Кулінарна дипломатія. Львівський історик розповів про унікальне видання, що відкриє світу українську кухню

Ігор Лильо став співавтором книги, виданої за сприяння МЗС – вона буде розіслана в усі дипломатичні представництва України, також надійде у продаж у паперовому варіанті і буде у вільному доступі в Інтернеті.

Про це відомий дослідник галицької кухні розповів у коментарі для "Еспресо.Захід".

"Ця книга дозволить українським дипломатам та іншим представникам нашої держави за кордоном нарешті пояснити що таке українська кухня. Вона хоч і створена науковцями, але написана дуже доступною мовою, тому буде цікавою і зрозумілою для людей як в Україні, так і за кордоном. У ній ми чітко розставляємо реперні точки у тому, що є українським продуктом. Тому представили страви, які є виключно українськими й такі, які можна відтворити за кордоном. Щоби дипломати більше не соромили самі себе, державу і усіх нас тим, що Україна славна лише чорним хлібом, салом, горілкою, ну і борщем. Тому що українська кухня є велика і багата. І що важливо, там представлена не тільки проста, сільська кухня, але й міська кухня, страви інтелігенції. І це вперше зроблено такий розріз цієї традиції", - зазначив Ігор Лильо.

Читайте також: Віднайшли найдавніший диплом львівського кухаря, датований 1798 роком

До її створення було залучено по два кухарі з чотирьох регіонів України. Львів та галицьку кухню представляв Ігор Лильо, консультантом була Маріанна Душар (пані Стефа). З місцевих кухарів над нею працювала Оксана Задорожна з ресторану "Кумпель" та "Голодний Микола".

З наших галицьких страв у ній є яворівський пиріг. З інших регіонів представлено, зокрема Закарпаття, Чернігів, Суми, Одеса та Крим

"Окрім українських, там представлені також страви інших народів, що живуть в Україні, зокрема і кримських татар. Адже, не залежно від етнічного походження, усі вони готують з продуктів, які виросли на нашій землі. Ця книга каталогізує, закріплює певні страви за Україною, оскільки поки що жодного продукту не визнано за нами на міжнародному рівні. І це лише перший крок у цьому напрямку", - розповів дослідник.

Читайте також: На шляху до ЮНЕСКО. На Львівщині розпочався V фестиваль яворівських забавки та пирога

Український інститут, що працює при МЗС, розсилає її в усі дипломатичні представництва світу.

"Ця книга мала б стати візитівкою України, яка відкриває досі невідому світу ділянку культури нашого народу. Тим більше, що вона видана як українською, так і англійською мовою. Ми допомагаємо владі виносити це на міжнародний рівень і зараз слово за ними", - додав Ігор Лильо.

Через декілька днів ця книга з'явиться у друкованому варіанті і її можна буде придбати. Але, що важливо, вона також доступна в онлайн режимі.

"Фактично вона буде доступною для кожного: будь-ласка беріть, читайте і поширюйте! Ставайте амбасадорами кулінарної дипломатії!", - закликав історик.

Скачати книгу українською та англійською мовою можна тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.