Еспресо. Захід

У головній ролі – Парк культури

Марія Масюк
9 листопада, 2020 понедiлок
19:46

Як парк, який створювали як ідеологічний, став міським островом свободи та культури.

Цими вихідними, 7 листопада, у Львові презентували фільм "Легенди і билиці Парку культури". Документальну стрічку транслювали з літньої сцени. Попри прохолодний темний вечір, глядачі просто неба дивилися та слухали історії Парку імені Богдана Хмельницького. Організатори зазначають, що це найоптимальніший карантинний варіант. Журналістка "Еспресо.Захід" відвідала подію.

Перший хокейний матч та Формула-1

Екскурсовод та знавець Львова Петро Радковець стверджує, що у 19 столітті парки належали заможним людям або були при монастирях. У Львові першими муніципальними стали теперішні парки імені Івана Франка та Стрийський.

Територія Парку культури належала різним людям, а значна її частина була занедбаною. Вважали, що це місце відпочинку далеко від центру міста. Впорядкували місцину на початку 20 століття. Тоді облаштували ковзанку, а згодом, 15 січня 1905-го, тут відбувся перший хокейний матч України. А ще тут були трибуни та траси для автомобільних перегонів і в 1930-х відбулися міжнародні змагання.

"Ідея створення траси для перегонів в межах міста виникла у 1929 році. Й у 1930-му були перші кільцеві перегони в місті. На змагання запросили дуже серйозних перегонників з цілого світу. Можна сказати, що це був початок Формули-1. Перегони повинні були проходити у двох містах: у парні роки у Львові, у непарні в Монако. На жаль, вже у 1934 році провести змагання не вдалося, бо почалася світова криза, відтак не було спонсорів для реалізації проєкту", розповідає директор фестивалю ретро авто LeopolisGrandPrix Володимир Кулинич.

Щоб відновити історичні змагання у Львові, у 1995 році тут відбулися перегони  на вуличній трасі "Галринг".

У стилі соцреалізму

Коли Західна Україна увійшла до складу СРСР, то Львів вважали не надто соціалістичним. Зокрема, через відсутність Парку культури, який під прикриттям симпатичних алейок і "Зеленого театру", містечка атракціонів, ще й мав би працювати з людськими головами, показувати радянську велич та монументальність. Влада поставила завдання за формою наблизити середовище Львова до радянського. "Трудящі" повинні були мати місце відпочинку. Тому у 1951 році на місці великого смітника заклали Парк культури в стилі соцреалізму з 800-метровою центральною алеєю, що символізувала шлях до комунізму, і скульптурами Сталіна та Леніна. За основу взяли Парк культури імені Горького в Москві.

Публіцист Богдан Панькевич каже, що в той час не було розваг, не було куди піти: "А коли були радянські свята (люди назвали їх масовими гуляннями), то по цілому парку виставлялися лотки з морозивом, пивом, по колу стояли столики з їжею – такий собі ресторан просто неба. На такі «гуляння» приходили, напевно, десятки тисяч людей".

Львівський хіпі Алік Олісевич пригадує, що тут чергували комсомольсько-оперативні загони, які стежили за мораллю радянської молоді: "Вони могли людей забирати за довге волосся, за атрибутику (хрестики, наприклад). Якщо дівчата ходили в коротких спідницях, то їх могли й побити, відрахувати з інституту. То було страхіття, щоб таке чинили лише за зовнішній вигляд".

Попри всі утиски, українські митці, націоналісти й неформальні та не радянські рухи знаходили тут одне одного. "Ми приходили сюди на кіносеанси, прогулювали школу. Потім сиділи на лавках, до нас приходили старші хлопці з гітарами. Тоді було дуже модно слухати The Beatles, Rolling Stones", каже Олісевич.

Художник Лев Скоп порівнює захоплення тією музикою з релігією. Пригадує, що у сьомому класі бився за те, хто кращий "бітли" чи "ролінги": "Та музика це була і радість, і сум, і горе. Я навіть на парті вирізав чуваків з гітарами. Кожен з нас марив сценою. Ми ледве не молилися на музикантів, бо такий був голод за рок-музикою. Хоча тоді її називали біґ-біт, фактично, то був рок-блюз".

До парку приїжджали з концертами різноманітні гурти й грали в "Зеленому театрі". Молодь стежила за афішами й купувала квитки. З особливим теплом та захопленням Лев Скоп пригадує вересень 1969 року, коли виступали білоруські "Пісняри": "Ми побачили хлопців з гітарами й лірами на афішах. Зразу купили квитки. Вони порвали публіку, грали в доброму рок-стилі. Виступили шикарно, їх не відпускали зі сцени".

Перекладач та музикант Віктор Морозов пригадує, що саме тут почув виступ німецьких студентів із Львівської політехніки, які виконували під тяжкий рок українську народну пісню: "Здається, то була "Ти ж мене підманула". Це мене так вразило, що я вирішив і сам робити обробки народних пісень у своєму першому гурті Quo vadis, а потім в "Арніці". На одному з фестивалів "Львівська весна" ми стали переможцями конкурсної програми й навіть отримали приз за найкращу обробку пісні "Чорна рілля ізорана". Це все було дуже приємно, бо в журі фестивалю був покійний Мирослав Скорик. Парк став паралельним світом до радянського, а не його частиною".

"Зелений театр" був одним з найбільших концертних майданчиків у Львові. Бувало, що люди сиділи в тисняві. А ті, кому не вистачило квитків або просто не мали на них грошей, перелазили через паркан або залазили на дерева. Також тут збудували палац для молоді "Романтик", де відбувалися дискотеки.

"Романтик" постав посеред зони атракціонів родзинки Парку культури. Вони функціонують з 1952-го й спочатку не були електричними, їх розгойдували вручну.

Фото:centralpark.lviv

На території парку є стадіон "Юність". Його відкрили у 1967-му. Львівський регбіст Юрій Грабовський каже, що він є одним з найкращих в Україні центром для гри в регбі. Тому тут проводять не лише загальноукраїнські змагання, а й міжнародні.

Ковток свободи

Громадська діячка та музикантка Соломія Чубай пригадує, що з початком незалежності парк став перетворюватися на місце для зібрань неформальної молоді, рокових концертів: "Тут читали уже не ідеологічну поезію. Почали відбуватися потужні культурні події, змагання, фестивалі. Ми сюди ходили й слухали на літній сцені концерти. Тут була маса рокерів. І де вони тільки всі бралися? Приїжджали з Києва, з Польщі, хтось був з Полтави, Вінниці. Тому що Львів вже десь на кінець 80-х початок 90-х був тим українським, до чого всі рухалися".

Соломія додає, що атмосфера Парку культури була ковтком свободи після совєтської окупації. І тут були одні з перших концертів Тараса Чубая з "Плачем Єремії".

 Фото: elle.ua

Парк культури лишається місцем зустрічей львів’ян. Останні 10 років тут проходить Leopolis Jazz Fest найбільший джазовий фестиваль Східної Європи. Крім того, є фестивалі: Leopolis Grand Prix, Street food sogood, кавунів.

Артдиректорка Світлана Кухарук каже, що її мрією є зробити парк головним культурним осередком міста, творити нові традиції: "Мені дуже хочеться, щоб люди приходили не лише заради атракціонів чи солодкої вати, а й відвідували спортивні майданчики. У нас є багато кінопоказів, театральних показів, пісенних та співочих фестивалів, соціальних проєктів", – зазначає вона.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
22:55
Як в Мукачеві виглядатиме нова автостанція. Фото
22:33
Булінг
Булінг у франківському ліцеї: директорка постане перед судом
22:14
У Рівному демонтували монумент радянським солдатам
У Рівному демонтували монумент Вічної слави
21:53
Франківчанка Вероніка Вельч, дружина Сенцова, очолила український офіс Amnesty International
21:35
"Поверніть, як було": у Львові створили петицію, щоб змінити ОДР на вул. Кубійовича
21:18
Передвеликодня толока: у Луцьку дві тисячі людей взялися прибирати місто
21:00
На Франківщині перевернулася швидка
На в'їзді у Калуш перекинулося авто швидкої, є травмовані
20:45
Бути корисними: у Франківську художники за донати для ЗСУ малюють портрети людей
20:28
допомога військовим
Громада Львова передала військовим системи РЕБ, квадроцикли та акумулятори
20:13
Зникла безвісти: на Тернопільщині розшукують 33-річну жінку, яка має проблеми зі слухом
19:55
Банківська картка
Загрожує до 8 років тюрми: тернополянка знайшла чужу картку та пішла на шопінг
19:38
На Львівщині мобільний центр забору крові за рік роботи врятував 16 тис. людей
19:29
бурштин
На Волині з'ясували, скільки бурштину пропустили за кордон українські митники за три роки 
19:15
онкохірург Олег Дуда
Львівський обласний онкоцентр отримав нового керівника
18:57
новини Рівненщини
На Рівненщині патрульні відшукали 80-річного чоловіка з проблемами з пам'яттю
18:44
новини Львова
У Львові до Великодня планують завершити ремонт центру з працевлаштування людей з інвалідністю
18:31
Оновлено
У Луцьку хлопця вдарило струмом на даху залізничного вагона
У Луцьку помер 14-річний хлопець, якого уразило струмом на даху вантажного вагона
18:27
Огляд
Сонце
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 26 квітня, завтра, тиждень
18:12
новини Львова
У Львові на місяць закриють на ремонт частину вул. Уласа Самчука
17:55
новини Волині
На Волині судитимуть водія, який п'яним скоїв смертельну ДТП
17:38
новини Закарпаття
В Ужгороді коштом благодійників встановлять пам’ятник князю Корятовичу на однойменній площі
17:27
Ексклюзив
вугілля
У Львівській ОВА розповіли, кому можна збувати червоноградське вугілля після руйнування вугільних електростанцій
17:25
новини Львова
Співпраця у сфері медицини, культури, економіки, освіти: у Львів приїхав посол Німеччини Єґер
17:16
Новини Західної України
На Прикарпатті засудили донеччанку за спробу вбивства та викрадення дітей
16:58
ноини Львова
Кілька вулиць Львова до 10 травня будуть без води: перелік
16:46
нагородження "Почесним знаком Святого Юрія"
У Львові 25 військових посмертно нагородили "Почесним знаком Святого Юрія"
16:30
Що відбувається із 3-D школою у Львові, яку планували відкрити 5 місяців тому
16:23
новини Тернопільщини
На Тернопільщині лісник незаконно зрубав дерева на понад 170 тис. грн
16:10
Наталія Тарабалка, військова капеланка, мати загиблого льотчика
Мати легендарного загиблого льотчика із Прикарпаття стала капеланкою
15:57
податки
Керівника ЖБК на Буковині судитимуть за несплату податків на майже 11 млн грн
15:53
цибуля
Чому в Україні деякі фермери роздають цибулю безплатно, а в супермаркетах – імпортна
15:40
Воїни волинської ТрО підірвали окупантів, які сховалися на автобусній зупинці
Воїни волинської ТрО підірвали окупантів, які сховалися на автобусній зупинці
15:26
гурт "Бетон" на благодійному концерті у Києві
Львівський гурт "Бетон" зібрав на концерті в Києві понад 100 тис. грн на імпланти
15:15
У Львові американські лицеві хірурги оперуватимуть воїнів з травмами обличчя
15:06
"Львіввугілля"
Зі знищенням Трипільської ТЕС Львіввугілля втратило єдиного споживача, –  профспілка
14:59
Українець письмово відмовився від мобілізації через особисті обставини: як його покарали
14:45
Забудовники пообіцяли представити юридичний механізм: як просувається справа "Рубікону" у Львові
14:29
Усеін Бекіров
У Львові відбудеться концерт відомого кримськотатарського піаніста Усеіна Бекірова
14:14
На Закарпатті чоловіки в масках вдерлися в будинок пенсіонерки, зв'язали її й вимагали гроші
На Закарпатті чоловіки в масках вдерлися в будинок пенсіонерки, зв'язали її й вимагали гроші
14:00
виробництво FPV-дронів у Калуші
У Калуші налагодили виробництво FPV-дронів: перші безпілотники вже проходять випробування
Більше новин