У Львові протестували проти підвищення цін на газ

Акції протесту проти високих тарифів планують проводити щопонеділка.

Будівлю АТ "Львівгаз" пікетували мешканці Львівщини, обурені зростанням цін на газ з 1 січня, передає "Еспресо.Захід".

Акцію протесту анонсував керівник громадської організації "Рабів до раю не пускають" Іван Спринський. Однак під "Львівгаз" громадський активіст не прийшов. З авто лише транслювали його заклик приєднуватись до тарифного майдану. При цьому акцію протесту організували не біля будівлі "Львівгаз збуту", який безпосередньо продає газ і щомісяця встановлює ціни, а біля "Львівгазу", який займається лише розподілом.

"Візьмемо магазин, який торгує хлібом. Щоб той хліб потрапив до магазину, має приїхати машина і доставити його з заводу до магазину. Так само відбувається і з газом. Є газ як товар, і є "машина", яка його доставляє. "Львівгаз" бере газ на газорозподільній станції Трансгазу і доставляє його до кінцевого споживача. Ми лише транспортуємо газ, який ви купуєте у "Львівгаз збуті", "Нафтогазі" чи інших постачальників. І до тарифів на газ взагалі не маємо жодного відношення", – намагався пояснити протестувальникам керівник львівського відділення АТ "Львівгаз" Павло Сербан.

За його словами, кошти за розподіл йдуть на обслуговування газових мереж, а механізм розрахунків, так само, як і тарифи, затверджує Національна комісія з регулювання енергетики.

Утім тарифами на розподіл споживачі також не задоволені, адже з січня вони зросли з 1,18 до 2,14 грн за кубометр.

Пан Микола приїхав на акцію протесту з Городка. Чоловік обурюється, що прийшло так мало львів’ян, адже їм не треба добиратись кількома маршрутками.

"Такою купкою ми нічого не доб’ємось, – каже він. – Я не розумію, звідки такі ціни на газ. І ще за доставку треба платити. Ми колись проводили газ за свої кошти – скидались з кожної хати. Тоді нам обійшлось це у 1200 "совєцких" карбованців. Тобто ми купували і прокладали ті труби за свій рахунок, а тепер маємо платити за доставку газу своїми ж трубами. Це нормально?"

Ще один чоловік каже, що економить газ, але все одно за опалення двокімнатної квартири виходить 600-700 гривень. Та найбільше його обурює, що має сплачувати за доставку газу у будинок, у якому не живе ніхто.

"У мене ще є будинок в селі. Ми там не живемо. На лічильнику нулі, а приходить 80-120 грн за місяць за доставку. За що? Ми туди приїжджаємо тільки влітку, але ж влітку не опалюємо, бо тепло. Хіба варимо їсти. То чому так багато за доставку?", – питає пан Михайло.

Дехто з протестувальників вважає, що з тарифами на розподіл можна навести лад, якщо передати газорозподільні мережі на баланс територіальних громад. Мовляв, на Закарпатті уже є прецеденти, коли місцеві ради рішенням сесії повертали мережі у свою власність.

Тим часом громадська ініціатива "Родичі" обіцяє проводити акції протесту проти високих тарифів щопонеділка під різними установами, які мають стосунок до надання комунальних послуг чи формування тарифів.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.