Зарплату не платять, на роботу не пускають. Що відбувається із заводом ЛОРТА, який працює на "оборонку"?

За новим графіком, на підприємстві лише один робочий день на місяць.

Про це "Еспресо.Захід" повідомила голова профспілки заводу Галина Тарнавська.

Перший робочий день нового року став неприємною несподіванкою для працівників львівського заводу ЛОРТА – їх просто не пустили на підприємство. Натомість працівникам повідомили про новий графік роботи, за яким вони мають працювати лише один день на місяць.

"Сьогодні понеділок, люди прийшли на роботу, але працівники на територію нікого не пустили, – каже Галина Тарнавська. – Сьогодні нам повідомили про наказ, який датували 2 грудня 2020 року. Цим наказом встановили тимчасовий режим роботи, за яким робочим буде лише один день на місяць! Цитую: "У зв’язку зі зменшенням обсягів виробництва, відсутністю обігових коштів та недофінансуванням за ДОЗ (державне оборонне замовлення, – ред.), арешту розрахункових рахунків, що робить неможливим забезпечення повної зайнятості працівників з метою раціонального використання робочого часу та енергоносіїв, зменшення зростання заборгованості з заробітної плати та стабілізації фінансового становища". За законом, про такий наказ мали повідомляти за два місяці й під особистий підпис кожного працівника, оскільки він вносить істотні зміни в умови праці. Але до сьогодні про нього ніхто не знав. Ані з юристом, ані зі мною як головою профспілки цей наказ не погоджували".

За словами голови профспілки, на сьогодні на підприємстві приблизно 550 працівників. Востаннє люди отримували зарплату у серпні, та й то лише по тисячі гривень. З 30 листопада усіх розпустили по домівках.

"Наш завод виконує державні оборонні замовлення. З нашого боку затримки виконання замовлень не було. Чому на нашому підприємстві така ситуація, тоді як інші заводи отримують замовлення від "Укроборонпрому" й розвиваються, не зрозуміло, – каже Галина Тарнавська. – На сьогодні у нас заблоковані рахунки, повно судових позовів. Відповідно, всі кошти, які надходять, йдуть виконавчим службам на виконання судових рішень. А чому так сталось? Хто допустив до того, що у нас стільки програних позовів? Нехай би у цьому розбиралось керівництво "Укроборонпрому".

Тим часом у соцмережах ходять чутки, що підприємство спеціально доводять до банкрутства, аби... звільнити земельну ділянку під забудову. 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал