За фактом пошкодження пам’ятки археології у Звенигороді відкрили кримінал

Слідчі Пустомитівського відділу поліції розпочали досудове розслідування – встановлюють усі обставини події та причетні до правопорушення особи.

Про це повідомляє пресслужба поліції Львівської області, передає "Еспресо.Захід". 

Як встановили правоохоронці, невідомі особи зруйнували частину археологічного розкопу в урочищі "Замок" на території пам’ятки археології національного значення  "Городище літописного міста Звенигород". Поліцейські виявили численні руйнування у профілях на різній висоті, а також видовбані невідомими ями, які порушили цілісність культурних відкладів. Таким чином зловмисники зруйнували дерев’яні конструкції княжої доби кінця ХІ-початку ХІІІ століть. Встановлено також, що невідомі проводили незаконні археологічні дослідження за допомогою металошукача.

За цим фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 298 (Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини) Кримінального кодексу України. Санкція статті  передбачає покарання – штраф від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Читайте також: Під бастіонами Звенигорода знайшли панський будинок XVI століття (відео)

Досудове розслідування триває. Правоохоронці встановлюють усі обставини події та причетних до правопорушення осіб.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал