"Без позачергових парламентських виборів у моєї країни не буде жодного майбутнього", – грузинський ексдипломат

За словами колишнього посла Грузії у Великій Британії, політолога Георгія Бадрікідзе, арешт лідера найбільшої опозиційної партії у Грузії свідчить про те, що засновник владної партії "Грузинська мрія", грузино-російський мільярдер Бідзіна Іванішвілі нарешті скинув із себе маску прозахідного демократа.

Про це він повідомив в ефірі програми "Борковський & Валевська", передає "Еспресо.Захід".

"Це сталося не з першого дня, хоча симптоми були ще на початку правління Іванішвілі, коли він почав політичні гоніння проти своїх політичних опонентів. Тоді він намагався виглядати більш цивілізовано. Я намагався пояснити причини, оскільки олігарх не може хотіти нормальних демократичних інститутів. Прозахідний курс Грузії означав для нього лише спробу отримувати від Заходу всі блага. Але поступово цей ресурс вичерпався. Тепер настав момент істини, коли ззовні не залишилося жодних атрибутів прозахідності, коли Захід побачив реальне обличчя влади Іванішвілі, коли він почав фізично усувати будь-які опозиційні, по-справжньому опозиційні сили. Він, до речі, намагався створити псевдоопозицію, але з цього практично нічого не вийшло", – нагадав дипломат.

Георгій Бадрікідзе зазначив: лідеру головної опозиційної партії "Єдиний національний рух" Ніку Мелії висунули вигадані, сміховинні обвинувачення – участь у протестах проти присутності російського комуніста на заходах, присвячених православним зібранням у парламенті. Тим самим він, мовляв, порушив умови звільнення, що послужило підставою для взяття його під варту.

"Маємо факт – лідер головної опозиційної партії Грузії арештований за політичними мотивами. Усі власники незалежних опозиційних телеканалів перебувають або під слідством, або під якимсь іншим політичним чи економічним тиском. Наші західні союзники вже не можуть цього ігнорувати і ми вже отримали справжній шквал заяв та попереджень. Думаю, те, як реагуватиме Іванішвілі та його люди при владі, буде визначати майбутню історію Грузії. Без дострокових виборів, без якогось серйозного перерозподілу у Грузії можна сказати, що демократичного майбутнього, та й взагалі жодного майбутнього, в моєї країни не буде", – підсумував грузинський політолог.

Усі попередні програми "Борковський & Валевська" можна переглянути тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.