У Садового хочуть передати "бунтівну" поліклініку на баланс лікарні швидкої допомоги

У поліклініки на Мазепи, 25 – давній конфлікт з міською владою, тож і цього разу вони відмовилися реагувати на вмовляння особисто міського голови і віддавати денний стаціонар під ковідне відділення.

Рішення про передачу поліклініки у підпорядкування Олега Самчука мають прийняти сьогодні на засіданні виконкому, інформує "Еспресо.Захід".

"Передати з балансу Комунального некомерційного підприємства "Львівська 1-а міська клінічна лікарня імені Князя Лева" на баланс Комунального некомерційного підприємства "Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги м. Львова" нежитлові приміщення на вул. Гетьмана І. Мазепи, 25", –   йдеться в документі.

Виконком ініціює це рішення на підставі листа КНП "Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги м. Львова", який надійшов у міськраду лише вчора, 16 березня.

У разі ухвалення рішення його мають виконати протягом двох місяців. Відповідальними за це призначено головних лікарів поліклініки та "швидкої".

Нагадаємо, вчора після засідання комісії ТЕБ і НС Андрій Садовий назвав місця, де заплановано розгорнути нові ковідні відділення. Серед них – поліклініка на Мазепи. При тому він сам наголосив на тому, що "мав годинну розмову з працівниками поліклініки на Топольній. Люди розуміють, що це складна ситуація і що це створює незручності для їхньої роботи".

Ситуацію також для "Еспресо.Захід" прокоментувала депутат ЛМР Наталія Шелестак:

"Зараз ситуація така, що лікарі мають своє бачення і просять не розміщувати стаціонар у поліклініці. Про це йшлося на зустрічі з мером Андрієм Садовим. Медики в більшості проти. Влада міста натомість ухвалила рішення, що стаціонар буде. Вважаю, що з людьми треба говорити. Треба шукати логіку в усіх діях і передусім ставити питання про безпеку мешканців і надання їм допомоги, а не про те, зручно чи незручно там лікарям, зручно чи незручно владі. Ми зобов'язані забезпечити мешканців ліжками, і це первинне, треба знайти оптимальний варіант вирішення цієї проблеми тут і дуже швидко".

Зазначимо, що конфлікт працівників поліклініки та міського голови вже має тривалу історію. Вперше він виник восени 2019 року. Та найбільш гострим був у кінці жовтня 2020-го і стосувався також наміру створити тут ковідне відділення. Тоді протягом трьох днів підконтрольне меру управління охорони здоров’я видало два накази, які взаємно суперечать один одному. Перший, 28 жовтня, "Про розгортання ліжок "швидкої" на базі поліклініки" у зв’язку з "виробничою необхідністю", а другий, 30 жовтня, про втрату чинності попереднього наказу. Ця дивна ситуація лише підсилила припущення, що це була або помста за позицію медиків, або намір забрати поліклініку під певні незрозумілі "виробничі потреби". Відтак є зрозумілою позиція медиків, які зараз не довіряють міській владі.

Також у цьому контексті можна сприймати й питання, яке планували винести на розгляд депутатів ЛМР, а саме – про перейменування Комунального некомерційного підприємства "Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги м. Львова" в територіальне медичне об'єднання імені святого Пантелеймона.

Уже тоді лунали припущення, що йдеться не лише про перейменування, а й про створення навколо лікарні "швидкої" великого об’єднання – "медичного монстра". Ще більше пересторог є до того, що "Топольна" втратить статус лікарні швидкої допомоги.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.