Еспресо. Захід

"Маршрути добра": як волонтери у Львові створюють банк їжі

Марія Масюк
16 лютого, 2021 вiвторок
13:11

До кінця 2021 року у Львові відкриють банк їжі "Тарілка" для людей у потребі.

Іванові Павлішу 32 роки. Він юрист, працює у сфері публічних закупівель та очолює волонтерську ініціативу "Тarilka" – перший в Україні банк їжі.

Автором ідеї є Ростислав Косюра – львів’янин, який більшу частину життя мешкав у Німеччині. Ростислав запросив Івана допомогти розробити концепцію та сформувати команду. З того часу – 2019 року -  почалось життя організації, але до практичної діяльності волонтери взялися під час весняного карантину. У квітні 2020-го сформували перший продовольчий "маршрут добра" й почали реалізацію. Про функціонування ініціативи Іван Павліш розповів для "Еспресо.Захід".

Фото надав Іван Павліш

Принцип роботи

Сенс банку їжі в тому, що продукти, у яких майже закінчився термін використання, віддають малозабезпеченим людям. Себто їжа, яку магазини мали б невдовзі викинути, знайде споживача, а не стане органічними відходами. Супермаркет укладає з "Тарілкою" угоду про партнерство, і щодня повідомляє, що може віддати. Волонтери приїжджають на "тарілкомобілі" й забирають продукти. Передивляються, чи все в доброму стані, й чи можна його передавати людям. Тоді продукти приймають благодійні організації. У такому форматі "Тарілка" працюватиме до відкриття свого приміщення. Після цього, люди приходитимуть по їжу безпосередньо до волонтерів.

Фото: Tarilka.org 

Команда "Тарілки" формує маршрут, працює над логістикою, щоб максимально зручно охопити магазини. Зараз є два, як говорить Іван, "маршрути добра". На кожному по 20 магазинів, які розташовані поблизу вулиці Кульпарківської.

"Це відбувається щодня, крім неділі, бо тоді різко меншає можливість передавати продукти. З логістичної точки зору не оптимально виходити на маршрут, бо можемо зібрати лише два ящики продуктів", – пояснює Іван.

Співпраця

Починали співпрацю з супермаркетами "Рукавичка" та "Близенько". Згодом долучилася мережа "Ашан". Поки волонтери офіційно працюють з "Ашан-Південний" та "Ашан-Сокільники". Підтримують "Тарілку” компанії "Ярич", "РадиМо" та "Nestle". Коли відкриється окреме приміщення ініціативи, зміниться й логістика: продукти потраплятимуть не в громадські організації, а прямо до "Тарілки". У "Тарілці" є підпроєкт, що називається "Об’єднання благодійних організацій". Його мета – покращити комунікації між різними локальними ініціативами, які допомагають з харчуванням малозабезпечених людей.

"Коли проводили першу зустріч, то прийшли багато людей. Дізналися, що в одній і тій самій локації, в різних годинах, різні організації роздають їжу й навіть не знають одна про одну! Тому стараємося їх між собою координувати. Робимо графіки, орієнтуємо людей. Фактично щодня будь-хто має можливість отримати, як мінімум, повноцінний обід, а інколи навіть триразове гаряче харчування в різних локаціях міста", – розповідає Іван.

Щоразу продукти передають організаціям, які входять в "ОБО", яке згуртувало близько 30 таких ініціатив. Допомагають дітям, людям з інвалідністю або тим, які подолали залежності. Іван розповідає, що дуже важко вести статистику, бо щоразу кількість продуктів інша: "Бували випадки, коли один магазин давав кілька коробок, а бувало, що давали два йогурти й печиво. Нам важко контролювати процес, та й він і не може бути контрольованим. Не знаємо, яка ситуація буде в магазинах. "Ашан" якось передав два величезні ящики зефіру. Вони важить кілограм п’ять, але об’єм - великий. Якось ми отримали 6 кг маринованого на шашлики м’яса. Вага незначна, але якщо її монетизувати, то вийде велика сума. Тому дуже важко вести облік. "РадиМо" може передати 200-250 кг продукції за один раз. "Ярич" теж віддає ящики печива. Коли почнемо працювати з нашого магазину та вести статистику за кількістю, то буде простіше. Хоча ми порахували, що за перший місяць діяльності продовольчого банку отримали й роздали тонну продукції. Проте мусите розуміти, що це дуже умовне число".

Власне приміщення

У майбутньому приміщенні банку їжі триває ремонт. Львівська міська рада наприкінці 2019 року передала його в оренду на пільгових засадах. "Тарілка" платить 1 грн за м2. Проте приміщення було в напіваварійному стані: ні вікон, ні дверей.

Планували відкритися за два місяці, однак виявилося, що людського ентузіазму замало. Іван каже, що одразу виникло багато проблем, оскільки не було можливості почати комплексний ремонт.

"Колишній власник три роки не приїздив. Він не платив за комунальні послуги, тому значна частина тягаря з погашення заборгованості випала на нашу організацію. Першою нам допомогла облагородити приміщення ініціатива "Будуємо Україну разом". Вони проводять толоки по всій Україні. Ми з ними все прибрали, нам вдалося зробити частину будівельних робіт. Зараз у нас готове приміщення, де буде продовольчий банк. Майже завершили роботи з електрикою. Облаштовуємо водопостачання. Після цього швидко купимо обладнання і зробимо продовольчий банк", – розповідає керівник "Тарілки".

У тестовому режимі розпочнуть працювати з пенсіонерами. Люди приходитимуть і підтверджуватимуть свій соціальний статус (ідентифікувавшись за пенсійними посвідками). Іван зазначає, що вони не можуть відкрити двері для всіх, бо будуть величезні черги і ті, кому забракне їжі.

Спільнота

Команда "Тарілки" не отримує заробітної плати та другий рік функціонує як стартап. Провели три стратегічні сесії, на яких структурували роботу. "До нас в Україні ніхто такого не робив. Перейняти досвід ми не мали де. Є, наприклад, європейські аналоги продовольчих банків, але вони по-іншому працюють, бо там інше законодавство і його не можна імплементувати в Україні", – каже Іван.

Основу організації складають пластуни. Спочатку у команді було кілька людей. Пізніше вони почали очолювати відділи, у яких з’явилися нові волонтери. Тепер у "Тарілки" є команда фандрейзингу, ремонту, HR тощо. Керівник кожної команди входить в групу правління, яка ухвалює стратегічні рішення стосовно діяльності організації. Волонтери щотижня спілкуються та обговорюють плани, партнерство та нагальні потреби.

Інші міста зацікавились проєктом, коли команда брала участь у конкурсі соціальних ініціатив: за допомогою одного допису охопили майже 95 тисяч людей. Раніше волонтери домовилися, що доки не запрацює банк їжі у їхньому приміщенні, то немає сенсу створювати щось нове. Натомість вирішили зібратися на конференцію і дати відповіді на всі запитання, поділитися напрацюваннями. Доєдналися волонтери з Києва, Вінниці, Луцька, Рівного, Полтави, Чернівців. Зокрема, працівники "Ашан-Чернівці' хочуть створити "Тарілку' на базі свого супермаркету. Іван розповідає, що вони знайшли капелана, який їздить на Донбас, і там теж хочуть з ним співпрацювати.

"Ми дали доступ до всіх наших напрацювань. Пояснили, з чого треба починати, як координувати процеси. Важливо сказати, що всі наші ідеї мають рекомендаційний характер, бо у всіх різні умови. Деякі міста казали, що мають готові приміщення для продовольчого банку, а ми увесь рік над цим працюємо. Буває, що благодійники хочуть допомагати лише конкретній спільноті у потребі. Наприклад, дітям з інвалідністю. Тоді пояснюємо, що не можна провести градацію людей, яким хочете допомогти, бо принцип "Тарілки" – допомагати за можливості всім. Дуже важко сказати, кому більше потрібна допомога", – пояснює мій співрозмовник.

Розширити "маршрути добра"

Відкрити продовольчий банк запланували до кінця 2021 року. Зараз бракує фінансів, щоб швидко та ефективно завершити ремонт. Команда шукає кошти.

"Тарілка" розширюватиме продовольчі "маршрути добра" і розвиватиме партнерства. Зокрема, ініціатива зацікавлена співпрацювати з "Сільпо", "АТБ", "Метро". Також шукають волонтерів, бо діяльність зростає: все потрібно координувати й узгоджувати. Керівник організації каже, що у планах - соціальне підприємництво, щоб "Тарілка" мала можливість сама на себе заробляти.

"Ми завжди відкриті й нам максимально потрібна допомога. Річ у тому, що ніколи не знаємо, коли знадобиться досвід конкретної людини. Наприклад, нам написала дівчинка-архітекторка, що їй дуже подобається наш проєкт, але вона не розуміє, чим може допомогти. Та вже через тиждень зробила повністю візуалізацію і планування продовольчого банку. Наші майстри мають всі схеми з розетками, вимикачами. А ще почали кооперацію з Органним залом. Вони не знали, як допомагати, але  ми попросили безплатні квитки для наших волонтерів. Так можемо хоч якось віддячити людям. Тому "Тарілці" цікаве будь-яке партнерство", – підсумовує Іван Павліш.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
10:01
KOLABA, Наталка Карпа і блогерка з Волині Аліна Жук переспівали "Зеленеє жито"
Старий хіт на новий лад: KOLABA, Наталка Карпа і блогерка з Волині Аліна Жук переспівали "Зеленеє жито"
09:31
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 20 квітня
09:13
інцидент з ТЦК в Ужгороді
В Ужгороді група жінок накинулася на працівників ТЦК, які хотіли відвезти чоловіка у військкомат
08:50
Осінь, дощ
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 20 квітня, і завтра
08:35
Ексклюзив
Оксана Мороз
Звідки взявся тренд "я ухилянт" та чи працює Остап Стахів на російські ІПСО. Розмова з Оксаною Мороз
2024, п'ятниця
19 квітня
22:57
Це питання можна вирішити, - румунський посадовець про потяг з Чернівців до Сучави
22:39
На Закарпатті 24-річний чоловік може отримати до 15 років тюрми через вбивство жінки
22:30
Андрій Садовий з дружиною
Регулятор азартних ігор виписав компанії дружини Андрія Садового штраф у 5 млн грн
22:20
сказ кіт
На Прикарпатті виявили сказ у домашнього кота, який покусав господаря
22:00
Денис Снігур
У Львові відкрили пам'ятну дошку загиблому прикордоннику Денису Снігуру
21:38
Посадовцю Львівспецкомунтрансу, який переправляв ухилянтів за кордон, обрано запобіжний захід
21:20
У Львові зіштовхнулися два трамваї
21:03
книги
За три роки з бібліотек Франківщини вилучили понад 1,5 млн російськомовних видань
20:45
У Луцькому районі внаслідок ДТП травмувалося троє людей
Біля Луцька двоє неповнолітніх на мотоциклі наїхали на пішохода, усіх трьох госпіталізували
20:26
"Карпати", Мирон Маркевич
Мирон Маркевич розкритикував футболістів "Карпат" після поразки від "Інгульця"
20:12
Валерій Тарасенко
Львів'яни 20 квітня прощатимуться із загиблим воїном Валерієм Тарасенком
19:54
На Волині зіштовхнулися три вантажівки. Поліція з’ясовує обставини
19:38
Харківський виробник парових та гідравлічних турбін переїжджає на захід України
19:20
Орест Чемерис
Ректором Львівського медуніверситету став Орест Чемерис
19:07
новини Львівщини
На Львівщині авто збило 12-річного велосипедиста, хлопчик не вижив
18:56
Огляд
хмарно
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 19 квітня, завтра, тиждень
18:54
новини Прикарпаття
На Прикарпатті перевдягнуті у військових грабіжники викрали понад 8 млн грн
18:38
Музей Шухевича у Львові, розбір завалів
Над проєктами відновлення музею Шухевича у Білогорщі працюватиме 13 команд архітекторів
18:25
новини Львова
З понеділка ЛКП "Лев" знову запрацює після 2-місячного карантину
18:11
Великодні гаївки у Львівському скансені
Львівський скансен запрошує на Великдень у Гаю: програма
17:57
новини Львівщини
На Львівщині знайшли водія, який попри позбавлення права кермувати, скоїв ДТП та зник з місця події
17:48
новини Рівненщини
Рівень алкоголю перевищив норму у 20 разів: на Рівненщині п'яний чоловік керував трактором
17:32
Нобелівський нацпарк
Нобельський нацпарк на Рівненщині спільно з польським парком отримали 1,7 млн євро. На що підуть гроші
17:17
новини Тернополя
Інспектора Тернопільської митниці підозрюють в отриманні хабаря
17:02
Ексклюзив
Наталія Ліпська
Уникнути змін у ввезенні гуманітарної допомоги було неможливо, – керівниця ГО "Крила надії" Наталія Ліпська
16:58
новини Львова
У Львові на перехресті Шевченка – Величковського облаштують регульовані пішохідні переходи
16:45
новини Хмельницького
У Хмельницькому прокурори повернули тергромаді будинок культури
16:32
газопровід
У Чернівцях мешканці однієї з вулиць на два тижні залишились без газу. Причини 
16:17
новини Львова
У Львові викрили чоловіків, які підробляли та продавали навушники відомого бренду
16:08
суд, гроші, штраф
На Хмельниччині колишній директор Нацпарку поверне держбюджету 330 тис. грн за незаконне звільнення працівників
15:54
 Вимагала у родички військовозобов’язаного з вадами слуху 300 доларів: на Хмельниччині судитимуть лікарку ВЛК
15:39
Долина нарцисів
На Закарпатті почала цвісти Долина нарцисів
15:38
Оновлено
Організував переправлення ухилянтів за кордон: затримано посадовця Львівспецкомунтрансу
15:24
У Львові знімають фільм про Героя України Тараса Бобанича Хаммера
15:08
сортування сміття у школах
В Ужгороді учні впродовж місяця сортуватимуть сміття, яке продукують їхні школи
Більше новин