Еспресо. Захід

За німецьким зразком: чи має майбутнє дуальна освіта на Львівщині

Ірина Березовська
1 лютого, 2021 понедiлок
10:05

Вихованці львівських профтехів, у яких запровадили співпрацю з роботодавцями, показують кращі результати, ніж їхні однолітки з інших закладів.

Майстриня манікюру з дипломом економіста, касирка в супермаркеті з дипломом юриста, бариста після факультету міжнародних відносин… Впізнаєте картинку? На жаль, ринок праці підтверджує тенденцію – робітничих спеціальностей потребують більше, ніж управлінців. Де взяти хороших операторів заправних станцій, слюсарів на СТО, швачок, пекарів і зварників, знають у львівських училищах, які наважилися на експеримент – перехід на дуальну освіту.

Виявляється, доки українські старшокласники штурмують економічні та юридичні факультети вишів, їхні однолітки без клопоту й шуму вступають на "непопулярні" робітничі професії у заклади професійної освіти, в яких споконвічний недобір, і отримують конкурентну зарплату – 16-20 тисяч гривень. Завдяки так званій дуальній освіті за німецьким зразком там можна швидко опанувати затребувану професію, отримати якісну практику й залишитися працювати в компанії-лідері ринку.

Непотрібні професії

За прогнозами викладачів Київської школи економіки, в недалекому майбутньому зникнуть професії касира, таксиста, працівника банку, помічника юриста й інші схожі. А якщо ти один з них?

В українських училищах і коледжах досі готують доярок і чабанів. Водночас у розвинених країнах активно замінюють автоматами й роботами працівників у сільському господарстві, промисловості, транспорті, логістиці, торгівлі, готельно-ресторанному бізнесі, догляді за хворими й навіть у банківському секторі та страхуванні. Наприклад, ще на початку 2017 року в Японії страхова компанія звільнила працівників і замінила їх системою штучного інтелекту. Вихід один – здобувати професії, орієнтовані на майбутнє.

Щоб не втратити себе у світі майбутнього, людині доведеться звикати до нових умов.

Професор історії, автор міжнародного бестселера "Sapiens: коротка історія людства" Юваль Ной Харарі висунув теорію, що до 2050 року може з'явитися клас непотрібних людей. Це не просто безробітні, а люди, не здатні знайти роботу, яку вони виконували б краще, ніж машини. Щоб не втратити себе у світі майбутнього, людині доведеться звикати до нових умов. Середовища, в якому ти закінчив училище, став робітником на заводі, відпрацював 35 років і пішов на пенсію, вже не буде. Доведеться постійно вчитися.

Державний перелік професій із підготовки кваліфікованих робітників містить фахи, які не вимагають спеціальної освіти, – кастелянка, дояр та оператор машинного доїння, чабан тощо. А вже невдовзі стануть актуальними такі професії, як оператор робототехніки, спеціаліст з альтернативної енергетики, оператор безпілотного апарату, оператор 3D-друку, тестувальник смарт-систем тощо. І відповідних фахівців потрібно починати навчати вже.

Хто платить, той і замовляє музику

Правила гри економіки такі: спершу обирає держава, а потім – абітурієнти. Тобто спочатку держава має визначитися, які зі спеціальностей варто фінансувати за держзамовленням. Для цього Мінекономрозвитку робить прогноз потреб бізнесу на 3-5 років. Прогноз є, але там визнають, що методика прогнозування на сьогодні застаріла. От і виходить, що з року в рік держава фінансує якісь училища й коледжі за дуже приблизними уявленнями.

Щоб підготувати фахівця робітничої професії, потрібні не лише аудиторії, книжки та викладачі, а й серйозна база для практичного здобуття навиків

Однак виправити це спотворення може дуальна освіта – така система навчання, коли можна навчатися на практиці, не відходячи від парти. 30% теорії + 70% практики – така формула дуальної освіти у профтехзакладах. Ще є стипендія і перше робоче місце. У світі так уже навчають операторів 3D-друку, мехатроніків та операторів робототехніки. Щоб підготувати фахівця робітничої професії, потрібні не лише аудиторії, книжки та викладачі, а серйозна база для практичного здобуття навиків. Вона є в роботодавця, то чому б її не використати?

Батьківщиною дуальної освіти вважають Німеччину. Роботодавець визначає, які саме фахівці потрібні йому в найближчі 3-4 роки. Молодого спеціаліста навчають фахівці з підприємства. Училище чи коледж відповідає за теоретичну частину, підприємство – за стажування. Студенти отримують стипендію, яка мало відрізняється від зарплатні. Звісно, традиційні контрольні й іспити ніхто не скасовує. Але це вже зовсім інша історія: навчання конкретне, на ринку праці вони можуть дати собі ради, бо вже багато знають і вміють. Немає такого, що після закінчення освіти випускник сидить вдома без роботи, бо його вчили працювати з технікою, яка вже морально застаріла. Від цього у виграші всі: регіон отримує податки, молоді люди – роботу, профтехи – конкуренцію і фінансування.

"Дуалка" по-львівськи: перші кроки, підводні камені та перспективи

Міносвіти пілотувало дуальну систему ще в 2015-2017 роках. В експерименті взяло участь Львівське вище художнє профучилище, а 2017 року Львівщина продовжила впровадження "дуалки", співпрацюючи з Освітнім центром BBW з Баварії у ВПУ №20 і міжрегіональному ВПУ автомобільного транспорту та будівництва.

Партнером стало українсько-німецьке підприємство ТОВ "Сферос-Електрон", яке займається машинобудуванням на ринках Європи, Америки й Азії. Тут досі підтримують дуальну освіту.

"На "Сферос-Електрон" потрібні електрозварники. Їх не так уже й багато. Компанія вирішила допомагати готувати таких спеціалістів. Це цінний фах і в Україні, і за кордоном. Троє майстрів стажувалися в Німеччині, ми узгодили навчальні плани з училищем і підприємством за зразком 70% практики+30% теорії і почали працювати. За учнями училища закріпили наставника. Молоді хлопці з училища, які вчилися на зварювальників, на підприємстві отримували по 16-20 тисяч гривень зарплати. Це дуже пристойні заробітки для молодого фахівця у Львові. Після закінчення навчання їх узяли на роботу", – розповідає Олег Саврук, очільник Львівського обласного осередку Всеукраїнської асоціації працівників професійно-технічної освіти.

За його словами, така модель найкраще пасує для тих, хто вступив на навчання після 11 класу, бо після дев’ятирічки учні ще мусять опанувати шкільну програму й мають лише один день у тиждень професійного навчання на підприємстві.

Говорити, що експеримент вдався, як у Німеччині, ще рано, але перші позитивні успіхи вже є.

"На сьогодні 28 закладів на Львівщині готують фахівців за дуальною системою. До неї долучені 134 підприємства, які беруть участь у навчанні молодих фахівців. Звісно, це не великі підприємства, адже наша область не є лідером з масштабного виробництва. Це дуже різні роботодавці за масштабом, але вони зацікавлені в тому, щоб навчати собі працівників", – розповіла "Еспресо.Захід" Наталія Рибак, заступниця директора Навчально-методичного центру ПТО.

Зі слів Олега Саврука, у Львові в такому форматі уже працюють АТП-1 і бронетанковий завод. На ці підприємства беруть зварювальників і слюсарів з ремонту електромонтажного обладнання з львівських профтехів.

Говорити, що експеримент вдався, як у Німеччині, ще рано, але перші позитивні успіхи вже є.

"Учні, які брали участь у дуальному навчанні, показали кращі результати на всіх тестуваннях, вони почуваються більше упевненими порівняно з тими, хто не мав такої практики. Їх одразу брали на роботу. Так сталося, що проєкт завершився у 2017-му, а співпраця профтехосвіти й бізнесу досі триває", – каже Наталія Рибак.

Співпраця з державою у сфері дуальної освіти – це свідомий вибір роботодавців, адже потрібно врегулювати чимало речей на рівні держави.

За її словами, в дуальній освіті треба врегулювати ще багато моментів, щоб усі учасники навчального процесу мали найкращі умови для співпраці. Поки що учень не відробляє усіх затрат на своє навчання. У Німеччині такий працівник починає заробляти щойно на третій рік, до того йому виплачують стипендію, а не зарплату. Тому бізнесу ще й економічно вигідно навчати собі працівників. В Україні бізнес наразі незахищений, бо немає гарантій, що учень піде працювати саме на це підприємство. От повчиться, для прикладу, класти плитку – і поїде заробляти до Чехії.

"Співпраця з державою у сфері дуальної освіти – це радше свідомий вибір роботодавців. Дуже багато речей в Україні ще треба відрегулювати. Наприклад, податки за учня, який ще, по суті, навчається, а не повноцінно працює. Бо львівські підприємства, які навчали за дуальною системою, з цим зіткнулися. Це має вирішити держава. Це одна з причин, чому підприємці відмовляються брати участь у дуальній освіті", – переконана Наталія Рибак.

З нею погоджується й Олег Саврук. На його думку, потрібен новий закон про ПТО.

"Останній закон про профтехосвіту в нас ухвалили 1988 року. Він давно вже застарілий. Були спроби змінити закон, але далі першого читання справа не дійшла. Ми подали свої зміни до законопроекту 2015 року, але чи до них прислухаються, не відомо", – каже Олег Саврук.

  • Тим часом ще одну професію взявся реформувати відомий кулінарний експерт Євген Клопотенко. Він спільно з МОН працюватиме над зміною навчання кухарів і кондитерів. Пілотний проєкт розпочнеться вже у вересні на базі двох київських училищ. Схоже, дуальна освіта в Україні набуває нових прихильників і партнерів.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
13:05
новини Львова
Біля львівського Будинку воїна невідомий зрізав усі тюльпани
12:48
майстер-клас із писанкарства для дітей військових
У Львові діти захисників створили писанки для поранених військових
12:31
Радослав Сікорський
"Львів - це Україна": Сікорський відреагував на закиди Кремля про плани Польщі нібито анексувати частину України
12:04
Унаслідок вибуху на Львівщині двоє людей загинуло і одна постраждала
11:47
На Волині викрили нову схему для ухилянтів: надувними човнами до ЄС
Надувними човнами до ЄС: на Волині викрили схему незаконного перетину кордону для ухилянтів
11:30
На Хмельниччині п'яний чоловік стріляв у поліцейських із рушниці, його затримали
На Хмельниччині п'яний чоловік стріляв у поліцейських із рушниці, його затримали
11:14
прикордонний контроль, перетин кордону
Скільки людей перетнули західний кордон України 24 квітня
11:00
шахрай, шахрайство
Здавав вигадане житло різним людям: судитимуть жителя Рівненщини
10:46
Тернополянин намагався незаконно відправити з України поштою скам'янілих ракоскорпіонів віком 443 млн років
Тернополянин намагався незаконно відправити з України поштою скам'янілих ракоскорпіонів віком понад 400 млн років
10:23
Львівські лікарі видалили 15-сантиметрову пухлину з плеча підлітка
10:09
Валентин Міц
Під Новомихайлівкою загинув стрілець зі Львівщини Валентин Міц
09:52
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 25 квітня
09:35
Біля Львова на пожежі виявили тіло чоловіка
09:18
Намагався незаконно легалізуватись через службу у війську: з України видворили громадянина Іраку
Намагався незаконно легалізуватись через службу у війську: з України видворили громадянина Іраку
09:01
Українець намагався вивезти до Великої Британії старовинні монети 5 ст. до н.е. – 4 ст. н.е.
08:46
Іван Войчук
Під час виконання бойового завдання на Донеччині загинув боєць з Волині Іван Войчук
08:30
На Львівщині погодили генеральні плани трьох населених пунктів
08:10
пункт пропуску
На Волині двох прикордонників підозрюють у переправленні понад 200 ухилянтів до Польщі
07:49
Осінь, дощ
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 25 квітня, і завтра
2024, середа
24 квітня
22:58
На Буковині митники вилучили понад 1000 заборонених ароматизованих е-сигарет
22:40
Через змову фірм медзаклад Тернополя переплатив 1 млн грн за телевізійні послуги
22:21
У селі біля Львова незаконно зрубали понад сотню дерев
На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який незаконно зрізав 31 дерево на 450 тис. грн
22:02
Новини Західної України
Буковинцю, який за €6,5 тис. переправляв ухилянтів до Молдови, повідомлено про підозру
21:54
вогняна веселка у Франківську
У Франківську зафіксували рідкісне природне явище. Фото
21:43
100 окрема механізована бригада
"Завдаємо окупантам колосальних втрат": волинську 100-ту ОМБр передислокували на Донеччину
21:25
На Львівщині у кількох містах і селах не буде газу. Адреси
21:18
Оновлено
"Крихкіші за скло": колекція ікон на склі Остапа Лозинського
Куди піти у Львові із 22 по 28 квітня: "Атомна русалка" й благодійні читання з поетом і військовим Артуром Дронем
21:07
онлайн-шахрайство
Шахраї видурили в мешканців Рівненщини понад 140 тис. грн
20:50
У Львові побільшає велопішохідних переходів. Де вони з’являться
20:37
Оновлено
"Завершується тестовий період", - Москаленко про затори з Сихова в бік центру Львова через зміни ОДР
20:33
новини Закарпаття
На Закарпатті зіткнулися дві автівки: поліція розслідує обставини ДТП
20:08
новини Хмельниччини
У Хмельницькому група людей збувала синтетичні наркотики, їм загрожує до 10 років ув’язнення
20:00
Огляд
Які будинки у Львові найвищі. Рейтинг багатоповерхівок над рівнем моря
19:49
ГМО
Чи вирощують в Україні ГМО-рослини. Роз'яснення Держпродспоживслужби Львівщини
19:35
новини Хмельницького
Водій, який на смерть збив чоловіка та втік з місця події у Хмельницькому, проведе за ґратами 6,5 років
19:25
Долина ірисів
Не лише Долина нарцисів: топ-10 квіткових маршрутів на Закарпатті від "професора з окопу" Федора Шандора
19:12
новини Львівщини
Ймовірна причина займання - кип'ятильник: на Стрийщині в пожежі загинула жінка
19:09
школа у Розгірче
Недобудовану школу на Львівщині продали за 10% початкової ціни
18:55
Львів 25 квітня прощатиметься із загиблим захисником Євгеном Ковпаком
18:39
Огляд
новини Львова
Вербна неділя у Львові: розклад святкових богослужінь у катедральних храмах міста
Більше новин