Еспресо. Захід

Владика Венедикт: "Молитва є зустріччю з Богом"

Ірина Березовська
26 вересня, 2020 субота
12:00

25 цитат із зустрічі з владикою Венедиктом (Алексійчуком) на презентації книги "Школа молитви".

У його дописах, проповідях і книгах – багато мудрості і любові. Тому владику Венедикта так шанують у Львові, Чикаго і не тільки.

25 вересня у Львові владика презентував нову книгу "Школа молитви", яка вийшла недавно у видавництві "Свічадо".

Читаючи її, ніби знаходиш продовження думки Івана Золотоустого, який казав, що молитва є розмовою з Богом. Владика Венедикт каже, що молитва – це зустріч з Богом.

Отець Юстин (Бойко) нарахував, що в новій книзі владики Венедикта слово "молитва" зустрічається аж 157 разів і 132 рази зустрічається словосполучення "молитва є зустріччю з Богом".

"Еспресо.Захід" зібрав найважливіші цитати владики Венедикта із презентації новинки.

1. Лиш задумаймось про початок молитов "Во ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа". Ми декларуємо, що все робитимемо во ім'я Бога. Всі наші почуття, думки, загалом усе буде задля Бога, а не заради нас самих. Однак скільки всього ми робимо для себе. Маємо ті чи інші плани і пхаємо їх, просимо Бога допомогти. Часом це нікому не потрібне: ні Богові, ні людям, ні мені. Тому в молитві ми стаємо близькі Богові, пізнаємо Його волю. Однак це станеться через нашу поставу благоговіння перед Господом, а не лише прохача, який приходить до свого господаря з множеством прохань. Благодарення за все і благоговіння (любов і страх) перед Богом – це фундамент молитви.

2. Не носімо в собі своїх проблем, віддаймо то все Богові. Ділімося з Богом ними, ділімося своїми "скарбами", які ми назбирали, віддаймо їх Богові, не носімося з ними. Ми маємо не тільки право, але й обов'язок сказати Богові про ті чи інші обставини свого життя, які для нас є трудними, але завжди в кінці додати:"Хай буде воля Твоя, а не моя". Бо ж лише Бог знає, що є правдивим добром для нас.

3. Молитва не є інформуванням Бога про те, що він має для нас зробити.

4. Молитва ніколи не буває не вислухана.

5. Якою буде наша особиста молитва, такою буде й спільна молитва.

6. Наші парафії є мертві тому, що ми розівчилися молитися. Миряни не можуть мати монаше правило. Богослужіння має бути фундаментом церковного життя, проте сьогодні вони наполовину мертві для більшості людей. Формальне, цілковите нерозуміння літургії є причиною відчуження людей від церкви, поширення сект і дехристиянізації суспільства.

7. Молитва є найважливішою діяльністю, оскільки це унікальний спосіб явлення Христа світові.

8. Я завжди остерігався тунельного бачення, як кажуть у психології. Мені завжди було цікаво дивитися не тільки зі своєї дзвіниці. Христос – Бог? Христос – людина? Ми не можемо часом відповісти одним словом. Тому я дуже боюся сказати щось не те. Але не боюся молитися.

9. Важливим є досвід – прийти до Бога. Але кожен досвід – унікальний, а тому цікавий.

10. Якщо ти кажеш, що знаєш Бога, то вже все. Бог щодня нам по-новому відкривається. Бог мені щоразу по-новому відкривається, не втомлююся Його пізнавати. Тому моє життя є дуже цікавою пригодою.

11. Чому Школа молитви? Бо я сам вчуся! З іншого боку, я пробую поділитися з іншими тим, що я вже зрозумів і навчився.

12. У нашому житті ми ділимо людей на добрих і злих. Але не зовсім правильно. З Богом є так, що немає такого зла, щоб на добре не вийшло. Чому нам Бог посилає такі обставини? Відповідь неправильна! Треба спитати себе, для чого Бог нам посилає цих людей. Доки ти вірою спробуєш побачити, що цю людину послав мені Бог, то вже не буде депресії, прикрості, страху, дискомфорту. Бог дає мені цих людей, щоб я побачив себе. Я не злюся на лаборанта, який видав мені негативний результат тесту. Перша сходинка – прийняти негативну ситуацію. Якщо приймеш, то згодом подякуєш Богу.

13. Чому ми не хочемо молитися? Бо ми не хочемо побачити себе справжніми! Бо молитва – це ще і дзеркало. А кому хочеться дивитися у дзеркало? Тільки сміливим!

14. Мене колись запитали, чи треба карати дітей. Я сказав, що треба любити дітей. Бо коли любиш дитину, то розумієш, чи її карати. Коли ти є в Бозі, то не дієш за правилами поведінки.

15. Мені не треба вас вчити, друзі. Пригадайте, як ви останнім часом щиро помазувались, як сповідались, причастились, і як швидко і невідомим чином все само вирішилось. У Бога є відповіді на все.

16. З Богом важливо бути онлайн. Зараз все в онлайні. Якщо ти з Богом весь час, то він підказує в потрібний момент, що робити. Бути в молитві – це бути в онлайні. Бог найперше має стояти, молитва має бути на першому місці. А потім все решта займе свої місця.

17. У цій книзі я кажу, що ми не маємо грати ролі. Лікар нам може допомогти, як ми все розкажемо, як було. Перед Богом треба стати у правді.

18. Я не скучаю в Америці за Україною. Не маю коли скучати. Але відповідаю побожно: "Я скучаю за Небом". Якщо чесно, то коли прилітаю в Україну, то чуюся вдома. Як я попадаю до Львова, то всі на мене полюють. Можете у Фейсбуці мені написати, якщо хочете на каву зі мною. Коли наступного разу буду у Львові, то розгляну можливість випити з вами кави.

19. В особистій молитві треба мати ритм, мінімальне правило. Є часом бажання акафіст прочитати, вервичку. Але приходять моменти, коли ми ліниві. Тому так важливо мати правило. Дуже важливо те, що тобі допомагає зустрітися з Богом. Кожен сам виробляє своє правило з духівником. Не треба набирати на себе правил. Це крайність. Диявол дозволяє нам понабирати на себе купу всього. Але хай це будуть маленькі речі, виконуючи які нам буде легко. Мінімальне правило є важливе.

20. Коли нам важко, важливо не читати молитви, а сказати Богові, що тобі зараз найважче. Важливо сказати і віддати Богові, самому робити те, що ти можеш. Скажи Богові, що є на серці, і посвяти Богові цю ситуацію. Люди сучасного світу є дуже інтелектуальні, їм треба все роз’яснити, пояснити і розібратися. Але нам того не потрібно! Не потрібно боятися капітулювати. Це також важливо у молитві. Не треба бути супергероєм у молитві. Ми не в Радянському Союзі. Часто люди до мене приходять з думкою, що вони все можуть. Часом треба відчути себе безпорадним. Віддайте те, що не можете самі, Богові.

21. Якби я вже досконало молився, то вже було би все. Це нормально – усвідомлювати, що не вмієш молитися, що увага розсіюється. Якщо ви хочете стати досконалим, то знайте: це є процес, а не стан. Це нормальний процес у християн. Щоб перемогти, треба капітулювати. Ми часом захоплюємося: я хочу побороти, я хочу стати досконалішим. Але я хочу, чи Бог хоче? Деколи Бог дає певні ситуації, щоб нас загартувати. Ти не загартуєшся, лежачи на дивані. Щоб загартуватися, треба піти у реальне життя. Не лише друг пізнається у біді. Я сам пізнаюся у біді. Христос каже, що той, хто витримає до кінця, спасеться. Не каже, що той, хто молиться. Хто витримає до кінця у молитві, той спасеться. Коли людину постригають у схиму, їй бажають витримати у подвигу. Неспроста…

22. Божа воля пізнається двома способами. Це молитва – безпосередній досвід Бога. Мусимо собі записати десь на стіні, що у Бога є підказка, Він знає все, у нього є вирішення нашої ситуації. Коли ми зустрічаємося з Богом, Він вирішує наші проблеми. Коли ми в онлайні з Богом, Він нас чує. Святі не були суперменами, святі були просто у глибокому зв’язку з Богом. Друга річ – це обставини. У молитві ми дуже жаліємося на неуважність. Але це неправда. Ми неуважні всюди. Ми стаємо на молитву і ця неуважність виявляється. Нічого нема випадкового. Бог знає, що робить. Якщо ти віриш у Бога, то в тебе нема випадковостей. Бог промовляє через обставини теж. Він завжди хоче тобі щось сказати. Через молитву ти вчишся розпізнавати мову Бога. Для мене ці два інструменти є найважливіші у пізнанні Божої волі.

23. Людина занадто хоче все вирішити по-людськи. Народжуючись, ми приречені на смерть. Ми так пробуємо жити, щоб про то не задумуватись. Що дає прихід Христа? Він дає можливість жити вічно через життя у церкві. Тому наше земне життя – нагода долучитися до вічності, то така собі злітна смуга. З літака ти вже не можеш вийти. В який літак ти сів, таким і полетиш далі. Сьогодні християни хочуть Царства Небесного, але не хочуть помирати. Отака у нас шизофренія. Ми, християни, не вчимося жити у вічності. Хочемо чи не хочемо зустрічі з Богом, вона відбудеться.

24. Середній християнин молиться півтори години на тиждень (5 хвилин вранці, 5 хвилин увечері), ще має Літургію у неділю (то ще 2 години). У тижні є 168 годин. Три години – це всього 3% від того всього, що ти інвестуєш у свою вічність. Та будь-який бізнесмен вам скаже, що це неправильно! Подумати тільки! Ми так мало робимо для Бога… Треба резервувати час для Бога у своїх обставинах.

25. Одного з монахів питали, чи можна молитися лежачи. Він відповідав, що можна хоч уверх ногами. Питання не в тому, чи молитва онлайн є добра чи погана. Питання в тому, що ти можеш і не йдеш, лінуєшся.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
22:58
На Буковині митники вилучили понад 1000 заборонених ароматизованих е-сигарет
22:40
Через змову фірм медзаклад Тернополя переплатив 1 млн грн за телевізійні послуги
22:21
У селі біля Львова незаконно зрубали понад сотню дерев
На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який незаконно зрізав 31 дерево на 450 тис. грн
22:02
Новини Західної України
Буковинцю, який за €6,5 тис. переправляв ухилянтів до Молдови, повідомлено про підозру
21:54
вогняна веселка у Франківську
У Франківську зафіксували рідкісне природне явище. Фото
21:43
100 окрема механізована бригада
"Завдаємо окупантам колосальних втрат": волинську 100-ту ОМБр передислокували на Донеччину
21:25
На Львівщині у кількох містах і селах не буде газу. Адреси
21:18
Оновлено
"Крихкіші за скло": колекція ікон на склі Остапа Лозинського
Куди піти у Львові із 22 по 28 квітня: "Атомна русалка" й благодійні читання з поетом і військовим Артуром Дронем
21:07
онлайн-шахрайство
Шахраї видурили в мешканців Рівненщини понад 140 тис. грн
20:50
У Львові побільшає велопішохідних переходів. Де вони з’являться
20:37
Оновлено
"Завершується тестовий період", - Москаленко про затори з Сихова в бік центру Львова через зміни ОДР
20:33
новини Закарпаття
На Закарпатті зіткнулися дві автівки: поліція розслідує обставини ДТП
20:08
новини Хмельниччини
У Хмельницькому група людей збувала синтетичні наркотики, їм загрожує до 10 років ув’язнення
20:00
Огляд
Які будинки у Львові найвищі. Рейтинг багатоповерхівок над рівнем моря
19:49
ГМО
Чи вирощують в Україні ГМО-рослини. Роз'яснення Держпродспоживслужби Львівщини
19:35
новини Хмельницького
Водій, який на смерть збив чоловіка та втік з місця події у Хмельницькому, проведе за ґратами 6,5 років
19:25
Долина ірисів
Не лише Долина нарцисів: топ-10 квіткових маршрутів на Закарпатті від "професора з окопу" Федора Шандора
19:12
новини Львівщини
Ймовірна причина займання - кип'ятильник: на Стрийщині в пожежі загинула жінка
19:09
школа у Розгірче
Недобудовану школу на Львівщині продали за 10% початкової ціни
18:55
Львів 25 квітня прощатиметься із загиблим захисником Євгеном Ковпаком
18:39
Огляд
новини Львова
Вербна неділя у Львові: розклад святкових богослужінь у катедральних храмах міста
18:30
На Закарпатті чоловік поцупив банківську картку у пенсіонера та майже рік нею розраховувався у магазинах
18:13
дитячий садок
В громаді на Львівщині влітку припинять роботу всі дитячі садки
17:55
У Луцьку маршрутка врізалася у Ford, постраждала водійка легковика
17:39
До Львова з концертом приїде німецька легенда електронної музики SCHILLER
17:23
Огляд
ЗСУ
Як можна звільнитися з військової служби в час воєнного стану
17:10
УКУ
В УКУ прокоментували новий закон про реформу вищої освіти
16:56
прикордонники, прикордонник, перевірка документів
Жінка, яку розшукує поліція за підозрою у кількох злочинах, намагалася втекти до Словаччини
16:42
Житель Одещини і медпрацівниця з Рівненщини виготовляли ухилянтам фіктивні документи про інвалідність
Житель Одещини і медпрацівниця з Рівненщини виготовляли ухилянтам фіктивні документи про інвалідність
16:30
У Львові у Національному музеї покажуть "Пісню пісень" Ольги Погрібної-Кох 
16:24
Огляд
Осінь, дощ
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 24 квітня, завтра, тиждень
16:08
Житло для переселенців
У Луцьку затвердили новий порядок надання житла переселенцям
15:57
Олексій Хоміч і Олексій Стахорський
На Донеччині загинули двоє воїнів з Волині – Олексій Хоміч і Олексій Стахорський
15:41
гранати
Закарпатець зберігав вдома бойові гранати, зброю вилучила поліція
15:23
Отець Роман Мірчук
Відійшов у засвіти отець Роман Мірчук – митрофорний протоієрей і похресник Степана Бандери
15:10
Біля кордону з Румунією затримали авто з трьома ухилянтами 
14:58
наркотики
Подружжя зі Львівщини організувало наркобізнес, у них вилучили товару на 1 млн грн
14:49
електросамокати у Львові
Під Львовом сталася ДТП з інспекторкою податкової й дітьми на самокаті 
14:41
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого у тилову частину
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого у тилову частину
14:25
цистерна для пального
У "Шегинях" митники конфіскували в рівненських бізнесменів цистерну для пального
Більше новин