"Пацієнти вже третій місяць лежать у лікарні – тільки тому, що їм потрібен кисень", – Наталія Ліпська

"80% запитів на кисневі концентратори надходить від хворих, які вже одужали від COVID-19", – пояснює керівниця благодійного фонду "Крила надії" Наталія Ліпська.

І додає: попри те, що вірусу в організмі вже немає і людина вилікувалася від пневмонії, може й надалі залишатися кисневозалежною. Багатьом пацієнтам з важким перебігом захворювання потрібен час, щоб їх легені відновилися. Зокрема ініціаторці створення "банку концентраторів для видачі додому" відомо про двох хворих, які вже третій місяць перебувають на стаціонарному лікуванні – тільки тому, що до цього часу не могли отримати нормальної кисневої підтримки вдома.

Як розповіла у коментарі "Еспресо.Захід" Наталія Ліпська (на фото), завдяки допомозі небайдужих за місяць (збір коштів був оголошений 26 жовтня) вдалося зібрати трохи більше 1 млн 232 тисячі гривень. За ці кошти закуплено 30 портативних кисневих концентраторів. Ще п’ять дав ЮНІСЕФ. Благодійний фонд планує докупити ще 20 апаратів, але для цього потрібно додатково зібрати 322,5 тисяч гривень. Один кисневий концентратор коштує приблизно 40 тисяч гривень. Проте оскільки подорожчала логістика, вартість може бути й більшою.

Джерело: Facebook-сторінка Наталії Ліпської

Наталія Ліпська визнає: з огляду на те, що епідемія в Україні набирає обертів, ця кількість не покриє потреби. "Сьогодні у нас є концентратори, щоб видати їх всім, хто до нас звертається з таким проханням. Що буде завтра – невідомо", – каже керівниця благодійного фонду.

Як уже писав "Еспресо.Захід", концентратори кисню видаються у порядку живої черги. Аби отримати апарат у тимчасове користування, необхідно надати фонду медичну довідку від сімейного лікаря. У документі лікар повинен вказати прізвище, ім'я та по батькові хворого, дату його народження, діагноз і зазначити, що "пацієнт потребує кисневої підтримки за допомогою кисневого концентратора, сатурація – ХХ". Концентратор надається у користування, допоки рівень насичення крові киснем (сатурація) у хворого не підніметься до 92.  

Реквізити для переказів коштів, які підуть на закупівлю генераторів кисню:

• картковий рахунок 5169330511367333 (Ліпська Н.С. карта фонду)

• р/р для юр. осіб і тих, у кого рахунки не в Приватбанку

UA733052990000026007011001168 код ЄДРПОУ/ІПН 35620901 БФ "Крила надії"

• для переказів з-за кордону www.liqpay.ua/ru/checkout/card/i92692777102

призначення платежу "Дихай Живи"

Зі звітом по збору коштів можна ознайомитися за цим посиланням.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал