У Львові нагородили премією медиків, які проявили лідерство та жертовність у боротьбі з COVID-19

Уперше з моменту заснування премії "Світло Справедливості" її вручили посмертно сімейному лікареві Іванові Венжиновичу, який помер від коронавірусної хвороби.

Відразу двоє лікарів стали лауреатами нагороди "Світло Справедливості", що вручають за моральне, духовне і етичне лідерство. Серед них – сімейний лікар-терапевт Іван Венжинович з Почаєва (посмертно) і завідувачка інфекційного відділення центральної міської лікарні у м. Рубіжне Ольга Мартиненко. Про це інформують організатори, передає "Еспресо.Захід".

Цього року лауреатів обрали серед осіб, які засвідчили моральне лідерство у медичній сфері. Своєю жертовністю вони виявили готовність допомагати людям у час чи не найбільшого страху перед COVID-19 та невизначеністю.

Уперше з моменту заснування нагороди її вручили посмертно Іванові Венжиновичу з Почаєва. Лікар із Почаєва Іван Венжинович врятував десятки людей від COVID-19 і помер внаслідок цієї хвороби. Коли у квітні 2020-го у Почаєві стався спалах COVID-19, Іван Федорович працював шість місяців безперервно в червоній зоні з важкими хворими на COVID. Жоден з його пацієнтів не помер. А 30 вересня Іван Венжинович помер від ускладнень внаслідок COVID-19.

"У нього було таке кредо ще до коронавірусу, що якщо в Івана були важкі хворі, то у вихідних він був на роботі. Не дивлячись, що суботу ніхто йому не оплачував, він ішов на роботу і дивився хворого, перевіряв ще раз призначення. Він був просто лікар", - каже дружина лікаря Ірина Венжинович.

Лікарня, де працює інфекціоніста Ольга Мартиненко, стала з березня 2020 року опорним медичним закладом на час COVID. Окрім адміністративних функцій, медик також проводила тренінги для медиків області щодо лікування та організації роботи медичних закладів в часі боротьби з COVID.

"В інфекціоністи йдуть люди, які розуміють, що для їх здоров'я є небезпека, коли лікуєш своїх пацієнтів. Тут як на війні - страх є, але мусиш мобілізуватися і йти виконувати свій професійний обов’язок. Коли нам привезли першого хворого, я бачила цей страх у медсестри. Вона довго вдягала костюм. Я її в’язала за руку і сказала, щоб робила, як я, коли зайдемо у бокс. Вони всі у мене знають, що я їх не залишу наодинці. Ця нагорода - визнання нашої щоденної роботи. Це приємно. Цей рік дав нам шанс зрозуміти нарешті цінність життя, зрозуміти важливість професії лікаря і потрібність оновлювати лікарні. У нас на початок пандемії не було ні одного захисного костюма захисного, ні одної хірургічної маски. Я просто стукала в усі двері, хотіла захистити своїх людей", - розповіла Ольга Мартиненко.

Серед нагороджених - студентка Школи журналістики та комунікації УКУ Юлія Бондар. Їй дали стипендію для навчання.

Фото: УКУ

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал