Еспресо. Захід

"Не бійся, я тільки подивлюся"…

Зоряна Круль
19 серпня, 2020 середа
18:40

З вересня у дитсадках Львова дошкільнят навчатимуть, як захистити своє тіло від сексуальних посягань

"Цей спогад досі стоїть у мене перед очима, - розповідає львів'янка, 29-річна Ольга (з етичних міркувань свого прізвище жінка просить не вказувати. – Авт.) - Літо,  я – 6-річна дівчинка, яка приїхала у село до бабусі стовбичу на сусідському подвір'ї. З нудьги обриваю галузку винограду. Він – нестиглий, кислий, тож я задля розваги роздушую пальцями плоди і кидаю їх на землю. На мені – лише трусики. Стоїть спекотний день. Ми з подружкою налили води у металічний таз, нагріли її на сонці і влаштували купіль. Подруга пішла переодягнутися, а я на неї чекаю. План такий: потім ми вдвох підемо до мене додому, я також переодягнуся, і ми спробуємо вмовити моїх батьків (вони приїхали у відпустку) повести нас на річку. Не зауважую, як на подвір'я заходить старший брат моєї подруги. Йому – 16 років. Він небагатослівний і у нього мало друзів. Цілими днями десь вештається. Моя подруга свого брата не долюблює, бо час від часу він називає її нехорошими словами і боляче щипає. Він підходить до мене крадькома і запитує, що я тут забула. Я – налякана не на жарт, мене наче заціпило. Брат моєї подруги якось дивно до мене усміхається, а тоді різким рухом стягує з мене спідню білизну, цідячи крізь зуби: "Не бійся, я тільки подивлюся"… На щастя ті "оглядини" тривали не довго. Мій кривдник пригрозив мені, що якщо комусь розповім, обов'язково зі мною поквитається. "Будеш довго у річці плавати, поки не знайдуть", - щось на кшталт цього. Подрузі я нічого не розповіла – не хотіла її засмучувати. А розповісти батькам чи бабусі так і не наважилася – боялася, що не повірять або, що гірше, засміюють чи скажуть, що сама винна. До кінця літа я уникала зустрічі з тим хлопцем. Через рік він вступив в університет, переїхав в обласний центр і у рідне село майже не навідувався. Ще через два роки померла моя бабуся. Батьки продали її хату, а за виручені гроші придбали дачу. Я про ту історію постаралася забути. Але труднощі у спілкуванні з протилежною статтю у мене були завжди. Могла піти на побачення з хлопцем, який припав до вподоби, але коли він починав "розпускати руки", сахалася як від прокаженого. Зі своїм чоловіком познайомилася, коли вчилася на п'ятому курсі. Чоловік – на рік молодший за мене. Ми зустрічалися, цілувалися, але нічого більше. Вихований у релігійній сім'ї, мій обранець відразу сказав, що підтримає моє рішення берегти цноту до шлюбу, за що я йому дуже вдячна. Він не тиснув і цим мене "підкупив". Ми побралися. У ліжку я була дуже скута, чоловік м'яко розпитував, у чому річ, але я лише віджартовувалася. Одного разу за сніданком (це було у неділю) я розповіла йому про ту історію. Я думала, що забула про неї, а насправді – пам'ятала все до найменшої дрібниці (навіть те, що день перед тим упала з велосипеда і мала подряпане, замазане "зеленкою" коліно). Для мене це було відкриття, адже мене не зґвалтували, не зробили якоїсь значної кривди"…

Оля виховує з чоловіком трирічну донечку і цієї осені планує віддати малечу до дитсадка. Нещодавно львів'янка дізналася про те, що з вересня у програмі статевого виховання для дітей дошкільного віку акцент зміститься на безпеці тіла. Жінка вітає цю ініціативу. Про те, що ніхто (крім батьків і лікарів, та й то – в обмежених випадках) не може торкатися до "зони купальника", Ольга вже потроху почала розповідати своїй доньці. "Бабусі (моя і чоловікова мама) цього не розуміють. Кажуть, що я забиваю голову дитині дурницями. Більше того: чиню їй шкоду, адже у такому віці зарано говорити на "сексуальні теми". Але вони не знають, через що я пройшла і часом у мене закрадається підозра, що у такий спосіб вони намагаються заштовхати у "шухлядки" пам'яті власні неприємні спогади. Не хочу, аби моя донька отримала такий досвід, а якщо таке й трапиться – щоб відразу мені про це розповіла".    

"Статеве виховання у дитсадках Львова вже було - просто на цьому ніколи не наголошувалося. Задум такий: статеве виховання починається змалечку, з родини і продовжується у садочку. Педагоги не проводять окремих занять – короткі розмови впроваджуються у звичний навчальний процес, - розповіла "Еспресо.Захід" методистка Управління освіти Львівської міської ради, яка спеціалізується на психологічному супроводі дошкільних навчальних закладів Світлана Локоткова. - Зараз ми вирішили наголосити на безпеці тіла, бо до цього говорили лише про особисту гігієну. Це – незручна тема, яка до сьогодні упускалася з уваги. Дітям потрібно наголошувати на тому, що їх тіло належить тільки їм, що це – цінність, на яку ніхто не може посягати, крім лікаря, який проводить медичні маніпуляції, та й то - у присутності батьків. Батьки вчать дитину безпечного поводження з вогнем та електрикою, а от безпечного поводження з чужими людьми і власним тілом - ні".

"Однак якщо не помічати проблеми, це не означає, що з дитиною все гаразд, - каже Світлана Локоткова. - Часто дорослі живуть із болючим досвідом, про який ніколи нікому не розповідають. У кращому випадку - своїм психотерапевтам. Важливо, щоб діти не боялися розповісти про випадки домагання – навіть якщо все склалося добре і дитина уникнула сексуального насилля. Посягання на її тіло травмують дитячу психіку!"

"Якщо батьки бачать словосполучення "статеве виховання", воно у них асоціюється з розмовами про секс. Звичайно, про секс і традиційні/нетрадиційні відносини у дитсадку ніхто розповідати не буде, - запевняє методистка Управління освіти ЛМР. - Але дорослі проводять саме таку паралель - починають боятися директивних нав'язувань, які суперечать християнським засадам і їхньому баченню сім'ї. "Раптом у садку будуть щось таке говорити, що зіпсує мою дитину?"

"Ця програма складатиметься з трьох етапів. Спочатку будемо проводити тренінги з педагогами за участі психологів та психотерапевтів, де розповімо зокрема як реагувати на незручні питання дітей. Відразу скажу, що це буде нелегко, адже у нас є багато педагогів поважного віку, для яких ця тема досі залишається табуйованою. Потім проведемо просвітницькі заняття з батьками – навчимо їх, як правильно розповідати про "зону купальника", на які зміни у поведінці дитини слід звернути увагу і як на них реагувати. А вже після цього (якщо батьки дадуть згоду) спілкуватимемося про статеву безпеку з дошкільнятами, - перелічує Світлана Локоткова. - Будемо говорити про ті речі, які дитина може сприйняти у такому віці. Якщо у конкретної родини виникнуть якісь побоювання, це все можна буде обговорити з педагогами. Думаю, всі батьки хочуть, щоб їх дитина виросла щасливою, здоровою і щоб ніяка, вибачте, зараза не простягала до неї рук. Якщо про цю небезпеку не говорити з дитиною, ризик, що щось подібне може трапитися, зростає".

"Хочу заспокоїти батьків: не буде приходити якась тьотя з вулиці і чогось навчати їх дітей. Це будуть робити вихователі, до яких дитина вже звикла. Не всі діти будуть брати участь у цих заняттях, бо не всі батьки будуть бачити у цьому потребу, а тому не всі зголосяться", - пояснює Світлана Локоткова.

За кордоном такі заняття практикуються вже давно. Українські фахівці аналізували іноземний досвід, але копіювати закордонний образ не будуть - творитимуть свій, український. Заняття відбуватимуться в ігровій формі. "Розповідати" про безпеку тіла буде іграшка, вигаданий персонаж, а не реальні чоловік чи жінка, які пережили травмуючий досвід.

"Діткам потрібно розповідати про важливість недоторканності їх тіла. Досвід сексуальних домагань "ламає" психіку дитини, травма залишається з нею на все життя. Це – перший крок до побудови неправильних, нездорових стосунків життя. Але складно передбачити, якою буде реакція дітей. Вихователі мусять добре підготуватися до таких занять і ця підготовка обов'язково повинна включати консультації спеціалістів (психологів, психотерапевтів), - прокоментувала "Еспресо. Захід" практичний психолог Аліна Євтушенко. - Діти як губка втягують інформацію. Якщо вона буде подана неправильно, це може викликати надмірний інтерес до цієї теми. І ще один важливий нюанс, на якому хочеться наголосити. Заняття у дитсадку – це добре. Але розмовляти на такі теми з дитиною повинні передусім її батьки або опікуни. Необхідно створити у домі атмосферу довіри, аби при найменших натяках на домагання дитина не соромилася розповісти про це рідним людям, будучи впевненою, що знайде у них захист та підтримку".

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
20:45
У Луцькому районі внаслідок ДТП травмувалося троє людей
Біля Луцька двоє неповнолітніх на мотоциклі наїхали на пішохода, усіх трьох госпіталізували
20:26
"Карпати", Мирон Маркевич
Мирон Маркевич розкритикував футболістів "Карпат" після поразки від "Інгульця"
20:12
Валерій Тарасенко
Львів'яни 20 квітня прощатимуться із загиблим воїном Валерієм Тарасенком
19:54
На Волині зіштовхнулися три вантажівки. Поліція з’ясовує обставини
19:38
Харківський виробник парових та гідравлічних турбін переїжджає на захід України
19:20
Орест Чемерис
Ректором Львівського медуніверситету став Орест Чемерис
19:07
новини Львівщини
На Львівщині авто збило 12-річного велосипедиста, хлопчик не вижив
18:56
Огляд
хмарно
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 19 квітня, завтра, тиждень
18:54
новини Прикарпаття
На Прикарпатті перевдягнуті у військових грабіжники викрали понад 8 млн грн
18:38
Музей Шухевича у Львові, розбір завалів
Над проєктами відновлення музею Шухевича у Білогорщі працюватиме 13 команд архітекторів
18:25
новини Львова
З понеділка ЛКП "Лев" знову запрацює після 2-місячного карантину
18:11
Великодні гаївки у Львівському скансені
Львівський скансен запрошує на Великдень у Гаю: програма
17:57
новини Львівщини
На Львівщині знайшли водія, який попри позбавлення права кермувати, скоїв ДТП та зник з місця події
17:48
новини Рівненщини
Рівень алкоголю перевищив норму у 20 разів: на Рівненщині п'яний чоловік керував трактором
17:32
Нобелівський нацпарк
Нобельський нацпарк на Рівненщині спільно з польським парком отримали 1,7 млн євро. На що підуть гроші
17:17
новини Тернополя
Інспектора Тернопільської митниці підозрюють в отриманні хабаря
17:02
Ексклюзив
Наталія Ліпська
Уникнути змін у ввезенні гуманітарної допомоги було неможливо, – керівниця ГО "Крила надії" Наталія Ліпська
16:58
новини Львова
У Львові на перехресті Шевченка – Величковського облаштують регульовані пішохідні переходи
16:45
новини Хмельницького
У Хмельницькому прокурори повернули тергромаді будинок культури
16:32
газопровід
У Чернівцях мешканці однієї з вулиць на два тижні залишились без газу. Причини 
16:17
новини Львова
У Львові викрили чоловіків, які підробляли та продавали навушники відомого бренду
16:08
суд, гроші, штраф
На Хмельниччині колишній директор Нацпарку поверне держбюджету 330 тис. грн за незаконне звільнення працівників
15:54
 Вимагала у родички військовозобов’язаного з вадами слуху 300 доларів: на Хмельниччині судитимуть лікарку ВЛК
15:39
Долина нарцисів
На Закарпатті почала цвісти Долина нарцисів
15:38
Оновлено
Організував переправлення ухилянтів за кордон: затримано посадовця Львівспецкомунтрансу
15:24
У Львові знімають фільм про Героя України Тараса Бобанича Хаммера
15:08
сортування сміття у школах
В Ужгороді учні впродовж місяця сортуватимуть сміття, яке продукують їхні школи
14:54
Садиба Реїв на Франківщині
Суд зобов'язав Франківську ОВА взятися за відновлення садиби Реїв
14:39
Новини Львівщини
Польські протестувальники продовжують блокувати чотири пункти пропуску
14:26
викрадений автомобіль
Громадянин Вірменії, якому заборонено в'їзд в Україну, намагався перетнути кордон на краденому авто 
14:12
опалення-діти-школа
Лікарні й дитсадки Львова отримують опалення
13:54
лікування Романа Кліза у Львові
Уламок боєприпасу застряг у грудях: у Львові лікують воїна з Волині
13:39
На Львівщині затримали на хабарі лікарку: за винагороду видавала липові документи про інвалідність
13:21
земля
На Львівщині у росіянина конфіскували землю
13:05
У ДТП на Буковині загинув 18-річний хлопець
У ДТП на Буковині загинув 18-річний хлопець
12:46
Школярки з Волині стали переможницями міжнародного конкурсу з українознавства 
12:32
Уночі у Львові підпалили магазин: підозрювану затримали
Уночі у Львові підпалили магазин: підозрювану затримали
12:18
ЗСУ загиблі
Львівщина прощається одразу з шістьма захисниками
12:01
У мережі поширили відео нібито протиправних дій військкомів у Львові
У мережі поширили відео нібито протиправних дій військкомів у Львові. У ТЦК відреагували
11:39
Під час благодійного аукціону на Львівщині зібрали понад 3 млн грн на ЗСУ
Під час благодійного аукціону на Львівщині зібрали понад 3 млн грн на ЗСУ
Більше новин