Еспресо. Захід

"Ми не дали пройти "Слугам" у міськраду Львова, а Садовому важливіший тортик на присягу", - члени президії

1 грудня, 2020 вiвторок
17:24

Підготовка наступного засідання сесії відбувається важко через політичне протистояння з боку міського голови та його сателітів.

Про це розповіли члени тимчасової президії міськради на брифінгу, інформує "Еспресо.Захід".

У першу чергу журналістів цікавила інформація про вчорашню зустріч з міським головою та депутатами фракцій "Самопоміч" та "Голос", які наразі саботують роботу ради.

"Вчора нам домовитись не вдалося, натомість на нашу адресу знову пролунали звинувачення в узурпації влади і в тому, що ми будемо "на трьох" приймати бюджет, обирати керівний склад.

Та все ж, у результаті перемовин, депутати всіх п'яти фракцій висловили готовність конструктивно працювати, але в рамках законодавства і повноважень, як міського голови, так і ради, що будуть переформатовані.

Тобто так, як було до того, вже не буде. Але так працювати не подобається Андрію Івановичу. Тому ми вирішили зробити наші кроки максимально публічними, щоби не нагнітати ситуації. У нас зовсім інші виклики: це і коронавірус, і локдаун, який влада має намір ввести. Тому ми максимально швидко хочемо запустити роботу ради, обрати керівні органи, комісії і почати роботу над бюджетом. Для цього нам потрібно закумулювати всі сили, запустити нормальну співпрацю виконавчої влади, міського голови і депутатів. Як вже всі зрозуміли, владу ми не захоплювали, не узурпували, а навпаки хочемо якнайскоріше передати її міському голові", - розповів член тимчасової президії від партії "Європейська Солідарність" Петро Адамик.

Також депутат відзначив, що обов’язково треба якнайшвидше обрати секретаря ради, який формує регламентний комітет, що визначає порядок роботи ради та інших комітетів:

"Це потрібно, аби запустити бюджетний процес. Щоби перед Новим роком Андрій Іванович не прибіг і не сказав, що треба його терміново приймати, бо замерзають лікарні, школи і дитячі садки, а їх працівники без зарплат".

Читайте також: Політична криза в міськраді Львова. Депутати зберуться на відкрите засідання тимчасової президії

Представник у тимчасовій президії від партії "Свобода" Любомир Мельничук, у свою чергу, закликав Андрія Садового не тягнути час, адже перед містом стоять дуже складні виклики:

"Ми хочемо якнайскоріше запустити роботу ради: прийняти присягу голови, обрати секретаря, сформувати комісій. Немає часу на кулуарні ігри та політичні забави, адже ми бачимо ситуацію з пандемією, бачимо, що не прийнято бюджет. Ці рішення необхідно ухвалювати терміново.

І ще один момент. Ми розуміємо, що цю сесію міський голова хоче перетворити у великий бенкет, але треба розуміти ситуацію. Звісно, традицій треба дотримуватись і гостей треба закликати, але слід розуміти, що зараз в розпалі карантин і треба скромніше підходити до цього".

Петро Адамик доповнив його та висловив здивування, що для Андрія Садового важливі не стільки зміст, як форма наступного засідання ради:

"Навіть соромно казати, але для міського голови найважливішим питанням був тортик, який має бути на сесії. Він запросив нас на зустріч, побув на ній 20 хвилин і побіг до київських гостей. Натомість далі приходили його чиновники і депутати, які по черзі говорили щось своє".

Також члени президії відзначили, що всі депутати, окрім двох, про яких згадує ТВК, вже вважаються такими, що обрані та заприсяжені.

"Те, що вони не прийшли на попередню сесію, нічого не змінює. На ній голова ТВК зачитав прізвища усіх депутатів, і з цього часу вони стали обранцями. З цим ніхто не сперечається. Ми бачимо лише політичні заяви щодо засідання та президії, але всі розуміють що вони легітимні, як і набуття повноважень депутатів", – зазначив Любомир Мельничук.

Щодо нових кадрових пропозицій, то Петро Адамик відзначив, що вони не обговорювались, оскільки для Андрія Садового та його чиновників найважливішим є його присяга:

"Андрій Іванович є майстром психологічних етюдів. Він запропонував "ЄС" посаду секретаря ради після того, як пропонував її ще чотирьом людям. Просто нам він це зробив публічно, а іншим – ні. Така його гра. Але вона нічого не змінює. У нас є бачення конфігурації ради, яка працюватиме на благо громади. І в ній братимуть участь усі здорові сили.

Ми, як партія, яка перемогла на виборах, могли б претендувати на всі посади, але в нас інше бачення спільної роботи. Та, якщо міський голова потребуватиме кваліфікованих кадрів, то ми з радістю йому їх запропонуємо. І в заступники, і у виконавчі органи влади, і в комісії. Ми прагнемо стати гарантом справедливих правил гри".

Також присутні висловились щодо позиції двох партій, а саме "Самопомочі" та "Голосу", які ходять на закриті зустрічі, але чомусь ігнорують відкриті і публічні заходи.

"Ми вчора звертались до тих депутатів, які зараз залежні від позиції міського голови з тих, чи інших причин, щоби вони поважали себе, як рівні серед рівних і розуміли, що вони мають право на свою думку. Але я розумію, що важко мати її, коли ти є чиновником і твоя премія залежить від розчерку пера міського голови. Щодо позиція партії "Голос", то вони прийдуть на сесію на дату, яка буде визначена", - зазначив Петро Адамик.

Також депутат особливо наголосив на двох важливих моменти, яких вдалося досягнути проведенням сесії 24 листопада:

"По-перше, припинились нічні сесії з "дерибаном" землі по містах і селах, що ввійшли у Львівську ОТГ. І друге, не повторився сценарій Тернополя, де після перерахунку голосів у "Слуг народу" з 4,7% стало 5,1. Останній суд щодо оскарження виборів у міську раду завершився у ніч, напередодні нашої сесії".

Нагадаємо, політичне протистояння депутатів більшості, яку сформували "Європейська Солідарність", "Варта" та "Свобода" розпочалося відразу після перемоги Андрія Садового на мерських виборах 22 листопада. Тоді депутати звернулися до ТВК з вимогою скликати перше засідання сесії вже 24 листопада. На ньому з'явились лише представники більшості, які прийняли присягу та сформували тимчасову президію. Андрій Садовий та депутати "Самопомочі" і "Голосу" проігнорували це засідання, натомість називали його спробою "узурпації влади".

Криза, здавалося б, минула вже наступного дня, 25 листопада, коли тимчасова президія разом з Андрієм Садовим зібрались на погоджувальну раду, а через кілька годин ТВК оголосила офіційні результати виборів міського голови. Та рішення про наступне засідання сесії, складання присяги мером і рештою депутатів й кадрові питання мали вирішуватись на засіданні погоджувальної ради у понеділок.

Та вчора так і не було прийнято жодного рішення, то ж тимчасова президія провела чергове засідання сьогодні, де й були офіційно затверджені дата наступного засідання та його порядок денний.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
07:00
Огляд
блокада кордону
Кордон розблоковано, та чи надовго: все що варто знати про блокування польського кордону
2024, п'ятниця
26 квітня
22:55
Як в Мукачеві виглядатиме нова автостанція. Фото
22:33
Булінг
Булінг у франківському ліцеї: директорка постане перед судом
22:14
У Рівному демонтували монумент радянським солдатам
У Рівному демонтували монумент Вічної слави
21:53
Франківчанка Вероніка Вельч, дружина Сенцова, очолила український офіс Amnesty International
21:35
"Поверніть, як було": у Львові створили петицію, щоб змінити ОДР на вул. Кубійовича
21:18
Передвеликодня толока: у Луцьку дві тисячі людей взялися прибирати місто
21:00
На Франківщині перевернулася швидка
На в'їзді у Калуш перекинулося авто швидкої, є травмовані
20:45
Бути корисними: у Франківську художники за донати для ЗСУ малюють портрети людей
20:28
допомога військовим
Громада Львова передала військовим системи РЕБ, квадроцикли та акумулятори
20:13
Зникла безвісти: на Тернопільщині розшукують 33-річну жінку, яка має проблеми зі слухом
19:55
Банківська картка
Загрожує до 8 років тюрми: тернополянка знайшла чужу картку та пішла на шопінг
19:38
На Львівщині мобільний центр забору крові за рік роботи врятував 16 тис. людей
19:29
бурштин
На Волині з'ясували, скільки бурштину пропустили за кордон українські митники за три роки 
19:15
онкохірург Олег Дуда
Львівський обласний онкоцентр отримав нового керівника
18:57
новини Рівненщини
На Рівненщині патрульні відшукали 80-річного чоловіка з проблемами з пам'яттю
18:44
новини Львова
У Львові до Великодня планують завершити ремонт центру з працевлаштування людей з інвалідністю
18:31
Оновлено
У Луцьку хлопця вдарило струмом на даху залізничного вагона
У Луцьку помер 14-річний хлопець, якого уразило струмом на даху вантажного вагона
18:27
Огляд
Сонце
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 26 квітня, завтра, тиждень
18:12
новини Львова
У Львові на місяць закриють на ремонт частину вул. Уласа Самчука
17:55
новини Волині
На Волині судитимуть водія, який п'яним скоїв смертельну ДТП
17:38
новини Закарпаття
В Ужгороді коштом благодійників встановлять пам’ятник князю Корятовичу на однойменній площі
17:27
Ексклюзив
вугілля
У Львівській ОВА розповіли, кому можна збувати червоноградське вугілля після руйнування вугільних електростанцій
17:25
новини Львова
Співпраця у сфері медицини, культури, економіки, освіти: у Львів приїхав посол Німеччини Єґер
17:16
Новини Західної України
На Прикарпатті засудили донеччанку за спробу вбивства та викрадення дітей
16:58
ноини Львова
Кілька вулиць Львова до 10 травня будуть без води: перелік
16:46
нагородження "Почесним знаком Святого Юрія"
У Львові 25 військових посмертно нагородили "Почесним знаком Святого Юрія"
16:30
Що відбувається із 3-D школою у Львові, яку планували відкрити 5 місяців тому
16:23
новини Тернопільщини
На Тернопільщині лісник незаконно зрубав дерева на понад 170 тис. грн
16:10
Наталія Тарабалка, військова капеланка, мати загиблого льотчика
Мати легендарного загиблого льотчика із Прикарпаття стала капеланкою
15:57
податки
Керівника ЖБК на Буковині судитимуть за несплату податків на майже 11 млн грн
15:53
цибуля
Чому в Україні деякі фермери роздають цибулю безплатно, а в супермаркетах – імпортна
15:40
Воїни волинської ТрО підірвали окупантів, які сховалися на автобусній зупинці
Воїни волинської ТрО підірвали окупантів, які сховалися на автобусній зупинці
15:26
гурт "Бетон" на благодійному концерті у Києві
Львівський гурт "Бетон" зібрав на концерті в Києві понад 100 тис. грн на імпланти
15:15
У Львові американські лицеві хірурги оперуватимуть воїнів з травмами обличчя
15:06
"Львіввугілля"
Зі знищенням Трипільської ТЕС Львіввугілля втратило єдиного споживача, –  профспілка
14:59
Українець письмово відмовився від мобілізації через особисті обставини: як його покарали
14:45
Забудовники пообіцяли представити юридичний механізм: як просувається справа "Рубікону" у Львові
14:29
Усеін Бекіров
У Львові відбудеться концерт відомого кримськотатарського піаніста Усеіна Бекірова
14:14
На Закарпатті чоловіки в масках вдерлися в будинок пенсіонерки, зв'язали її й вимагали гроші
На Закарпатті чоловіки в масках вдерлися в будинок пенсіонерки, зв'язали її й вимагали гроші
Більше новин