Еспресо. Захід

"У 2021 році на нас чекає кілька нових хвиль коронавірусної хвороби", – лікар-інфекціоніст

Зоряна Круль
23 грудня, 2020 середа
11:40

Лікар-інфекціоніст з Ужгорода, кандидат медичних наук Віктор Петров, який заявив, що один із його пацієнтів заразився мутованим штамом коронавірусу, прогнозує, що здолати пандемію людству вдасться не раніше 2022 року.

Про той факт, що його пацієнт перехворів на нову форму коронавірусної хвороби, лікар так би й не дізнався, якби пацієнт не пройшов контрольного тестування в одній із чеських лабораторій. Тамтешні епідеміологи взялися негайно розслідувати цей випадок, адже Чехія, як і Україна, не входить до переліку країн, де зафіксовані спалахи COVID-19, викликаного новим різновидом коронавірусу. ВООЗ наразі повідомляє лише про п’ять країн – Велику Британію, звідки інфекція й почала поширюватися світом, Нідерланди, Данію, Австралію та ПАР.

Учені намагаються з'ясувати, чи може цей штам виявитися більш агресивним, ніж його попередник. За станом на сьогодні відомо, що він є більш заразним, тобто швидше передається від людини до людини. Інфекціоністи ж задаються питанням, чи не виявиться, що розроблені від COVID-19 вакцини не будуть ефективними проти британської та всіх наступних мутацій вірусу. А те, що коронавірус продовжуватиме мутувати, ні в кого з фахівців не викликає сумніву.

Журналістка "Еспресо.Захід" запитала лікаря-інфекціоніста Віктора Петрова, чи можуть справдитися ці побоювання, що чекає нас наступного року, чи стане COVID-19, як і інші ГРВІ, сезонною інфекцією та скільки разів доведеться кожному з нас перехворіти, допоки виробиться колективний імунітет.

"Мутований штам коронавірусу в Україні однозначно вже є"

Розкажіть, будь ласка, про Вашого пацієнта, який наробив стільки переполоху в українських ЗМІ.

Він легко переніс хворобу. Мутованого штаму я у нього не запідозрив. Чоловік пройшов обстеження з приводу коронавірусної хвороби і в нього виявили РНК-вірусу. Він втратив нюх, смак, але інших симптомів у нього не було. Впродовж одного дня у нього трималася температура і відчувався легкий дискомфорт у горлі та нездужання, які швидко минули. Пацієнт отримав усі необхідні документи й поїхав далі працювати за кордон. Роботодавець попросив його обстежитися повторно. Після того, як надійшли результати тестування, епідеміологічна служба автоматично розпочала розслідування. Як його лікарю, мені стало цікаво, чому мій пацієнт викликав такий інтерес у санітарних служб Чехії, що в ньому такого унікального. З’ясувалося, що у чоловіка був позитивний тест на коронавірусну хворобу нового типу. Але я дізнався про це постфактум…

"Літаки у нас літали і вчора, і позавчора. Багато людей повернулося з Лондона, Берліна, Парижа, інших міст та країн, де могли потенційно контактувати з хворими в аеропорту, інших місцях…"

Тобто Ваш пацієнт заразився за кордоном, а приїхав сюди, вже будучи хворим?

Він заразився до того, як прибув в Україну. В Україні перебував майже три тижні…

Ті обмеження, які запроваджуватиме уряд, наприклад, обмежити авіасполучення з Великою Британією (те, що тепер роблять інші країни), – вони матимуть лише номінальне значення. Літаки у нас літали і вчора, і позавчора. Багато людей повернулося з Лондона, Берліна, Парижа, інших міст та країн, де могли потенційно контактувати з хворими в аеропорту, інших місцях.

Мутований штам коронавірусу в Україні однозначно вже є. Санітарних бар'єрів для його поширення у нас просто не існує. Але хочу сказати, що при таких виражених міграційних процесах цих бар'єрів не існує ніде. Тож його поширення – це лише питання часу.

Коронавірус мутує так само, як вірус грипу? Якщо так, то, виходить, що й склад вакцини кожного епідсезону доведеться змінювати…

Обидва віруси мають схожу антигенну структуру, тобто є РНК-вмісними вірусами, які мають один ланцюг. Оцей один ланцюг дуже легко мутує. Найменша зміна генетичного коду призводить до того, що наша імунна система перестає його бачити. Або бачить, але недостатньо, а тому не здатна захистити нас від впливу хвороби.

Може трапитися так, що розроблені вакцини від COVID-19 виявляться неефективними?

Основна проблема в тому, що вакцини розроблялися у надзвичайно короткі терміни, а сама вакцинація проводиться поспіхом.

Це – погано?

Це не є погано. Просто хочу, щоб ви розуміли: ця вакцинація, яку вже проводять або планують проводити розвинуті країни, – це насправді тільки перший етап вакцинації від коронавірусної хвороби. Влітку-восени наступного року з'являтимуться нові вакцини тих самих виробників (Pfizer, Astra Zeneca, BioNTech тощо). Компанії будуть вдосконалювати свої вакцини і перезапускатимуть виробництво, щоб їх вакцина покривала всі антигени всіх мутованих штамів.

Мутація коронавірусної хвороби буде відбуватися дуже активно. Це пов’язано з географічною складовою. Кожна з популяцій має свої мутовані штами і ми цими штамами будемо постійно обмінюватися. Тож уже невдовзі, крім звичної для нас абревіатури SARS-CoV-2, з'явиться інша – SARS-CoV-3, SARS-CoV-4, SARS-CoV-10, SARS-CoV-25 і т.д., залежно від кількості мутацій.

Виходить, хворіти на COVID-19 можна скільки завгодно разів?

Ті люди, які вже перехворіли на COVID-19, швидше за все можуть хворіти на коронавірусну хворобу знову й знову, але за умови, що заразяться мутованими штамами вірусу. Їх імунна система не розпізнаватиме цю хворобу, як таку, від якої вона вже має захист.

Але сьогодні я, як лікуючий лікар, не можу відправити своїх пацієнтів на аналіз з визначення мутованого штаму. В Україні його ніде не можна зробити – ні в державних, ні в приватних лабораторіях. Немає тест-систем, здатних визначати цю мутацію і встановити, що людина хворіє на нову коронавірусну хворобу.

"У 2021 році на нас чекає кілька нових хвиль коронавірусної хвороби"

Деякі вчені заявляють, що новий штам коронавірусу є більш заразним. Водночас летальність залишається на тому ж рівні, що й була. Отже, цей різновид вірусу не є більш агресивним?

Поки що зарано робити якісь висновки. Середній показник летальності становить 2,4% і це стільки ж, як при звичайній коронавірусній хворобі, викликаній "старим" штамом. Показник летальності від COVID-19 у різних країнах відрізняється. У Німеччині це – 1,6%, у менш розвинених країнах – 6%. На показник летальності впливає рівень розвитку медичної системи, зокрема реанімаційної допомоги, кількість кисневих станцій, багато інших факторів, таких як наявність лікарів, у тому числі анестезіологів, медсестер і т.д.

Деякі фахівці не погоджуються, що новий штам є менш агресивним. Порівнюють його з вірусом грипу. Вірус грипу є більш заразним, ніж SARS-CoV-2. Показник летальності при грипі становить 4%. Але у цей відсоток потрапляють люди виключно з групи ризику. Тобто ті самі люди, яких ми намагаємося вберегти від COVID-19. Якщо ви звернули увагу, вакцинують передусім представників групи ризику: медичних працівників, викладачів, персонал хоспісів, будинків престарілих і самих людей старшого віку, які мають найбільший ризик померти від ускладнень коронавірусної хвороби. Що стосується вакцини, найбільш важливим є її психологічний аспект. Ті люди, які вакциновані, зможуть отримати хоч трохи певності у житті.

Ваш прогноз на 2021 рік: чи вдасться у наступні 12 місяців здолати пандемію?

2021 рік буде "підкидати" нам все нові й нові сюрпризи, які стосуються коронавірусної хвороби. У зв’язку з тим, що вірус мутує, нам слід очікувати кількох нових хвиль – мутовані віруси з Азії, Африки, Америки чи Європи викликатимуть нові спалахи захворювання. Тож маски, дистанція – це все й надалі залишатиметься у силі. Попри те, що розвинуті країни світу активно вакцинуватимуть своїх громадян і швидкість поширення інфекції буде зменшуватися, ми й далі хворітимемо.

Після того, як кожна людина перехворіє кілька разів різними штамами коронавірусу, – лише після того можна буде говорити про формування хоч якогось колективного імунітету. Або хоча б перехресного імунітету, щоб людина хворіла на COVID-19 легко – як застудою. Тільки тоді це захворювання перейде у категорію сезонних ГРВІ, яких в Україні реєструється понад 200. Але стосуватиметься це більше молодих людей, які хворітимуть легко. Ті, які хворіли важко (кардіологічні хворі, з ендокринними захворюваннями, ожирінням, онкопацієнти після перенесеного важкого хірургічного лікування, пацієнти, яким провели реконструктивні операції, люди старечого віку, в яких вкрай погано працює імунна система), й надалі залишатимуться групою ризику.

До свого звичного життя світ повернеться не раніше 2022 року.

"Якщо перенесений COVID-19 залишив "рубці" на легенях, то кожна наступна пневмонія, кожна наступна вірусна інфекція (будь-яка, у тому числі грип) з кожним разом буде мати дедалі важчий перебіг"

Якщо людина перехворіла на COVID-19, вдруге хворітиме легше чи важче?

Все залежить від двох факторів. Перший – це інфекційна доза. Якщо ви просто зайшли у громадський транспорт, пробули там п’ять хвилин, а через одну зупинку вийшли, то ви отримали маленьку дозу вірусу. Але якщо захворів ваш партнер, чоловік або дружина, тобто людина, з якою ви спите в одному ліжку і вона цілу ніч дихає вам в обличчя, то ви отримаєте зовсім іншу інфекційну дозу і перебіг захворювання у вас буде геть інший. Тобто яким буде перебіг, залежить від того, скільки ви вдихнете цих вірусних частинок – багато чи мало.

І другий фактор – віддалені наслідки перенесеної коронавірусної хвороби, такі як фіброз легень (т.зв. "рубці", які утворюються у легеневій тканині). Якщо людині пощастило і в неї фіброз легень не розвинувся, тоді це супер. Не бачу підстав вважати, що вдруге перебіг хвороби у неї буде важчим. Якщо не пощастило і ці рубці утворилися, то кожна наступна пневмонія, кожна наступна вірусна інфекція (будь-яка, у тому числі грип) з кожним разом буде мати дедалі важчий перебіг. Змінити щось у такій ситуації неможливо – легені, на жаль, не відновлюються.

Багато пацієнтів скаржиться на аносмію – повну втрату нюху після перенесеного COVID-19. Знайома з людьми, які втратили нюх 2-3 місяці тому, але він у них так і не відновився.

Це вказує на те, що ураження нейронів відбулося досить високо. Що я маю на увазі? На корені (спинці) носа (там, де ніс переходить у лобну кістку), розташовуються крихітні ворсинки, які сприймають всі види запахів, які ви відчуваєте або які мали би відчувати, якщо нюх втратили. Коронавірус знищив їх вщент. Потрібен час, щоб вони відновилися. А відновлюються вони повільно, зі швидкістю 1 мм на день. Після того, як виростуть знову (а це неодмінно трапиться), людина знову почне відчувати гострі запахи, поступово відновлюючи всю палітру запахів – від найбільш яскравих до найтонших "відтінків". Тобто спочатку людина відчуватиме запах спирту і хлорки, а вже згодом зможе вловити аромат парфумів, гелю для душу чи шампуню.

Відчувати т. зв. "фантомні запахи", яких насправді немає, – це взагалі нормально? Деякі люди після перенесеної коронавірусної інфекції стверджують, що відчувають неприємні запахи, наприклад горілого, і цей запах переслідує їх усюди.

Це – нормально, оскільки відновлюється нервова тканина. Тож можуть виникати запахи, при цьому не найбільш приємні – гною, крові і т.д.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал 

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
22:58
На Буковині митники вилучили понад 1000 заборонених ароматизованих е-сигарет
22:40
Через змову фірм медзаклад Тернополя переплатив 1 млн грн за телевізійні послуги
22:21
У селі біля Львова незаконно зрубали понад сотню дерев
На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який незаконно зрізав 31 дерево на 450 тис. грн
22:02
Новини Західної України
Буковинцю, який за €6,5 тис. переправляв ухилянтів до Молдови, повідомлено про підозру
21:54
вогняна веселка у Франківську
У Франківську зафіксували рідкісне природне явище. Фото
21:43
100 окрема механізована бригада
"Завдаємо окупантам колосальних втрат": волинську 100-ту ОМБр передислокували на Донеччину
21:25
На Львівщині у кількох містах і селах не буде газу. Адреси
21:18
Оновлено
"Крихкіші за скло": колекція ікон на склі Остапа Лозинського
Куди піти у Львові із 22 по 28 квітня: "Атомна русалка" й благодійні читання з поетом і військовим Артуром Дронем
21:07
онлайн-шахрайство
Шахраї видурили в мешканців Рівненщини понад 140 тис. грн
20:50
У Львові побільшає велопішохідних переходів. Де вони з’являться
20:37
Оновлено
"Завершується тестовий період", - Москаленко про затори з Сихова в бік центру Львова через зміни ОДР
20:33
новини Закарпаття
На Закарпатті зіткнулися дві автівки: поліція розслідує обставини ДТП
20:08
новини Хмельниччини
У Хмельницькому група людей збувала синтетичні наркотики, їм загрожує до 10 років ув’язнення
20:00
Огляд
Які будинки у Львові найвищі. Рейтинг багатоповерхівок над рівнем моря
19:49
ГМО
Чи вирощують в Україні ГМО-рослини. Роз'яснення Держпродспоживслужби Львівщини
19:35
новини Хмельницького
Водій, який на смерть збив чоловіка та втік з місця події у Хмельницькому, проведе за ґратами 6,5 років
19:25
Долина ірисів
Не лише Долина нарцисів: топ-10 квіткових маршрутів на Закарпатті від "професора з окопу" Федора Шандора
19:12
новини Львівщини
Ймовірна причина займання - кип'ятильник: на Стрийщині в пожежі загинула жінка
19:09
школа у Розгірче
Недобудовану школу на Львівщині продали за 10% початкової ціни
18:55
Львів 25 квітня прощатиметься із загиблим захисником Євгеном Ковпаком
18:39
Огляд
новини Львова
Вербна неділя у Львові: розклад святкових богослужінь у катедральних храмах міста
18:30
На Закарпатті чоловік поцупив банківську картку у пенсіонера та майже рік нею розраховувався у магазинах
18:13
дитячий садок
В громаді на Львівщині влітку припинять роботу всі дитячі садки
17:55
У Луцьку маршрутка врізалася у Ford, постраждала водійка легковика
17:39
До Львова з концертом приїде німецька легенда електронної музики SCHILLER
17:23
Огляд
ЗСУ
Як можна звільнитися з військової служби в час воєнного стану
17:10
УКУ
В УКУ прокоментували новий закон про реформу вищої освіти
16:56
прикордонники, прикордонник, перевірка документів
Жінка, яку розшукує поліція за підозрою у кількох злочинах, намагалася втекти до Словаччини
16:42
Житель Одещини і медпрацівниця з Рівненщини виготовляли ухилянтам фіктивні документи про інвалідність
Житель Одещини і медпрацівниця з Рівненщини виготовляли ухилянтам фіктивні документи про інвалідність
16:30
У Львові у Національному музеї покажуть "Пісню пісень" Ольги Погрібної-Кох 
16:24
Огляд
Осінь, дощ
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 24 квітня, завтра, тиждень
16:08
Житло для переселенців
У Луцьку затвердили новий порядок надання житла переселенцям
15:57
Олексій Хоміч і Олексій Стахорський
На Донеччині загинули двоє воїнів з Волині – Олексій Хоміч і Олексій Стахорський
15:41
гранати
Закарпатець зберігав вдома бойові гранати, зброю вилучила поліція
15:23
Отець Роман Мірчук
Відійшов у засвіти отець Роман Мірчук – митрофорний протоієрей і похресник Степана Бандери
15:10
Біля кордону з Румунією затримали авто з трьома ухилянтами 
14:58
наркотики
Подружжя зі Львівщини організувало наркобізнес, у них вилучили товару на 1 млн грн
14:49
електросамокати у Львові
Під Львовом сталася ДТП з інспекторкою податкової й дітьми на самокаті 
14:41
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого у тилову частину
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого у тилову частину
14:25
цистерна для пального
У "Шегинях" митники конфіскували в рівненських бізнесменів цистерну для пального
Більше новин