Еспресо. Захід

Замість перуки – бандіанка

Ірина Березовська
13 жовтня, 2020 вiвторок
12:35

Львів'янка, яка придумала альтернативу перукам, закликає долучитися до благочинного проєкту "Подаруй бандіанку" для жінок, які лікуються від раку грудної залози.

Львів'янка Діана Гайворонюк – відома радіо-і телеведуча. А віднедавна ще й "мама" бандіанки – альтернативного головного убору, який все частіше обирають українки, котрі в процесі хіміотерапії втрачають волосся.

Бандана від Діанки – бандіанка!

Усе почалося, коли жінка дізналася про свій діагноз – карцинома молочної залози. Під час лікування хіміотерапією почала втрачати волосся й вирішила знайти альтернативу перукам. Разом з другом-стилістом вони винайшли чудовий головний убір, який полюбився й іншим жінкам, які мали таку саму проблему. А нещодавно онкоспільнота "ЖИТИ ЗАРАЗ" і проект "Бандіанка" вирішили підтримати таких жінок і оголосили благочинний проєкт "Бандіанка в подарунок", який триватиме протягом жовтня. Кожен може купити бандіанку для знайомої чи навіть зовсім не знайомої дівчини або жінки, хто на шляху до одужання і потребує підтримки.

Нагадуємо, що жовтень у всьому світі – місяць обізнаності про рак грудної залози.

"Зможеш нам таке зробити?"

Рік тому, коли Діана захворіла і втратила волосся після хіміотерапії, вона шукала альтернативу перуці.

"У Львові була шалена спека, ходити в такий час у перуці було нестерпно: муляє, чухається, колеться. Подзвонила другові Володі Кульбацькому, з яким ми вже 20 років працюємо разом, це мій стиліст. Ми разом пішли вибирати перуку. Те, що побачили, нас не вразило. Проте знайшла якусь більш-менш пристойну, і Володя погодився підстригти її "під мене", – розповідає Діана.

І тут Володя звернув увагу на якусь тканину. Продавчиня розповіла, що її часто беруть підлітки, що це така дуже модна тканина. Діана з Володею купили і її. Володя запропонував пришити до неї треси, які інколи використовували в ефірах для Діанки.

"Якось ми це волосся присобачили до тієї модної тканини, і я відразу зрозуміла, що буду ходити тільки в цьому. Тим більше, волосся ми дібрали, як моє природне. Навіть у прямому ефірі ніхто не здогадався, що з моїм волоссям щось не те", – розповідає ведуча.

Вони знову пішли в цей магазин і купили не лише перуки, а й таку саму тканину та волосся. Пошили ще три різні бандіанки з різними принтами, в яких Діанка проходила все літо. А вже під осінь, коли стало холодно, довелося придумати зимовий варіант.

"Я ходила на процедури в онкоцентр і всі мене запитували, як то так, що у мене волосся не випало після хімії. А жінки ходили в хустинах, шапках. Усі думали, що то я модна така. Бачите, кажу, то така штучка, до якої пришите волосся. Розповіла, як їх шити. Приходжу через 21 день на процедуру, – далі всі в хустках. "Діанка, нам не вдалося таке, як у тебе, пошити. Зможеш нам таке зробити?" – запитують. Оце "зможеш нам таке зробити?" тривало постійно", – веде далі Діанка.

Вона тоді пообіцяла собі, що коли більш-менш стане на ноги після операції і процедур, то пошиє такі «штуки» й для інших. Потім вона ще довго шукала матеріали за кордоном і в Україні й нарешті знайшла все найкраще українське – і принти, і волосся, й почала підшивати бандіанки.

"Те, що ми робили на початку, було дуже кустарним, ми робили для себе. Тепер треба було вдосконалюватися. До речі, мій друг шиє чохли на машини, а не одяг, тому не можна від нього вимагати чогось надзвичайного. То вже пізніше з кравчинею ми все продумали. Ми знайшли спосіб пошиття бандіанок, щоб вони не муляли. За рік у нас вийшло", – пригадує Діана.

"Купи бандіанку – допоможи одужати!"

Про бандіанки вона розповіла в себе на фейсбуці. Їй почали писати дівчатка, якими ведуча опікувалася ще до своєї хвороби, вони запитували, чи можна поширити пост у групі для онкоодужуючих. А потім в онкоцентрі жінки почали ходити в бандіанках. І пішло-поїхало! У неї просили візитки. Тож Діанка зателефонувала своїй знайомій дизайнерці Оксані Цебрівській і попросила виготовити візитки.

Оксана Цебрівська – також координаторка проектів ГО "ЖИТИ ЗАРАЗ", підтримує онкоодужуючих жінок. "Ми вирішили підтримати жінок, які лікуються від раку грудної залози. Тому в жовтні розпочали благочинний проект "Подаруй бандіанку". Скажу так, бандіанка мені відразу запала в душу. Захотілося, щоб більше жінок дізналися про неї, а особливо ті, які проходять лікування, щоб їм було легше одужувати", – каже Оксана Цебрівська.

Суть благочинного проекту проста – купи бандіанку знайомій чи зовсім не знайомій жінці, яка проходить хіміотерапію і потребує підтримки, а Діана і Оксана обов'язково передадуть чи надішлють їй бандіанку. Дівчата на сотні адрес уже надіслали бандіанки.

350 гривень – саме стільки коштує одна бандіанка.

"Я чую історію кожної окремої людини з онкоологічним діагнозом, я теж це проживаю, ми стаємо друзями. Тому я їх радо дарую. Так народилася ідея акції "Бандіанка у подарунок", яку ми оголосили на початку жовтня цього року. Я часто їх просто так дарую, бо мені хочеться, щоб жінка почувалася впевненіше. Не я одна їх можу дарувати! Є багато людей, для яких 350 гривень – то не гроші. Підтримати жінку, яка на шляху до одужання, – не так важко. Просто подаруйте їй бандіанку! Жінка не перестає бути жінкою у процесі лікування, вона не перестає хотіти бути гарною. Під час лікування важливо бути на позитиві", – пояснює Діана Гайворонюк.

Руденька, біленька, омбре чи як сонце?

Один день – руденька, інший – біленька, а післязавтра – омбре. Бандіанка дає можливість жінкам залишатися неповторними щодня. Деякі жінки вже замовляють бандіанки по третьому колу. "Мене запитують, а можеш довше волосся мені зробити? А омбре можеш зробити?» Дівчата, я ж їх не малюю! Проте звертаюся до розробників волосся і прошу їх омбре зробити, й за місяць можу потішити людину. У наш час побільшало дівчаток з алопецією. Маю купу таких принцес, які хочуть бандіанку з фіолетовим, червоним волоссям. Чую: "Тьотя Діанка, а зроби, щоб я була, як сонце!", – ділиться Діана.

Ще недавно вона ніколи не знала ні цих дітей, ні їх батьків, а тепер подружилася з усіма. Рада, що її друзі підтримали ініціативу. Було би добре, якби ще хтось підтримав цей проєкт. Як це зробила Львівська майстерня мила. Тут розробили спеціальне мило-сердечко за спеціальним  рецептом шампуню для росту волосся. Тепер Діанка докладає до кожної бандіанки таке мило-шампунь з мумійо, воно стимулює ріст волосся.

"Бандіанка – це продукт, зроблений в Україні. Мені вже дзвонили зі США, Канади, Чехії і Швеції. Запитували, чи можна, щоб вони таке робити в себе й допомагали жінкам. Так, відповідала я, але умова єдина – бандіанка не може коштувати більше 12 доларів (у нас вона обходиться 350 гривень). Інтерес допомагати жінкам тут же відпадав!" – каже Діана.

"Мені важко про це говорити через те, що стільки часу тема розуміння жінки, яка лікується від онкології, не піднімалася. Жінки це дуже гостро переживають. Багато хто почув, що під час хіміотерапії вилізає волосся, тому відмовляється від такого лікування. А це закінчується плачевно. Дівчата, лікуватися треба, хвороба підступна, все правильно робиться, медицина не стоїть на місці. Я не можу вилікувати нікого, але я взяла собі гасло "Роби сьогодні і зараз все, що ти можеш, з тим, що ти маєш, для тих, хто цього потребує найбільше". От ми зараз з командою – я, моя донька, Оксана Цебрівська і кравчиня – робимо бандіанки. Наша справа вселяє у жінок віру в себе, додає їм краси, зручності і впевненості. Я маю десятки відгуків таких, що аж… Деколи себе запитую, а може, це те, заради чого я жила? А що, якби я не захворіла і не почала цього, то ці жінки так і ходили б у перуках, які муляють? Це жах просто!" – каже Діанка.

Фото: Тарас Атаманів

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

 

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.89
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
11:27
лавина
У Карпатах – відлига, туристів закликали не ходити у гори через високу ймовірність сходження лавин
11:14
пункт пропуску
На кордоні з Молдовою запрацювала єЧерга для автобусів: деталі
11:08
Інфографіка
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках 24 квітня: вартість доларів та євро дещо зросла
10:57
прикордонний контроль, перетин кордону
Скільки людей перетнули західний кордон України 23 квітня
10:41
Російська ракета понівечила обличчя: у Львові медики повертають красу дівчині з Сєверодонецька
Російська ракета понівечила обличчя: у Львові медики повертають красу дівчині з Сєверодонецька
10:25
таеквондисти
Спортсмени Львівщини відзначилися на чемпіонаті Європи з таеквон-до
10:12
Олександр Дейкало
У ДТП на Хмельниччині загинув військовий зі Львівщини Олександр Дейкало
09:55
суд, гроші, штраф
Волинський суд оштрафував харківського аспіранта за спробу виїхати за кордон з підробними документами
09:45
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 24 квітня
09:32
загинув свічка
Здійснив кілька ротацій на фронт для духовного супроводу бійців: помер військовий капелан Олексій Куйбіда
09:15
перейменування вулиці
У Рівному можуть заборонити перейменовувати вулиці під час війни
08:58
Марк Диржка
Провідний хірург Нью-Йорка приїде до Львова, щоб лікувати дітей зі складними патологіями хребта
08:46
електромережі ЛЕП світло
Чернівціобленерго постачало електроенергію бізнесу за тарифами для населення
08:28
Михайло Бадида
Понад рік був зниклим безвісти: на війні загинув доброволець із Закарпаття Михайло Бадида
08:10
На фото: 7-річний харківʼянин у Тернополі
"Сто відсотків була дискримінація": представниця омбудсмена про конфлікт між родиною переселенців і бібліотекою
07:49
Осінь, дощ
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 24 квітня, і завтра
2024, вiвторок
23 квітня
22:50
дитяча залізниця
Дитячі залізниці у Львові та Рівному розпочинають новий сезон
22:20
Оновлено
Борсука, якого помітили у центрі Львова, повернули у природу
У центрі Львова помітили борсука. Його повернули у природу
22:08
На Тернопільщині створять новий індустріальний парк Borschiv
На Тернопільщині створять новий індустріальний парк Borschiv
21:50
Гроші вже витратила: у Рівному розшукали злодійку, яка поцупила скриньку для пожертв на ЗСУ
21:35
новини Львова
На Закарпатті на 5 років засудили чоловіка, який підпалив будинок дружини через образу
21:17
літаки
На Буковині колишню головну бухгалтерку аеропорту "Чернівці" засудили на 5 років
21:10
письменник Роман Коритко
На 90-му році життя відійшов у вічність письменник із Прикарпаття Роман Коритко
21:01
Черлідерка зі Львова Анастасія Малошенко представлятиме Україну на чемпіонаті світу
20:43
Львівська ізоляторна компанія
Арештований Львівський ізоляторний завод передадуть в управління "Українським розподільним мережам"
20:10
меморіальна таблиця Юрію Руфу
У львівських школах та ліцеях з'являться ще 28 меморіальних таблиць українським захисникам
19:57
Забрали паспорти й тримали в закритих кімнатах: на Прикарпатті виявили порушення в центрі для узалежнених
19:40
на Хмельниччині впіймали наркодилера
На Хмельниччині впіймали наркодилера на збуті альфа-PVP
19:25
новини Тернопільщини
На Тернопільщині діти побили однокласників: на директора та батьків склали адмінпротоколи
19:16
У центрі Львова розвалили частину будинку. В ЛМР кажуть, що все законно
19:00
Луцький університет
У Луцьку перевірили технічний університет через велику кількість студентів призовного віку, – ЗМІ
18:54
газова труба
У "Газмережах" пояснили, чому важливо фарбувати газові труби саме у жовтий колір
18:45
Огляд
мобілізація, підкуп, ЗСУ
Посилення мобілізації: частина багатодітних батьків отримає повістки
18:34
Вакцинація
Львів'янам пропонують вакцинуватися від небезпечних захворювань у мобільних пунктах
18:26
колаборантка
У Львові судили громадянку України, яка стала "суддею" у так званій ДНР
18:12
У Львові відкрили меморіальну таблицю пам'яті Вікторії Амеліної
17:58
новини Львова
Локацію поки тримають у таємниці: у Львові проведуть фестиваль науки та технологій
17:48
новини Закарпаття
Чехія профінансує будівництво реабілітаційного центру в Ужгороді
17:33
Ексклюзив
вишкіл 3-ї штурмової бригади
"Ми гарантуємо, що кандидат 100% потрапить до нас", – керівник рекрутингового центру 3-ї штурмової бригади
17:19
вбивство на виборах
Вбивство на виборах ромського барона на Закарпатті: поліція завершила розслідування 
Більше новин