Еспресо. Захід

Трудові аферисти

Тетяна Штифурко
1 жовтня, 2020 четвер
19:44

Як заробітчанам не стати жертвами шахраїв.

"Хочу написати про аферистів, щоб більше ніхто не попався. Знайшли оголошення на сайті robota.ua, на пивзавод у Варшаві. Зробили запрошення, прислали. Гарно спілкувались, скидали фото роботи, умови проживання, сайт. Скинув номер координатора – Матеуш, поляк. Розповідав, як допоможе вже у Польщі, у Львові де буде забирати і везти у Польщу. В день виїзду номери виключені, на дзвінки не відповідають, на сайті номер змінили – додзвонились, одразу кинули трубку", – це лише одна з історій українських заробітчан у групі у Facebook, де розповідають про недобросовісних працедавців і аферистів-посередників.

Для мешканців Львова й області Польща вже не перший рік є найпопулярнішою країною для пошуку роботи за кордоном. Відповідно, й прикрих випадків, коли людей обманюють посередники, обіцяючи "золоті гори", тут також не бракує. Ось, наприклад, розповідають про шахраїв з Дрогобича: "Люди дають їм документи і завдаток у розмірі 1000 грн, щоб зробити візу на півроку. Після передачі грошей і документів аферисти пропадають, на телефон не відповідають".

Найпоширеніші види шахрайства

Багато є історій про те, як роботодавці не виплачують зароблених грошей, а працювати доводиться у нелюдських умовах. Також про перевізників, які обіцяють завезти зі Львова, наприклад, у Варшаву, але взявши гроші наперед, насправді кидають людей біля кордону. Або ж про посередників, які за певну немаленьку суму обіцяють залагодити всі питання з документами, але вже при перетині кордону виявляється, що нічого не було зроблено або що документи на роботу оформлені від фіктивних фірм.

Сплачуючи гроші сумнівним посередникам, українські трудові мігранти ризикують отримати купу проблем, залишившись і без грошей, і без роботи, а то й потрапити у ще більші неприємності в європейських країнах. Як от у випадку з фальшивими документами.

У вересні СБУ викрила на території Хмельницької та Чернівецької областей схему підробки паспортів країн Євросоюзу. "Зловмисники працювали під вивіскою турфірми, яка допомагала громадянам отримати документи для роботи за кордоном. Ділки продавали їм фальшиві ІD-картки резидентів кількох східноєвропейських країн під виглядом офіційних документів, що дають право на перебування та працевлаштування. «Липові» документи коштували в середньому 300-500 євро. Співробітники спецслужби задокументували низку фактів реалізації підроблених документів. «Турфірма» діяла приблизно два роки і до введення карантинних обмежень щомісяця виготовляла 20-30 фальшивих документів. Тепер масштаби бізнесу дещо впали", – повідомили у прес-центрі СБУ.

Як часто українські заробітчани при пошуку місця праці стають жертвами аферистів – у коментарі Еспресо.Захід розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

"Ця проблема досить поширена, бо майже щодня з’являються нові повідомлення про обманутих шукачів роботи. Жертвами шахраїв щороку стають десятки тисяч українців, і цього достатньо, аби серйозно ставитись до цього питання. Найпоширенішим видом шахрайства є обіцянка влаштувати на високооплачувану роботу в розвинутій багатій країні, де нібито можна без знання місцевої мови та без спеціального фаху заробляти великі гроші, наприклад, 3-5 тисяч євро на місяць. Для того, щоб потрапити на цю роботу, потрібно лише оплатити «послуги» компанії-шахрая, які складають приблизно 500-1500 доларів США. Людина починає рахувати, що вона відпрацює витрачені гроші дуже швидко, адже в неї буде велика зарплата, і сплачує шахраям наперед. Через деякий час компанія-посередник зникає, і люди залишаються ошуканими", – розповів він.

За його інформацією, під час пандемії в цілому кількість шахрайств знизилася, бо найбільш цікаві країни, куди хочуть потрапити на роботу українці – Німеччина, Швеція, Італія, Ізраїль, Бельгія, США і т.п., закрилися для трудових мігрантів. Більшість шахраїв пропонують роботу саме в цих країнах, беруть гроші наперед, а потім зникають. Крім того, взагалі зменшилася кількість нелегально влаштованих українців за кордоном, бо необхідність проходження двотижневого карантину під контролем місцевої поліції значно дисциплінує людей. Але все одно знаходяться українці, які вірять шахраям, купляють підроблені документи чи намагаються отримати, наприклад, польську робочу візу, і на свій страх і ризик їхати працювати нелегально в іншу країну.

Що пропонується на законодавчому рівні

У Верховній Раді у першому читанні ухвалений законопроект №2365 «Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством при працевлаштуванні за кордон», яким пропонується заборонити посередникам брати гроші з людей, які шукають роботу, а на порушників накладати величезні штрафи.

"Нехай посередники отримують гроші за свою роботу від роботодавців, які замовляють їхні послуги. До речі, саме така схема працевлаштування діє у більшості розвинутих країн світу, і саме безплатне працевлаштування зупинить хвилю шахрайства, що зростає разом із кількістю трудових мігрантів, що їдуть за кордон", – зазначається у пояснювальній записці до документа.

Також автори законопроекту акцентують на тому, що ліцензія, яка видається Міністерством соціальної політики України компаніям-посередникам y міжнародному працевлаштуванні, яка була введена для захисту українців, насправді не працює належним чином. На підтвердження цього той факт, що незважаючи на 1,7 млн запрошень на роботу, наданих українським громадянам y Польщі в 2017 році, тільки 12 400 людей виїхало працювати в цю країну через ліцензовані компанії. Більше того, багато шахрайських структур отримують ліцензії i потім ошукують українців, які хочуть працевлаштуватися за кордоном. Сотні подібних випадків зареєстровано тільки y Києві, про що свідчать заяви громадян, подані до поліції.

"Отже, ліцензія в тому вигляді, в якому вона існує сьогодні, не потрібна. За прикладом сусідньої Польщі ліцензію потрібно прибрати, замінивши її так званою «повідомною ліцензією», коли компанія-посередник у міжнародному працевлаштуванні сама повідомляє державу, що вона хоче займатися цим видом діяльності. Орган  виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, вносить цю компанію до реєстру та має право перевіряти її діяльність. Ті компанії, що не повідомили державу про свою діяльність, автоматично вважаються порушниками чинного законодавства", – пропонують автори цього законопроекту.

У разі його ухвалення, на компанії-порушники буде накладатися штраф у розмірі 2-5 тис. неоподатковуваних мінімумів.

Як не потрапити у пастку аферистів уже зараз

"Наскільки ефективно буде працювати закон, залежатиме від дій державних органів, які покликані боротися з шахрайством, зокрема поліції. Але в законопроекті чітко прописана заборона брати гроші за працевлаштування, чого зараз немає і чим користуються шахраї. Звичайно, вони будуть намагатися вигадувати інші приводи для того, аби взяти з людини гроші. Але за умови проведення активної державної і суспільної інформаційної кампанії та поширення інформації в українському суспільстві, більшість людей зрозуміє, що сплачувати гроші за послуги наперед – це наражатися на небезпеку бути ошуканими. Тому за кілька років кількість шахрайств у галузі міжнародного працевлаштування суттєво знизиться", – прогнозує Василь Воскобойник.

Наразі ж українцям, які шукають заробітку за кордоном, потрібно самим пильнувати свої інтереси, не забувати про обережність і не вестись на надто привабливі і нереалістичні пропозиції роботи. Щоб не стати жертвами шахраїв, в асоціації компаній з міжнародного працевлаштування радять громадянам насамперед не сплачувати гроші посередникам за працевлаштування. Нормальні рекрутингові компанії не беруть гроші з громадян, бо їхні послуги сплачує роботодавець, для якого вони підшуковують персонал. Крім того, коли українці збираються їхати працювати за кордон, необхідно працевлаштовуватися легально, тобто мати на руках підписану трудову угоду та отримувати зарплатню на картку, а не готівкою. Це означатиме, що людина сплатила всі податки, а отже, має всі права і максимальний захист в тій країні, де вона перебуває.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
15:57
податки
Керівника ЖБК на Буковині судитимуть за несплату податків на майже 11 млн грн
15:53
цибуля
Чому в Україні деякі фермери роздають цибулю безплатно, а в супермаркетах – імпортна
15:40
Воїни волинської ТрО підірвали окупантів, які сховалися на автобусній зупинці
Воїни волинської ТрО підірвали окупантів, які сховалися на автобусній зупинці
15:26
гурт "Бетон" на благодійному концерті у Києві
Львівський гурт "Бетон" зібрав на концерті в Києві понад 100 тис. грн на імпланти
15:15
У Львові американські лицеві хірурги оперуватимуть воїнів з травмами обличчя
15:06
"Львіввугілля"
Зі знищенням Трипільської ТЕС Львіввугілля втратило єдиного споживача, –  профспілка
14:59
Українець письмово відмовився від мобілізації через особисті обставини: як його покарали
14:45
Забудовники пообіцяли представити юридичний механізм: як просувається справа "Рубікону" у Львові
14:29
Усеін Бекіров
У Львові відбудеться концерт відомого кримськотатарського піаніста Усеіна Бекірова
14:14
На Закарпатті чоловіки в масках вдерлися в будинок пенсіонерки, зв'язали її й вимагали гроші
На Закарпатті чоловіки в масках вдерлися в будинок пенсіонерки, зв'язали її й вимагали гроші
14:00
виробництво FPV-дронів у Калуші
У Калуші налагодили виробництво FPV-дронів: перші безпілотники вже проходять випробування
13:45
Біля кордону з Польщею затримали двох волинян, які вплав поверталися в Україну
Біля кордону з Польщею затримали двох волинян, які вплав поверталися в Україну
13:27
У Бучачі на Тернопільщині відкрили Алею слави полеглих Героїв
У Бучачі на Тернопільщині відкрили Алею слави полеглих Героїв
13:12
ФК "Минай"
Ймовірна спроба підкупу гравців "Минаю" перед матчем з "Динамо": УАФ провела службове розслідування
12:58
Командир роти з Прикарпаття за $4 тис. "працевлаштовував" чоловіка до тилової військової частини
12:43
У ТРЦ Рівного встановлять відеоспостереження та рамки-металошукачі
У ТРЦ Рівного встановлять відеоспостереження та рамки-металошукачі: деталі
12:25
ЗСУ, мобілізація
Львівський ТЦК попередив про поширення російської ІПСО
12:10
земля
На Тернопільщині у громадянина РФ суд конфіскував чотири земельні ділянки
11:53
У селі на Прикарпатті демонтували радянську гармату
У селі на Прикарпатті демонтували радянську гармату
11:35
Львівський трамвай
У Львові через площу Ринок тимчасово не курсуватимуть трамваї: коли і чому
11:18
У Львові школярка на електросамокаті збила жінку
У Львові школярка на електросамокаті збила жінку
10:59
На Львівщині у лікарні викрили групу медиків, які "заробляли" на встановленні інвалідності
На Львівщині у лікарні викрили групу медиків, які "заробляли" на встановленні інвалідності
10:44
Олександр Ющенко (Капа)
На фронті загинув головний сержант бригади "Хартія" Олександр Ющенко (Капа)
10:40
Інфографіка
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках 26 квітня: долар подорожчав на кілька копійок
10:34
прикордонний контроль, перетин кордону
Скільки людей перетнули західний кордон України 25 квітня
10:27
Сергій Мік
Двічі побував на війні: історія залізничника зі Львівщини, який допомагає колегам-ветеранам
10:09
Юрій Карпинець
З червня вважався зниклим безвісти: підтверджено загибель закарпатця Юрія Карпинця
09:52
На Закарпатті видають дозволи на перебування у прикордонній смузі: як отримати
На Закарпатті видають дозволи на перебування у прикордонній смузі: як отримати
09:37
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 26 квітня
09:21
родина Гринкевичів
Мотель, автівки преміум-класу й відпочинковий комплекс: яке майно арештували у справі Гринкевичів
08:48
У річці на Львівщині біля дитячо-юнацької спортивної школи виявили мертвого чоловіка
У річці на Львівщині біля спортивної школи виявили мертвого чоловіка
08:30
Леонід Іщук
Помер колишній український футболіст і тренер Леонід Іщук
08:11
евакуаційний потяг
З Донеччини до Волині з травня курсуватимуть евакуаційні поїзди: деталі
07:53
Осінь, дощ
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 26 квітня, і завтра
2024, четвер
25 квітня
22:53
У п'ятницю Львів попрощається із захисником Назарієм Марочканичем
У п'ятницю Львів попрощається із захисником Назарієм Марочканичем
22:49
П'яний кур'єр без прав скоїв ДТП у центрі Львова
П'яний кур'єр без прав скоїв ДТП у центрі Львова
22:27
У Львові відкрили бібліотеку із фотостудією та майстернею для шиття
У Львові відкрили нову бібліотеку із фотостудією та майстернею для шиття
22:20
дерев'яна скульптура Ангела XVIII ст. у Франківську
Ймовірний автор – Пінзель: у Франківську відреставрували скульптуру XVIII століття
22:13
Оновлено
маршрутка
У Львові маршрутка збила дитину: подробиці
22:00
Львівщина офіційно стала побратимом штату Каліфорнія
Львівщина офіційно стала побратимом штату Каліфорнія
Більше новин