Мовний законопроєкт Бужанського зареєстрували у Верховній Раді

Перед голосуванням депутати повинні розглянути документ у комітетах.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Мовний законопроєкт народного депутата Максима Бужанського зареєстрували у Верховній Раді України. Ініціаторами документу стали 28 народних депутатів України від партії "Слуга народу". У пояснювальній записці до документу "слуги" зазначили, що запровадження практично обов’язкового обслуговування споживачів державною мовою зачіпає дуже чутливу тему – використання мов національних меншин, зокрема російської, в Україні. Окрім цього, на думку провладних депутатів, запровадження додаткових грошових стягнень під час поширення COVID-19 призведе до ще більших економічних втрат підприємців.

"Потрібно зазначити, що основними надавачами послуг у сфері обслуговування є малий та середній бізнес. У зв’язку з поширенням коронавірусу в Україні та світі, відбувається стрімке зниження економічної активності, знижуються обсяги виробництва, збільшується безробіття, що призводить до економічних втрат суб’єктами господарювання, зокрема, у сфері надання послуг. Запровадження нових грошових стягнень під час поширення коронавірусу COVID-19 в Україні призведе до погіршення стану представників малого та середнього бізнесу в Україні", - йдеться у пояснювальній записці. 

Відтак, нардепи вимагають вилучити із Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" накладання штрафу за недотримання вимог Закону. 

Утім, перед тим, як законопроєкт може потрапити на розгляд народних депутатів, його повинні розглянути у комітетах Верховної Ради України. Головним визначено комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики. Членкинею комітету є народна депутатка від фракції "Європейська солідарність" Софія Федина. У коментарі журналістці "Еспресо.Захід" депутатка повідомила, що, скоріш за все, засідання комітету відбудеться вже після різдвяних свят. До цього часу у Верховній Раді документа розглядати не можуть. 

"Сподіваюся, що у комітеті буде консолідована позиція щодо цього законопроєкту і ми не допустимо його до зали Верховної Ради України. Це вже не перші спроби народного депутата Бужанського вносити на розгляд депутатів антиукраїнські пропозиції, втім вони завжди були провальними. Це відверта провокація, оскільки Законом українська мова у сфері обслуговування застосовується за замовчуванням. Якщо ж клієнт не розуміє української, за потреби може користуватися й іншими мовами", наголошує членкиня комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики ВРУ Софія Федина.

На скандальний законопроєкт вже відреагував також ексспікер ВРУ, а нині народний депутат від фракції "Європейська солідарність" Андрій Парубій. Законопроєкт він назвав черговим антиукраїнським проєктом депутата Бужанського.

"Кремлівські слуги намагаються скасувати будь-які санкції за відмову користуватися українською мовою у сфері обслуговування населення. Тобто фактично скасувати усі ті норми Закону про мову, яких 16 січня чекає вся Україна. Усі спроби московської агентури зруйнувати наше мовне законодавство провалилися. Тож тепер вони намагаються збити статті, які надають Закону про мову силу реального впливу. Попереджаю – не чіпайте мову! Не провокуйте гнів українців! Геть лапи Зе-команди від української мови", написав Парубій. 

Андрій Парубій закликав профільний парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики дати належну оцінку спробі чергової диверсії українофоба Бужанського. 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.