Українці розповіли, як зустрічатимуть новий 2021 рік

Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) провели загальнонаціональне опитування "Новорічні сподівання і несподіванки: з якими почуттями та думками українці проводжають старий і зустрічають Новий рік".

Про це інформує фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва, передає "Еспресо.Захід". 

Відтак 81% українців планують зустріти 2021 рік вдома, в колі родини, а майже кожен десятий (9%) сподівається провести новорічну ніч у гостях друзів або родичів. У порівнянні з минулими роками помітний вплив епідемії коронавірусу, адже майже на 14 % зросла кількість респондентів, які проведуть Новий рік у родинному колі і вдвічі зменшилася тих, хто піде в гості. 

Цьогоріч змінилося новорічне побажання українців на новий рік. Відтак, суттєво збільшилося тих, хто бажає як подарунок отримати здоров’я. Таких українців 71%. Натомість тих, хто бажає миру в Україні лише 39,5%. 

Середня сума, яку українці готові витратити на новорічний стіл, становить 1440 гривень або 50,6 долара США. Торік було 1390 гривень, але цьогорічний бюджет новорічного столу насправді менший, ніж торік, якщо перевести у тверду валюту 59,7 долара США. 

Попри економічні негаразди та епідемію коронавірусу більшість українців все ж почувалися щасливими у 2020 році: 8,5 % дуже щасливими і 45,5 % – переважно щасливими. Проте це найнижчий рівень відчуття щастя, у порівнянні з 2017–2019 роками. 

Загальнонаціональне опитування провели у Фонді "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС). Опитували українців з п’ятого до тринадцятого грудня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал