їхнє писання якесь природне, як дихання. І взагалі, якщо географія – це наука про Землю, то філологія – це найперше любов до слова, а не наука про нього. Бо як не любиш, то і не пишеш. Цікаво, як дійшов до потреби писати Нестор? Як долав своїх монстрів? А що роблять письменники у Раю? Ми не дізнаємося про це сьогодні, ніхто не напише нон-фікшн, але було би страх як цікаво...

***

У дитинстві в мене була гра. Я сідала на підвіконня і ловила слова сачком, яким удень ловила метеликів. Місячна паволока спадала на вечірнє підвіконня, слова для мене мали сріблясто-голубе забарвлення і шелестіли, як пташине пір’я, нагадуючи про висоту. Нові слова потрапляли в мій чарівний сачок зазвичай з книжок або розмов дорослих. Нові значення нових слів захоплювали, їх кількість зростала пропорційно до кількості нових книжок у нашій сімейній бібліотеці. Я опановувала їх і складала з тих слів історії, які оповідала, коли вимикали світло (ті, хто ріс у 1990-х, знають, про що я). Слова мали для мене надзвичайне значення, образи, символи і метафори будували мою картину світу. А коли виросла, в якийсь момент слова завдали мені болю, токсичним стало одне їх звучання. У мене зникла потреба в сачку для метеликів і словах – я обрала мовчання…

Бо "спочатку було Слово, і сталося Тілом, і оселилося між нами". І ми Його вбили своїми словами. "Розіпни Його!" – два слова і більше нічого не треба. Мав рацію сатирик, кажучи, що "спочатку було Слово, а потім слова, слова, слова, слова". Усвідомлення сили слів змусило заціпеніти у мовчанні. Злякалася. Більше не було історій, хоча й світло більше не вимикали.

Люди говорять одне одному за день тисячу слів, пишуть їх у месенджерах, а слова не справляють необхідного враження, хоча вони дуже правильні – ці сказані й написані слова.

Люди кажуть "дякую", але тільки з виховання, а не тому що відчувають вдячність; люди кажуть "вибач" тільки тому, що їх так навчили у дитинстві, а не тому, що відчувають провину перед іншою людиною…

Якась всевідаюча тітонька казала мені: "Такий у тебе хрест, дитинцю". У відповідь я затикала вуха навушниками і насувала на очі темні окуляри. До речі, з тієї причини досі не люблю організованих паломництв – ніде більше не почуєш стільки даремних просторікувань, як у середовищі богомільних жінок. "А от свята Тереза могла у такій ситуації…". Спасительні навушники у вуха і погляд, звернений у вікно. Я не маю нічого проти святих – мене діймає, коли люди беруть на себе роль провідників у духовність і за частки секунди видають тобі все, що колись чули про труднощі і випробування на шляху духовному. Монолог може тривати з півгодини, панянка з досвідом "духовного" життя видаватиме купу десь почутого, але непрожитого досвіду, який не вражає, але здатен ще більше відвернути від Бога.

Соцмережі рясніють цитатами зі святих отців та інших авторитетів, у міру розвитку комунікаційного дизайну картинки стають все більш професійними (такі речі мені цікаві лише як фахівцю з маркетингових комунікацій), але на мене вони мають зворотній ефект – волію почитати чергову книжку когось із дитячих письменників, у них отрути від слів найменше. У вухах гуділо від слів, хотілося закричати людям, щоб заткнулися хоч на хвилинку. Слова ранили мене всюди, куди б не приносила своє втомлене тіло, і реакція завжди була однакова – мовчання й абсолютне уникання слів, за якими колись полювала, допомагали не впасти у відчай.

Щоб вилікувати свою логофобію, я подалася далеко в гори. Той, хто там служив, вразив до глибини душі. То була проповідь ділом. Ближче до Херувимської до мене повернулася потреба у словах. Ті слова, що мене полікували, були геть звичайними, навіть мали відтінок місцевого діалекту, просто за ними стояв досвід реальної, а не придуманої боротьби. За словами стояли віднайдені смисли, що робило слова напрочуд місткими, ці слова, не позбавлені сенсів, мали на мене терапевтичну дію. Ті самі слова, що їх мені говорили всезнаючі тітоньки-паломниці, оживають в устах духівника, віднаходять втрачені смисли і дають сили жити далі. І ця таємниця продовжує захоплювати!

Бо інша справа, коли людина, що подолала рак, каже тобі про надію, ніж пенсіонерка з нежитем "вмирає" по п’ять разів на день, коли хтось із близьких робить щось "не так".

До мене нарешті дійшло: усі світлі слова завжди виходять від Бога. Слова із сенсами зустрічаю в духівника. Тепер, у дорослому віці, мені мало одних лише слів – мені потрібні слова із сенсом. Сенси здобуваються власним досвідом, а не методичним і послідовним накопиченням слів. Тому в Церкві існують святі і подвижники – ті, хто підтвердив свої слова, здобув і не розгубив сенси. А сенси не ловляться сачком для метеликів…

Коли повертаюся зі сповіді, щоразу отримую слова, які лікують саме тепер, і доза їх завжди щонайретельніше дібрана. Ті, що перебувають в атмосфері Духа, обходяться буквально 5-7 словами, після яких вистачає сил змінити себе, хочеться дихати і писати. Може, такими були слова Христа, на які відреагувала блудниця? Може, таким було запитання "Чому переслідуєш Мене", звернене до Савла, що врешті став Павлом? Може, на такі слова старця Ніколая Гурьянова свого часу відреагувала Анна Ахматова, а потім змогла написати з власного досвіду про "трезвенное сердце, память о Боге чиста. Мудрость немногословия, мудрость проста: прости, Господи!"?

Я не знаю, які слова тобі сказати, той, хто зараз це читає, я ще не на тому рівні, мої слова ще з отрутою. Чуєш? І не створюй собі зайвих ілюзій! Я тільки хотіла тобі сказати, якщо переживаєш подібну втому від слів, просто не переставай шукати.

"Мистецтво може бути спокутуванням гріха" – ці слова Миколи Бердяєва не дають мені спокою. Якщо так вдасться жити і писати, я буду щаслива. А поки що мені залишається найбільша творчість – сповідь. Я тепер знаю, де шукати нетоксичні слова. Але той, хто збагнув силу слова, воліє мовчати. Далі завжди йтиме тиша.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
10:20
Ексклюзив
військовий Іван з позивним Кардан
Місцеві на Луганщині постійно здавали позиції ЗСУ, – військовий Іван
10:01
KOLABA, Наталка Карпа і блогерка з Волині Аліна Жук переспівали "Зеленеє жито"
Старий хіт на новий лад: KOLABA, Наталка Карпа і блогерка з Волині Аліна Жук переспівали "Зеленеє жито"
09:31
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 20 квітня
09:13
інцидент з ТЦК в Ужгороді
В Ужгороді група жінок накинулася на працівників ТЦК, які хотіли відвезти чоловіка у військкомат
08:50
Осінь, дощ
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 20 квітня, і завтра
08:35
Ексклюзив
Оксана Мороз
Звідки взявся тренд "я ухилянт" та чи працює Остап Стахів на російські ІПСО. Розмова з Оксаною Мороз
2024, п'ятниця
19 квітня
22:57
Це питання можна вирішити, - румунський посадовець про потяг з Чернівців до Сучави
22:39
На Закарпатті 24-річний чоловік може отримати до 15 років тюрми через вбивство жінки
22:30
Андрій Садовий з дружиною
Регулятор азартних ігор виписав компанії дружини Андрія Садового штраф у 5 млн грн
22:20
сказ кіт
На Прикарпатті виявили сказ у домашнього кота, який покусав господаря
22:00
Денис Снігур
У Львові відкрили пам'ятну дошку загиблому прикордоннику Денису Снігуру
21:38
Посадовцю Львівспецкомунтрансу, який переправляв ухилянтів за кордон, обрано запобіжний захід
21:20
У Львові зіштовхнулися два трамваї
21:03
книги
За три роки з бібліотек Франківщини вилучили понад 1,5 млн російськомовних видань
20:45
У Луцькому районі внаслідок ДТП травмувалося троє людей
Біля Луцька двоє неповнолітніх на мотоциклі наїхали на пішохода, усіх трьох госпіталізували
20:26
"Карпати", Мирон Маркевич
Мирон Маркевич розкритикував футболістів "Карпат" після поразки від "Інгульця"
20:12
Валерій Тарасенко
Львів'яни 20 квітня прощатимуться із загиблим воїном Валерієм Тарасенком
19:54
На Волині зіштовхнулися три вантажівки. Поліція з’ясовує обставини
19:38
Харківський виробник парових та гідравлічних турбін переїжджає на захід України
19:20
Орест Чемерис
Ректором Львівського медуніверситету став Орест Чемерис
19:07
новини Львівщини
На Львівщині авто збило 12-річного велосипедиста, хлопчик не вижив
18:56
Огляд
хмарно
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 19 квітня, завтра, тиждень
18:54
новини Прикарпаття
На Прикарпатті перевдягнуті у військових грабіжники викрали понад 8 млн грн
18:38
Музей Шухевича у Львові, розбір завалів
Над проєктами відновлення музею Шухевича у Білогорщі працюватиме 13 команд архітекторів
18:25
новини Львова
З понеділка ЛКП "Лев" знову запрацює після 2-місячного карантину
18:11
Великодні гаївки у Львівському скансені
Львівський скансен запрошує на Великдень у Гаю: програма
17:57
новини Львівщини
На Львівщині знайшли водія, який попри позбавлення права кермувати, скоїв ДТП та зник з місця події
17:48
новини Рівненщини
Рівень алкоголю перевищив норму у 20 разів: на Рівненщині п'яний чоловік керував трактором
17:32
Нобелівський нацпарк
Нобельський нацпарк на Рівненщині спільно з польським парком отримали 1,7 млн євро. На що підуть гроші
17:17
новини Тернополя
Інспектора Тернопільської митниці підозрюють в отриманні хабаря
17:02
Ексклюзив
Наталія Ліпська
Уникнути змін у ввезенні гуманітарної допомоги було неможливо, – керівниця ГО "Крила надії" Наталія Ліпська
16:58
новини Львова
У Львові на перехресті Шевченка – Величковського облаштують регульовані пішохідні переходи
16:45
новини Хмельницького
У Хмельницькому прокурори повернули тергромаді будинок культури
16:32
газопровід
У Чернівцях мешканці однієї з вулиць на два тижні залишились без газу. Причини 
16:17
новини Львова
У Львові викрили чоловіків, які підробляли та продавали навушники відомого бренду
16:08
суд, гроші, штраф
На Хмельниччині колишній директор Нацпарку поверне держбюджету 330 тис. грн за незаконне звільнення працівників
15:54
 Вимагала у родички військовозобов’язаного з вадами слуху 300 доларів: на Хмельниччині судитимуть лікарку ВЛК
15:39
Долина нарцисів
На Закарпатті почала цвісти Долина нарцисів
15:38
Оновлено
Організував переправлення ухилянтів за кордон: затримано посадовця Львівспецкомунтрансу
15:24
У Львові знімають фільм про Героя України Тараса Бобанича Хаммера
Більше новин