Еспресо. Захід

COVID-19 атакує. На черзі – грип?

Зоряна Круль
6 грудня, 2020 неділя
12:44

Цього тижня в Україні почали фіксувати перші випадки грипу.

За повідомленням Центру громадського здоров'я України, із 16 відібраних у пацієнтів зразків, які досліджувалися лабораторно методом ПЛР, вірус виявили у п’ятьох. У чотирьох хворих підтвердився факт інфікування вірусом грипу В (цей штам вважається менш агресивним) і в одного – вірусом грипу А, серотипом H1N1. Саме цей тип грипу призвів до пандемії у 1918 році (т. зв. "іспанки") та епідемії "свинячого грипу" у 2009-му.

Чи загрожує нам епідемія грипу в цьому епідсезоні? Що буде з людиною, в організмі якої коронавірус "зустрінеться" зі збудником грипу? Як уберегтися від обох інфекцій? Про це "Еспресо.Захід" запитав відомого лікаря-інфекціоніста з досвідом роботи понад 40 років, кандидата медичних наук Ігоря Гайдука (на фото).

Фото: facebook-сторінка Ігоря Гайдука

Майже пів року ми нічого не чули про грип, і ось в Україні виявили п’ять перших випадків захворювання, з них один – на Львівщині. Від кого ці люди могли заразитися?

Грипу, на відміну від Covid-19, властива сезонність. Але це не означає, що влітку хвороба кудись зникає, аби з настанням холодів знову заявити про себе. Цілий рік хворіємо на грип. Але через те, що хворіємо у легкій формі, не помічаємо цього. Відповідно, не звертаємося до лікарів. А якщо немає звернення до лікаря, то й діагнозу, підтвердженого лабораторно не буде і до офіційної статистики цей випадок не потрапить.

Найбільш ефективний спосіб уберегтися від важкого перебігу грипу та його ускладнень – вакцинуватися. Але цьогоріч попит на щеплення від грипу – шалений. Черги на вакцинацію є навіть у приватних клініках!

На жаль, мусимо виходити з того, що є – вакцин від грипу у цьому епідсезоні немає і не буде.

"При підозрі на Covid-19 хворого мали би відразу перевіряти на грип, і навпаки. Це дозволило б поділити потоки пацієнтів у лікарнях і, відповідно, уникнути перехресного зараження"

Що буде, якщо людина одночасно інфікується і грипом і Covid-19?

І вірус грипу, і коронавірус – обидва атакують кровоносну систему (включно з найтоншими судинами – капілярами), що, своєю чергою, призводить до блокування живлення клітин. А отже, перебіг обох захворювань, ймовірно, буде важчим.

Небезпека криється у тому, що в разі важкого перебігу грипу та Covid-19 клінічно ці захворювання нереально відрізнити. Це можна зробити лише при проведенні лабораторного дослідження. Тому при підозрі на Covid-19 хворого мали би відразу перевіряти на грип, і навпаки. Це дозволило б розділити потоки пацієнтів у лікарнях і, відповідно, уникнути перехресного зараження.

Фото: Anadolu Agency

Ви наголошуєте на важливості проведення диференційної діагностики. Але що може бути простіше? У вільному продажі в аптечній мережі є швидкі тести – і на грип і на Covid-19.

Але наскільки вони точні? Одні на 70%, інші – на 80%... При будь-якій діагностиці (експрес-тестування застосовують для скринінгу вірусних гепатитів, ВІЛ-інфекції, сифілісу тощо. – Авт.) маємо багато випадків псевдопозитивних і псевдонегативних результатів.

"Дітей треба переводити на дистанційне навчання, бо діти – суперпоширювачі інфекції"

Очікуєте високих показників захворюваності на грип у цьому епідсезоні?

Сподіваюся, що карантинні обмеження вбережуть і від поширення Covid-19 і від грипу. Дедалі більше людей розуміє важливість дотримання соціальної дистанції, необхідність носіння масок. Воліють менше часу проводити у закритих приміщеннях. Згадайте, чим завжди переривали епідемію грипу? Карантином. Діти припиняли ходити до школи, припиняли розносити інфекцію і грип "затихав", бо не було кому його передавати. Так і тепер буде. Тому вкотре висловлю непопулярну думку: дітей треба переводити на дистанційне навчання. Діти – суперпоширювачі інфекції: легко заражаються, безсимптомно (у третині випадків) або легко хворіють, при цьому активно заражають оточуючих.

Фото: Getty

Але грип, на відміну від Covid-19, у дітей має важчий перебіг.

У дітей віком до одного року перебіг однозначно буде важким (і коронавірусної хвороби, до речі, також). Але коли говоримо про дітей старшого віку, важкість стану буде зумовлена фоновою готовністю організму до боротьби. Якщо дитина багато часу проводить на свіжому повітрі, багато рухається, якщо її не перегрівають (не садять вдома біля пічки чи батареї і не одягають гуляти надвір, як "капусту"), дають вітаміни, оздоровлюють, то хворіти вона буде легше. У дитсадках, школах температура – +25°С – +27°С. Це – злочин проти здоров'я дітей! А яка температура у наших домівках? Для тепловиків це вигідно, вони на цьому заробляють. А у нас – перегрівається організм, пересушуються слизові, які стають сприйнятливими для вірусів.

"І той, хто легко перехворів на Covid-19, буде мати підвищений титр антитіл, і той, кого вакцинують, буде мати підвищений титр антитіл. В обох випадках людина буде захищена від важкої форми хвороби та смерті від ускладнень"

Якщо людина вже перехворіла на Covid-19…

Супер, якщо перехворіла! Повторне інфікування можливе, але вона захищена, бо у неї вже є підвищений титр антитіл. Чому всі тепер "моляться" на вакцинацію? Вакцина викличе підвищення титру антитіл мінімум на три місяці і людина навіть якщо й захворіє, то хворітиме у легкій формі. Так само було з дифтерією. Вакциновані хворіли легко. Ті, які не зробили щеплення, – по два місяці лежали у стаціонарі. І той, хто перехворів, буде мати підвищений титр антитіл, і той, кого вакцинують, буде мати підвищений титр антитіл. В обох випадках людина буде захищена від важкої форми хвороби та смерті від ускладнень. Підвищений титр антитіл – це те, про що треба мріяти, що треба замовляти собі на Миколая. Але це працює, якщо людина переборола коронавірус сама, без величезної кількості медикаментів, бо лікування важкої форми коронавірусної хвороби також негативно впливає на організм. Така людина повинна особливо берегтися, уникати ситуацій, які підвищують ризик захворіти на грип.

Фото: CDC

Дослідники зі Швейцарії та Німеччини проаналізували дані 2,8 тисячі "ковідних" пацієнтів з діагнозом, підтвердженим лабораторно методом ПЛР, які проходили лікування у 14 медичних закладах, та понад 1,3 тисячі хворих на грип, котрі перебували на стаціонарному лікуванні у семи лікарнях у період з 2018 по 2020 рік. У той час як впоратися із грипом не вдалося 4,4% госпіталізованих пацієнтів, від ускладнень Covid-19 померло 12,8%. Як бачимо, навіть у розвинутих країнах, де якість медичних послуг є набагато кращою, смертність від коронавірусної інфекції є втричі вищою порівняно зі смертністю від грипу.

Тільки клопітка щоденна праця над зміцненням власного здоров'я врятує людину – не медикаменти і не лікарня. Менше часу, проведеного перед екраном телевізора і в соцмережах – більше часу, присвяченого тренуванням і тривалим прогулянкам. Пандемія – чудовий привід почати вести здоровий спосіб життя: раціонально харчуватися, одягатися відповідно до погоди, не перегрівати приміщень, бути фізично активним. Від куріння треба відмовитися, бо це дуже ослаблює і самих курців, і тих, хто курить пасивно, особливо дітей. У громадських місцях куріння заборонене законом, але багато людей продовжує курити вдома, де їхні близькі змушені вдихати тютюновий дим…

Пам’ятайте: тільки сильний, тренований, відпочилий, здоровий організм переносить хворобу легко. Загнаний, зацькований, переляканий, ненагодований, невиспаний хворітиме важче.

Людство багато сподівань покладає на вакцину від Covid-19. Масова вакцинація – це те, що дозволить нам повернутися до нормального життя, яким воно було до пандемії?

Нас можуть врятувати дві речі: або ми всі перехворіємо і створиться колективний імунітет, або вакцинуємося. Щодо колективного імунітету, то я налаштований скептично. З початку пандемії перехворіло близько 1% населення. А це означає, що чекати на створення колективного імунітету доведеться… 60-70 років! Стільки часу буде "тліти" ця інфекція без вакцинації. Якщо вакцинуємося, також будемо хворіти, але у легшій формі. Зможемо лікуватися вдома. А якщо буде хороша імунна відповідь, то взагалі не будемо мати будь-яких клінічно виражених форм захворювання.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.46
    Купівля 39.46
    Продаж 39.96
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
11:08
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках 19 квітня: вартість долара перевищила 40 грн
11:06
Надія Банах
Померла колишня очільниця трьох районних адміністрацій Львова Надія Банах
10:47
Рятувальники на пожежі
В Івано-Франківську під час пожежі загинула жінка
10:28
Львівський суд заборонив проросійську партію СПАС
10:02
чадний газ
У Львові четверо людей отруїлися чадним газом
09:47
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 19 квітня
09:39
прикордонний контроль, перетин кордону
Скільки людей перетнули західний кордон України 18 квітня
09:36
На Франківщині у ДТП постраждало четверо людей, серед них двоє дітей
09:21
Піп Іван Чорногірський
На горі Піп Іван у Карпатах температура опустилася до 7° морозу
09:00
На Закарпатті прощатимуться з загиблим воїном з Тячівщини Михайлом Руснаком
08:40
Руслан Марцінків
Марцінків заявив, що у Франківську бракує комунальників і техніки - частину передали ЗСУ
08:20
На Волині породіллі видалили 6-літрову пухлину
08:00
перейменування вулиці
Не Декабристів, а Свободи: у Луцьку перейменують ще 7 вулиць
07:46
Огляд
Дружина мільйонерка: що задекларував керівник психіатричної лікарні Львівщини Богдан Чечотка
07:30
Осінь, дощ
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 19 квітня, і завтра
2024, четвер
18 квітня
22:54
Десятьох учасників наркоугруповання, яких днями викрили на Закарпатті, взяли під варту
Десятьох учасників наркоугруповання, яких днями викрили на Закарпатті, взяли під варту
22:42
Двоє підлітків на Закарпатті хотіли допомогти порушникам перепливти Тису човнами
Двоє підлітків на Закарпатті хотіли допомогти порушникам перепливти Тису човнами
22:25
Верховний суд України
Верховний Суд виправдав архітектора з Тернопільщини, підозрюваного в отриманні $1,5 тис. хабаря
22:00
OPINION
Микола Бандрівський
У Львові хочуть перейменувати аеропорт, а король-то несправжній... Блог Миколи Бандрівського
21:43
Рідним львівського археолога й воїна Андрія Филипчука вручили орден "За мужність"
21:25
На Донеччині загинув боєць зі Львівщини Георгій Ломарєв
На Донеччині від осколкового поранення загинув боєць зі Львівщини Георгій Ломарєв
21:06
Ексклюзив
Церква не виконала обіцянки: мешканці Пасічної висадили дерева за власний кошт
Церква не виконала обіцянки: мешканці Пасічної висадили дерева за власний кошт
20:48
Львівщина отримає від ЄС понад €15 млн на втілення екологічних проєктів
20:31
У Львові демонтують покрівлю пам'ятки архітектури без жодного паспорта об'єкта
20:15
На Рівненщині п’яний водій з малолітньою дитиною на колінах хотів відкупитися від копів за 1400 грн
19:57
На Львівщині судитимуть мешканця, який незаконно зайняв захисну смугу водосховища
На Волині судять жителя Херсона, який незаконно продавав автомати Калашникова
19:38
Міст у Великих Мостах на Львівщині відкрили для транспорту
Міст у Великих Мостах на Львівщині відкрили для транспорту
19:29
держдума РФ
У Тернополі трьох депутатів держдуми РФ заочно засудили до 15 років
19:11
На Прикарпатті відбулася обласна олімпіада для школярів "Як ти знаєш Біблію?"
18:53
ЗСУ загиблі
У Львові попрощаються із захисниками Віталієм Дідиком та Віталієм Яворським
18:35
На півночі Рівненщини двоє чоловіків напали на прикордонників. У чому причина
18:18
родина Гринкевичів
Суд скасував арешт частини майна Гринкевичів, яких підозрюють у махінаціях на закупівлях для ЗСУ
18:03
афіша
Пів мільйона на дрони: у Львові Дім Франка запрошує на унікальний аукціон-концерт
17:55
швидка допомога
На Закарпатті через затримку швидкої на зупинці помер чоловік: в обласному центрі меддопомоги проведуть розслідування
17:48
новини Хмельниччини
На Хмельниччині злочинці торгували наркотиками в слідчому ізоляторі, їх засудили
17:32
новини Львівщини
Через ремонт водопроводу, завтра у селі Зарудці на Львівщині не буде водопостачання
17:12
новини Львова
У Львові для дітей військових проведуть майстерклас із розпису писанок
17:01
На Закарпатті тернополянин хотів виїхати за кордон за підробленими документами
16:57
Огляд
Осінь, дощ
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 18 квітня, завтра, тиждень
16:44
У Луцьку висадили 47 дубів Шевченка 
Більше новин