На шляху до ЮНЕСКО. Мінкульт організовує всеукраїнський борщ-марафон

За його результатами, 18 грудня майстри з усіх областей України представлять свої традиції приготування культової страви у Києві.

Акція відбудеться з 11 по 18 грудня і проходитиме у рамках підготовки подання борщу, як Національної культурної спадщини України, у перелік Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, повідомляє пресслужба Міністерства культури України, інформує "Еспресо.Захід".

"Мова не йде про гастрономічну ідентифікацію. Це питання захисту важливої культурної складової та частини історії. Визнання борщу об’єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО поставить крапку у навмисно створених дискусіях щодо етнічної батьківщини рецепту страви. Адже усі ми знаємо правду: борщ – український", – зазначає міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Відтак, міністерство, спільно з відомим кухарем Євгеном Клопотенком та ГО "Інститут культури України" організували з цього приводу великий борщ-марафон "Культура та традиція приготування українського борщу".

Читайте також: Віднайшли найдавніший диплом львівського кухаря, датований 1798 роком

"У пошуках особливостей та унікальних рецептів головної української страви талановитий кухар здійснив мандрівку всією країною і тепер збирає їх усі на спільному майданчику галерея мистецтв "Лавра" 18 грудня. Тут представники та представниці 25 регіонів ділитимуться своїми секретами приготування і шукатимуть формулу найсправжнісінького борщу  під час онлайн трансляції на нашій сторінці о 16:00", - йдеться у повідомленні Мінкульту.

Процес приготування відбуватиметься одночасно за окремими робочими місцями із дотриманням карантинних норм.

Також у Мінкульті закликають українців з 11 до 18 грудня приєднатися до борщмарафону в соцмережах і викладати рецепти, світлини або сторіз з борщем, який ви готували власноруч вдома або смакували деінде.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.