Еспресо. Захід

Тарілка з трьох частин та дихальні вправи

Ксенія Войтовська
3 вересня, 2020 четвер
18:00

Подружжя львів’ян розробило методику схуднення та оздоровлення й поділилося нею з читачами “Еспресо.Захід”

Щоб поліпшити зовнішній вигляд, позбутися недуг, здобути силу та енергію, не обов’язково витрачати купу грошей та часу. Достатньо лише скоригувати спосіб життя і, головне, – харчові звички. Львів’янин Євген Дігтяренко довів це на власному прикладі. Чоловік потерпав від ожиріння й численних проблем зі здоров’ям. Спілкуючись з ним тепер, важко повірити, що чотири роки тому він зовсім інакше виглядав і хворів.

Пану Євгену – 56 років. Коли цей стрункий та жвавий чоловік демонструє свої фото, зроблені кілька років тому, не віриться, що це – він.

Чоловік страждав від гепатиту А, при зрості 180 см важив 106 кг. Протягом 30 років працював пожежником, це суттєво відбилося на його здоров’ї. Доводилося виконувати свою місію під час лютих морозів (траплялося, - 56 градусів!), тож обмороження кінцівок потягнуло за собою захворювання кісток. Легені постраждали від впливу чадного газу. Не найкращим чином на організм вплинули постійні стреси. Як наслідок, через підвищений тиск медики заборонили йому працювати. Ожиріння погіршило роботу серця, позбавило сил. Важко стало навіть ходити, тож про повноцінне життя не було й мови.

Дружині Євгена, Оксані Медведєвій, – 52 роки. Згадує, що разом із чоловіком вели “середньостатистичний” спосіб життя.Не займалися спортом, мало рухалися, оскільки пересувалися лише з допомогою власного транспорту.Їли все, що хотіли, у будь-який час доби. Але чотири роки тому пару “скосила” хвороба, і тоді все змінилося. “Майже тиждень лежали з високою температурою, а потім настав важкий реабілітаційний період, – розповідає пані Оксана. – З нас немов висмоктали всі сили – не могли підвестися з ліжка. Ось тоді й вирішили – треба щось робити!”

Подружжя вирушило в поліклініку здавати аналізи. Показники змусили їх жахнутися. Пані Оксана ніколи не мала проблем з вагою, натомість її непокоїли вегетосудинна дистонія та остеохондроз. Як наслідок, потерпала від сильних головних болів та емоційної нестабільності: “Оскільки солі тиснуть на верхній відділ хребта, негативно впливають на нервову систему. Будь-яка дрібниця виводила мене з емоційної рівноваги. Завжди носила зі собою заспокійливі пігулки, які вживала за першої-ліпшої нагоди”,  – згадує жінка.

Чоловік та дружина дійшли висновку, що необхідно звільнити організм від токсинів і перейти на здоровий спосіб життя. Почали вивчати різноманітні методики. “В Інтернеті можна знайти сотні “рецептів” – від голодування до фруктової дієти. Можливо, кожен з них себе виправдовує, але ми обирали те, що підходить саме нам”, – розповідає пан Євген. Як наслідок, з допомогою нескладних, доступних кожному правил пара досягла неабияких результатів. Тепер пан Євген важить 81 кг і не збирається зупинятися на досягнутому. Недуги відступили. Його дружина також забула про негаразди зі здоров’ям, виглядає значно молодшою за свій вік. Якщо раніше при зрості 176 см важила 72-78 кг, то тепер – 66 кг. Подружжя погодилося поділитися з читачами “Еспресо.Захід” своїми секретами.

  • Золотим правилом здорового способу життя пан Євген вважає питний режим. Чиста вода, збагачена всіма необхідними мінералами, вітамінами та мікроелементами, омолоджує організм, забезпечує його енергією, поліпшує стан шкіри та волосся. “При будь-яких негараздах зі здоров’ям краще пити воду, аніж ліки. Не варто чекати результату від дорогих шампунів та кремів, якщо не отримуєте необхідної кількості рідини”, – додає його дружина. Важливо вирахувати свій індекс маси тіла – тоді знатимете якою має бути ваша вага в ідеалі. Рекомендується вживати 30 мл води на 1 кг здорової ваги. В середньому близько 2 літрів на добу. Основну частину бажано випивати до 16 години дня. Ранок корисно починати з двох столових ложок теплої рідини. Але важливо робити це після чищення зубів та язика, оскільки вночі посилено працює видільна система, тож ризикуєте разом із водою заковтнути велику кількість шкідливих бактерій.

Перед тим, як купувати воду, пан Євген рекомендує вивчити склад на етикетці. Вона має походити з перевірених джерел, не містити важких металів і антибіотиків. Зазначає також – надзвичайно шкідливо кип’ятити воду. Хлор, який у ній міститься, перетворюється на канцерогенну сполуку, яказа складом нагадує отруту. Аби мінімізувати відсоток небезпечних речовин, краще її відстоювати або заморожувати.

  • Неабияке значення мають фізичні навантаження. Одним з найкращих способів підтримувати себе у формі пан Євген вважає ходьбу. Норма – 10 тис. кроків щодня. Цей метод не має жодних протипоказань!

Для поліпшення мозкового кровообігу, розумової діяльності та забезпечення організму енергією, відразу після пробудження корисно виконувати дихальні вправи. Для цього достатньо закрити очі, вдихнути на рахунок “чотири” та видихнути на рахунок “вісім”. Вправу слід повторювати щоранку десять разів. Після цього важливо зробити ранкову зарядку – хоча б кілька елементарних вправ.

  • Стан здоров’я залежить від того, що надходить у шлунок. Згідно з його методикою, пан Євген рекомендує їсти тричі на день, дотримуючись правила “тарілки з трьох частин”. Наголошує, що снідати слід обов’язково. Аби запустити метаболічні процеси, варто їсти до 9 ранку. Вміст вашої трапези має займати 25 см. Перша та найбільша частина – це овочі, фрукти, ягоди, зелень. Чим більше різновидів – тим краще. В ідеалі спожити сім кольорів веселки за один раз. Аби нейтралізувати нітрати, продукти варто вимочити у воді. Овочі бажано тушкувати, варити або готувати на парі, але у жодному випадку – не смажити. Таким чином, ми споживаємо необхідну для організму клітковину.

Другу частину має зайняти каша або картопля (вуглеводи). Не варто готувати її на молоці: у більшості людей бракує ферментів, що допомагають цьому продукту розкладатися. Також варто обирати крупи з низьким глікемічним індексом, оскільки це впливає на рівень цукру у крові. Вони потребують тривалішого приготування – цільнозернова вівсянка, зелена гречка, бурий рис, пшоно, ячмінь… Ввечері замочіть крупу у воді з лимоном, аби позбутися фітинової кислоти, яка заважає продукту добре засвоюватися організмом. Також цей спосіб зменшить тривалість варки.

Що стосується картоплі, то її корисно споживати влітку та навесні, але в жодному випадку – не взимку. В ідеалі – запікати цей овоч. А от пюре – шкідливе, оскільки створює ворсинки у шлунку.

Третя частина тарілки повинна містити білок. У пригоді стане яйце (краще – варене), сир, біле м’ясо (індик або кролик), риба, бобові або гриби. Важливо також спожити шматок цільнозернового хліба з маслом, жирністю не менше 82%. Можна поласувати чорним шоколадом з кавою або трав’яним чаєм.

Обід має бути приблизно через п’ять годин після сніданку. Варто також намагатися дотримуватися правила тарілки з трьох частин, але у її якості можуть підійти будь-які страви. Наприклад, наш традиційний борщ містить усі необхідні складові. Вечеряти бажано не пізніше сьомої вечора за подібним принципом. Для детоксефекту необхідно, щоб перерва між вечерею та сніданком тривала 12 годин. Якщо перед сном хочеться їсти – треба пити воду!

“Доведеться позбутися звички перекушувати між прийомами їжі. Завдяки таким паузам відбувається так звана аутофагія – тобто, авто очищення клітин”, – пояснює пан Євген. Він також радить повністю відмовитися від цукру. Замість нього можна споживати три чайні ложки меду на день.

  • Ще один аспект – психологічний.”Важливо фільтрувати інформацію, якою “годуєте” мозок. Намагаємося перебувати у колі свого впливу. Виключили з життя телевізор, негативні новини, читаємо лише позитивні книги та спілкуємося з оптимістами. Якщо не можемо вплинути на ситуацію – краще у неї не заглиблюватися. Проблеми є у всіх, але має значення наше ставлення до них”,  – зазначає пані Оксана. За її словами, на стан нервової системи та й цілого організму також впливає повноцінний сон. А він – неможливий без правильних біоритмів. Євген та Оксана лягають спати не пізніше 11 вечора та прокидаються о 6 ранку. Такий режим вважають важливою складовою здорового способу життя та гарної зовнішності.

За словами подружжя, саме ці чотири аспекти – запорука здоров’я та наповнення енергією, без яких неможливо досягти успіху. Дотримуватися їх – нескладно, натомість організм дякуватиме вам довгі роки.

 

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
22:50
дитяча залізниця
Дитячі залізниці у Львові та Рівному розпочинають новий сезон
22:20
Оновлено
Борсука, якого помітили у центрі Львова, повернули у природу
У центрі Львова помітили борсука. Його повернули у природу
22:08
На Тернопільщині створять новий індустріальний парк Borschiv
На Тернопільщині створять новий індустріальний парк Borschiv
21:50
Гроші вже витратила: у Рівному розшукали злодійку, яка поцупила скриньку для пожертв на ЗСУ
21:35
новини Львова
На Закарпатті на 5 років засудили чоловіка, який підпалив будинок дружини через образу
21:17
літаки
На Буковині колишню головну бухгалтерку аеропорту "Чернівці" засудили на 5 років
21:10
письменник Роман Коритко
На 90-му році життя відійшов у вічність письменник із Прикарпаття Роман Коритко
21:01
Черлідерка зі Львова Анастасія Малошенко представлятиме Україну на чемпіонаті світу
20:43
Львівська ізоляторна компанія
Арештований Львівський ізоляторний завод передадуть в управління "Українським розподільним мережам"
20:10
меморіальна таблиця Юрію Руфу
У львівських школах та ліцеях з'являться ще 28 меморіальних таблиць українським захисникам
19:57
Забрали паспорти й тримали в закритих кімнатах: на Прикарпатті виявили порушення в центрі для узалежнених
19:40
на Хмельниччині впіймали наркодилера
На Хмельниччині впіймали наркодилера на збуті альфа-PVP
19:25
новини Тернопільщини
На Тернопільщині діти побили однокласників: на директора та батьків склали адмінпротоколи
19:16
У центрі Львова розвалили частину будинку. В ЛМР кажуть, що все законно
19:00
Луцький університет
У Луцьку перевірили технічний університет через велику кількість студентів призовного віку, – ЗМІ
18:54
газова труба
У "Газмережах" пояснили, чому важливо фарбувати газові труби саме у жовтий колір
18:45
Огляд
мобілізація, підкуп, ЗСУ
Посилення мобілізації: частина багатодітних батьків отримає повістки
18:34
Вакцинація
Львів'янам пропонують вакцинуватися від небезпечних захворювань у мобільних пунктах
18:26
колаборантка
У Львові судили громадянку України, яка стала "суддею" у так званій ДНР
18:12
У Львові відкрили меморіальну таблицю пам'яті Вікторії Амеліної
17:58
новини Львова
Локацію поки тримають у таємниці: у Львові проведуть фестиваль науки та технологій
17:48
новини Закарпаття
Чехія профінансує будівництво реабілітаційного центру в Ужгороді
17:33
Ексклюзив
вишкіл 3-ї штурмової бригади
"Ми гарантуємо, що кандидат 100% потрапить до нас", – керівник рекрутингового центру 3-ї штурмової бригади
17:19
вбивство на виборах
Вбивство на виборах ромського барона на Закарпатті: поліція завершила розслідування 
17:14
Огляд
Осінь, дощ
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 23 квітня, завтра, тиждень
17:05
Василь Палагнюк
Нападник ФК "Буковина" очолив бомбардирську гонку у Першій лізі
16:54
новини Рівненщини
Розпочали оздоровчу кампанію: дітей військових з Рівненщини відправили в табір
16:45
новини Рівненщини
На Рівненщині визначили переможців конкурсу "Краща книга": перелік
16:40
На Прикарпатті викрили потужний міжрегіональний наркосиндикат 
16:24
Олег Стефан
У репертуарі театру ім. М. Заньковецької з'явиться "Буря" Шекспіра
16:17
Осло погодилося підтримати ініціативу Unbroken Cities 
16:10
Оновлено
Роман Панькевич
На війні загинув військовий зі Львівщини Роман Панькевич
15:56
На Волині з димової труби котельні зняли потенційного самогубця
15:40
трактор
На тернопільському агропідприємстві важко травмувався працівник, він у реанімації
15:27
Застрелив батька й сина: спецпрокуратура оскаржить вирок для військового, який убив товаришів по службі
15:13
Спецпроєкт, присвячений Максиму Кривцову
"Я поверну собі своє життя, обіцяю": активісти створили спецпроєкт пам'яті поета і військового Максима Кривцова
14:55
У Тернополі судитимуть колаборантку з Херсонщини
Допомагала окупантам в організації псевдореферендуму: у Тернополі судитимуть колаборантку з Херсонщини
14:39
Оновлено
швидка
Смерть мобілізованого після епілептичного нападу на Львівщині: спецпрокуратура перевіряє законність призову
14:27
наркотики
У 28-річного рівнянина знайшли закладки з наркотиками на півмільйона грн
14:26
На Львівщині біля Рясне–Руське через ДТП перекрили смугу для руху 
Більше новин