Групу ДТЕК оштрафували на 275,2 млн грн за зловживання монопольним становищем

Антимонопольний комітет України наклав на компанії групи штрафи загальною сумою понад 275,2 млн грн.

Про це повідомляє сайт Антимонопольного комітету України, передає "Еспресо.Захід".

АМКУ визнав дії групи ДТЕК (у складі АТ "ДТЕК Західенерго" та ТОВ "Д.Трейдінг") у торговій зоні "Острів Бурштинської ТЕС" зловживанням монопольним становищем та наклав на компанії групи штрафи загальною сумою понад 275,2 млн грн. Йдеться про період із липня до жовтня 2019 року.

У підсумку розслідування Антимонопольний комітет прийняв рішення, яким визнав:

Рішенням АМКУ за такі порушення на АТ "ДТЕК Західенерго" накладено штрафи в розмірі понад 176 млн грн, а на ТОВ "Д.Трейдінг" – більш ніж 99,2 млн грн.

"Острів Бурштинської ТЕС" – особлива зона на Заході України в межах Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей. Наразі ця територія об’єднана з європейськими енергосистемами, але від’єднана від іншої частини України. Близько 90% електроенергії на цьому "острові" виробляє ПАТ "ДТЕК Західенерго".

Комітет встановив, що АТ "ДТЕК Західенерго", починаючи з 29 липня 2019 року, зменшувало в заявках на продаж електричної енергії у сегменті "ринок на добу наперед" (РДН) обсяги запропонованої електроенергії в години мінімального навантаження. Це призвело до того, що зростали обсяги продажів АТ "ДТЕК Західенерго" електроенергії в сегменті "балансуючий ринок" – за вищими цінами.

Окрім цього, акціонерне товариство встановлювало в заявках на продаж електроенергії на РДН завищені й економічно необґрунтовані ціни в години максимального навантаження. Такі дії було неможливо вчинити без збереження значних часток АТ "ДТЕК Західенерго". Цьому посприяла практика, до якої вдавалося ТОВ "Д.Трейдінг", обмежуючи доступ імпортованої електричної енергії з території Словаччини в торгову зону "Острів Бурштинської ТЕС". Упродовж липня – жовтня 2019 року компанія викуповувала більшу частину пропускної спроможності, що призвело до зниження частки імпортованої електроенергії та, відповідно, до збільшення частки АТ "ДТЕК Західенерго" на території "Острів Бурштинської ТЕС".

Вигоду від таких дій отримало й саме ТОВ "Д.Трейдінг", встановлюючи в двосторонніх договорах прив’язку цін на електричну енергію до цін, які сформувалися на РДН.

Постраждалими від таких дій виявилися всі, хто живе або працює на території енергоострова. Бізнес напряму отримав значно вищі тарифи та значно втратив у конкурентноздатності.

Громадяни частково були захищені, оскільки підпадали під дію механізму покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку з метою забезпечення доступності електроенергії для населення. Однак вони також відчули на собі здорожчання електрики.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал