Еспресо. Захід

Львів VS Портнов: реакція на рішення ОАСК

Христина Парубій
4 лютого, 2021 четвер
08:44

Міська влада, народні депутати, вчителі історії та львів’яни обурені рішеннями суду за позовами юриста часів Януковича Андрія Портнова.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід"

Цього тижня у львівських школах стартували просвітницькі уроки про видатних українців. Такою є реакція львівської влади на скандальні рішення Окружного адміністративного суду Києва. 

Директорка центру професійного розвитку педагогічних працівників Львівської міської ради Леся Приставська в коментарі журналістці "Еспресо.Захід" розповіла, що це вже не перші схожі уроки, адже вже чотири роки поспіль у львівських школах постійно інформують про визначні та пам'ятні українські дати. Щомісяця навчальні заклади отримують календарі, де бачать, про які дати потрібно розповісти дітям. Утім цього тижня розповідають про "заборонених".  

Ми тісно співпрацюємо з військовими частинами, в нас часто відбуваються уроки на Меморіалі героїв Небесної Сотні

"Акцентуємо на героях УПА та Небесній Сотні, – каже Леся Приставська. – Ми тісно співпрацюємо з військовими частинами, в нас часто відбуваються уроки на Меморіалі героїв Небесної Сотні. У школах відбувається спілкування із захисниками. Торік через COVID-19 спілкування перейшло в онлайн. Заходи, що відбуваються цього тижня, мають різноманітні формати – від екскурсій до історичних реконструкцій, і організовувати їх може будь-який учитель. Ми мусимо пам’ятати, кожна дитина має знати своє коріння. Як можна забути про Уласа Самчука і його твір "Марія", до прикладу"?

Нагадаємо, наприкінці січня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив два позови скандального юриста часів Януковича Андрія Портнова. Хвиля антиукраїнських рішень суду розпочалася ще 19 січня. Тоді суддя Любов Маруліна вирішила визнати "протиправним та скасувати рішення Київської міської ради від 27 лютого 2020 року "про відзначення на території Києва пам'ятних дат та ювілеїв у 2020 році". Згідно з рішенням суду, йдеться про низку військових та політичних діячів: Івана Полтавця-Остряницю, Василя Левковича, Василя Сидора, а також письменників і політичних діячів – Василя Галаси, Андрія Мельника, Уласа Самчука та Юрія Липу. 

А вже 21 січня скандальний суд в особі Руслана Арсірія відзначився ще одним рішенням – зобов’язав Міністерство освіти і науки "забезпечити перегляд підручників для 5 та 11 класів з історії України для закладів загальної середньої освіти що вийшли друком у 2018 та 2019 роках". 

Серед низки вимог Андрія Портнова – "оголосити та провести новий конкурсний відбір проектів підручників з Історії України для 11 класів та вступу до історії для п’ятих класів закладів загальної середньої освіти із дотриманням принципу достовірності, об'єктивності всебічності історичних фактів і подій, з описанням історії України, починаючи з 2013 року, а також забезпечити перегляд інших навчальних підручників, посібників, навчальних програм тощо, які затверджені або рекомендовані для використання у навчальному процесі Міністерством освіти і науки України та які містять опис подій 2013-2014 років, зокрема Революції Гідності на предмет подання повної, достовірної та об'єктивної інформації".

Такі дії київського суду викликали неабияку реакцію львівської спільноти, посадовців і народних депутатів від Львівщини. Одними з перших відреагували народні депутати України від фракції "Європейська солідарність" Андрій Парубій і Микола Княжицький, котрі були активними учасниками Революції Гідності. 

Що роблять в українському суді такі "судді", які йдуть проти свого народу?

"Одіозний юрист Януковича вважає, що "попередній політичний режим намагався героїзувати і міфологізувати низку державних злочинців і учасників масових заворушень 2013-2014 років", а "Беркут" ніяк не причетний до загибелі Небесної Сотні. І "судді" це твердження підтримали. А тепер суд скасував постанову Київради про відзначення пам'ятних дат, пов'язаних з визначними постатями української історії. Відтепер Київській міській держадміністрації заборонено відзначати річниці днів народжень видатних українців. Для Портнова вони, звісно, не герої, як і всі українці, які боролися і борються за свою Державу. Але що роблять в українському суді такі "судді", які йдуть проти свого народу? Усі ці ганебні рішення, безумовно, будуть оскаржені. І, переконаний, скасовані. Реванш ми зупинимо, ця влада неодмінно піде. І кожен "портнов" відповість за все", – написав Андрій Парубій на своїй facebook-сторінці. 

А Микола Княжицький з трибуни Верховної Ради України назвав рішення суду ганебним.

"Очільник МОН мовчить, коли суддя Окружного адміністративного суду Арсірій зобов’язав переглянути українську історію 2013-2014 років і заборонив розповідати про вбивства Небесної Сотні. Міністр не реагує на те, що викладачка одного із державних вишів називає всіх, хто голосував тут за закон про українську мову фашистами і випускає "обтічну" заяву про рівність мов", - наголошує Микола Княжицький. 

Публічно Міністерство освіти і науки України не відреагувало на дії Окружного адміністративного суду Києва. Проте на запит журналістки "Еспресо.Захід" відреагували миттєво. 

"Станом на сьогодні Міністерством надається оцінка вищезазначеному рішенню суду щодо дотримання норм процесуального та матеріального права з метою ухвалення певних управлінських рішень щодо вчинення процесуальних дій у межах компетенції", – так прокоментували рішення суду у МОН. Така відписка журналістці була 27 січня, втім досі жодних нових реакцій чи дій від міністерства не було. 

Із коментарями й обуренням не забарилися львівські вчителі історії. Ігор Лукашинський, який працює у 97-й загальноосвітній школі міста, каже, що такі дії суду є серйозним ударом для історії України, адже Революція Гідності займає важливу нішу в навчальному матеріалі. 

Незважаючи на заборони, я розповідатиму школярам про всі важливі дати української історії, але чи робитимуть це інші вчителі –  питання

"Революцію Гідності учні вивчають у 10 та 11 класах, – розповідає вчитель історії ЛЗСШ №97 Ігор Лукашинський. – Десятикласники знайомляться з цією історією, там буквально два параграфи, а ось одинадцятикласники вивчають матеріал докладніше. Вже минуло чимало часу, тому можемо говорити про причини, які призвели до протестів у 2014 році, про студентів з Майдану, вторгнення Росії на територію України. Цю історію школярі вчать останні два місяці школи. Незважаючи на заборони, я розповідатиму школярам про всі важливі дати української історії, але чи робитимуть це інші вчителі –  питання". 

Учитель переконаний: якщо МОН усе-таки вирішить переглядати  інформацію в підручниках, то переробляти потрібно буде ще й програму ЗНО, де чимало завдань стосуються трьох революцій, які відбувалися за часів незалежної України.

"У зовнішньому незалежному оцінюванні є запитання про Революцію на граніті, Помаранчеву революцію та Євромайдан, – додає Ігор Лукашинський. – У завданнях згадуються певні діячі, роки, які потрібно зіставити між собою. Також є зображення плакатів до певної революції, які теж потрібно визначити випускникам".

Солідарність із учителями продемонстрували й львів’яни, які з протестом вийшли на вулиці Львова. Організаторами акції виступили активісти Львова, зокрема, й учасники бойових дій. Серед них – доброволець, що з 2014 року захищав українські кордони, Андрій Лібич. У розмові з журналісткою "Еспресо.Захід" каже: такі рішення можуть призвести до того, що в майбутньому піддаватимуть сумніву й інші українські теми та героїв. 

"Це може створювати прецеденти перегляду подій нещодавньої історії України, коли піддаватимуться сумніву такі події, як Революція Гідності, – впевнений Андрій Лібич. – Подаватимуть їх так, як вигідно Російській Федерації. Про це у своїх виступах заявляє Андрій Портнов: що "майданівці" йшли зі зброєю, стріляли в спецпризначенців, а активістів убивав невідомо. Я переконаний, намагатимуться відбілити злочинців з "Беркуту" й заплямовуватимуть пам’ять про революціонерів, хлопців, які йшли безборонно, зі щитами, в касках, часто голіруч на озброєних "правопохоронців", бо правоохоронцями їх не можу назвати".

Відтак організатори протестів вимагають у МОН і КМДА подати скаргу на ці рішення суду. Активісти закликають відзначати річниці цих постатей цього року та не переглядати й нічого не змінювати у підручниках, тому що викладені події є правдивими та достовірними.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

 

 

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
22:58
На Буковині митники вилучили понад 1000 заборонених ароматизованих е-сигарет
22:40
Через змову фірм медзаклад Тернополя переплатив 1 млн грн за телевізійні послуги
22:21
У селі біля Львова незаконно зрубали понад сотню дерев
На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який незаконно зрізав 31 дерево на 450 тис. грн
22:02
Новини Західної України
Буковинцю, який за €6,5 тис. переправляв ухилянтів до Молдови, повідомлено про підозру
21:54
вогняна веселка у Франківську
У Франківську зафіксували рідкісне природне явище. Фото
21:43
100 окрема механізована бригада
"Завдаємо окупантам колосальних втрат": волинську 100-ту ОМБр передислокували на Донеччину
21:25
На Львівщині у кількох містах і селах не буде газу. Адреси
21:18
Оновлено
"Крихкіші за скло": колекція ікон на склі Остапа Лозинського
Куди піти у Львові із 22 по 28 квітня: "Атомна русалка" й благодійні читання з поетом і військовим Артуром Дронем
21:07
онлайн-шахрайство
Шахраї видурили в мешканців Рівненщини понад 140 тис. грн
20:50
У Львові побільшає велопішохідних переходів. Де вони з’являться
20:37
Оновлено
"Завершується тестовий період", - Москаленко про затори з Сихова в бік центру Львова через зміни ОДР
20:33
новини Закарпаття
На Закарпатті зіткнулися дві автівки: поліція розслідує обставини ДТП
20:08
новини Хмельниччини
У Хмельницькому група людей збувала синтетичні наркотики, їм загрожує до 10 років ув’язнення
20:00
Огляд
Які будинки у Львові найвищі. Рейтинг багатоповерхівок над рівнем моря
19:49
ГМО
Чи вирощують в Україні ГМО-рослини. Роз'яснення Держпродспоживслужби Львівщини
19:35
новини Хмельницького
Водій, який на смерть збив чоловіка та втік з місця події у Хмельницькому, проведе за ґратами 6,5 років
19:25
Долина ірисів
Не лише Долина нарцисів: топ-10 квіткових маршрутів на Закарпатті від "професора з окопу" Федора Шандора
19:12
новини Львівщини
Ймовірна причина займання - кип'ятильник: на Стрийщині в пожежі загинула жінка
19:09
школа у Розгірче
Недобудовану школу на Львівщині продали за 10% початкової ціни
18:55
Львів 25 квітня прощатиметься із загиблим захисником Євгеном Ковпаком
18:39
Огляд
новини Львова
Вербна неділя у Львові: розклад святкових богослужінь у катедральних храмах міста
18:30
На Закарпатті чоловік поцупив банківську картку у пенсіонера та майже рік нею розраховувався у магазинах
18:13
дитячий садок
В громаді на Львівщині влітку припинять роботу всі дитячі садки
17:55
У Луцьку маршрутка врізалася у Ford, постраждала водійка легковика
17:39
До Львова з концертом приїде німецька легенда електронної музики SCHILLER
17:23
Огляд
ЗСУ
Як можна звільнитися з військової служби в час воєнного стану
17:10
УКУ
В УКУ прокоментували новий закон про реформу вищої освіти
16:56
прикордонники, прикордонник, перевірка документів
Жінка, яку розшукує поліція за підозрою у кількох злочинах, намагалася втекти до Словаччини
16:42
Житель Одещини і медпрацівниця з Рівненщини виготовляли ухилянтам фіктивні документи про інвалідність
Житель Одещини і медпрацівниця з Рівненщини виготовляли ухилянтам фіктивні документи про інвалідність
16:30
У Львові у Національному музеї покажуть "Пісню пісень" Ольги Погрібної-Кох 
16:24
Огляд
Осінь, дощ
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 24 квітня, завтра, тиждень
16:08
Житло для переселенців
У Луцьку затвердили новий порядок надання житла переселенцям
15:57
Олексій Хоміч і Олексій Стахорський
На Донеччині загинули двоє воїнів з Волині – Олексій Хоміч і Олексій Стахорський
15:41
гранати
Закарпатець зберігав вдома бойові гранати, зброю вилучила поліція
15:23
Отець Роман Мірчук
Відійшов у засвіти отець Роман Мірчук – митрофорний протоієрей і похресник Степана Бандери
15:10
Біля кордону з Румунією затримали авто з трьома ухилянтами 
14:58
наркотики
Подружжя зі Львівщини організувало наркобізнес, у них вилучили товару на 1 млн грн
14:49
електросамокати у Львові
Під Львовом сталася ДТП з інспекторкою податкової й дітьми на самокаті 
14:41
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого у тилову частину
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого у тилову частину
14:25
цистерна для пального
У "Шегинях" митники конфіскували в рівненських бізнесменів цистерну для пального
Більше новин