Еспресо. Захід

Як у Львові в радянські часи будували українські пам'ятники

Уляна Куйдич
22 вересня, 2020 вiвторок
20:42

Чому Франка хотіли розвернути спиною до університету? Чи справді "Федоров" – заготовка для іншого пам'ятника? Пам'ятник Підкові – самобуд? І яке саме слово закрите на ньому?

Усі три пам'ятники – Франкові, Підкові та Федорову – мають багато спільного. По-перше, всі вони Івани, по-друге, збудували їх у радянські часи, а по-третє – всі вони є творінням Львівської кераміко-скульптурної фабрики (ЛКСФ).

Про спадщину ЛКСФ в рамках Днів європейської спадщини у Львові розповіла Світлана Тимків, менеджерка "Я Галерея", яка організувала виставку "Лабіринти ЛКСФ", що триває у Пороховій вежі. Журналістка "Еспресо.Захід" ретельно занотувала її лекцію.

Фабрика розгорнула надзвичайно масштабну діяльність і чи не кожен львів'янин має вдома кераміку виробництва ЛКСФ. Незважаючи на те, що фабрика продовжувала свою роботу ще до середини 1990-х, даних про її діяльність є дуже мало. Тож тепер митці намагаються знайти всю максимально доступну інформацію і зібрати її в один архів.

"Інформації про роботу фабрики дуже мало. У Львівському державному архіві архіву фабрики нема – він зник. На сьогодні цілісної монографії з оцінкою роботи фабрики, що вартісне, а що ні, – просто нема. Якісь твори були знаковими, проривними в українському мистецтві, звичайно, ми не говоримо, що всі твори мали високу художню якість, особливо в 1950-1960-ті роки", – каже представниця "Я Галереї".

"Фабрика була неймовірно великого масштабу, за свою 50-літню історію вона виробила понад 100 тис. зразків кераміки, 100 тис. виробів зі скла. Цю статистику нам вдалося зібрати. А що стосується скульптури та інтер'єрів, навіть близько не підійшли, щоб підрахувати кількість", – додає вона.

Історія ЛКСФ починається з жовтня 1939 року, з приходом "перших совєтів". "17 вересня радянські війська зайшли у Львів, а вже в жовтні почали ставити пам'ятники. Наскільки швидко працювала радянська пропаганда!", – наголошує Світлана Тимків.

Під нацистською окупацією фабрика не працювала, відновила роботу у 1945-1946 рр. і працювала до 1996 року.

В неї було чотири напрямки роботи – монументальна скульптура, виробництво кераміки, виробництво гутного скла та оформлення інтер'єрів. Сьогодні мова піде власне про монументальну скульптуру.

Пам'ятник Іванові Франку і до чого тут львівський дощ

Пам'ятник Іванові Франку у Львові відкрили у 1964 році. Як зазначає Світлана Тимків, він постав завдяки хрущовській відлизі і тому, що трохи почав відроджуватися національний дух у Львові. "Головою облвиконкому на той момент був Семен Стефаник, син Василя Стефаника, який, хоч і будучи людиною в системі, все одно намагався м'яко проводити політику українізації. Ректором університету в цей час був Микола Максимович, завдяки якому в університеті починаються шевченківські та франківські вечори", – додає вона.

Рішення про встановлення затвердили у Києві 1959 року. Участь у конкурсі брали дві творчі команди – київська у складі подружжя Супрун – Білостоцький та львівська у складі – Іван Севера, Євген Сколоздра та Дмитро Крвавич.

Вони рік працювали над ідеєю і найоригінальніше рішення дає Іван Севера. "На той час він мав виконане погруддя Франка, і саме це погруддя потім було вирізане в камені", – наголошує Світлана Тимків.

Іван Севера пропонує розвернути пам'ятник обличчям до парку і спиною до університету.

"Ідея його полягала в тому, що після обіду (це південно-західна сторона) сонце відкриває обличчя Франка і таким чином він провадить нашу науку вперед. Першим ідею забракував Максимович (ректор університету), який сказав: ні, Франко до нас спиною стояти не буде", – додає вона.

Ідею київської команди також не прийняли. Тому організували нову групу, до якої ввійшли Мисько, Крвавич, Борисенко, Одрехівський і Володимир Сколоздра.

Іван Севера відмовився від роботи в цій групі, оскільки його ідею не прийняли. Світлана Тимків зазначає, що насправді Севера болісно сприйняв те, що його ідею забракували, і переживав з цього приводу.

"Севера для них був дуже вагомим, він мав величезний авторитет, він був ректором Академії мистецтв, тому, напевне, вони вирішили знайти якесь обґрунтування, а не так щоб просто відкинути його ідею. Вони знайшли стару роботу професора, який досліджував клімат Львова. І в тій роботі було вказано, що у Львові за рік буває всього 50 сонячних днів, 160 днів – похмурих і 170 днів дощових", – розповідає дослідниця.

Тож група скульпторів, мотивуючи тим, що скільки, мовляв, того сонця у Львові, таки розвернула його спиною до парку.

Встановлення пам'ятника супроводжувалось економією коштів. Тому від бронзи відмовилися відразу, це занадто дорого. Таким чином, монумент вирішили зробити з рожевого граніту, який привезли з Дніпропетровської області.

Також економією пояснюється те, що постамент невідполірований.

"Оця грубувата фактура – це теж був один з елементів здешевлення пам'ятника. Якщо граніт полірувати (а він надається до такої фактури, як лита бронза) то це було б дорожче", – додає Світлана Тимків.

Крім того, пам'ятник спочатку планували встановити на перехресті – і продовжити доріжку в парку до університету. Але потім від цієї ідеї теж відмовились.

Також цікаво, що спочатку біля університету встановили таку собі "бета-версію" пам'ятника – з гіпсу. Багатометровий гіпсовий Франко львів'янам не сподобався.

"По-перше, коли такий масивний об'єкт з'являється в новому місці, він трохи на нас тисне. По-друге, скульптура була біла. В рожевому вона не дає такий контраст з навколишньою зеленню. А біла скульптура була, як біла пляма. Але за пару місяців всі звикли й тоді почали виробництво гранітного пам'ятника", – розповідає Світлана Тимків.

Пам'ятник урочисто відкрили у жовтні 1964 року.

Пам'ятник Підкові як самобуд

Це не єдиний пам'ятник Іванові Підкові в Україні, але він є унікальним тим, що цей пам'ятник скульптор Петро Кулик збудував за власний кошт і подарував Львову.

Пам'ятник встановили у 1982 році, і в той час ідея скульптора подарувати місту пам'ятник виглядала трохи дивною.

"У нас на той час все було централізовано: ми даємо замовлення, ми виділяємо гроші і ми ставимо пам'ятник. А тут скульптор сам собі вирішив. Ходить така легенда – автор помер, тому підтверджень нема, тому переповім вам як легенду – в одну ніч скульптор приїхав і поставив цей пам'ятник. Оскільки дозвільні документи в ті часи було складно отримати, тож скульптор змонтував пам'ятник посеред ночі", – розповідає менеджерка "Я Галереї".

Уже в роки незалежності на пам'ятнику з'являється ще одна невеличка підкова.

"Тут була заміна надпису. В оригіналі на пам'ятнику був надпис – "герой спільної боротьби російського, українського та молдовського народів". Згодом "російського" прикрили, оскільки Іван Підкова до російського народу не мав жодного відношення", – додає пані Тимків.

Майстерня Петра Кулика досі збережена – на вулиці Карпатській, тепер у ній працює його внук Максим.

Пам'ятник Федорову і невідомий солдат

Радянська влада довго виношувала ідею встановлення пам'ятника Іванові Федорову.

"Ідею встановити пам'ятник Федорову, щоб підкреслити міфічні зв'язки між тогочасними Львовом та Москвою, обговорювали ще в 1950-х роках. Потім вона знову з'явилась у 1964 році – на 400-річчя випуску першої книги у Москві. Але тоді теж не склалось. Пам'ятник відкрили аж 1977 року, причому надзвичайно швидко – буквально за два місяці треба було його поставити", – розповіла Світлана Тимків.

Так постала легенда, що Федорова насправді зробили із заготовки для пам'ятника невідомому солдатові – оскільки і сам Федоров занадто мускулястий, та й фартух його підозріло нагадує шинель.

Також було питання, де саме поставити монумент. Спочатку його планували поставити біля Ставропігійського братства (де власне і діяла друкарня, в якій працював Федоров), пізніше – трохи в стороні від того місця, де він є зараз, і також хотіли розвернути його лицем до Порохової вежі.

Сучасне місце вибрали доволі випадково.

"Коли встановлювали, то вибирали місце на площі – для цього по контуру пам'ятника вирізали фігуру, яку переміщали по площі, щоб вибрати місце. Консулов (архітектор) ходив з трафаретом, ставив в різні місця, фотографував, як він "зчитується", і тут пролунала ідея Борисенка (скульптора) – постав його так, щоб він з усіх трамваїв "читався", – каже Світлана Тимків.

Побутує думка, що пам'ятник Федорову погано вписується в ансамбль площі. "Але мені здається, завдяки книжковому ринку, він став впізнаваним символом Львова", – додає дослідниця.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
11:35
Львівський трамвай
У Львові через площу Ринок тимчасово не курсуватимуть трамваї: коли і чому
11:18
У Львові школярка на електросамокаті збила жінку
У Львові школярка на електросамокаті збила жінку
10:59
На Львівщині у лікарні викрили групу медиків, які "заробляли" на встановленні інвалідності
На Львівщині у лікарні викрили групу медиків, які "заробляли" на встановленні інвалідності
10:44
Олександр Ющенко (Капа)
На фронті загинув головний сержант бригади "Хартія" Олександр Ющенко (Капа)
10:40
Інфографіка
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках 26 квітня: долар подорожчав на кілька копійок
10:34
прикордонний контроль, перетин кордону
Скільки людей перетнули західний кордон України 25 квітня
10:27
Сергій Мік
Двічі побував на війні: історія залізничника зі Львівщини, який допомагає колегам-ветеранам
10:09
Юрій Карпинець
З червня вважався зниклим безвісти: підтверджено загибель закарпатця Юрія Карпинця
09:52
На Закарпатті видають дозволи на перебування у прикордонній смузі: як отримати
На Закарпатті видають дозволи на перебування у прикордонній смузі: як отримати
09:37
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 26 квітня
09:21
родина Гринкевичів
Мотель, автівки преміум-класу й відпочинковий комплекс: яке майно арештували у справі Гринкевичів
08:48
У річці на Львівщині біля дитячо-юнацької спортивної школи виявили мертвого чоловіка
У річці на Львівщині біля спортивної школи виявили мертвого чоловіка
08:30
Леонід Іщук
Помер колишній український футболіст і тренер Леонід Іщук
08:11
евакуаційний потяг
З Донеччини до Волині з травня курсуватимуть евакуаційні поїзди: деталі
07:53
Осінь, дощ
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 26 квітня, і завтра
2024, четвер
25 квітня
22:53
У п'ятницю Львів попрощається із захисником Назарієм Марочканичем
У п'ятницю Львів попрощається із захисником Назарієм Марочканичем
22:49
П'яний кур'єр без прав скоїв ДТП у центрі Львова
П'яний кур'єр без прав скоїв ДТП у центрі Львова
22:27
У Львові відкрили бібліотеку із фотостудією та майстернею для шиття
У Львові відкрили нову бібліотеку із фотостудією та майстернею для шиття
22:20
дерев'яна скульптура Ангела XVIII ст. у Франківську
Ймовірний автор – Пінзель: у Франківську відреставрували скульптуру XVIII століття
22:13
Оновлено
маршрутка
У Львові маршрутка збила дитину: подробиці
22:00
Львівщина офіційно стала побратимом штату Каліфорнія
Львівщина офіційно стала побратимом штату Каліфорнія
21:47
Студенти Прикарпатського університету обіймами зібрали 20 тис. грн для ЗСУ
Студенти Прикарпатського університету обіймами зібрали 20 тис. грн для ЗСУ
21:28
На Львівщині судитимуть мешканця, який незаконно зайняв захисну смугу водосховища
На Прикарпатті дев’ятьом громадянам повідомлено про підозру через співпрацю з окупантами
21:07
У Львові на просп. Чорновола демонтують кількаметрову радянську мозаїку
20:48
На Волині продали державний ремонтно-механічний завод за 30,5 млн грн. Хто придбав
20:20
Оновили зливові мережі: у Чернівцях більше не підтоплюватиме вокзал
20:02
У Луцьку хлопця вдарило струмом на даху залізничного вагона
У Луцьку хлопця вдарило струмом на даху залізничного вагона: що відомо
19:43
сміття
Засмітили землю побутовими відходами: на Тернопільщині підприємство сплатило штраф у 450 тис. грн
19:25
Ґрати на всіх дверях: на Закарпатті громада ПЦУ повернула храм після 5 років боротьби з УПЦ МП
19:07
У Львові за 500 тис. грн зроблять нову доріжку у Шевченківському гаю
18:49
зарплата
На Львівщині податківці викрили два великі санаторії, які платили зарплати у конвертах
18:33
БК "Самбір" став віцечемпіоном Вищої ліги України з баскетболу
18:16
Івано-Франківськтеплокомуненерго
АМКУ розпочав розслідування щодо Івано-Франківськтеплокомуненерго, яке не дозволяє відключатись боржникам 
18:02
Сотня учасників: у Львові відбувся перший чемпіонат з робототехніки серед школярів
17:47
о.Севастіян Дмитрух
У Львові показали старовинні галицькі плащаниці та ковані хрести Олега Боньковського 
17:33
згорілий автомобіль
На Тернопільщині чоловік згорів у власному автомобілі
17:19
суд, прокуратура, вирок
Невчасно подала декларацію: суд оштрафував депутатку Львівської обласної ради
17:10
Огляд
Сонце
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 25 квітня, завтра, тиждень
17:04
На Закарпатті затримали шістьох чоловіків на спробі переплисти Тису
16:48
новини Волині
На Волині жительку Луганщини засудили до 15 років за держзраду
Більше новин