У КСУ оскаржили постанову Кабміну щодо введення карантину вихідного дня

До Конституційного Суду 23 листопада надійшло подання 48 народних депутатів. У ньому парламентарі просять конституційне провадження і переглянути на відповідність Конституції постанову про карантин вихідного дня

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на пресслужбу КСУ.

"До Конституційного Суду 23 листопада надійшло конституційне подання 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції положень підпункту 17 пункту 10, пункту 15 постанови уряду "Про встановлення карантину та впровадженні посилених протиепідемічних заходів", – йдеться у повідомленні.

Згідно з інформацією, автори клопотання вважають, що окремі положення постанови не відповідають низці норм Конституції. А також відзначають, що питання, порушені у конституційному поданні, мають особливе суспільне і економічне значення, оскільки стосуються, зокрема життя і здоров'я громадян.

Так, депутати просять визнати такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними) положення підпункту 17 пункту 1 та пункту 15 постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 641 "Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2" зі змінами.

Парламентарі просять перевірити, чи конституційно було запроваджувати карантин вихідного дня, положення постанови, яким передбачається заборона проведення закладами охорони здоров'я планових заходів щодо госпіталізації, крім тих, які передбачені цією постановою.

Також нардепи наголошують, що впроваджені обмеження порушують рівність конституційних прав і свобод українців. Адже частина людей зможе працювати у суботу й неділю, інша – ні. У результаті деякі компанійї можуть втратити понад 50% заробітку; обмеження на здійснення планових заходів госпіталізації передбачає вибірковий підхід до надання медичної допомоги.

Наразі конституційне подання перебуває на розгляді суду.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.