Еспресо. Захід

Як перетворити війну з коронавірусом на мародерство. Рецепт від Садового

Богдан Білан
6 листопада, 2020 п'ятниця
17:31

Історія про два накази ЛМР, або Про те, як медична громада не дозволила "команді Садового" "віджати" поліклініку

Історія про два накази ЛМР, або Про те, як медична громада не дозволила "команді Садового" "віджати" поліклініку.

У період, коли влада має підтримати медицину і не ділитись на наших і ваших, Андрій Садовий однією рукою допомагає міським лікарням, а іншою – "віджимає "поліклініки.

Якщо епідемію ковіду вважати війною з хворобою, то й тепер, як у період воєнних лихоліть, є відважні воїни, що тримають оборону, а є цинічні тиловики, що займаються мародерством.

Медикам, які стоять на передовій, допомагають фактично виключно силами місцевих бюджетів та меценатів/волонтерів. І в той же час ковідний фонд на рівні держави закатують у асфальт і бетон "великого будівництва", а місцеві князьки під приводом створення ковідних зон намагаються звільняти поліклініки, які згодом, цілком ймовірно, підуть під знос і забудову. Така собі аналогія хотєлок "великого будівничого" Володимира Зеленського від його меншого партнера Андрія Садового.

Про це, а також невпинну боротьбу громадських активістів у Львові проти тотальної забудови та "схем" отримання землі, кошти від яких осідають не в бюджеті, а у кишенях чиновників, – у розслідуванні "Еспресо.Захід".

На його проведення надихнули два накази підконтрольного Андрієві Садовому Управління охорони здоров'я ЛМР, видані у проміжку трьох днів, та події, які їх супроводжували.

null

Джерело: facebook-сторінка Юрія Казмірчука

Першим – висловлювалась необхідність до 3 листопада подати план підготовки приміщення поліклініки на вулиці Івана Мазепи, 25а, у Львові під прийом хворих на коронавірусну інфекцію. Причому персоналу не було надано жодних гарантій отримання нового робочого місця та повернення після завершення епідемії на попереднє.

"Спочатку повністю підконтрольне мерові міста управління охорони здоров'я відразу після першого туру виборів, 28 жовтня, видало наказ про підготовку до розгортання в приміщенні поліклініки ковідної лікарні. Причому в наказі не зазначено терміну його дії та взагалі не згадується про те, куди переходять на роботу лікарі, які там працюють. Відповідно, у людей відразу виникло багато запитань, але головне: куди їх переводять і чи зможуть вони згодом повернутися на свої робочі місця", – розповідає Юрій Казмірчук, лікар-стоматолог та активіст, який бореться зі свавіллям міської ради щодо медичних закладів.

Це обурило медиків і, оскільки не вдавалося отримати відповіді від чиновників ЛМР, вони почали протестувати та звернулись до народного депутата, кандидата в мери Львова Олега Синютки.

"Тоді люди забили на сполох і звернулись до народного депутата Олега Синютки, який відразу порушив ці питання, сформував запити у міську раду й приїхав на зустріч з медиками 30 жовтня. Після цього Андрій Садовий почав спростовувати інформацію і стверджувати, що у міськради не було намірів вчиняти жодних дій щодо поліклініки. Тоді ми й виставили цей перший наказ, який спростовував слова Садового. І тоді відразу з'являється другий наказ, датований 30 жовтня, про скасування першого наказу", – зазначив громадський активіст.

null

Джерело: facebook-сторінка Юрія Казмірчука

Виглядає все це зовсім нелогічно: чому, стверджуючи, що не було першого наказу, видавати другий, який скасовує дію першого?! Друге – якщо є необхідність розгортання відділення для прийому хворих і такою була першочергова мета, то чому поспіхом передумали? Ну і третє – чому перший наказ підписала одна в. о. керівника департаменту, а другий – вже інша? Вже не кажучи про формулювання приводу для скасування попереднього рішення – виробнича необхідність.

"І тут відразу головне питання: якщо все прозоро з підготовкою поліклініки до розміщення хворих, то чому цей наказ скасовують через три дні після опублікування? Чи не через той резонанс, який викликав цей крок, що, дуже вірогідно, був скерований на досягнення зовсім інших цілей? Адже ситуація з захворюванням не змінилась, місць у лікарнях більше не стало…

І що означає формулювання "виробнича необхідність"? Такого терміну навіть немає серед діяльності медичних закладів, крім аптек. Тобто ми надаємо послуги або надаємо допомогу – і все. А виробнича необхідність – це нонсенс", – стверджує Юрій Казмірчук.

Отже, питання: чому скасовано наказ і що означає "виробнича необхідність"? Може, рівень захворювання падає? Може, ВООЗ та МОЗ України радять згортати ковідні ліжкомісця? Може, у Львові раптом стало більше площ для лікування хворих? Зовсім ні!

Тож, може, просто їх спіймали на гарячому? Може, ніхто й не мав наміру віддавати поліклініку під ковідну зону? Може, був лише намір "вижити" лікарів, оголосити приміщення аварійним або не придатним для продовження експлуатації? А далі за схемою: паркан, котлован, новий квартал. І часу на розкачку не було – аферу планували провернути якраз між двома турами виборів.

null

Фото: facebook-сторінка Христини Процак

Додатковою пересторогою для медиків, які стали на захист поліклініки, стало те, що, як видно з відео із зустрічі з Олегом Синюткою, це вже не перший випадок, коли лікарів намагались виселити з приміщення. Вперше така спроба вже була близько року тому.

І, як підтвердження того, що питання поліклініки розглядалось в "особливому контексті", вже 5 листопада керівник лікарні швидкої допомоги оголосив, що у них розпочався грандіозний ремонт з метою через два тижні відкрити додаткову ковід-зону, де буде розміщено 350 ліжок.

Особливо хочеться звернути увагу на те, що ремонт робиться за кошти великих забудовників. І тут виникає підозра, що подібна схема могла бути запланованою і з поліклінікою. Її могли віддати якомусь великому забудовнику (до прикладу, з числа перерахованих нижче), який облаштував би тут тимчасову ковід-зону, а за це, після її згортання, отримав би приміщення у свою власність.

А судді (забудовники) хто?

Щоб багато не писати, розглянемось навколо поліклініки. Карта новобудов нам у поміч.

null

Червоним кольором позначено об'єкт "Ріел", зеленим – об'єкти, вірогідно, пов'язані з родиною Тістиків, жовтим – імовірне розташування пологового будинку Medicover. Джерело: lun.ua.

Відразу біля поліклініки, ні в тин ні в ворота, виріс будинок ЖК "Тополіс" від "Ріел". Місцеві мешканці його називають не інакше, як "Садобуд", натякаючи на тісну співпрацю і масштабне будівництво компанії в останню каденцію чинного міського голови. Чи зупиниться цей досить активний і, можна навіть сказати, агресивний забудовник на одному будинку? У це важко повірити. Чи може він розгорнути будівництво в напрямку вільних земель комунальної лікарні, а відтак поліклініки? Мабуть, що так. До речі, насторожує факт, що у лікарню швидкої допомоги зараз вкладають великі кошти, а от сходи, якими пацієнти могли би підніматись відразу від вулиці Мазепи, й далі залишаються закритими через їх аварійний стан.

"Якщо глянути на це приміщення з точки зору забудовника, то воно розміщене в дуже привабливому місці, навколо багато вільної землі. І ми вже бачимо, що поруч виріс свіжий будинок, який у народі так і назвали – "Садобуд". Тобто, знаючи теперішню тактику міського голови забудовувати вільні території, можна припустити, що намір розібрати і забудувати або оббудувати цю ділянку у нього є", – коментує ситуацію Юрій Казмірчук.

Нижче від поліклініки, попри вулицю Мазепи, теж планується забудова. Там має постати приватний пологовий будинок компанії Medicover. 

Між ними розташований об'єкт, який також не обділений увагою винахідливої місцевої громади, – так званий "Зайчик". Колись там стояла фігурка цієї тваринки, а тепер постав чималенький торговий центр, власником якого є ТОВ "СВ" колишніх депутатів-свободівців братів Тістиків, нащадок одного з яких є чинним народним депутатом від партії "Слуга народу" Ростислав Тістик. Крім "Зайчика", в околицях їм належать ринок "Тополя 1", а також готель "СВ". Що цікаво, біля нього триває будівництво котеджів, тож і в них є свої будівельні інтереси. Хоча в коментарі для "Еспресо.Захід" Ростислав Тістик заявив (дослівно): "Вибачте, я фейків не коментую".

Тут варто згадати і про реконструкцію вулиці Миколайчука, яку міська влада почала здійснювати влітку минулого року. Її метою оголошувався благородний намір прокладання дороги до Голосківського цвинтаря та Брюхович, але чомусь вона збіглася й із іншими активностями у цьому районі.

Інтереси трьох середовищ на карті позначено різними кольорами. Що цікаво, вони з усіх боків підступають до території лікарні та лісопарку Замарстинівський.

Ситуація навколо озера Стосіка як маркер будівельної ситуації в місті за керівництва Садового

Дуже схожа ситуація нещодавно розгорнулась навколо озера Стосіка неподалік, на вулиці Замарстинівській. Вона вже докладно описана в нашому розслідуванні "Парк замість багатоповерхівок". Що цікаво, в ньому також ішлося про інтереси тих же трьох середовищ: "Ріелу", "Авалону" та представників "Свободи". Попри них був відчутний інтерес та, ймовірно, певний умисел міської влади. І зупинити їх вдалося, як і в випадку з поліклінікою, лише консолідованою та безапеляційною позицією громади.

Садовий кілька років поспіль воює з поліклініками, й епідемія його не зупинила

Щоб зрозуміти, що логіка дій Андрія Садового з поліклінікою на Мазепи – це не турбота про хворих на коронавірусну інфекцію, а майнові і земельні інтереси, треба згадати вже призабуту історію про його конфлікт з комунальними стоматологічними поліклініками, який розпочався ще на початку 2017 року й триває досі. Юрій Казмірчук, який працює в одній з найбільш "бунтівних" клінік, власне на цьому прикладі здобув досвід протистояння аферам Андрія Садового і, зокрема, це допомогло швидко дати раду з проблемою поліклініки на Мазепи.

"Хочу зазначити, що таку схему Андрій Садовий провертає не лише з цією поліклінікою, а й із стоматологічними комунальними поліклініками. Спочатку він намагався перевести нас у статус завідома збиткових підприємств. Ми зрозуміли, що це шахрайська схема, покликана призвести до банкрутства підприємств та зачистки їх територій від особового складу, який у таких умовах сам почне звільнятися. Ми спочатку пробували навести діалог з міською владою, але нас не чули. Тоді подали в суд і отримали рішення про заборону ліквідації. Потім вони просто перестали платити нам зарплату. Приїжджали "тітушки", намагались захопити наші приміщення, завідувачу відділення нашої поліклініки облили машину кислотою. Дійшло й до рукоприкладства, коли тодішній керівник управління Володимир Зуб під час чергової провокації у січні 2018 року вдарив нашу лікарку Ірину Шишковську", – розповідає активіст.

Реалізуючи схему звільнення приміщень стоматологій від медиків та пацієнтів і подальше їх використання як вільних комунальних об’єктів, підлеглих Андрія Садового не зупиняв навіть коронавірус. Одна з останніх спроб це зробити була вчинена вже тоді, коли лютувала епідемія, і вона, ймовірно, стала приводом для звільнення одного з чиновників Андрія Садового – керівника департаменту охорони здоров'я Володимира Зуба:

"Після побиття нашої лікарки на нього відкрили кримінальну справу, потім ще кілька, зокрема, за незаконне збагачення і за те, що вже під час пандемії видав наказ про заборону ведення діяльності нашої поліклініки, а це неприпустимо. Адже таким чином він змушував людей переміщатись через місто в умовах епідемії, а всі пам’ятають, що відбувалось під час жорсткого карантину. І от такий шлейф негативу змусив Садового звільнити Зуба, щоб він не псував йому іміджу перед виборами", – зазначає Юрій Казмірчук.

Далі він проводить чіткі паралелі між намірами міської влади щодо стоматологій та випадку з поліклінікою на Мазепи.

"По суті, що у нашому випадку, що у цьому, можна припустити, мета і схема у Садового одна і та ж: звільнити приміщення і далі використати їх на власний розсуд. Просто в нашій ситуації це тривало довше, а тут він хотів зробити це нахрапом під приводом боротьби з коронавірусом", – підсумовує лікар.

Стоматологічна поліклініка на Замарстинівській як аналогія того, що могло чекати заклад на Мазепи

Як приклад логіки дій підлеглих Андрія Садового стоматологи наводять тривалу боротьбу за поліклініку на Замарстинівській. Вона також мала йти під реорганізацію під приводом надмірної кількості таких закладів, хоч насправді, за припущеннями лікарів, через велику ділянку землі, яку вона займає, і близькість новобудов до неї.

null

Фото: Google Maps

"Відзначу особливу зацікавленість міських чиновників П'ятою стоматологічною поліклінікою, що на Замарстинівській. Вона їм, можна припустити, дуже добре лягає під плани забудови на цій вулиці, де роботи тривають дуже активно. Адже за нею закріплена доволі велика територія. І якось, під час однієї зустрічі з чиновниками, вони обмовились, що стільки поліклінік утримувати нераціонально і їх кількість слід зменшувати", – додає Юрій Казмірчук.

Ну й останнім штрихом, який додатково відтіняє справжні наміри влади міста щодо приміщень поліклінік та ділянок під ними, є те, що в районі Топольної/Мазепи зараз відкрито ряд невеличких кабінетів сімейної медицини: комунальних та приватних. Тож, цілком очевидно, саме їх наявність мала б стати аргументом щодо недоцільності великих амбулаторій, позаяк наявність стоматологічних кабінетів стала аргументом для ліквідації комунальних клінік.

І якщо у випадку зі стоматологіями йшла тривала підготовка реалізації цієї схеми, то стосовно дитячої поліклініки на Мазепи все мало відбутись блискавично. І Андрія Садового не зупиняв навіть нечуваний цинізм приводу для афери – боротьба з коронавірусом.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
21:00
Львівські митники зупинили на кордоні Audi Q7 з технікою Apple на мільйон гривень
Львівські митники зупинили на кордоні Audi Q7 з технікою Apple на мільйон гривень
20:57
На Волині зникла 15-річна студентка, яка пішла з гуртожитку і не повернулася
20:39
новини Львівщини
На Хмельниччині судитимуть експосадовицю банку, яка привласнила 8 млн грн виплат родин загиблих військових
20:21
Забезпечити безпеку природи: у Львові затвердили нову екологічну програму
20:03
На Закарпатті співробітник патрульної поліції вчинив смертельну ДТП
19:45
новини Хмельницького
На Львівщині авто збило двох дітей на самокаті, одна дівчинка загинула
19:30
блокпост
На Волині демонтували 12 недіючих блокпостів
19:16
Доступні ліки
У Львові дорослі люди зможуть безплатно отримати ліки від спінальної м’язової атрофії
19:03
На Волині чоловіка підозрюють у сутенерстві і втягненні в проституцію жінок
18:58
ноутбук
Вилучене та конфісковане рішеннями суду майно на Рівненщині передали на потреби військових
18:44
лікарня швидкої допомоги
Перше медичне об'єднання Львова будуватиме фармзавод
18:30
трамвай у Львові
Львівелектротранс першим серед перевізників міста отримуватиме оплату за виконану роботу
18:14
новини Рівненсько області
На Рівненщині знайшли зниклого безвісти жителя Вараського району
18:05
У центрі Львова за понад 5 млн грн реставрують палац Бесядецьких
17:51
психічне здоров'я
Львів отримає €1,5 млн від Фландрії на будівництво центру психічного здоров’я
17:38
McDonald's
McDonald's запропонували відкрити ресторани на Закарпатті не лише в Ужгороді та Мукачеві
17:25
Новини Рівненщини
На Львівщині судитимуть наркозбувачку, яка щомісяця постачала у різні міста країни близько 20 кг наркотиків
17:18
домашнє насильство
Вимагав віддати пенсію: на Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який систематично кривдив свою бабусю
17:09
граната
Вимагав 250 тис. євро, погрожуючи вбивством близьких родичів: тернополянину повідомили про підозру
17:00
Огляд
Купила квартиру за 3,5 млн грн і заробила понад 1,8 млн грн: що задекларувала голова дитячого медичного центру Олена Козлова
16:59
Оновлено
виставка "Тут був мій дім"
Куди піти у Львові із 25 по 31 березня: Jam session у Дзизі та концерт Квартету Петра Балога
16:59
Огляд
хмари
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 28 березня, завтра, тиждень
16:42
Воїни волинської ТрО на сході України знищили "буханку" росіян
Воїни волинської ТрО на сході України знищили "буханку" росіян
16:35
Бурштинська ТЕС
Під час обстрілу 22 березня постраждали всі блоки Бурштинської ТЕС, – ДТЕК
16:25
Львів
У Львові мешканці гуртожитку на Тичини зможуть приватизувати своє житло
16:12
новини Прикарпаття
В селі на Прикарпатті підтвердили факт забруднення води у річці Бистриця-Солотвинська
16:03
школяр
У Львові при школах створять піклувальні ради
15:50
У Львові попрощалися з Ігорем Юхновським – екснардепом і Героєм України
У Львові попрощалися з Ігорем Юхновським – екснардепом і Героєм України
15:33
трамвай з прапором, Львів
Львівелектротранс оголосив міжнародний тендер на модернізацію трамваїв
15:22
новобудова на вул. Трускавецькій
Львівська міськрада підтримала петицію про заборону висоток у приватному секторі поряд з Сокільниками
15:10
У Тернополі помер артист балету Михайло Складан
14:57
У Рівному затримали рецидивістку, яка ввозила в Україну прекурсори під виглядом прального порошку
У Рівному затримали рецидивістку, яка ввозила в Україну прекурсори під виглядом прального порошку
14:42
На Тернопільщині чоловік добровільно віддав поліції арсенал зброї
14:29
затримання наркоторговців
Вилучили метамфетаміни і гранати: на Закарпатті затримали групу наркоторговців
14:11
У мережі оприлюднили відео, як люди у військовій формі силоміць заштовхали чоловіка в авто. У Хмельницькому обласному ТЦК прокоментували
У мережі оприлюднили відео, як люди у військовій формі силоміць заштовхали чоловіка в авто. У Хмельницькому обласному ТЦК прокоментували
13:59
новий міжнародний поїзд між Прагою і Чопом
У Чоп прибув перший міжнародний поїзд із Праги
13:52
На Хмельниччині судитимуть рецидивіста з Волині за напад із ножем на перехожого
13:37
перетин кордону, прикордонник
Тернополянин за $4,5 тис. став "багатодітним батьком" трьох литовських дітей, щоб виїхати за кордон
13:22
фури на кордоні
У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" тимчасово розблокували рух вантажівок
13:15
У Львові впіймали 19-річного хлопця, який через фішинг крав гроші клієнтів банків
Більше новин