Студенти створили онлайн-ресторан зі стравами, які допомагали українцям вижити за часів Голодомору

Про страви студентам розповіли люди, які пережили страшний голод.

Затеруха з перетертої кори дерев, паляниці з лободи, хлібці зі соломи – ось далеко неповний перелік страв з онлайн-ресторану зі стравами, якими харчувалися українці у голодні роки. Створили його студенти Української академії лідерства напередодні дня пам'яті жертв Голодомору. Про це інформує Українська академія лідерства, передає "Еспресо.Захід".

Ціна кожної страви – це врятовані людські життя. Частину рецептів створили власне за спогадами власних дідусів та бабусь, яким вдалося вижити, розповідають ініціатори проєкту.

"Бабуся розповідала, як кору дуба або берези перемелювали у ступці з коренем лободи чи комишів, стеблом кульбаби або ромашки – і так пекли коржі. Я віддирала цю кору холодними руками й думала: як це робила моя бабуся, яка не їла декілька тижнів? Вона все життя вчила мене не викидати хліб і не гратися з їжею", – розповідає  студентка академії Ілона Котовщик, чия родина пережила Голодомор на Київщині.

Проєкт "Непораховані з 1932" був заснований у 2017 році у форматі вуличного ресторану спільно з комунікаційною агенцією Gres Todorchuk. Його назвали на честь мільйонів українців, які загинули під час Голодомору – штучного голоду, створеного радянською владою в 1932-1933 роках. Досі невідома остаточна кількість осіб, яких знищила радянська влада, вони назавжди лишились непорахованими.

Проєкт реалізували в Ізраїлі, Бельгії та Україні командою та студентами академії. Метою було поширити знання про Голодомор, аби більше людей дізнались про злочин проти людяності радянської влади і щоби більше країн визнали Голодомор геноцидом української нації. Онлайн-ресторан став його продовженням у час карантину.

Фото: скріншоти із онлайн-ресторану пам’яті "Непораховані з 1932"

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал