Еспресо. Захід

Якою має бути структура Львівської міськради та виконкому. Думки депутатів

Богдан Білан
3 лютого, 2021 середа
16:48

4 лютого відбудеться засідання сесії Львівської міської ради, основними питанням якого мають стати затвердження структури виконавчих органів мерії та виконкому – міський голова вже подав своє бачення цього, проте депутати кардинально не згідні з ним.

Якою є позиція представників фракцій "Європейська солідарність", "Свобода", "Варта" та "Голос" щодо цих важливих пунктів, вони розповіли у коментарях для "Еспресо.Захід".

Структура виконавчих органів міської ради

Представники усіх фракцій в один голос заявляють, що структура є занадто громіздкою, не збалансованою та чимало функцій повторюються у різних підрозділах.

"Ми виступаємо за те, щоби оптимізувати структуру та зробити так, щоби функції різних підрозділів не дублювались", - зазначив голова фракції "Голос" Віталій Троць.

Окрім фракцій, структура не отримала схвалення у жодній з постійних комісій ЛМР.

"Жодна з постійних депутатських комісій міської ради не погоджується з цією структурою, яку запропонував Андрій Садовий і не рекомендують раді її затверджувати.

Відповідно, і депутати не будуть підтримувати її та голосувати за неї", - розповів представник фракції "ЄС" Володимир Марусяк.

Більше про процес переговорів з Андрієм Садовим та його заступниками з цього приводу розповів керівник фракції "Варта" у ЛМР Юрій Мартинюк:

"Упродовж останнього часу ми зустрічалися з заступниками міського голови, щоб почути їх розуміння структури міської ради. При цьому ми робили акцент на тому, що має бути збалансованість організаційно-управлінських функцій та оптимальна робота усіх підрозділів. А ті з них, які дублюють функції і розкидані по різних департаментах, слід вибудувати у чітку вертикаль. Ті ЛКП, які є неприбутковими і не несуть ніяких соціальних функцій, мають бути ліквідовані, якщо не представлять програми дій, яка переконає депутатів у необхідності їх збереження".

Окрім цього, депутати наголошують, що в період пандемії та скорочення надходжень у бюджет треба слід зменшувати видатки і на утримання чиновників міської ради.

"Ми наполягаємо на зменшенні кількості чиновників, яких зараз є близько двох тисяч. Адже деякі департаменти, управління та відділи дублюють один одного", - розповів представник ВО "Свобода" Любомир Мельничук.

Заступники міського голови

Також однозначною є позиція депутатів про кількість заступників У Андрія Садового. Міський голова хотів би мати аж вісім заступників, а депутати наголошують, що оптимальною є половина з цієї кількості. Вони мали б опікуватись великими ділянками роботи, решту можуть залишатися керівниками департаментів.

"Наша позиція така, що кількість заступників слід зменшити до чотирьох. З фінансово-економічної частини, з питань розвитку, з гуманітарного напряму та житлово-комунального господарства.

Чимало заступників мали під собою по 2-3 департаменти, у яких навіть не призначено керівників. Тобто цей заступник фактично є керівником цих департаментів. Тож ми й хочемо, щоб вони ними й були реально, а не заступниками. Також наша вимога, щоби заступниками не було призначено депутатів міської ради. І тим більше вони не можуть стати членами виконкому", - розповів Віталій Троць.

У фракції "ЄС" зазначили, що Андрій Садовий мав би обґрунтувати доцільність усіх своїх заступників, яких хоче призначити, проте поки цього не зробив.

Окрім цього, як зазначив представник "Варти", така велика кількість заступників це ще й великі додаткові витрати на структуру:

"Уже майже рік триває пандемія, яка супроводжується локдаунами. І абсолютно зрозуміло, що треба скорочувати витрати на утримання апарату. То ж ми однозначно виступаємо за зменшення кількості заступників".

Секретаріат ради

Питання розширення повноважень секретаря ради найбільше лобіює фракція "Свободи". Це й зрозуміло, адже їхній представник зайняв цю посаду, яка фактично прирівнюється до статусу заступника мера, а в разі його відставки – саме він може стати в. о. керівника міста.

"Статус управління Секретаріат ради є занадто низьким, а його повноваження занадто малі. І таким чином розбалансована система стримування і противаг", - пояснив представник фракції.

Його позицію цілком поділяють й інші депутати – вони вважають, що перерозподіл повноважень у бік секретаря ради збалансує роботу ЛМР і позбавить небезпеки узурпації влади з боку міського голови. Спочатку вони боролись за те, щоб управління Секретаріат ради та його голова були підпорядковані секретарю, що є абсолютно логічним. А тепер до цієї вимоги додали й те, що у віданні секретаря має бути й ревізійне управління.

"У підпорядкування секретаря ради мало б відійти й управління внутрішнього контролю і аудиту.

Раніше воно та управління Секретаріат ради підпорядковувались меру, а це, погодьтесь, не зовсім логічно і не зовсім коректно", - відзначив Юрій Мартинюк.

Виконавчий комітет

Навіть напередодні сесії ніхто не може сказати, якою буде структура виконкому. Попередній варіант його складу опублікований у матеріалах прийдешнього пленарного засідання, проте всі розуміють, що це лише "риба", а реальна картина вибудується під час переговорів.

"Щодо ухвали, яка стосується складу виконкому і винесена мером у порядок денний засідання, то я вважаю, що вона технічна. Далі цей документ буде корегуватись відповідно до чинного законодавства та структури ради, яка буде прийнята", - повідомив Юрій Мартинюк.

Однозначним є те, що у склад виконкому мають входити міський голова, його заступники, секретар ради, керуючий справами виконкому. Хто ще – думки фракцій розходяться.

"Точно там не має бути представників партій. А можуть бути делегати від основних галузей, що розвинені у місті: ІТ-сфери, освіти… Може бути і бізнес-омбудсмен, якого визначить середовище. Але це мають бути люди, делеговані від цих галузей, а не призначені міським головою", - зазначив Віталій Троць.

Також депутати переконані, що про склад виконкому можна буде остаточно говорити лише після затвердження структури міської ради, де буде визначено, зокрема, кількість заступників.

Тим більше, зараз не йдеться про персоналії, які ввійдуть у виконком – їх Андрій Садовий, скоріш за все, оголосить вже після затвердження структури виконкому.

І вже сьогодні стало відомо, що один з заступників Андрія Садового за попередньої каденції, а саме перший заступник Геннадій Васьків, просить міського голову не розглядати його кандидатуру на цю посаду в новій структурі ЛМР.

Старости та старостинські округи

Найбільш неоднозначним у аспекті структури ради є питання старостинських округів та старост. Основне протиріччя тут полягає в тому, що чинний закон передбачає їх наявність та входження у виконком. За цим законом і проводились місцеві вибори. Проте зараз на розгляді у Верховній Раді є нова редакція цього закону, якою вже не передбачено того, що старости стають членами виконкому.

Віталій Троць зазначив, що цей закон вже погоджений комітетом, а орієнтовно 10 лютого має відбутись голосування за нього. Так виглядає, що ці законодавчі перипетії міський голова використовує, щоби затягнути процес призначення старост. Проте є думка, що це не мало б стати перепоною для того, щоби визначити округи і призначити старост. Тим більше, що Андрій Садовий брав на себе зобов’язання зробити це до 25 січня.

"Сьогодні закон говорить, що старости за посадою мали б також входити у виконком. Яким буде остаточний варіант закону – не відомо, то ж варто керуватись, на мою думку, чинним.

Інше питання, що наразі мер не анонсував винесення на голосування питання про створення старостинських округів та кандидатур старостів. Можливо, він чекає остаточного варіанту закону, хоч я і вважаю, що це не вірно", - відзначив Юрій Маринюк.

Цю думку підтвердив також представник фракції "ЄС".

"Те, що немає закону, не забороняє міському голові визначити кількість округів та перелік старост. Згодом закон лише деталізує це. Я був на зустрічі в громадах, і люди проти того, щоб зараз їх справи вирішувались без їхніх представників. Також вони проти того, щоб старост призначали без публічного обговорення з громадами. І проти укрупнення старостинських округів, принаймні на початковому етапі. Адже у кожної громади своя проблематика і багато невирішених питань", - повідомив Володимир Марусяк.

Зауважимо, що депутати свої пропозиції щодо структури та виконкому передали Андрію Садовому вчора, 2 лютого, під час зустрічі міського голови з представниками фракцій. Мер пообіцяв прислухатись до значної кількості пропозицій і подумати над доцільністю їх реалізації.

Наскільки це відповідає дійсності, стане відомо вже сьогодні на погоджувальній раді, яка розпочнеться о 17:00.

"На мою думку і депутати і міський голова налаштовані на конструктив. І, сподіваюсь, нам вдасться створити структуру, яка буде якомога дешевшою для бюджету та якомога ефективнішою для громади міста", - додав представник фракції "Варта" Юрій Маринюк.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.07
    Купівля 39.07
    Продаж 39.55
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.99
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
11:14
На Самбірщині поліцейські розшукують водія
На Львівщині водій на смерть збив пішохода та втік, його розшукує поліція
10:56
військовий квиток, мобілізація
Суд покарав жителя Львівщини за ухилення від мобілізації: той говорив, що не може воювати через релігію
10:40
На Буковині прощаються з воїнами Дмитром Дущаком та Віктором Борецьким
10:24
У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний
У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний
10:10
На Волині у річці Стир виявили тіло чоловіка
09:50
Львівські бійці на сході України знищили російський реактивний бомбомет РБУ-6000
Львівські бійці на сході України знищили російський реактивний бомбомет РБУ-6000
09:35
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 28 березня
09:18
Біля Львова у ДТП загинув 20-річний мотоцикліст
08:58
затримання чиновника
Стало відомо, від кого вимагав хабар посадовець управління історичного середовища Львова
08:41
Василь Курилович
У Львові до протезування ніг готується воїн-кулеметник з Тернопільщини
08:15
Ярослав Первак
Понад півтора року вважався зниклим безвісти: на Донеччині загинув воїн з Франківщини Ярослав Первак
07:58
погода
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 28 березня, і завтра
07:40
Огляд
Великдень, вишитий одяг
Католицький Великдень: чому його святкують швидше та які його особливості
2024, середа
27 березня
22:55
новини Львова
У Львові збирають книги для постраждалих від обстрілів областей
22:51
Оновлено
виставка "Тут був мій дім"
Куди піти у Львові із 25 по 31 березня: Jam session у Дзизі та Агент 034: Юрко Вовкогон
22:48
На Закарпатті поліцейські затримали причіп з краденою деревиною
22:30
жовте полум'я газу
На Львівщині у кількох селах не буде газу. Адреси
22:12
новини Львівщини
Захищав Батьківщину попри інвалідність: на фронті загинув військовий зі Львівщини Степан Качмар
22:04
Ремонт доріг
На Тернопільщині чиновника і підприємця підозрюють у розкраданні грошей під час ремонту доріг
21:49
онлайн-шахрайство
На Волині судитимуть шахрая, який видурював гроші на нібито лікування військових
21:33
новини Рівного
У центрі Рівного встановлюють понад 70 нових портретів полеглих героїв
21:25
У центрі Львова ще одна вулиця стала дружньою для велосипедистів
21:09
новини Львівщини
Інспектора Львівської митниці судитимуть за незаконне ввезення товару на майже 3 млн грн без сплати мита
20:54
Валідатори несправні на приміських маршрутах, а не на міських, - Львівавтодор
20:40
У Коломиї під час пожежі в багатоповерхівці вогнеборці врятували з 8-го поверху підлітка
20:25
новини Буковини
Не дійшли 1 км до кордону з Молдовою: прикордонники на Буковині затримали групу порушників
20:21
Унікальну історичну пам’ятку часів Київської Русі, яку врятували волинські правоохоронці, передали в музей
20:17
новини Львівщини
Мешканці села на Яворівщині передали для ЗСУ понад 2,5 тис. окопних свічок і більш ніж 20 маскувальних сіток
20:08
новини Львівщини
Бійців зі Львівщини посмертно відзначили орденами "За мужність" ІІІ ступеня та "Хрест Героя"
20:00
Рятувальники надали допомогу дитині, яка застрягла ногою у стійці
На Волині дівчинка застрягла у стійці баскетбольного кошика, її визволяли рятувальники
19:45
скеровано до суду
Переплатили 390 тисяч за пальне: на Львівщині судитимуть посадовця вугільного підприємства
19:30
У березні 9 львів’ян-довгожителів відзначили свої уродини
У Львові 9 довгожителів відзначили свої 100 і більше років
19:21
встановлення анотаійної дошки воїну у Франківську
У залізничному депо Франківська відкрили анотаційну дошку загиблому військовому Миколі Венгренюку
19:12
У Чернівцях реабілітували відомого буковинського діяча Лева Когута 
18:58
Квітка Цісик
У Львові уродини Квітки Цісик відзначать концертом при свічках
18:45
будівництво Палацу спорту в Тернополі
Підрядника з Київщини підозрюють у привласненні 25 млн грн під час будівництва Палацу спорту в Тернополі
18:29
У Львові успішно прооперували хлопчика з рідкісною патологією носа 
18:16
Рівнянина судитимуть за погрозу журналісту вбивством і насильством
Рівнянина судитимуть за погрозу журналісту вбивством і насильством
18:02
Лукас Тейлор
Маркевич розповів, чи запросить до "Карпат" ще одного гравця ФК "Полісся"
17:50
На Закарпатті підприємству, що збрехало про доходи, ледь не віддали понад 320 млн грн держкоштів
Більше новин