"Лабіринт" як шлях до себе

У галереї Львівської Національної академії мистецтв новий проєкт

Графічний "Лабіринт" заполонив простір галереї Львівської Національної академії мистецтв аж до 23 жовтня. Саме під такою назвою тут відкрилася перша персональна виставка минулорічної випускниці кафедри монументального живопису цієї галереї Софії Купецької, інформує Еспресо.Захід.

Як прокоментував нам співкуратор галереї ЛНАМ Юрій Новачинський, ця виставка планувалася ще до початку введення карантину, однак мав бути інакший проєкт, ніж зараз показує молода художниця. "Якщо чесно, Софія Купецька дуже нас здивувала, і здивувала позитивно, – каже Юрій Новачинський. – Як на мене, вона за цей рік зуміла зійти з проторених шляхів, осмислює своє місце в мистецькому середовищі, шукає відгомону зовнішнього світу у власній суті. А відтак підходить до того, що зображує вже більш виважено, по-дорослому, а тому робить якісний стрибок уперед. І це тішить".

"Поки я вчилася в академії, то підпорядковувалася певним вимогам. Зокрема, ми багато малювали людей, – зізналася нам Софія Купецька. – А коли необхідність у цьому відпала, я зазирнула в себе й побачила, що експерименти на основі природи мені цікавіші. Ця виставка – результат власних переосмислень. І я ще досі переживаю святковий настрій, що мені це вдалося".

А в анотації до виставки Софія Купецька підкреслила: "Цей проєкт – про відносини між людиною та місцем, про свободу та простір, амбівалентність, розгубленість, щастя, втрату. Це не пошук абсолюту, не усамітнення. Це пошук зв’язку, потреба у злитті всередині та зовні, відстані та близькості".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал