Еспресо. Захід

Ринок газу для населення: як лібералізація вплине на сервіс і ціни?

Тетяна Штифурко
21 серпня, 2020 п'ятниця
12:16

Із 1 серпня в Україні запрацювали нові правила на ринку газу для населення

Із 1 серпня в Україні запрацювали нові правила на ринку газу для населення, а механізм зміни постачальника газу для побутових споживачів значно спростили. Поява конкуренції на цьому ринку означає, що компанії мають битися за клієнтів, пропонуючи найвигідніші умови. Коли ж можна чекати справді відчутних змін і які особливості у цій сфері має Львівщина?

Як змінити постачальника

Насамперед варто роз’яснити, що при зміні постачальника прокладати нові труби не потрібно. Річ у тім, що трубами займаються не газопостачальні компанії, а оператори газорозподільних мереж – облгази. Змінити їх якраз не можна, адже реальність така, що облгази у регіонах мають так звану "природну монополію". Тобто труба одна, а використовувати її для постачання газу можуть сотні постачальників.

Як пояснюють у консультаційному центрі для населення ГазПравда, тепер, щоб змінити постачальника газу, споживачу треба лише звернутися із заявою до нового постачальника, якого він обере. Це можна зробити навіть онлайн, також в електронному вигляді можна подати всі необхідні документи.

Споживачу більше не потрібно самому розривати договір з чинним постачальником та отримувати довідку про відсутність заборгованості. Наявність заборгованості вже не є перешкодою для зміни постачальника, та це не означає, що про борги можна забути. Їх усе одно доведеться сплатити або реструктуризувати, а якщо споживач не згоден з нарахованими сумами – звертатися до суду.

Водночас новий постачальник має право відмовити споживачу в укладенні договору через заборгованість будь-яким постачальником у минулих періодах. Відповідь споживачу він має надати не пізніше, як за 20 днів з моменту отримання заяви на приєднання.

Споживач, якому через борги перекрили газ, також може змінити постачальника. Проте постачання газу для нього від нового постачальника може розпочатися тільки після оплати всієї заборгованості.

Якщо хтось з тих чи інших причин залишився без газопостачання (наприклад, через банкрутство компанії чи борги споживача), подавати газ йому повинен буде так званий постачальник "останньої надії" (ПОН). Ним терміном на три роки стала ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України". Ця компанія забезпечить газопостачання протягом двох місяців, допоки людина знову не знайде собі постійного постачальника.

Варто зазначити, що до цього часу фактичну монополію на постачання газу населенню мали створені при облгазах компанії – газзбути. Нарікань щодо їх роботи в останні роки не бракувало. Зокрема, це стосується так званих "температурних коефіцієнтів", через які взимку за газ нараховують більше.

Однак у серпні відбулася ще одна велика зміна на газовому ринку – це скасування ПСО (покладених на НАК "Нафтогаз" спеціальних обов’язків із продажу газзбутам "блакитного палива" за пільговою ціною). Тепер усі учасники ринку поставлені у рівні умови, а отже, можуть з’явитися нові постачальники, які пропонуватимуть клієнтам вигідніші тарифи.

В ідеалі лібералізація ринку і поява конкуренції мала би бути на користь споживачам, адже компанії мають змагатися між собою, пропонуючи кращий сервіс і вигідніші тарифи.

З кого обирати?

Однак головне питання, яке при цьому виникає, – як обрати нового постачальника і де гарантії, що він надаватиме справді кращі послуги. В Україні 760 компаній мають ліцензії на постачання природного газу, але багато з них або не ведуть активної діяльності, або працюють наразі лише з промисловими споживачами.

Експерти консультаційного центру ГазПравда проводили дослідження стосовно кількості постачальників газу побутовим споживачам. Першого ж тижня після відкриття ринку 14 нових компаній повідомили про готовність здійснювати постачання газу для домогосподарств.

П’ять компаній уже сьогодні продають газ безпосередньо населенню:

  • ГК "Нафтогаз України"

  • ETG.UA

  • TAS Energy

  • Paliv Energy

  • ДП "КиївГазЕнерджи".

Ще дев’ять учасників ринку зазначили, що найближчим часом оприлюднять газові тарифні плани для населення:

  • Асканія Енерджи

  • Центр муніципального розвитку

  • СВС Агрохімстандарт

  • Енера Суми

  • Yasno (Київські енергетичні послуги)

  • Волиньелектрозбут

  • Мегаватт Енерго

  • ІСТ-Трак-Авто

  • ТОВ "СТАТУС ЕНЕРГО"

За інформацією ГазПравди, серед ліцензіатів НКРЕКП, які зареєстровані на території Львівської області, лише троє надали підтвердження про здійснення чи наміри здійснювати газопостачання, серед яких:

  • ТОВ "Центр муніципального розвитку"

  • ТОВ "Статус Енерго"

  • ТОВ "Львівгаззбут"

Перевірити, чи компанія має право (ліцензію) на постачання газу, можна на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

Варто зазначити, що наразі в Україні немає єдиного сервісу, де можна було б порівняти пропозиції різних постачальників. Однак експерти очікують, що він з’явиться пізніше в процесі того, як ринок буде розвиватися. Також постачальники самі будуть виходити зі своїми пропозиціями до клієнтів. Можливо, цей процес активізується ближче до початку опалювального сезону. Поки що ж якоїсь масової міграції споживачів від одного постачальника до іншого очікувати не варто.

Чи боїться «Львівгаззбут» відкритого ринку?

У липні в ЗМІ з’явилася інформація, що рішення стосовно запровадження ринку газу для населення оскаржує у судах низка газзбутів. Зокрема, як випливає з ухвали Окружного адміністративного суду Києва від 7 липня, оприлюдненої в Єдиному державному реєстрі судових рішень, компанія "Львівгаззбут" спробувала оскаржити проведення Міністерством енергетики конкурсу з вибору компанії-постачальника "останньої надії", однак суд вирішив залишити позовну заяву без руху.

20 серпня у відповідь на запит "Еспресо.Захід"  у компанії повідомили: «Станом на сьогодні в провадженні судів немає жодної справи про оскарження нашим Товариством рішень щодо «лібералізації ринку природного газу з 1 серпня».

Водночас директор ТОВ "Львівгаззбут" Павло Майк у своєму коментарі для "Еспресо.Захід" висловив переконання, що "в результаті здорової та чесної конкуренції завжди виграє кінцевий споживач".

"В Україні нині є понад 750 компаній, які мають ліцензію НКРЕКП з правом постачати природний газ. З них лише 40 мають досвід роботи з населенням. Це переважно газзбути, які виконували функції ПСО-постачальників згідно з Постановою Кабміну.

Тому саме наш п’ятирічний досвід роботи з побутовими споживачами вважаємо найбільшою перевагою "Львівгаззбуту". На цей час у нас найкраща на ринку система обслуговування клієнтів. Маємо велику мережу точок контактів з клієнтами – 21 регіональне представництво на Львівщині. Погодьтесь, що для багатьох споживачів послуг, особливо старшого віку, дуже важливо, щоб була можливість звернутися до центру обслуговування та вирішити питання безпосередньо з менеджером.

Для споживачів, які звикли вирішувати питання онлайн, у нас великий вибір зручних сервісів: Особистий кабінет 104.ua, вайбер-бот, телеграм-бот, два мобільних додатки 104.mobile (Android та iPhone). У контакт-центрі спеціалісти консультують клієнтів телефоном сім днів на тиждень без вихідних. Плануємо й надалі працювати над поліпшенням сервісів, переймаючи світовий досвід. Вірю, що наші клієнти залишаться з нами, бо "Львівгаззбут" зручний та надійний постачальник газу, що ми довели за ці п’ять років", – заявив він.

Як ринок вплине на ціни?

Говорити про те, що ринок газу в Україні запрацював повноцінно, ще зарано, вважає директор спеціальних проектів Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев. Також він переконаний, що нинішні правила на цьому ринку орієнтовані насамперед на задоволення вимог постачальників, а сама по собі можливість вибору постачальника не є гарантією того, що для споживачів з’явились справді кращі умови.

"У нас досі великі проблеми з тим, що споживачі в основному зобов’язані і майже ні на що не мають права, – заявив експерт в ексклюзивному коментарі для "Еспресо.Захід". – Якщо, наприклад, постачальник порушує правила, то найбільше, що може споживач, це відшкодувати власні затрати. Тоді як у разі невиконання споживачем умов контракту він може бути притягнений до фінансової відповідальності. Нині постачальники наполягають на запровадженні ще жорсткіших правил, збільшенні штрафів і посиленні відповідальності саме споживачів. Тоді як постачальники не несуть жодної відповідальності, наприклад, за неподачу газу в обумовлених обсягах чи за подачу газу неналежної якості. Споживач навіть не може перевірити, чи відповідає якість газу встановленим нормам. Ринок запрацює лише тоді, коли як постачальники, так і споживачі будуть задоволені тими правилами гри, які на цьому ринку є. Але держава дезертирує з усіх сфер соціальної відповідальності, тому, якщо нинішня політика буде продовжуватися, ми за три-п’ять років отримаємо ринок викривлений, на якому будуть наявні зловживання з боку постачальників", – зазначив експерт.

Геннадій Рябцев додав, що очікувати зниження цін після запровадження правил ринку, коли ще немає достатньої конкуренції і немає контролю з боку споживачів за надаваними послугами, не варто. Більше того, ціни можуть зрости, якщо держава відмовилась від їх регулювання: "Ми прив’язані тепер до спекулятивних європейських котирувань. Ці показники може й прийнятні для європейців, але нищівні, якщо враховувати рівень добробуту українців. Поки що ми цього не відчуваємо, оскільки ще діють спеціальні зобов’язання для теплокомуненерго на цей опалювальний сезон. Тому за теплову енергію і за гарячу воду ми ще будемо сплачувати фактично за пільговою ціною. Але що стосується наступних сезонів, тоді, скоріш за все, ми будемо платити в кілька разів більше".

Також експерт припускає, що газзбути ризикують втратити свої позиції на ринку газу для населення, а їх місце може зайняти група компаній "Нафтогазу", які тепер виявляють найбільшу активність.

Що стосується Львівської області, то, за словам Рябцева, вона має свої особливості, які можуть позначитися на кінцевій ціні газу для споживачів. "Тут більш зношені газові мережі і менша кількість споживачів. А якщо споживачів менше, то ціна на розподіл газу у Львівській області буде вищою, аніж, наприклад, у столичному регіоні. Якщо ж не звертати уваги на забезпечення надійності і безпечності мереж, то тоді цілком можливе виникнення аварійних ситуацій. Крім того, оскільки тут менша кількість домогосподарств, які споживають газ, то буде менша зацікавленість компаній працювати з побутовими споживачами, якщо порівнювати з тим же Києвом. І через меншу кількість конкурентів ціна, скоріш за все, буде вищою. Але знову ж таки це в перспективі. Наразі суттєвих змін цього року і в першій половині наступного року саме в роздрібному сегменті газового ринку не відбудеться", – підсумовує експерт.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
22:55
Як в Мукачеві виглядатиме нова автостанція. Фото
22:33
Булінг
Булінг у франківському ліцеї: директорка постане перед судом
22:14
У Рівному демонтували монумент радянським солдатам
У Рівному демонтували монумент Вічної слави
21:53
Франківчанка Вероніка Вельч, дружина Сенцова, очолила український офіс Amnesty International
21:35
"Поверніть, як було": у Львові створили петицію, щоб змінити ОДР на вул. Кубійовича
21:18
Передвеликодня толока: у Луцьку дві тисячі людей взялися прибирати місто
21:00
На Франківщині перевернулася швидка
На в'їзді у Калуш перекинулося авто швидкої, є травмовані
20:45
Бути корисними: у Франківську художники за донати для ЗСУ малюють портрети людей
20:28
допомога військовим
Громада Львова передала військовим системи РЕБ, квадроцикли та акумулятори
20:13
Зникла безвісти: на Тернопільщині розшукують 33-річну жінку, яка має проблеми зі слухом
19:55
Банківська картка
Загрожує до 8 років тюрми: тернополянка знайшла чужу картку та пішла на шопінг
19:38
На Львівщині мобільний центр забору крові за рік роботи врятував 16 тис. людей
19:29
бурштин
На Волині з'ясували, скільки бурштину пропустили за кордон українські митники за три роки 
19:15
онкохірург Олег Дуда
Львівський обласний онкоцентр отримав нового керівника
18:57
новини Рівненщини
На Рівненщині патрульні відшукали 80-річного чоловіка з проблемами з пам'яттю
18:44
новини Львова
У Львові до Великодня планують завершити ремонт центру з працевлаштування людей з інвалідністю
18:31
Оновлено
У Луцьку хлопця вдарило струмом на даху залізничного вагона
У Луцьку помер 14-річний хлопець, якого уразило струмом на даху вантажного вагона
18:27
Огляд
Сонце
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 26 квітня, завтра, тиждень
18:12
новини Львова
У Львові на місяць закриють на ремонт частину вул. Уласа Самчука
17:55
новини Волині
На Волині судитимуть водія, який п'яним скоїв смертельну ДТП
17:38
новини Закарпаття
В Ужгороді коштом благодійників встановлять пам’ятник князю Корятовичу на однойменній площі
17:27
Ексклюзив
вугілля
У Львівській ОВА розповіли, кому можна збувати червоноградське вугілля після руйнування вугільних електростанцій
17:25
новини Львова
Співпраця у сфері медицини, культури, економіки, освіти: у Львів приїхав посол Німеччини Єґер
17:16
Новини Західної України
На Прикарпатті засудили донеччанку за спробу вбивства та викрадення дітей
16:58
ноини Львова
Кілька вулиць Львова до 10 травня будуть без води: перелік
16:46
нагородження "Почесним знаком Святого Юрія"
У Львові 25 військових посмертно нагородили "Почесним знаком Святого Юрія"
16:30
Що відбувається із 3-D школою у Львові, яку планували відкрити 5 місяців тому
16:23
новини Тернопільщини
На Тернопільщині лісник незаконно зрубав дерева на понад 170 тис. грн
16:10
Наталія Тарабалка, військова капеланка, мати загиблого льотчика
Мати легендарного загиблого льотчика із Прикарпаття стала капеланкою
15:57
податки
Керівника ЖБК на Буковині судитимуть за несплату податків на майже 11 млн грн
15:53
цибуля
Чому в Україні деякі фермери роздають цибулю безплатно, а в супермаркетах – імпортна
15:40
Воїни волинської ТрО підірвали окупантів, які сховалися на автобусній зупинці
Воїни волинської ТрО підірвали окупантів, які сховалися на автобусній зупинці
15:26
гурт "Бетон" на благодійному концерті у Києві
Львівський гурт "Бетон" зібрав на концерті в Києві понад 100 тис. грн на імпланти
15:15
У Львові американські лицеві хірурги оперуватимуть воїнів з травмами обличчя
15:06
"Львіввугілля"
Зі знищенням Трипільської ТЕС Львіввугілля втратило єдиного споживача, –  профспілка
14:59
Українець письмово відмовився від мобілізації через особисті обставини: як його покарали
14:45
Забудовники пообіцяли представити юридичний механізм: як просувається справа "Рубікону" у Львові
14:29
Усеін Бекіров
У Львові відбудеться концерт відомого кримськотатарського піаніста Усеіна Бекірова
14:14
На Закарпатті чоловіки в масках вдерлися в будинок пенсіонерки, зв'язали її й вимагали гроші
На Закарпатті чоловіки в масках вдерлися в будинок пенсіонерки, зв'язали її й вимагали гроші
14:00
виробництво FPV-дронів у Калуші
У Калуші налагодили виробництво FPV-дронів: перші безпілотники вже проходять випробування
Більше новин