Це шпарина для запровадження у владних органах будь-якої мови, – Микола Княжицький

Народний депутат від Європейської Солідарності закликав не голосувати за проекту Закону, яким хочуть "удосконалити" авіаційні правила України.

Сьогодні Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект №3683, у якому є двозначності щодо використання державної мови в авіа сфері. Виступаючи під час обговорення документу, Микола Княжицький вказав на небезпеку, яку приховує запропонований проект.

"Це не закон про авіаційні правила – це закон про скасування закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", - вважає представник "Європейської Солідарності". -
Законопроект пропонує внести зміни до статті 13 закону про державну мову, яка регламентує норму нормативних правових актів. Сьогодні норма вказує, що мовою нормативно-правових актів є державна мова, а цей законопроект пропонує додати "якщо інше не встановлено законом".

Запропоновані зміни до закону про державну мову мають загальний характер і вони не обмежуються англомовними авіаційними правилами. Пропонується зробити шпарину, яка фактично дозволяє прийняття нормативно-правових актів і запровадження діловодства в державних і місцевих органах влади будь-якою мовою".

На переконання Миколи Княжицького, "будь-які аргументи представників комітету щодо другого читання, що ця норма буде виправлена, не викликають жодної довіри… Кожен, хто буде сьогодні за це голосувати, буде голосувати за те, щоб паплюжити пам’ять усіх, хто боровся  за українську мову протягом усієї історії. Отакими хитрими способами в закони, які мають нібито нейтральні назви, намагаються внести пункти, які ставлять під питання і нашу культуру, і нашу державність".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.