Через бездіяльність чиновників ЛОДА, Львівщині доведеться повернути до держбюджету понад 60 млн

З 14 проєктів, на які область отримала кошти в рамках секторальної підтримки ЄС, реалізували лише вісім.

Про це заявив "Еспресо.Захід" депутат  Львівської обласної ради, ексзаступник голови ЛОДА Роман Филипів.  

- Програма  секторальної підтримки Української держави розпочалась у 2016 році. У 2017 був оголошений конкурс проєктів регіонального розвитку. Львівщина тоді подала на конкурс безпрецедентну кількість проєктів – 96! На другому місці була Одеська область, яка подала 35 проєктів. В результаті 14 з наших проєктів здобули перемогу і отримали фінансування 160 мільйонів. Тобто це більше ніж 25% загального фонду конкурсу, – каже Роман Филипів. – Але що маємо нині? Лише вісім з цих проєктів реалізовані. Загалом рівень виконання близько 61%. Шість проєктів досі не реалізовані. На сьогодні потенційно 63 мільйони гривень, які доведеться повернути до державного бюджету як невикористані. З цієї суми мільйонів 20 уже врятувати не вдасться, а за 43 ще можна поборотись. Хоча це теж уже малоймовірно.

Які саме проєкти так і не реалізували?

З цих шести проєктів є три, від яких обласна адміністрація уже фактично відмовилась. Один з цих проєктів на 2,3 млн грн стосувався інформаційно-аналітичного забезпечення енергоефективності господарського комплексу Львівщини. Другий важливий проєкт –  точки зростання гірських територій. У ньому було чотири напрямки: закупівля обладнання для природничих кабінетів шкіл у гірській місцевості, закупівля велосипедів для соцпрацівників, створення агенції регіонального розвитку,  розвиток агропромислового комплексу у гірських районах. Так от, лише по лінії АПК бюджет становив 17,6 млн грн. Ці кошти мали бути спрямовані на будівництво забійного цеху, закупівлю холодильного обладнання для ягідничий кооперативів та закупівлю обладнання для молочних кооперативів (доїльні  апарати тощо) . На превеликий жаль, департамент АПК не реалізував нічого. Третій провалений проєкт – "Горбогори". На нього передбачали понад 10 млн грн. Від передбачав будівництва у Пустомитівській та Солонківській громадах трьох об'єктів: агросадибу, школу майстрів та туристично-інформаційний центр.  У рамках цього проєкту мали також закупити техніку для сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу. Так от, будівництво агросадиби та школи майстрів не відбувається. Будівництво туристично-інформаційного центру відбувається, але не закінчене. Аби ви розуміли: це прості будиночки, які можна збудувати за два-три місяці. Але кошториси цих будиночків захмарні. Я особисто не перевіряв, але мені говорили про 700 доларів за квадратний метр! Щодо техніки, то частково її закупили, але не поставили на облік і не передали сільськогосподарському кооперативу. Члени цього кооперативу незадоволені, адже техніка потрібна зараз, бо починаються весняно-польові роботи, але її так і не передають.

Чи були визначені відповідальні особи за ці проєкти, яких зараз можна було питати, чому вони не реалізовані і область втрачає кошти?

За проєкт з енергоефективності відповідав департамент ПЕК ЛОДА. Агронапрямки купував департамент АПК. Якщо говорити про абсолютно втрачений проєкт  будівництва забійного цеху, то я особисто декілька разів телефонував до профільного заступника пана Бучка і просив поїхати на гірські території. Там уже були навіть приватні інвестори, які готові були дофінансовувати цей проєкт. Але у нього то не було часу, то не було бажання, то не було можливості. На середину 2019 року (коли я пішов з ЛОДА) були розроблені усі дорожні карти. Спочатку було створене комунальне підприємство Меденицької сільської ради, потім створили комунальне підприємство Львівської обласної ради, яке мало  би виступити замовником будівництва забійного цеху. Але потім у ЛОДА усе це помножили на нуль. Основна причина, чому ці проєкти провалили – це бездіяльність та непрофесіоналізм чиновників ЛОДА. Саме це основні фігуранти, з яких треба питати, чому ці проєкти не були реалізовані.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.