Еспресо. Захід

Телефонний друг для одинаків-пенсіонерів

Зоряна Круль
17 грудня, 2020 четвер
14:28

В Українській Волонтерській Службі і Дитячому Фонді ООН (ЮНІСЕФ) придумали, як у час пандемії COVID-19 розрадити людей похилого віку і людей з інвалідністю, які опинилися на самоті.

Сьогоднішній ранок у 68-річної пенсіонерки Галини Іванівни почався як звично: скромний сніданок, жменька таблеток, новини по радіо… Цілий день вона проведе у своїй квартирі площею 25 кв. м. Сама. У неї є сестра і донька, але живуть вони окремо. Телефонують рідко, а ще рідше провідують жінку. Галина Іванівна не гнівається на рідних. Каже, у них – свої клопоти, своє життя…

Львів'янка одягає окуляри, бере до рук мобільний телефон і гортає телефонну книгу. Серед номерів – телефон Поліни, 19-річної студентки з Харківщини. "Ми з нею познайомилися у вересні. Вона телефонує мені раз або двічі на тиждень. Балакаємо про різне. Поліна мені дуже подобається. Характером схожа на мене у молодості – така ж серйозна, вдумлива. Як таку дібрали?" – дивується жінка. Галина Іванівна не знає, як виглядає її нова подруга, адже "вживу" ніколи її не бачила. "А нашу розмову ви у газеті опублікуєте?" – запитує пенсіонерка і, зауваживши, що я знітилася, добродушно всміхається: "Знаю-знаю. В інтернеті, де ж іще!"

Джерело: Фото надане Українською Волонтерською Службою

У червні цього року Українська Волонтерська Служба (неприбуткова організація, місією якої є формування культури волонтера і взаємодопомоги в Україні) та Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ) запустили https://befriend.volunteer.country/ Всеукраїнський проєкт дружної підтримки людей, які опинилися на самоті "Мій телефонний друг". Його мета – об’єднати молодих волонтерів та їх старших підопічних у телефонних розмовах і встановити довірливі стосунки між представниками різних поколінь. Цікавлюся, звідки Галина Іванівна дізналася про існування цього проєкту. "Почула оголошення по радіо і, недовго думаючи, зателефонувала за вказаним номером. Мене зареєстрували. А через місяць я познайомилася з Поліною. Мене питають, про що я з такою молоденькою дівчиною можу говорити? Та про все – політику, здоров'я, харчування, події в Україні та світі. Вона розповідає мені про Харківську область (Поліна живе з батьками під Харковом, а у Харкові вчиться на заочному), я їй – про Львів. У Львові вона ніколи не була і дуже хоче приїхати. Кажу, як закінчиться карантин, то приїзди. Мене провідаєш... Поспілкуємося ми отак з Поліною півгодини-годину – і так добре, так легко стає на душі", – зізнається жінка. "Але ми з нею домовилися: я першою не телефонуватиму. Поліна – молода, їй є чим зайнятися. А я можу балачками навіть вночі когось розважати, бо погано сплю. Щоб хоч чимось себе зайняти, дивлюся телевізор", – каже пенсіонерка.

"Виживаю на 2200 гривень на місяць, хоча маю 42 роки стажу"

Пенсії, яку отримує Галина Іванівна, заледве вистачає на оплату комунальних послуг і ліків. Про те, щоб дозволити собі щось краще з'їсти, навіть мови немає. "Виживаю на 2200 гривень на місяць, хоча маю 42 роки стажу – працювала на трикотажній фабриці: шила спідню білизну, колготи. Хворію на остеохондроз, онкологію і діабет. Маю право на пенсію по інвалідності, але оформити не можу – треба бути молодим і здоровим, щоб по тих інстанціях ходити. Заспокоюю себе тим, що більше мені й так не заплатять", – зітхає пенсіонерка. Через те, що у неї постійно крутиться голова (жінка не раз падала на вулиці) з помешкання намагається зайвий раз не виходити...

Джерело: SkyNews

Згідно з офіційною статистикою, в Україні проживає 2,6 млн людей з інвалідністю та 740 тисяч пенсіонерів-одинаків. Ці люди й до пандемії COVID-19 жили в умовах самоізоляції, однак тепер їм довелося ще більше обмежити свої контакти. З родичами (якщо такі є) спілкуються, як правило, рідко. А сусідам до самотніх мешканців будинку діла зазвичай немає. Одиниці запитують про самопочуття, та й то – з ввічливості.

"У нас ще мало розвинута культура волонтерства, але цю ситуацію треба виправляти", – каже волонтерка проєкту Соломія Кончаківська. Дівчина й раніше брала активну участь у різноманітних благодійних заходах. Проте коли почався навчальний рік, Соломія задумалася: як можна допомагати іншим, не витрачаючи при цьому багато часу? Тоді й дізналася про можливість стати телефонним другом. Львів'янка пройшла онлайн-навчання і тестування, після чого підписала договір про конфіденційність даних.

"Людина, яка через свій поважний вік чи важку хворобу не може працювати, так само цінна для суспільства"

Волонтерка розповідає: має лише одну підопічну – пенсіонерку з Харківщини. "Пані Марії – трохи більше 60 років. Розмовляємо на ті теми, які її цікавлять. Завжди запитую, як минув її день", – каже Соломія. Дівчина радить кожному спробувати себе у волонтерській діяльності: "Якщо не підходить такий формат, завжди можна пошукати інший. Підтримуйте людей, які через свій поважний вік чи важку хворобу не можуть працювати. Вони не виконують важливих соціальних ролей, але так само є цінними для суспільства".

Джерело: AgeUK

Як розповіла "Еспресо.Захід" https://zahid.espreso.tv/news/ комунікаційна менеджерка Української Волонтерської Служби Поліна Гоч, за півроку існування проєкту у ньому зареєструвалося 6365 волонтерів з різних куточків України. Майже 40% з них – молодь віком 13-18 років, яка готова у вільний від навчання чи роботи час спілкуватися з телефонним другом – людиною похилого віку, людиною з інвалідністю або іншою людиною, яка почувається самотньою. Проте є умова – волонтер і його підопічний повинні мешкати в різних містах, бо якщо мешкатимуть в одному, неодмінно захочуть зустрітися. А у час пандемії це може бути небезпечно.

"За час існування проєкту волонтери провели… 15 тисяч телефонних розмов зі своїми підопічними!"

Зацікавлення у спілкуванні та обміні досвідом з молодими людьми виявило понад 4000 українців. 675 стали підопічними проєкту, з них близько півсотні – це люди з інвалідністю. Більшість проживає у великих містах – Києві, Львові, Одесі, Харкові і Запоріжжі. За час існування проєкту волонтери провели… 15 тисяч телефонних розмов!

Джерело: Z Why-Z Energy

Щоб зареєструватися як волонтер або підопічний, необхідно зателефонувати за номером гарячої лінії – 0-800-202-147 (у будні з 12.00 до 20.00). "Усі дзвінки є безплатними, – наголошує Поліна Гоч. – Участь у проєкті також є безоплатною, адже це – волонтерська акція соціального спрямування, яка немає комерційної складової".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал https://t.me/espreso_zahid

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
22:58
На Буковині митники вилучили понад 1000 заборонених ароматизованих е-сигарет
22:40
Через змову фірм медзаклад Тернополя переплатив 1 млн грн за телевізійні послуги
22:21
У селі біля Львова незаконно зрубали понад сотню дерев
На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який незаконно зрізав 31 дерево на 450 тис. грн
22:02
Новини Західної України
Буковинцю, який за €6,5 тис. переправляв ухилянтів до Молдови, повідомлено про підозру
21:54
вогняна веселка у Франківську
У Франківську зафіксували рідкісне природне явище. Фото
21:43
100 окрема механізована бригада
"Завдаємо окупантам колосальних втрат": волинську 100-ту ОМБр передислокували на Донеччину
21:25
На Львівщині у кількох містах і селах не буде газу. Адреси
21:18
Оновлено
"Крихкіші за скло": колекція ікон на склі Остапа Лозинського
Куди піти у Львові із 22 по 28 квітня: "Атомна русалка" й благодійні читання з поетом і військовим Артуром Дронем
21:07
онлайн-шахрайство
Шахраї видурили в мешканців Рівненщини понад 140 тис. грн
20:50
У Львові побільшає велопішохідних переходів. Де вони з’являться
20:37
Оновлено
"Завершується тестовий період", - Москаленко про затори з Сихова в бік центру Львова через зміни ОДР
20:33
новини Закарпаття
На Закарпатті зіткнулися дві автівки: поліція розслідує обставини ДТП
20:08
новини Хмельниччини
У Хмельницькому група людей збувала синтетичні наркотики, їм загрожує до 10 років ув’язнення
20:00
Огляд
Які будинки у Львові найвищі. Рейтинг багатоповерхівок над рівнем моря
19:49
ГМО
Чи вирощують в Україні ГМО-рослини. Роз'яснення Держпродспоживслужби Львівщини
19:35
новини Хмельницького
Водій, який на смерть збив чоловіка та втік з місця події у Хмельницькому, проведе за ґратами 6,5 років
19:25
Долина ірисів
Не лише Долина нарцисів: топ-10 квіткових маршрутів на Закарпатті від "професора з окопу" Федора Шандора
19:12
новини Львівщини
Ймовірна причина займання - кип'ятильник: на Стрийщині в пожежі загинула жінка
19:09
школа у Розгірче
Недобудовану школу на Львівщині продали за 10% початкової ціни
18:55
Львів 25 квітня прощатиметься із загиблим захисником Євгеном Ковпаком
18:39
Огляд
новини Львова
Вербна неділя у Львові: розклад святкових богослужінь у катедральних храмах міста
18:30
На Закарпатті чоловік поцупив банківську картку у пенсіонера та майже рік нею розраховувався у магазинах
18:13
дитячий садок
В громаді на Львівщині влітку припинять роботу всі дитячі садки
17:55
У Луцьку маршрутка врізалася у Ford, постраждала водійка легковика
17:39
До Львова з концертом приїде німецька легенда електронної музики SCHILLER
17:23
Огляд
ЗСУ
Як можна звільнитися з військової служби в час воєнного стану
17:10
УКУ
В УКУ прокоментували новий закон про реформу вищої освіти
16:56
прикордонники, прикордонник, перевірка документів
Жінка, яку розшукує поліція за підозрою у кількох злочинах, намагалася втекти до Словаччини
16:42
Житель Одещини і медпрацівниця з Рівненщини виготовляли ухилянтам фіктивні документи про інвалідність
Житель Одещини і медпрацівниця з Рівненщини виготовляли ухилянтам фіктивні документи про інвалідність
16:30
У Львові у Національному музеї покажуть "Пісню пісень" Ольги Погрібної-Кох 
16:24
Огляд
Осінь, дощ
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 24 квітня, завтра, тиждень
16:08
Житло для переселенців
У Луцьку затвердили новий порядок надання житла переселенцям
15:57
Олексій Хоміч і Олексій Стахорський
На Донеччині загинули двоє воїнів з Волині – Олексій Хоміч і Олексій Стахорський
15:41
гранати
Закарпатець зберігав вдома бойові гранати, зброю вилучила поліція
15:23
Отець Роман Мірчук
Відійшов у засвіти отець Роман Мірчук – митрофорний протоієрей і похресник Степана Бандери
15:10
Біля кордону з Румунією затримали авто з трьома ухилянтами 
14:58
наркотики
Подружжя зі Львівщини організувало наркобізнес, у них вилучили товару на 1 млн грн
14:49
електросамокати у Львові
Під Львовом сталася ДТП з інспекторкою податкової й дітьми на самокаті 
14:41
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого у тилову частину
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого у тилову частину
14:25
цистерна для пального
У "Шегинях" митники конфіскували в рівненських бізнесменів цистерну для пального
Більше новин