Еспресо. Захід

Попереджений – значить озброєний: львівська астрологиня про гороскопи

Юрій Мартинович
27 січня, 2021 середа
10:04

Чимало людей щодня читають гороскопи. Хтось вірить у них, а хтось скептично ставиться, але нікого не залишає байдужим таке знання про майбутнє.

Ольга Савіна – молода артистка театру. Дівчина родом з Нікополя, але вже півтора року працює у Львівському національному академічному театрі опери та балету. Під час карантину професійно зацікавилася темою, яка з дитинства її дуже приваблювала, – астрологією.

Журналіст "Еспресо.Захід" поспілкувався з Ольгою Савіною про секрети астрології. 

Олю, звідки любов до езотерики? 

Варто почати з того, що з дитинства завжди мала свій особливий погляд. Коли інші дивилися на якийсь старий будинок і говорили про гарну архітектуру, то мене цікавили не стіни, а хто там мешкає, яка там історія, чи живуть там привиди? Тобто відколи пам’ятаю себе, було зацікавлення якоюсь містикою та таємницями. До того ж, моя мама займається регресологією, а ця дисципліна пов’язана з вивченням і пробудженням попередніх життів людини. Стосовно гороскопів, то завжди читала їх. Однак лише в коледжі знайшла свій справжній гороскоп, відтак стало щоденним ритуалом читати його і зіставляти з життям. 

Астрологія подібна на віру, але має наукове підґрунтя

Розкажи, як почала вивчати астрологію?

Коли тільки почала шукати інформацію, то читала все про астрологію. Скажу, що половина з того, що є в інтернеті на цю тему, – то "шлак", треба вчитися фільтрувати інформацію. Найкраще – звернутися до перевіреного спеціаліста, який своїми порадами може відкрити найважливіші аспекти й допомогти не загубитися та не заплутатися.

Повноцінно почала займатися астрологією, коли в Instagram випадково натрапила на пост своєї знайомої, яка дуже рекомендувала одну астрологиню. Подруга була в захваті від того, що її прогноз на рік був дуже точним. Вирішила спробувати, бо мала на той час багато внутрішніх протиріч. Ми поговорили телефоном. Я надала потрібні дані, і спершу вона склала мій гороскоп народження, а вже опісля – прогноз на рік. Саме ця астрологиня запропонувала мені самій вивчити згадану галузь. Мабуть, вона щось у мені відчула, бо іншим моїм знайомим, які замовляли в неї гороскоп, такого не пропонувала. Порадила декількох людей, я перевірила їх і знайшла одну жінку, яка навчила азів і стала наставником.

Спершу вона скинула пробні заняття, які треба було пройти, щоб почати займатися. Мені це дуже сподобалося, до того ж у період карантину мала достатньо часу. Бо це такі заняття, які потребують декількох годин щодня, багато знань, які треба вчити. На хорошому рівні пройшла гороскоп народження. Навчилася будувати космограми. Коли потім робила їх знайомим, то була спокійною, але коли незнайомі люди почали звертатися, то було трохи лячно. Бо це також велика відповідальність за слова, які можуть вплинути на чужі життя. Але гороскопи життя сходилися, і це додавало впевненості, що рухаюся в правильному напрямку. Я навіть складала іспити в цієї астрологині, в якої вчилася. Тобто справжня астрологія – це серйозна річ.

Чи треба мати якісь особливі здібності, щоб займатися астрологією? Чи кожен може? 

Як і в кожній справі, головне – бажання вдосконалюватися. Водночас потрібно розуміти, що астрологія – це езотерична наука. Багато людей узагалі будуть сперечатися про те, чи можна назвати це наукою. На мою думку, астрологію потрібно розглядати радше як певну віру. Хтось може вірити в Бога, хтось у Великий вибух, а хтось – у Всесвіт і його закони, які пов’язані з планетами, зірками, знаками зодіаку, датою та місцем народження. Я вірю в це, і багато вчених вірили та придумали різні знання, за допомогою яких і вираховують ті чи інші гороскопи. Бо астрологія – це багато різних формул, які зараз вираховують програми. Завдання астролога – вміти трактувати результати. У трактуванні є значною мірою суб’єктивізм, коли астролог визначає, що з того всього є вартим і що потрібно сказати людині. Безперечно, як і в будь-якій справі, треба мати до того любов і талант. Але якщо говорити про якусь екстрасенсорику, то ні. Хоча треба мати добру інтуїцію, щоб вибрати саме ту інформацію, яка потрібна людині. Часом люди просять: а скажи, що мене чекає, і я тобі скажу, чи воно дійсно станеться. Це смішить, бо я ж не бачу майбутнього, а лише допомагаю розібратися з тим, що може на нас чекати, до чого ми схильні та що з цим робити. Тобто не витрачаю часу на людей, які сприймають це як жарт. 

В Україні є значний інтерес до астрології 

Але цікаво, що багато з тих, хто сміється, насправді десь час від часу зазирають у гороскопи...

Дійсно, в нас в Україні інтерес до астрології значний, особливо до різних гороскопів. Думаю, це щось на зразок водіїв, які не вірять у Бога, але мають у машині іконки, типу: а може, допоможе і врятує? Також інтерес до астрології зростає, коли перед країною, організацією чи людиною постає багато викликів. Тоді схильні шукати допомоги й порад будь-де. Але на загал українці цікавляться астрологією, навіть чимало успішних людей у різних сферах ухвалюють певні рішення після того, як порадяться з астрологами. Деякі навіть бояться розголошувати публічно свою точну дату й місце народження, щоб їм не склали гороскоп без їхнього відома.

В астрології є якісь рівні? Як ти описала б свій рівень знань з астрології на цей момент?

Астрологію можна вивчати все життя. Що більше досвіду, то краще. Наразі я лише початківець і складаю гороскопи народження. З часом планую складати й інші гороскопи, для прикладу, гороскоп сумісності, який доволі популярний серед молодих пар. Я прийшла в астрологію не для того, щоб стати популярною й заробляти на тому якісь космічні гроші. Ні, для мене це в першу чергу розвиток, можливість дізнатися щось нове про себе й інших, упевненість у собі й наступному дні. 

Трактування космограм

Що насамперед вивчає початківець в астрології? Розкажи про ази розуміння планет і зірок.

Для початку, коли хтось починає займатися астрологією, то обирає, яка йому ближча – західна чи східна. Мені більше до душі західна, східна ведична астрологія мені не зовсім зрозуміла. Є різні програми зі складання гороскопів. Також треба вибрати, яка даватиме найкращі результати й буде зрозумілою.  

Ці програми виглядають так. Є коло, на ньому – знаки зодіаку, будинки гороскопів, планети й те, в якому знаку зодіаку ці планети перебувають. Завдяки цьому можна зіставити характеристику людини. Наприклад, космограму нинішнього дня. Коли ми дивимося гороскоп народження якоїсь людини і вводимо її дані, то бачимо весь її світ, можливості, можемо сказати, що в людини є, чого немає, над чим треба працювати, а чого краще взагалі не чіпати.

В астрології ключову роль відіграють планети, зірки мають другорядне значення. Хоча й не всі планети відіграють головну роль у нашому житті. Бо є планети ближні, є дальні. У ближніх цикл швидший, у дальніх – більш повільний. Не всі цикли далеких планет можуть вплинути на людину. 

Коли ми народжуємося, то планети перебувають у певній точці. У кожного зодіаку є "свої" планети, які в той чи інший період в іншому положенні. Є планета, яка керує знаком зодіаку. Вона показує те, що людина вже має. Є екзальтуюча планета, яка дає щастя і допомагатиме протягом життя. Якщо людина ще більше її розвиває, то це буде посилюватися. А є "планета у вигнанні" – коли людина думає, що в неї немає тих чи інших природних якостей. Для прикладу, Венера у вигнанні. Людина думає, що некрасива, не вміє любити, але це не так. Треба боротися з цим вигнанням, виявляти якості знаку зодіаку, в якому перебуває ця планета. Для прикладу, Венера в Овні перебуває у вигнанні. Овен – це сильна особистість, яка може постояти за себе, захиститися та проявити себе. Але для Овнів важливо відчути свою цінність, тоді страхи розвіюються і розквітає відчуття краси та вміння любити. Тобто та чи інша планета може дати дуже хороший результат за умови якісного пропрацювання.  

Є ще четверте положення – це падіння планети, коли відповідних якостей у людини немає. Але це теж пропрацьовується. Астрологія дає розуміння цього всього і показує, як виправитись, як пропрацювати силу волі, щоб змінити свій світ. 

Ще часто можна прочитати про славнозвісний ретроградний Меркурій…

Так, якщо читати все в інтернеті, то Меркурій у нас вічно ретроградний і люди його завжди бояться. Тому часто можна почути від декого, мовляв, у них нічого не вдається, бо ретроградний Меркурій. Однак насправді – ні, річ не в цьому. Деякі астрологи спекулюють на тому, говорячи, що все погано через цей Меркурій. Але Меркурій відповідає за комунікацію та наші думки. Так, можуть виникати якісь проблеми, але точно не в усіх людей. Бо є люди, в яких від природи пропрацьований цей Меркурій і вони навіть не відчують його впливу. Так само – з іншими планетами. Тому, коли читаєте десь, що ретроградний Меркурій і все буде погано, то не спішіть робити висновки й вірити цьому (усміхається).

В астрології багато шахраїв

Тобто є чимало шахраїв і неправдивої інформації, пов’язаної з астрологією?

Саме так. Тому треба перевіряти інформацію. Щодо шахраїв, то якось сестра скинула акаунт астролога, який мав багато підписників і дуже швидко робив космограми. Там, умовно кажучи, треба було просто поставити плюсик – і тобі вже розповідали щось важливе про тебе. Сестрі скинули у відповідь, що у неї якась погана енергетика та чакра, що її чекає щось недобре, а хочете знати більше – заплатіть, і ми вам усе розповімо. Я перевірила, і мені у відповідь скинули такий самий текст. Багато хто використовує довірливість людей у своїх цілях, таким чином заробляє за рахунок неправдивої астрології. Тому треба бути уважним і перевіряти інформацію. Особливо, якщо ви схильні довіряти, бо тоді ви надто близько до серця будете сприймати всю ту інформацію, яка може бути абсолютно неправдивою і негативно вплинути на ваше життя та самопочуття. На жаль, багато людей часто люблять переносити відповідальність із себе на когось, на якісь магічні речі, скажімо, заячі лапки для удачі чи іконки в машині. Такі люди і стають жертвами шахраїв, бо не виробили в собі силу волі, впевненість, що вони знають і контролюють ситуацію.

А стосовно понеділка? Теж часто все списують на те, що ось понеділок, і тому нічого не вдається. 

У понеділок якихось важливих справ справді не варто робити. Бо понеділком керує Місяць, а це емоції та різноманітні пертурбації. Однак, звісно, неможливо просто увесь понеділок провалятися в ліжку. Є така порада: варто починати свій тиждень думками не з понеділка, а з неділі. Бо неділя – це сонце, відпочинок, розслаблення. Знову-таки, якщо якісно пропрацьовувати, тоді день нічого тобі не робить. Буває, що люди так потужно пропрацьовують свої знаки зодіаку, що вже не у владі зодіаку і цих планет. Це настільки високодуховні люди, що стають наставниками, допомагають іншим. Вони самі керують власним життям. Таких людей дуже мало. Вони нагадують персонажа Нео з фільму "Матриця" – перероджені до нового життя, готові керувати ним і відповідати за свій вибір. 

Пропрацювання карми і фатальні точки

Що ще є важливим в астрології, крім розміщення планет?

Окрім розміщення планет, є ще Місячні дні, які впливають на життя людини, на наш характер. Точки асцендента та десцендента від яких багато залежить. Зодіак показує 12 основних сфер життя. Рухаємося ними, коли дивимося на свою космограму. Є ще також карма. Багато хто думає про карму як про щось апріорі погане, мовляв, не можна йти попри карму, не можна її виправити. Та основне в астрології те, що в ній усе пропрацьовується. Так, є карма негативна й позитивна. Коли десь у попередніх життях чи перевтіленнях робив щось погане. Коли, для прикладу, чорний Місяць у Терезах, то під ним народжений міг у попередньому житті зраджувати чи йти проти правосуддя. Є три рівні карми: перший рівень – коли людина продовжує робити те саме; другий рівень – коли  з людиною так поводяться; і третій рівень – коли вона це все пропрацювала й усе йде добре. Зі знаку зодіаку можна дізнатися, що треба пропрацювати. Є позитивна карма, для прикладу, білий Місяць у Водолії. Людина – вірний друг, реформатор, придумує щось нове, відкрита, дружелюбна. Тоді їй залишається продовжувати це робити. Якщо білий Місяць у Леві, то цій людині в жодному разі не можна робити аборти. Бо в Левів народжуються дуже світлі й хороші діти, які принесуть у цей світ щось хороше. Якщо людина зробить всупереч, це матиме наслідки. 

Також в астрології є фатальні точки, які говорять, що тут треба змиритися, робити так і все. Покора теж пропрацьовується, коли приймаєш і відпускаєш свій тягар. З фатальними точками найважче у плані пояснення їх людям. Бо це делікатна інформація, яку потрібно вміти правильно донести, щоб людина зробила правильні висновки.

Які можуть бути фатальні точки?

Коли мені робили прогноз, то сказали про те, щоб була обережною за кермом, а краще взагалі б не водила машину. Це моя фатальна точка. У мене в житті так склалося, що ніколи не мала особливої любові до керування автомобілем. Якийсь підсвідомий страх сідати за кермо завжди був і є присутнім. Відповідно, знаючи цю інформацію, я тепер краще розумію себе і не прагну отримати посвідчення водія, краще поїду на таксі чи піду пішки. Тобто фатальні точки – це не означає кінець, це означає, що ти попереджений, а значить озброєний. 

Або розповім ще одну історію. Якось на прийомі в знайомого лікаря ми розговорилися про астрологію. У нього теж багато знайомих астрологів. Він розповів, що їхні поради його врятували. Вони визначили, що в нього фатальні точки пов’язані зі снігом, катанням на лижах. Знаючи це, чоловік усе одно поїхав на лижі. Був сильний туман, погана погода. Його знесло і, якби він не вивернувся як слід, то точно міг би зробити собі щось погане... Лікар розповів, що пам’ятав про цей фатум, тому був удвічі обережніший і зміг згрупуватися в потрібний момент, щоб нічого собі не зламати.

Астролог – це також психолог 

Цікаво. Тобто астрологія не трактує майбутнього як чогось доконаного? Майбутнє все одно залишається відкритим і залежить від нас. Бо навіть цей фатум, цю фатальну точку можна пропрацювати і вберегтися? 

Так, усе починається від нас. Ми справді можемо змінювати своє майбутнє, знаючи поради, які може дати нам астрологія. Майбутнє не є доконаним, воно в процесі, і наші дії та думки впливають на нього. Але знову-таки, є речі, яких неможливо уникнути, тому треба вміти їх приймати, розуміти. Бо, по суті, немає нічого доброго чи поганого, є новий досвід, який потрібно вміти приймати. Власне в цьому астрологи і нагадують психологів, бо ми теж маємо пояснювати дуже делікатні теми.

Психологи працюють з минулим, а ви – з майбутнім...

Не погоджуюся, що ми працюємо лише з майбутнім. Ми працюємо і з минулим людини, бо без минулого він чи вона не знатиме, що робити зі своїм майбутнім, як зробити його кращим. Тому важливим є гороскоп народження, який розповідає про саму людину, тобто про її минуле, минулі життя, схильності тощо. Ти маєш розуміти, як донести інформацію, щоб людина задумалася і зробила висновки для себе. До астрологів і психологів приходять ті, які хочуть щось змінити, але не всі готові для цього щось робити. Люди приходять, загоряються ідеєю щось змінювати, але відкладають, і так воно все згасає. Тому для деяких таке знання – це розвага, а для інших – це віра й допомога. Якщо людині цікаво, то й мені цікаво з нею працювати. 

Стосовно карт Таро, чи це теж астрологія?

Таро – трошки інше. Хоча це теж ізотерика і переплітається з астрологією. У гороскопах за картами Таро важливо поставити чітке і зрозуміле питання, тоді й відповідь буде зрозумілішою. Щоправда, коли люди ставлять собі ці питання, то часто відповідь – так, треба щось змінювати. Бо той, кого все задовольняє, не буде про це задумуватися й запитувати поради у Всесвіту. 

Астрологія – це розуміти краще себе і світ

До речі, як рідні та друзі ставляться до твого хобі? Взагалі, як тобі це поєднання – театру й астрології? Скажімо, можеш не піти на роботу, бо планети кажуть, що не варто сьогодні?

Рідні ставляться з розумінням. Як я вже казала, мама теж займається ізотерикою. Тато доволі скептичний до цього, але він не говорить нічого поганого про астрологію і моє захоплення, бо знає, що я Овен і однаково зроблю так, як захочу (усміхається). Більшість моїх друзів зацікавилися. Одиниці можуть дуже саркастично казати, мовляв, наворожи мені щось. Та на загал, не відчуваю незручності, коли розповідаю про астрологію. 

Стосовно роботи в театрі, то звісно, що думаю крізь призму нових знань. Але не можу не піти працювати, бо так кажуть планети. Робота є робота. Звісно, коли знаю, що сьогодні якийсь несприятливий день, то просто буду готова й налаштовуватиму себе так, щоб він став сприятливим. Астрологія – це не означає бути закритим і дотримуватися якихось догм, це означає розуміти себе і світ краще, бути більш пристосованим і змінювати життя в позитивному руслі.

Чи ти робила якийсь загальний прогноз на цей рік? І як узагалі роблять такі прогнози для цілих країн?

Спеціального прогнозу на цей рік не робила. Але зараз починається ера Водолія, а це новизна, реформи і дружба. Гороскопи країн роблять так. Беруть дату проголошення незалежності, яка стає днем народження. А далі – формули ті самі, що й для людини. Так само з різними фірмами. Бувають випадки, що фірма погано працює. І коли вже не знають, що робити, звертаються до астрологів. Ми пояснюємо, що, до прикладу, дата заснування компанії чи відкриття магазину була несприятливою. Тоді, за можливості, бізнесмени змінюють документи, переписують усе, щоб змінити вплив Всесвіту. 

Які найближчі плани?

Я навчаюся в Києві на кафедрі хореографії в університеті ім. Драгоманова. Треба там усе скласти, маю ще написання диплома. Плюс робота в театрі. Із закінченням локдауну знову будуть виступи. Звісно, що продовжуватиму розвивати свої вміння в астрології та вивчатиму нові знання. Бо вірю в це й мені це подобається. 

Фото надані Ольгою Савіною

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
22:52
Бійці львівської ТрО підпалили ворожу БМП, яку окупанти залишили посеред дороги тікаючи
Бійці львівської ТрО підпалили ворожу БМП, яку окупанти залишили посеред дороги тікаючи
22:33
світлофор у Луцьку
У Львові для незрячих пішоходів зі світлофорів звучатиме шум потяга
22:14
Андрій Антонищак
Львів 29 березня попрощається з екснардепом та полковником Андрієм Антонищаком
21:56
Бійці 100-ї бригади з Волині показали, як знищують фортифікаційні споруди росіян
Бійці 100-ї бригади з Волині показали, як знищують фортифікаційні споруди росіян
21:38
Рівненщина ініціює включити поліську дудку-викрутку до списку культурної спадщини ЮНЕСКО
21:18
газова плита, газ
На Львівщині майже 400 абонентів залишаться без газу. Адрес
21:00
Львівські митники зупинили на кордоні Audi Q7 з технікою Apple на мільйон гривень
Львівські митники зупинили на кордоні Audi Q7 з технікою Apple на мільйон гривень
20:57
На Волині зникла 15-річна студентка, яка пішла з гуртожитку і не повернулася
20:39
новини Львівщини
На Хмельниччині судитимуть експосадовицю банку, яка привласнила 8 млн грн виплат родин загиблих військових
20:21
Забезпечити безпеку природи: у Львові затвердили нову екологічну програму
20:03
На Закарпатті співробітник патрульної поліції вчинив смертельну ДТП
19:45
новини Хмельницького
На Львівщині авто збило двох дітей на самокаті, одна дівчинка загинула
19:30
блокпост
На Волині демонтували 12 недіючих блокпостів
19:16
Доступні ліки
У Львові дорослі люди зможуть безплатно отримати ліки від спінальної м’язової атрофії
19:03
На Волині чоловіка підозрюють у сутенерстві і втягненні в проституцію жінок
18:58
ноутбук
Вилучене та конфісковане рішеннями суду майно на Рівненщині передали на потреби військових
18:44
лікарня швидкої допомоги
Перше медичне об'єднання Львова будуватиме фармзавод
18:30
трамвай у Львові
Львівелектротранс першим серед перевізників міста отримуватиме оплату за виконану роботу
18:14
новини Рівненсько області
На Рівненщині знайшли зниклого безвісти жителя Вараського району
18:05
У центрі Львова за понад 5 млн грн реставрують палац Бесядецьких
17:51
психічне здоров'я
Львів отримає €1,5 млн від Фландрії на будівництво центру психічного здоров’я
17:38
McDonald's
McDonald's запропонували відкрити ресторани на Закарпатті не лише в Ужгороді та Мукачеві
17:25
Новини Рівненщини
На Львівщині судитимуть наркозбувачку, яка щомісяця постачала у різні міста країни близько 20 кг наркотиків
17:18
домашнє насильство
Вимагав віддати пенсію: на Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який систематично кривдив свою бабусю
17:09
граната
Вимагав 250 тис. євро, погрожуючи вбивством близьких родичів: тернополянину повідомили про підозру
17:00
Огляд
Купила квартиру за 3,5 млн грн і заробила понад 1,8 млн грн: що задекларувала голова дитячого медичного центру Олена Козлова
16:59
Оновлено
виставка "Тут був мій дім"
Куди піти у Львові із 25 по 31 березня: Jam session у Дзизі та концерт Квартету Петра Балога
16:59
Огляд
хмари
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 28 березня, завтра, тиждень
16:42
Воїни волинської ТрО на сході України знищили "буханку" росіян
Воїни волинської ТрО на сході України знищили "буханку" росіян
16:35
Бурштинська ТЕС
Під час обстрілу 22 березня постраждали всі блоки Бурштинської ТЕС, – ДТЕК
16:25
Львів
У Львові мешканці гуртожитку на Тичини зможуть приватизувати своє житло
16:12
новини Прикарпаття
В селі на Прикарпатті підтвердили факт забруднення води у річці Бистриця-Солотвинська
16:03
школяр
У Львові при школах створять піклувальні ради
15:50
У Львові попрощалися з Ігорем Юхновським – екснардепом і Героєм України
У Львові попрощалися з Ігорем Юхновським – екснардепом і Героєм України
15:33
трамвай з прапором, Львів
Львівелектротранс оголосив міжнародний тендер на модернізацію трамваїв
15:22
новобудова на вул. Трускавецькій
Львівська міськрада підтримала петицію про заборону висоток у приватному секторі поряд з Сокільниками
15:10
У Тернополі помер артист балету Михайло Складан
14:57
У Рівному затримали рецидивістку, яка ввозила в Україну прекурсори під виглядом прального порошку
У Рівному затримали рецидивістку, яка ввозила в Україну прекурсори під виглядом прального порошку
14:42
На Тернопільщині чоловік добровільно віддав поліції арсенал зброї
14:29
затримання наркоторговців
Вилучили метамфетаміни і гранати: на Закарпатті затримали групу наркоторговців
Більше новин