Американська Moderna заявила, що їхня вакцина повністю захищає від тяжкої форми COVID-19

В американській біотехнологічній компанії Moderna оцінили ефективність вакцини власного виробництва проти COVID-19 у 94,1%.

При цьому в компанії заявили про стовідсоткову ефективність препарату при тяжкій формі захворювання, пише Суспільне.

Як повідомила пресслужба компанії, загалом серед 30 тисяч волонтерів, які брали участь у дослідженні, COVID-19 інфікувалися 196 людей. 185 із них отримували плацебо, а 11 – вакцину. Відтак, ефективність розробленого компанією препарату сягнула 94,1%.

Водночас у Moderna зазначили, що тяжкою формою COVID-19 перехворіли 30 волонтерів. При цьому всі з них замість вакцини отримували плацебо, що свідчить про стовідсоткову ефективність препарату в цьому випадку. Серед усіх волонтерів зафіксували лише один летальний випадок, ця людина теж отримувала плацебо.

Також у компанії зауважили, що проведені дослідження підтверджують, що препарат добре переноситься. Жодних проблем із його безпекою виявити не вдалося.

У компанії повідомили, що 30 листопада подадуть запит до Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) та в Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) на дозвіл використовувати вакцину.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал