Верховинська коляда увійде до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО

Рік тому вона увійшла до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Про це повідомляє Суспільне, передає "Еспресо.Захід".

Гуцульська коляда Верховинщини стане нематеріальним надбанням культурної спадщини ЮНЕСКО. За словами настоятеля церкви Різдва Пресвятої Богородиці Православної церкви України, що в Криворівні на Івано-Франківщині, отця Івана Рибарука, це має стати офіційним визнанням.

"Зараз стоїть питання, щоб внести її до всесвітнього надбання ЮНЕСКО. Бо торік таким надбанням стала косівська кераміка. Тому це вже говорить про себе. Я думаю, що з Божою поміччю ми це допровадимо до успішного завершення, і весь світ знатиме нашу коляду. Це буде офіційне визнання", – зазначив отець Іван Рибарук.

Колядувати на Верховинщині починають після закінчення Різдвяної літургії. Тоді із церкви виходять чоловіки у кептарях і шикуються у ряд. У декого в руках – гуцульські топірці, трембіти, роги чи скрипки. Після цього починається святковий урочистий обхід довкола церкви. Навколо храму утворюється кільце. Коляда лунає по-різному: то стихає, то знову набирає сили. Потім із церкви виходить священник, який благословляє колядників.

Читайте також: Борщ, борщівку та ще три феномени хочуть включити у національний список культурної спадщини

Загалом, за словами отця Івана Рибарука, на Верховинщині святкування Різдва Христового дещо відрізняється від того, як відзначають цей день загалом в Україні. Найкраще, каже священник, приїхати та почути гуцульську верховинську коляду на власні вуха.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал