"Чорна шухляда", яка зцілює: у Львові можна буде поклонитися чудотворній іконі

Ікона Розп’яття Спасителя, коронована Папою Франциском, перебуватиме у Львові до наступної неділі, 21 березня.

До Львова приїхала чудотворна ікона Розп’яття Спасителя із Зарваниці, коронована Папою Франциском. Поклонитися їй можна буде з 14 до 21 березня у храмі святих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії (вул. Віри, Надії, Любові, 10) з восьмої ранку до восьмої вечора щодня. Про це інформують у храмі, передає "Еспресо.Захід".

Читайте також: У Львові показали унікальну ікону Різдва Пресвятої Богородиці

"Ця ікона приїжджає до нас із Зарваниці, вона буде доступна аж до наступної неділі. Приємно, що це станеться в перший тиждень Великого посту. Доступ до ікони буде з 08:00 до 20:00 щодня, за потреби храм буде відчинений і довше. Також щодня будуть акафіст, молитва Атанасія Шептицького, який уклав спеціальну молитву до цієї ікони", – розповів "Еспресо.Захід" настоятель храму св. мучениць Віри, Надії, Любові та їх Матері Софії о. Андрій Корчагін.

Читайте також: "Побачили табуретку й уявили собі ікону": подружжя зі Львова створює дивовижні ікони зі старих меблів

Історія цієї ікони захоплива. Парох львівського храму святих мучениць Віри, Надії, Любові та їх Матері Софії переконує, що ікона Розп’яття Спасителя походить з 1728 року.

Напередодні Великодня мешканець Зарваниці Степан Долган їхав з недалекого Дарахова додому і знайшов у полі "чорну шухляду", всередині якої був намальований на шовку образ Розп’яття Ісуса Христа. Образ перенесли до місцевої церкви, а згодом мешканці Зарваниці стали свідками того, як з нього почали спливати прозорі краплі. Також очевидці кажуть, що при образі відбувались чудесні оздоровлення хворих. Їх навіть записала спеціальна комісія.

Читайте також: "Я люблю ікони": вперше в Україні львівська молодь з інклюзією пише ікони

Оповідають, що чудотворний образ пережив пожежу у старенькій церкві наприкінці 18 століття, зберігся під час Першої світової війни. Але коли до села поверталися більшовики, ікона потрапила до сховку. У часи більшовицьких гонінь УГКЦ вона безслідно зникла, а разом з нею і коштовні ризи. Понад 70 років про ікону ніхто не чув, однак кілька років тому в Івано-Франківську віднайшли елемент ризи – розкішний оклад ікони із чистого срібла і з позолотою. А вже 29 квітня 2019-го у базиліці Святого Петра у Ватикані відбулося богослужіння за участі Папи Франциска біля чудотворної ікони Розп’яття Спасителя із Зарваниці.

Глава Католицької Церкви поблагословив ікону й корону тернового вінка. Так Папа відновив почитання чудотворної ікони Розп’яття Спасителя із Зарваниці.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал