Еспресо. Захід

Гучні провадження, неминучі вироки та превенція на 100 млн євро

Богдан Білан
10 вересня, 2020 четвер
19:06

Як працює Львівське теруправління НАБУ

Корупція відчула невідворотність покарань та слабкість влади й пішла у наступ. Годі було сподіватися на щось інше, якщо втручаєшся у схеми Коломойського, Ахметова, Дубневичів та судової мафії й у твоєму провадженні справ на 261 млрд грн.

Спочатку Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за незаконне збагачення та дозвіл на анулювання незаконних контрактів держпідприємств. Тепер – визнав неконституційним Указ про призначення Директора НАБУ, готується розглянути окремі положення закону про створення Бюро. Далі – трактування як неконституційного створення Антикорупційного суду. А за тим може слідувати й визнання незаконними вироків та відкритих справ. Таким способом відповідає корумпована політична "еліта" на діяльність антикорупційної вертикалі.

Поки не було ВАКС – невдоволення гасили повільні та зговірливі суди. Нині темпи розгляду справ високі, а вироки – неминучі й близькі. І стосуються вони ключових олігархів: Коломойського та Суркісів (ПриватБанк), Ахметова (Роттердам +), Дубневичів ("газова справа"). Тому й посилився тиск.

Командою "фас!" стало викриття спроб захоплення державної влади та відкриття провадження щодо суддів Окружного адмінсуду, які у плівках, оприлюднених НАБУ, самі ж стверджують, що Конституційний Суд їхній. Коло замкнулося. КС почав оголошувати рішення по акту індивідуальної дії, які до цього вважав такими, що не підлягають оскарженню. Пішла гра на виживання. Або корупція зруйнує антикорупційну інфраструктуру, яка з нею бореться, а за нею і державу – адже за тим неминучою стане безкарність олігархів та зневіра міжнародних фінансових і політичних інституцій, а відтак припинення допомоги і підтримки. Або їх вдасться зберегти.

Наразі НАБУ працює в штатному режимі й на всі обмеження відповідає злагодженою роботою та… пропозиціями збільшити штат і повноваження.

Про те скільки проваджень відкрито, які з них стосуються Західного регіону, як просуваються найгучніші розслідування та про унікальний приклад превенції на 100 млн євро в ексклюзивному інтерв’ю для "Еспресо.Захід" розповів директор Львівського територіального управління НАБУ, юрисдикція якого поширюється на Західну Україну (8 областей) Тарас Лопушанський.

Нещодавно минуло п’ять років від дня створення НАБУ, чотири роки від створення Львівського теруправління та рік від створення ВАКС. Які підсумки?

Справді, більше п’яти років тому було видано Указ про створення НАБУ. Однак перше провадження ми змогли зареєструвати лише наприкінці 2015 року, коли була створено САП та призначено першого антикорупційного прокурора. Певний час був потрібний для формування нашої команди, та й нині штат ще не до кінця укомплектовано, є близько 650 працівників із 700 передбачених законом. На цей момент у провадженні детективів Бюро є майже 1000 проваджень, 488 осіб отримали статус обвинувачених, і справи щодо них скеровані до суду, 390 підозрюваних.

Чи багато це? Насправді все пізнається у порівнянні. От ми за п’ять років стосовно майже 500 осіб завершили досудові розслідування і їхні справи передано до суду. А це: народні депутати, прокурори ГПУ, міністри, керівники великих держпідприємств, судді тощо. А скільки таких справ було до створення НАБУ? Одиниці! От і маємо відповідь стосовно нашої ефективності. Тобто НАБУ із 650 працівниками, з яких 245 детективи, та колеги із САП у кількості менш як 40 осіб показують результат у сфері боротьби з топ корупцією, якого не змогла досягти до того багатотисячна правоохоронна система.

Щодо економічного ефекту нашої роботи, то лише за першу половину 2020 року він склав понад 1,5 млрд грн. На сьогодні збитки і шкода, завдана кримінальними правопорушеннями, які розслідує НАБУ, складає понад 261 млрд грн. Одних лише угод, які незаконно укладали державні підприємства, за нашими позовами судами розірвано на понад 8 млрд грн. Рішення за цими угодами набрали законної сили! Після того, як у нас забрали ці повноваження, їх передали до прокуратури. З того часу ми їм подали документів на розірвання подібних угод ще приблизно на 7 млрд грн.

Нам часто закидають, що держава витрачає багато коштів на утримання НАБУ. Але, якщо порахувати, то Бюро на рік потрібно близько 1млрд, а ми лише за пів року принесли користі більше цієї суми на понад 50%.

Важливим показником нашої роботи також є вироки, які було винесено в справах, що розслідувало НАБУ. Так от, загалом за весь період – це понад 40 вироків, з них 16 – вже в Антикорупційному суді (Вищий антикорупційний суд (ВАКС). – Ред.). І це при тому, що спеціалізований суд діє всього рік (від 5 вересня 2019 року. – Ред.). Тут знову ж питання: чи це багато? Однозначно так! Адже хто хоч трохи ознайомлений з судовою практикою, то знає, що навіть побутові справи вмілі адвокати, в тому числі через процесуальні норми, можуть тягнути роками. А тут за рік роботи ВАКС – 16 вироків! А ще, якщо зважити, що наші підсудні – це переважно особи топ рівня, які можуть найняти високопрофесійних адвокатів, то показник тим більше хороший. І з них лише один виправдальний вирок (наразі оскаржує САП в Апеляційній палаті ВАКС), що свідчить про якість зібраних доказів, тобто нашої з прокурорами роботи.

На розгляді в Антикорупційному суді перебуває ще понад 184 справ і, що важливо, розглядаються вони справді у розумні строки, порівняно з місцевими судами.

Можливо, саме тому в Конституційному Суді є ще й звернення про визнання неконституційним створення ВАКС!

Про те, як працює НАБУ, мабуть, найкраще свідчить той опір системи, який помітний навіть неозброєним оком. Як ви прокоментуєте цілу вервечку рішень КС (вже прийнятих і очікуваних)?

Щоб не вдаватись у подробиці цих справ і дати їм власну оцінку, скажу, що акт індивідуальної дії, як призначення директора НАБУ, КС визнав неконституційними вперше. До того КС мав кардинально іншу практику.

З правової точки зору, це рішення не може бути підставою для звільнення директора НАБУ, оскільки у ст. 6 Закону "Про НАБУ" є вичерпний перелік підстав для звільнення та припинення повноважень Директора НАБУ, рішення КС серед них немає. 10 вересня буде розглядатися ще одне подання народних депутатів щодо визнання неконституційними окремих положень закону про НАБУ.

Рішення КС може стати ключем, який відкриває можливості для внесення змін у законодавство, а тут уже можуть бути різні наслідки, зокрема й послаблення інституційної незалежності Національного Бюро.

Досі нам вдавалося зберігати таку інституційну незалежність, про що свідчить перелік справ, у яких фігурують представники майже всіх основних політичних та економічних груп. Жодній цивілізованій країні не потрібні залежні антикорупційні органи. Якщо вони стають такими, то про боротьбу з корупцією на найвищому рівні можна забути.

Чи вплине рішення КС на справи, які розслідує НАБУ?

Рішення щодо визнання Указу про призначення Директора НАБУ неконституційним не може вплинути на провадження, які розслідує НАБУ. Але якщо КС продовжить приймати рішення щодо Бюро та інших антикорупційних інституцій, то їх наслідки дуже важко спрогнозувати. Важливим є те, що рішення КС не можуть мати зворотної дії, тобто поширюватись на період, що минув. Однак це може дати поле для маневрів стороні захисту.

Можна згадати рішення КС щодо визнання неконституційною статтю про незаконне збагачення. За наслідками ухвалення такого рішення НАБУ та САП закрили 65 проваджень на 0,5 млрд грн. Таким чином, сумнівні активи в деклараціях окремих чиновників за 2015-2019 роки фактично легалізовано.

Другою яскравою ілюстрацією негативного впливу рішень КС є визнання неконституційним права НАБУ подавати позови про визнання недійсними угод, укладених державними компаніями. Саме тоді, коли ми цей інструмент почали ефективно впроваджувати, – у нас його забрали за скаргою одного із заводів (Конституційний Суд визнав незаконним це повноваження НАБУ за скаргою АТ "Запорізький завод феросплавів" 5 червня 2019 року. Це підприємство з орбіти активів Валерія Коломойського, а рішення було прийнято буквально через два тижні після обрання Володимира Зеленського президентом. – Ред.).

Чи вплинуло розслідування щодо Окружного адміністративного суду Києва на ці рішення КС?

Дуже хотілося, щоб жодна сила не могла впливати на КС. Поряд з цим, близько місяця тому НАБУ опублікувало матеріали, у яких голоси, схожі на голоси окремих суддів одного суду, говорили про те, що вони вже "мають" два суди: окружний і Конституційний… Як це розуміти, чи вірити цьому? Допоки триває кримінальне провадження і діє презумпція невинуватості – питання є відкритим.

Чому стосовно оцінки діяльності НАБУ використовуються всілякі методи, крім того, що передбачений законом – аудиту? Чи це свідчить про те, що стоїть інша мета – не чесно оцінити, а схилити до поступливості, обмежити незалежність?

НАБУ впродовж 5 років мало повну інституційну незалежність і ми це дуже цінуємо. Насамперед незалежність від політичних еліт. Хоча постійно відчували і протидіяли їх тиску. Навіщо шукати якісь способи вплинути на НАБУ, які виглядають сумнівними щодо закону, якщо є чіткий шлях, прописаний у нормативних актах про діяльність Бюро, – аудит. Чому його не проводять, а шукають обхідні шляхи – тут питання. За наслідками такого аудиту можна прийняти рішення у правовій площині і встановити, чи ефективно або навпаки – неефективно працює НАБУ.

Але ж зрозуміло, що такі способи тиску раніше чи пізніше отримають належну оцінку міжнародних політичних та фінансових партнерів. Адже саме вони добивалися створення антикорупційної вертикалі і її інституційної незалежності. І якою буде ця реакція, ми бачили по закону щодо ПриватБанку та щодо конкурсної комісії з відбору нового голови САП.

Справді, створення НАБУ та забезпечення його інституційної незалежності були вимогами МВФ, Світового банку, інших фінансових та політичних інституцій ЄС та США. Тому спроба її обмежити викличе негативну реакцію. Так само як ми її зараз бачимо щодо комісії по відбору САП (спроба створити ручну комісію відразу викликала спротив і врешті її склад не проголосували у Раді. – Ред.). Нас продовжують підтримувати, оскільки знають, що наша робота відповідає найвищим міжнародним стандартам. У цьому також можна було переконатися, коли було проведено незалежний міжнародний аудит, який загалом показав високу якість нашої роботи. Хоча також була й низка зауважень, рекомендацій. До речі, його проводили також у Львівському теруправлінні, яке, нагадаю, почало роботу найпершим із регіональних управлінь. Важливо зазначити, що у 2019 році наша система протидії корупції була визнана такою, що відповідає вимогам міжнародного стандарту ISO 37001:2016 та стандартам НАТО, а наприкінці минулого року наша система протидії корупції визнана кращою у Європі. Тож наші міжнародні партнери дуже добре обізнані з роботою антикорупційних органів, нашими недоліками та способами, як можна її поліпшити. І ми цінуємо їхні поради та підтримку.

До речі, про відставку керівника САП Назарія Холодницького: чому вона відбулася саме тепер?

Про це краще спитати в нього особисто. Я лише скажу, що САП є важливою ланкою антикорупційної боротьби, треба зберегти її незалежність і обрати нового керівника у чесному й відкритому конкурсі.

Чи може хтось з керівної ланки НАБУ брати участь у виборах голови САП?

У цьому конкурсі можуть брати участь усі, хто відповідає кваліфікаційним вимогам, у тому числі й працівники НАБУ. Можливо, хтось і пробуватиме себе. Тут найважливіше, щоб конкурс був прозорим, відкритим і його приймала фахова, доброчесна комісія.

І щодо найгучніших справ. Хоч і керівництво НАБУ і ви неодноразово наголошували, що робота детективів і теруправлінь інкорпорована в загальну структуру, але є чимало дуже цікавих проваджень, фігуранти яких пов’язані із західним регіоном. Це і Дубневичі, і Садовий… Це й справи щодо Бронетанкового заводу і щодо технопарку ЛМР у Рясному. Нещодавно прогриміла міжнародна операція, пов’язана з екс-керівником Укравтодору Новаком. Може, є ще щось цікаве?

Для того, щоб проілюструвати роботу, ми підготували таку інфографіку, де показано наші результати за весь період. Тут, зокрема, позначено ті справи, фігуранти яких розміщені в юрисдикції нашого теруправління. Як ви розумієте, неможливо побороти корупцію лише в обласних чи регіональних вимірах, з нею треба боротися в цілій державі й на міжнародному рівні. Та все ж ми виділили певні регіональні показники, і тут видно, що маємо на Західній Україні вже 43 обвинувачених у 23 справах, у яких досудове розслідування закінчено, та 32 підозрюваних у 15 кримінальних провадженнях, в яких досудове розслідування триває.

Є ще чимало справ, які перебувають у роботі, але вони на такому етапі, коли інформацію про них оголошувати заборонено.

Отож переходимо до тих, про які НАБУ може сказати трохи більше.

Львівський бронетанковий завод

Тут відбувалось розслідування за двома справами. Вже є один вирок ВАКС щодо екс-директора заводу, який стосується декларування. Там 7 травня цього року було укладено угоду із прокурором і він набув законної сили. У другому провадженні, щодо розтрати коштів під час закупівлі двигунів, завершено досудове розслідування і вона з жовтня 2019 року слухається у суді. На лаві підсудних 5 осіб. Верхня межа санкції найтяжчої статті, що інкримінується обвинуваченим (ч. 5 ст. 191 КК) передбачає позбавлення волі до 12 років з конфіскацією майна.

Ця справа знакова не тільки для Львова, а й для всієї України. Дуже важливо в час війни ефективно протидіяти злочинам у військовій сфері. Справа складна та об’ємна – більше 14 тис. аркушів, загальна вага речових доказів понад 40 тонн (що приблизно дорівнює масі одного танка. – Ред.).

ТЕЦ у Новояворівську та Новому Роздолі (справа Дубневичів)

Тут також дві справи. Одна за фактом заволодіння понад 300 млн куб. м природного газу НАК "Нафтогаз України". За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ (Львівська обл.) впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК "Нафтогаз України" природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових. Шкода державі понад 1,4 млрд грн. На сьогодні справа перебуває на розгляді у ВАКС.

Другий епізод полягає у вчиненні аналогічного злочину в період 2016-2017 років, шкода державі понад 729,8 млн грн. Таким чином, за версією слідства, загальна сума шкоди за двома епізодами становить понад 2,1 млрд грн. 11 серпня цим особам вручено підозри, проводиться досудове розслідування.

Цей кейс дуже показовий і підтверджує, що навіть у маленьких містах можлива корупція на мільярди.

Справа Дніпропетровського стрілочного заводу (серед підозрюваних народний депутат Ярослав Дубневич)

У ній завершено досудове розслідування і матеріали передано на ознайомлення. Це перша справа, де народному депутату цього скликання було знято депутатську недоторканність та дозволено притягнути його до кримінальної відповідальності.

"Слідство вважає, що народний депутат України разом із ще вісьмома особами організував схему, в результаті якої Філія "Центр забезпечення виробництва" ПАТ "Укрзалізниця" впродовж грудня 2015 – березня 2017 рр. здійснила процедуру закупівлі стрілочної продукції за суттєво завищеними цінами. Виробником цієї продукції в Україні є лише одне підприємство – ПАТ "Дніпропетровський стрілочний завод". Однак "Укрзалізниця" не придбала її напряму, а скористалася послугами двох ланок посередників (ТОВ "Арго", "Корпорація КРТ"), однією з яких виявилась компанія, бенефіціарним власником якої був народний депутат України. Вартість продукції зростала на кожному етапі посередництва: "Дніпропетровський стрілочний завод" продав продукцію "Корпорації КРТ" за 525,9 млн грн, "Корпорація КРТ" продала її компанії "АРГО" за 631,4 млн грн (+20%), а "АРГО" перепродала "Укрзалізниці" за 637,9 млн грн (+1%). Насправді ж продукція була доставлена "Укрзалізниці" безпосередньо від заводу-виробника. В результаті таких дій філії "ЦЗВ" ПАТ "Укрзалізниця" завдано 93,28 млн грн збитків. Слідство з’ясувало, що незаконно отримані кошти учасники корупційної схеми розподілили між собою", – йдеться у повідомленні прес-служби НАБУ.

Технопарк у Львові (серед підозрюваних Андрій Садовий)

Щодо технопарку ЛМР триває досудове розслідування, вручено ряд підозр.

"У 2015 році до правоохоронних органів звернулись понад 60 громадян із заявами про незаконне відчуження належної їм землі. Під час розслідування цих фактів встановлено та підтверджено висновками експертів і спеціалістів, що дійсно понад 23,49 га земель були продані за договором купівлі-продажу посадовими особами Львівської міської ради в порушення вимог чинного законодавства без аукціону за заниженою вартістю, як землі промисловості.

Крім того, з’ясувалося, що продана земельна ділянка взагалі не належить територіальній громаді міста Львова, а фактично належить до земель Рясне-Руської сільської ради Львівської області, як земля сільськогосподарського призначення. Наразі посадовцям інкриміновано вчинення корупційного злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, тобто організація зловживання та зловживання владою або службовим становищем, а саме умисне в інтересах третіх осіб використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам", – йдеться у повідомленні САП.

Тоді Андрію Садовому та ще кільком чиновникам ЛМР було оголошено підозру та обрано запобіжний захід. Спочатку йшлося про заставу, але згодом це рішення ВАКС змінив на особисті зобов’язання.

Подвійний хабар для судді Турківського районного суду

Унікальною є справа щодо судді Турківського районного суду, якого вдруге НАБУ обвинувачує в отриманні неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України). При цьому стосовно обвинуваченого вже здійснювалося досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо отримання ним неправомірної вигоди у 2018 році. Тепер ці справи об’єднані в одну й триває судовий процес. Що ще цікаво, на момент другого викриття він був відсторонений від роботи, але виконував обов’язки голови суду.

Звісно, корупція у судах – особливо небезпечна, оскільки забирає у громадян відчуття справедливості, руйнує довіру до судової системи та підриває авторитет держави.

НАБУ та САП за весь період роботи скерували до суду обвинувальні акти стосовно 50 суддів! Лише цього півріччя у межах нашої юрисдикції було вручено підозри трьом суддям з Рівненської, Львівської та Закарпатської областей.

Зазначимо, суддя Турківського суду, якого двічі затримували антикорупційні органи, – це Лука Кріль. Йому у травні цього року обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту й зобов’язання носити електронний браслет.

Укравтодор, Новак, Онур

Ще одна велика та унікальна справа, яка опосередковано стосується також Львова, це викриття спільною слідчою групою НАБУ, САП, Центрального антикорупційного бюро Польщі та Окружної прокуратури міста Варшави злочинної групи, що за версією слідства включає, зокрема, й колишнього керівника Укравтодору. Вручено підозри п’яти особам, громадянам Польщі, України та ще однієї держави. Загальна сума, яку злочинна група використала як привід для отримання неправомірної вигоди від компаній у сфері дорожнього господарства, перевищує 270 млн євро. Одному з фігурантів справи вручили підозру, зокрема, тут, у Львові.

Йдеться про компанію "Онур", яка активно долучилася до ремонту українських доріг саме на Львівщині напередодні Євро-2012, а нині виконує роботи по цілій Україні. Відразу після обшуків вони опублікували офіційний прес-реліз:

"Компанія Onur Group Ukraine категорично заперечує будь-яку свою участь у корупційних схемах, у т.ч. пов’язаних із затриманням у Польщі Славоміра Новака".

Як зазначають правоохоронці, це "перший в історії України випадок, коли особливо тяжкий корупційний злочин викрито зусиллями міжнародної спільної слідчої групи".

Польська та українська сторони розпочали його автономно у вересні 2019 року. Після того, як це з’ясувалося, в листопаді 2019 року створено спільну слідчу групу, до складу якої від України увійшли детективи НАБУ та прокурори САП, від Польщі – працівники Центрального антикорупційного бюро та Окружної прокуратури міста Варшави. Координація дій обох сторін відбувалась за участі Євроюсту. Викриття злочинної групи та спільна операція відбулися 20 липня 2020 року.

"Брусниця" для голови Чернівецької облради

У липні 2019 року голову Чернівецької обласної ради запідозрили в тому, що він отримав неправомірну вигоду у розмірі 400 тис. доларів за сприяння у передачі в оренду на користь третьої особи оздоровчого комплексу "Брусниця". Він відсторонений від посади, досудове розслідування триває. Було сплачено заставу більш ніж 10 млн грн.

Особлива цікавість справи у тому, що детективи задокументували й викрили не лише того, хто, за версією слідства, отримував хабар, а й того, хто давав його.

"За даними слідства, голова Чернівецької обласної ради у липні 2019 року висловив прохання одному з підприємців Чернівецької області надати йому 400 тис. дол. США неправомірної вигоди за сприяння у передачі в оренду оздоровчого комплексу. Слідство задокументувало, що впродовж серпня – жовтня 2019 року голова Чернівецької облради одержав від підприємця частину коштів у розмірі 180 тис. дол. США.

4 лютого 2020 року за матеріалами Національного бюро САП повідомила про підозру голові Чернівецької обласної ради у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України ("Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою"). Також детективи НАБУ повідомили про підозру приватному підприємцю у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України ("Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі")", – йдеться у матеріалах справи.

Ще цікавою є справа екс-керівника Західного міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації. Його викрито на вчиненні кримінального корупційного правопорушення, вручено підозру, триває слідство.

Йдеться про Михайла Дзюдзя, якого НАБУ та САП 11 березня цього року викрили та підозрюють у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди:

"Слідство має докази, що посадовець вимагав і щомісячно отримував від підпорядкованих йому керівників установ виконання покарань неправомірну вигоду. Йшлося про те, що натомість Західне міжрегіональне управління не перевірятиме дотримання режиму відбування покарань ув’язненими та не здійснюватиме заходи контролю господарської діяльності у підпорядкованих установах виконання покарань".

Варто зауважити, що у справах, про які ми сьогодні говорили, поки що немає вироків, які набрали б законної сили, отож, відповідно до частини першої статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Українсько-польський превентивний проект на 100 млн євро

Ще один проєкт, про який хочу розповісти, – це моніторинг кредиту у розмірі100 млн євро, які уряд Польщі виділив на реконструкцію митної інфраструктури у Львівській та Волинській областях. Ми вже давніше, 22 вересня 2017 року, підписали угоду з антикорупційним бюро Польщі і спільно, в межах нашої компетенції, моніторимо витрачання цих коштів. І це чудова ілюстрація того, що важливою складовою нашої роботи також є превенція, запобігання корупційним правопорушенням. Кілька місяців тому почали виділяти кошти на цей проєкт і ми взялися до роботи. Тому, користуючись нагодою, вкотре звертаємось до громадян і медіа: якщо ви бачите, що у цих тендерах перемагають сумнівні компанії, якщо виявили там порушення – повідомляйте, і ми разом зможемо завадити корупції на початковому етапі.

Кошти цього проєкту було розблоковано 29 квітня цього року, коли уряд погодив внесення змін до Податкового та Митного кодексів України. Йдеться про кредит 100 млн євро від Республіки Польща, залучений під 0,15% річних на 30 років. У рамках кредиту, 25 млн євро скеровується на облаштування пунктів пропуску у Краківці, Шегинях та Раві-Руській, 68 млн євро – на реконструкції шести доріг прикордонної інфраструктури у Львівській та Волинській областях та ще 7 млн євро – для потреб Державної прикордонної служби України.

Він набрав чинності ще у квітні 2016 року, проте через складнощі з виконанням польською стороною контрактів, досі не був доступний.

Фото будинку НАБУ у Львові

І під кінець нашої розмови хочу привітати вас з переїздом у нове приміщення. Як вам вдалося його отримати і на яких умовах перебуваєте тут?

Пошук відповідного приміщення для теруправління НАБУ було одним з перших та головних завдань, яке постало переді мною як його керівником ще 2016 року. Тоді нам пропонували деякі будівлі, але вони переважно були в такому стані, що вимагали величезних капіталовкладень. І було прийнято рішення орендувати частину п’ятого поверху у приміщенні Нацбанку на вулиці Коперника, 4.

В той же час, для ефективного виконання завдань, забезпечення належних умов праці працівників управління та достатнього рівня збереження інформації, ми продовжували шукати окрему будівлю з прибудинковою територією для службового транспорту.

У 2017 році я отримав інформацію, що будівлю на вулиці генерала Грекова, 3, яка була на балансі концерну "Військторгсервіс", планують передати в оренду. Ми звернулися до Міністерства оборони України з проханням передати її нам. Відверто скажу, що процес був тривалим та непростим, однак наприкінці 2017 року нам вдалося досягти згоди й було укладено договір оренди з Фондом держмайна у Львівській області. Паралельно ми не полишали спроби отримати згоду від Міністерства оборони на передачу будівлі в оперативне управління Національного бюро – і врешті отримали її в середині 2019 року розпорядженням Кабінету міністрів України.

На початку 2018 року розпочато процес капітального ремонту приміщень, починаючи із замовлення проєкту ремонту, проходження експертизи, проведення самого ремонту тощо.

Зазначу, що за результатами торгів для проведення ремонту було укладено договір з підрядником на загальну суму понад 8 млн гривень. Однак у співпраці з виконавцями робіт нам вдалося скоротити витрати до 6 млн грн.

І ось1 січня 2020 року, після завершення всіх ремонтних робіт, Львівське територіальне управління розпочало роботу в новому приміщенні.

Безумовно, що без підтримки керівництва НАБУ нам цього не вдалося б. Для ефективної роботи дуже важливо, коли тебе чує керівництво і підтримує. У нас ініціатива вітається. Сьогодні інші наші теруправління – в Одесі та Харкові – також працюють над отриманням власних приміщень.

Усі фото – пресслужба НАБУ

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
22:55
Як в Мукачеві виглядатиме нова автостанція. Фото
22:33
Булінг
Булінг у франківському ліцеї: директорка постане перед судом
22:14
У Рівному демонтували монумент радянським солдатам
У Рівному демонтували монумент Вічної слави
21:53
Франківчанка Вероніка Вельч, дружина Сенцова, очолила український офіс Amnesty International
21:35
"Поверніть, як було": у Львові створили петицію, щоб змінити ОДР на вул. Кубійовича
21:18
Передвеликодня толока: у Луцьку дві тисячі людей взялися прибирати місто
21:00
На Франківщині перевернулася швидка
На в'їзді у Калуш перекинулося авто швидкої, є травмовані
20:45
Бути корисними: у Франківську художники за донати для ЗСУ малюють портрети людей
20:28
допомога військовим
Громада Львова передала військовим системи РЕБ, квадроцикли та акумулятори
20:13
Зникла безвісти: на Тернопільщині розшукують 33-річну жінку, яка має проблеми зі слухом
19:55
Банківська картка
Загрожує до 8 років тюрми: тернополянка знайшла чужу картку та пішла на шопінг
19:38
На Львівщині мобільний центр забору крові за рік роботи врятував 16 тис. людей
19:29
бурштин
На Волині з'ясували, скільки бурштину пропустили за кордон українські митники за три роки 
19:15
онкохірург Олег Дуда
Львівський обласний онкоцентр отримав нового керівника
18:57
новини Рівненщини
На Рівненщині патрульні відшукали 80-річного чоловіка з проблемами з пам'яттю
18:44
новини Львова
У Львові до Великодня планують завершити ремонт центру з працевлаштування людей з інвалідністю
18:31
Оновлено
У Луцьку хлопця вдарило струмом на даху залізничного вагона
У Луцьку помер 14-річний хлопець, якого уразило струмом на даху вантажного вагона
18:27
Огляд
Сонце
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 26 квітня, завтра, тиждень
18:12
новини Львова
У Львові на місяць закриють на ремонт частину вул. Уласа Самчука
17:55
новини Волині
На Волині судитимуть водія, який п'яним скоїв смертельну ДТП
17:38
новини Закарпаття
В Ужгороді коштом благодійників встановлять пам’ятник князю Корятовичу на однойменній площі
17:27
Ексклюзив
вугілля
У Львівській ОВА розповіли, кому можна збувати червоноградське вугілля після руйнування вугільних електростанцій
17:25
новини Львова
Співпраця у сфері медицини, культури, економіки, освіти: у Львів приїхав посол Німеччини Єґер
17:16
Новини Західної України
На Прикарпатті засудили донеччанку за спробу вбивства та викрадення дітей
16:58
ноини Львова
Кілька вулиць Львова до 10 травня будуть без води: перелік
16:46
нагородження "Почесним знаком Святого Юрія"
У Львові 25 військових посмертно нагородили "Почесним знаком Святого Юрія"
16:30
Що відбувається із 3-D школою у Львові, яку планували відкрити 5 місяців тому
16:23
новини Тернопільщини
На Тернопільщині лісник незаконно зрубав дерева на понад 170 тис. грн
16:10
Наталія Тарабалка, військова капеланка, мати загиблого льотчика
Мати легендарного загиблого льотчика із Прикарпаття стала капеланкою
15:57
податки
Керівника ЖБК на Буковині судитимуть за несплату податків на майже 11 млн грн
15:53
цибуля
Чому в Україні деякі фермери роздають цибулю безплатно, а в супермаркетах – імпортна
15:40
Воїни волинської ТрО підірвали окупантів, які сховалися на автобусній зупинці
Воїни волинської ТрО підірвали окупантів, які сховалися на автобусній зупинці
15:26
гурт "Бетон" на благодійному концерті у Києві
Львівський гурт "Бетон" зібрав на концерті в Києві понад 100 тис. грн на імпланти
15:15
У Львові американські лицеві хірурги оперуватимуть воїнів з травмами обличчя
15:06
"Львіввугілля"
Зі знищенням Трипільської ТЕС Львіввугілля втратило єдиного споживача, –  профспілка
14:59
Українець письмово відмовився від мобілізації через особисті обставини: як його покарали
14:45
Забудовники пообіцяли представити юридичний механізм: як просувається справа "Рубікону" у Львові
14:29
Усеін Бекіров
У Львові відбудеться концерт відомого кримськотатарського піаніста Усеіна Бекірова
14:14
На Закарпатті чоловіки в масках вдерлися в будинок пенсіонерки, зв'язали її й вимагали гроші
На Закарпатті чоловіки в масках вдерлися в будинок пенсіонерки, зв'язали її й вимагали гроші
14:00
виробництво FPV-дронів у Калуші
У Калуші налагодили виробництво FPV-дронів: перші безпілотники вже проходять випробування
Більше новин